LIVE

Κορωνοϊός

Παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική υπέρ της δωρεάς οργάνων στο Μέγαρο

Παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική υπέρ της δωρεάς οργάνων στο Μέγαρο

Μια αριστουργηματική παράσταση με 60 συντελεστές επί σκηνής, σπάνιες φορεσιές και κοσμήματα έως και 100 ετών σε μια στράτευση  των μεγαλυτέρων καλλιτεχνών της Ηπείρου, θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει το Αθηναϊκό κοινό την Παρασκευή  14η Νοεμβρίου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τη μουσική που αντλεί απευθείας από την αρχαία πεντατονία σε ερμηνεία από  τους  «αρίστους»  δεξιοτέχνες του κλαρίνου της Ηπείρου, επέλεξε ο Σύλλογος Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθων για τον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων στις (28 Οκτωβρίου) και της Πανελλήνιας Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Ιστων,  (1η Νοεμβρίου).

Μια επιμελημένη παράσταση με γνήσιες μουσικές εκτελέσεις, αυθεντικές φορεσιές και κοσμήματα έως και 100 ετών.

Μια συμβολική κίνηση όχι μόνο για τη  μοναδικότητα στους ήχους  των Ηπειρώτων αλλά και για την γενναιοδωρία τους, τον ανθρωπισμό, την έφεση στις  τέχνες και τα γράμματα αλλά και τις μεγάλες δωρεές προς τους συνανθρώπους και την πατρίδα. Μεγάλοι ευεργέτες οι Ηπειρώτες, και από την Ήπειρο μπορεί να σταλεί το μήνυμα για την δωρεά οργάνων και την διάσωση συνανθρώπων μας.

Παρόντες αναμένονται σύσσωμοι όλοι οι «μεγάλοι Ηπειρώτες» καλλιτέχνες, πνευματικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

Πρωταγωνιστής ο Πέτρο Λουκας Χαλκιάς, η παγκόσμια μουσική προσωπικότητα  για την ερμηνεία του στο κλαρίνο. Μια αναγνώριση που έλαβε επισήμως από  το 1960 στην Αμερική και για τον λόγο αυτό  απενεμήθη σε αυτόν και την οικογένεια του η Αμερικανική υπηκοότητα, για να ζήσει και να διδάξει στην Αμερική το μοναδικό αυτό είδος ερμηνείας του οργάνου το οποία δεν κατείχε κανένας διεθνώς ,όπως εκείνος.

Ο Πέτρο Λουκας Χαλκιάς θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση, μια μουσική μελέτη που έχει επεξεργαστεί χρόνια, πεντατονικούς ηχους με πέντε κλαρίνα και φωνές που θα ακολουθήσουν τους μουσικούς του σχεδιασμούς. Ο ίδιος δουλεύει εντατικά το πρόγραμμα και απαιτεί από τους διοργανωτές τουλάχιστον 50 ώρες προβών σε στούντιο,  για να φτάσει στο αποτέλεσμα που έχει σχεδιάσει.

Μαζί του, βοηθοί στο όραμα του οι αριστοτέχνες του είδους, ομότεχνοι και άνθρωποι που κατέχουν καλά τους κωδικούς του μεγάλου ερμηνευτή και θα προσπαθήσουν να αποδώσουν τη σύλληψη του. Τα «ιερά τέραττα» του Κλαρίνου επιστρατευτήκαν για αυτή την εκδήλωση,  Σταύρος Καψάλης, Νίκος Φιλιππίδης, Γιώργος Κωτσίνης, Ναπολέων Δάμος,  Χαράλαμπος Χαλκιάς και ερμηνευτές οι Αντωνης Κυρίτσης, Παγώνα Αθανασίου, Σάββας Σιάτρας, Γιάννης Καψάλης, Δημήτρης Υφαντής.

Επι  σκηνής τουλάχιστον 40 χορευτές από  το ιστορικό Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων (έτος ίδρυσης 1921)  με αυθεντικές φορεσιές και κοσμήματα, «…βαδίζουμε στα ίδια μέτρα, στα ίδια βήματα των προγόνων μας και μεταφέρουμε το δωρικό ύφος της γης μας, το ύψος και τη δύναμη των βουνών μας, τη σοβαρότητα και τη λεβεντιά των Ηπειρωτών, την αρετή τους. Στα βήματα των χορευτών μας εκφράζεται άμεσα και αιώνια η χαρά και η λύπη, ο καημός και ο ενθουσιασμός, οι ιστορικές περιπέτειες, η μοίρα των Ηπειρωτών…» είναι κάποια από τα λόγια της Προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννινων  κας Πιπίτσας Δούνια.
 Η μουσική και χορευτική παράσταση θα συμπεριλάβει τη μουσική παράδοση όλης τη Ηπείρου του Μετσόβου, της Κονίτσης, των Ιωαννίνων, του Σουλίου του Πωγωνίου και των βλαχόφωνων περιοχών της Ηπείρου και θα παρουσιάσει όλες τις ιδιαιτερότητες της Ηπειρωτικής μουσικής παράδοσης.

Η εκδήλωση πέραν του καλλιτεχνικού της προγράμματος σκοπό έχει να  εστιάσει  στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη διάδοση της δωρεάς οργάνων και θα μεταφέρει το μήνυμα της πανελλαδικά.
Η πρόεδρος του συλλόγου η κυρία Ιωάννα Λεβαντή είναι η πρώτη και μακροβιότερη Ελληνίδα (25 χρόνια) που επεβλήθη σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς  και μεταφέρει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για όλους μας.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα δοθούν στο Σύλλογο Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών Ασθενών-για τους σκοπούς του.

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Τηλ. 2107282333, www.megaron.gr Τιμές εισιτηρίων: 18(φοιτητικό), 20, 30, 38, 50 Ευρώ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης