26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με Στιβ ΜακΚουίν, Πατρίσια Φιλντ και #MeToo

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με Στιβ ΜακΚουίν, Πατρίσια Φιλντ και #MeToo

Ντοκιμαντέρ σε πρώτη πανελλήνια μετάδοση, λαμπερά ονόματα και αποκαλυπτικές βιογραφίες περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα

Fest_Docum_Thessal
Βραβευμένες ταινίες - ντοκιμαντέρ που παρουσιάζονται σε πανελλήνια πρεμιέρα, δουλειές κορυφαίων δημιουργών, όπως ο πολυβραβευμένος Στιβ ΜακΚουίν, αφιερώματα σε καταξιωμένα πρόσωπα του χώρου της μόδας, όπως η Πατρίτσια Φιλντ αλλά και σε θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία, όπως το κίνημα #MeToo, «αγκαλιάζει» το φετινό πρόγραμμα του του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα ανοίξει τις πύλες του στις 7 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα.
Papaioannou_-_afisa
Ο απόηχος της ναζιστικής κατοχής στο Άμστερνταμ αντηχεί στο ντοκιμαντέρ του Στιβ ΜακΚουίν «Occupied City», το οποίο έκανε πρεμιέρα στο 76ο Φεστιβάλ των Καννών, τον περασμένο Μάιο. Ο διάσημος σκηνοθέτης του συγκλονιστικού «12 Χρόνια Σκλάβος» και άλλων αξιόλογων ταινιών, ταξιδεύει στην ολλανδική πρωτεύουσα, αναζητά και αποκαλύπτει τα ζωντανά ίχνη που έχει αφήσει το πέρασμα των Ναζί. Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 4 ωρών και 22 λεπτών, εντοπίζει 130 σημεία όπου οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, που εισήλθαν για πρώτη φορά στην πόλη τον Μάιο του 1940, διέπραξαν φρικαλεότητες εναντίον του εβραϊκού πληθυσμού.
Occupied City | Official Trailer HD | A24
Στα 94 του πλέον χρόνια ο κορυφαίος διεθνώς ντοκιμαντερίστας Φρέντερικ Γουάιζμαν, μέσα από το τελευταίο ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Menus Plaisirs - Les Troisgros», μάς ταξιδεύει στη Γαλλία και μπαίνει στα άδυτα του περίφημου, βραβευμένου με τρία αστέρια Μισελέν, εστιατορίου La Maison Troisgros. Επί 240 λεπτά ο θεατής παρακολουθεί ένα ρεσιτάλ υψηλής γαστρονομίας βασικά συστατικά του οποίου αποτελούν η φαντασία αλλά και η σκληρή δουλειά.
Fest_Docum_Thessal_2024_-_Menu_Plaisir
«Menus Plaisirs - Les Troisgros»
Στην ελληνικής καταγωγής διεθνώς καταξιωμένη ενδυματολόγο Πατρίτσια Φιλντ, που έχει αφήσει το ανεξίτηλο δημιουργικό αποτύπωμά της στον χώρο της μόδας, είναι αφιερωμένο το ντοκιμαντέρ ου Μάικλ Σέλντιτς με τίτλο «Happy Clothes: A Film About Patricia Field». Διάσημες προσωπικότητες με τις οποίες έχει συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ των οποίων και πρωταγωνιστές των πασίγνωστων τηλεοπτικών σειρών «Sex and the City» και «Emily in Pari», συνεργάτες της αλλά και άτομα από το φιλικό της περιβάλλον, μιλούν για την δυναμική αυτή γυναίκα, που ξεκίνησε την δεκαετία του ‘60 από ένα μικρό κατάστημα ρούχων στη Νέα Υόρκη και, χάρη στην έμπνευση, την τόλμη και την αντισυμβατικότητά της, κατάφερε να φθάσει στην κορυφή και να ανανεώσει τον κόσμο της μόδας καθιστώντας τον πιο γοητευτικό αλλά και επαναστατικό.
Fest_Docum_Thessal_2024_-_Patricia_Field
Η Πατρίσια Φιλντ
Τις πρώτες δυναμικές σπίθες του κινήματος #MeToo, το οποίο απλώθηκε στη συνέχεια σαν ένα τερλαστιο κύμα, ωθώντας πολλούς καλλιτέχνες να αποκαλύψουν τις κάθε είδους κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις που είχαν υποστεί στον επαγγελματικό τους χώρο, καταγράφει το ντοκιμαντέρ των Κάρα Μόνες και Κάρολιν Σου «Sorry/Not Sorry». Παρακολουθεί, βήμα βήμα, τη διαδρομή των πέντε γενναίων γυναικών που το 2017 έκαναν στους New York Times τις πρώτες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του διάσημου κωμικού Λούις Σι Κέι, ανοίγοντας το ασκό του Αιόλου για το ξέσπασμα ενός παγκόσμιου κινήματος που έφερε στην επιφάνεια σοκαριστικά μυστικά.

Κλείσιμο
Ο Φρανσουά Καϊγιά, πάλι, μέσα από το ντοκιμαντέρ του «The Many Lives of Édouard Louis», ρίχνει φως στη ζωή και τη λογοτεχνική διαδρομή του πολυδιαβασμένου και πολυμεταφρασμένου Γάλλου συγγραφέα Εντουάρ Λουί, διεθνώς γνωστού για τα βιβλία του «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ», «Η Ιστορία της βίας», «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου», «Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας» και «Αλλαγή: Μέθοδος». Εντοπίζει δε στην ψυχική δύναμη, το θάρρος και τις ικανότητες ενός πάμφτωχου παιδιού, που παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς της γενιάς του.
Fest_Docum_Thessal_2024_-Edouard_Louis
O Εντουάρ Λουί


Επιπλέον, στο φετινό φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές από τη ζωή και την καριέρα του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Ντάριο Αρτζέντο, γνωστού για τις δημοφιλείς ταινίες τρόμου στις οποίες έβαλε την υπογραφή του. Το ντοκιμαντέρ «Dario Argento Panico» του Σιμόνε Σκαφάντι καταγράφει τις συνθήκες απομόνωσης κάτω από τις οποίες ο ίδιος συνήθιζε να δημιουργεί.
Fest_Docum_Thessal_2024_-Ανιτα_Παλενμπεργκ
H Ανίτα Πάλενμπεργκ

Τέλος, την πολυτάραχη ζωή της Ανίτα Πάλενμπεργκ, μοντέλου και ηθοποιού που υπήρξε μούσα διάσημων μουσικών, μεταξύ των οποίων τα μέλη των  Rolling Stones  Κιθ Ρίτσαρντς και  Μπράιαν Τζόουνς και έφυγε από το ζωή το 2017, παρακολουθεί το ντοκιμαντέρ των Αλέξις Μπλουμ και Σβετλάνα Τσιλ  Catching Fire: The Story Of Anita Pallenberg. Η διάσημη ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον, σε ρόλο αφηγήτριας, διηγείται, σε πρώτο πρόσωπο, τις περιπέτειες του κοριτσιού που έκανε την επανάστασή του εγκαταλείποντας την Ευρώπη, όπου μεγάλωσε, και ταξιδεύοντας στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ζήσει την ανεξάρτητη ζωή που ονειρευόταν.

Ειδήσεις σήμερα:

Με πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι βρέθηκε νεκρός ο 50χρονος μουσικός στα Εξάρχεια

Νέο βίντεο από το σημείο της εκτέλεσης του Γιαλιά στη Μάνδρα – Οι συγκλονιστικοί διάλογοι των αστυνομικών


Έρχονται βροχές και καταιγίδες από την Κυριακή - Πότε επηρεάζεται η Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης