«Μάνα Πατρίδα, Κακιά Μητριά»: Ένα ιστορικό μυθιστόρημα - ανατομία του προσφυγικού μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

«Μάνα Πατρίδα, Κακιά Μητριά»: Ένα ιστορικό μυθιστόρημα - ανατομία του προσφυγικού μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

Οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου είναι τρείς έμπειροι ξένοι δημοσιογράφοι που ερευνούν σε βάθος τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε ο εκτοπισμένος πληθυσμός στην Αθήνα και τον Πειραιά του 1922

biblio
Το βιβλίο του Γιάννη Σιώτου, «Μάνα Πατρίδα, Κακιά Μητριά» είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας ετών, που δίνει πολιτικοκοινωνικές απαντήσεις για το πως η Ελλάδα διαχειρίστηκε τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία το '22.

Το μυθιστόρημα του Γιάννη Σιώτου εκδόθηκε από τις «εκδόσεις Καστανιώτη» εστιάζει στη ζωή των προσφύγων, στην Αθήνα και στον Πειραιά, από τον Αύγουστο του 1922 μέχρι τον Αύγουστο του 1923.

Ο συγγραφέας, αντλεί το υλικό του από τις εφημερίδες της περιόδου 1922-1925 , τα αρχεία της Βουλής, τους φορείς που διατηρούν στατιστικά στοιχεία για την οικονομία , την υγεία και την εγκληματικότητα, τις μεταγενέστερες επιστημονικές έρευνες, τις δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά έντυπα του εξωτερικού και ς από την πλούσια ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία.

Αναπαριστά το χάος εκείνης της περιόδου στο οποίο κυριαρχούν η εκμετάλλευση, η απόρριψη, η περιθωριοποίηση, η κερδοσκοπία, το εμπόριο ανθρώπων και η απληστία.

Κλείσιμο
Οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου είναι τρείς έμπειροι ξένοι δημοσιογράφοι που ερευνούν σε βάθος τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο εκτοπισμένος πληθυσμός και μεταφέρουν την δική τους αλήθεια στην ιστορία.

Το βιβλίο

coverbook


Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο συγγραφέας Γιάννης Σιώτος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πριν ξεκινήσω να γράφω είχα σοκαριστεί διαβάζοντας το Πρωτόκολλο του Προσφυγικού Δανείου και ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» για απαγωγές κοριτσιών, αρπαγές από εργολάβους των τιμαλφών που είχαν καταφέρει να διασώσουν οι πρόσφυγες και για την αβάστακτη πείνα στο Λοιμοκαθαρτήριο του Αγ. Γεωργίου. Ξέρετε, όταν εντυπωσιάζεσαι από μία πληροφορία, προσπαθείς να τη διασταυρώσεις. Ολες οι κρίσεις, πολιτικές, οικονομικές, γεωπολιτικές, χαρακτηρίζονται από τις πιέσεις που ασκούνται σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής πυραμίδας. Για τους περισσότερους είναι εξουθενωτικές, αλλά για κάποιους, λίγους, είναι το μέσο για να αποκτήσουν ακόμα περισσότερο πλούτο και ισχύ. Οσο κατεβαίνει η πίεση προς τη βάση της πυραμίδας τόσο αυξάνεται η καταστρεπτική της δύναμη και η αναδιανεμητική διαδικασία αποκτά βίαια χαρακτηριστικά. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες βρέθηκαν στη βάση της πυραμίδας ακόμα χαμηλότερα και από τους φτωχότερους Έλληνες της μητροπολιτικής Ελλάδας. Κάνω διάκριση ανάμεσα σε εξαθλιωμένους και πλούσιους, διότι οι πρώτοι υπέστησαν όλες τις μορφές εκμετάλλευσης που μπορεί να επινοήσει ο ανθρώπινος νους, ενώ οι άλλοι επωφελήθηκαν από την κατάρρευση. Ο τόπος τις μέρες εκείνες και για πολλά χρόνια έζησε καταστάσεις ακραίας χυδαιότητας και αναλγησίας. Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες ζούσαν σε προαύλια εκκλησιών, παραπήγματα, σκηνές, σχολεία και αποθήκες, μια χούφτα χρηματιστών, τραπεζιτών, βιομηχάνων και εφοπλιστών κερδοσκοπούσαν και επιχειρηματίες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη αγόραζαν ακίνητα και επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας».



Ειδήσεις σήμερα

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία εξπρές - Ποιες περιοχές επηρεάζονται σήμερα και αύριο

Αναδιοργάνωση του ΕΣΥ - Τα 12 σημεία αλλαγών στη διακυβέρνησή του

Στα τρία ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου - Πήγε, τον είδαν... και έφυγε ο Κασσελάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης