Ιούνιος σημαίνει Β. Εύβοια, σινεμά, πράσινες δράσεις και... Evia Film Project

Οκτώ πράγματα που απολαύσαμε στο φετινό Evia Film Project

euvoia_film_project__7_
Το Evia Film Project αποτελεί την πράσινη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και φέτος διοργανώθηκε για δεύτερη φορά, από τις 20 - 24 Ιουνίου στη Βόρεια Εύβοια.

Για όσους αγαπούν το σινεμά και την οικολογία και θέλουν να τα συνδυάσουν με διακοπές και θάλασσα, αυτό το μίνι φεστιβάλ αποτελεί την ιδανική λύση.

Αυτά που έχει να προσφέρει είναι πολλά: προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, δράσεις για ολόκληρη την οικογένεια, παιχνίδια για τα παιδιά και την ευκαιρία να δείτε από κοντά πολύ σημαντικούς ανθρώπους της 7ης Τέχνης. Φέτος για παράδειγμα ξεχωριστός προσκεκλημένος ήταν ο διάσημος σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, ενώ μία μαγική βραδιά χάρισε στο κοινό ο Νίκος Πορτοκάλογλου που ανέλαβε το φινάλε του φεστιβάλ.

Τα επτά πράγματα που είδαμε και ξεχωρίσαμε στο 2ο Evia Film Project:

1. Είδαμε τον Αλεξάντερ Πέιν
Ο ελληνικής καταγωγής και βραβευμένος με δύο Όσκαρ δημιουργός παρουσίασε στο κοινό της βόρειας Εύβοιας την ταινία του, «Μικρόκοσμος», δηλώνοντας ευτυχής που είναι και ο ίδιος «ένα πέταλο από τα λουλούδια του πολιτισμού που ανθίζουν στις στάχτες μιας καταστροφής». Δείτε εδώ περισσότερα για τη βραδιά έναρξης με τον Αλεξάντερ Πέιν.
euvoia_film_project__6_


2. Παρών και ο Χούμπερτ Ζάουπερ
Ο πολυβραβευμένος και υποψήφιος για Οσκαρ Αυστριακός Χούμπερτ Ζάουπερ θεωρείται από τους πλέον χαρισματικούς σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ καιέδωσε κι εκείνος το παρών παραδίδοντας masterclass στο πλαίσιο της κορυφαίας διεθνούς κινηματογραφικής συνάντησης CIRCLE Women Doc Accelerator που φιλοξενήθηκε στο 2ο Evia Film Project. Δεν είναι μοναδικό να έχεις την ευκαιρία να ακούσεις έναν τέτοιο δημιουργό να μοιράζεται τα μυστικά της τέχνης του με το κοινό; Αυτό έκανε μετά την προβολή της ταινίας του «Ερχόμαστε εν ειρήνη», η οποία προβλήθηκε στο σινέ «Απόλλων», στην Αιδηψό.

3. Τα masterclass του Λευτέρη Χαρίτου και του Γιώργου Τσεμπερόπουλου
Αγαπημένο κομμάτι του Evia Film Project αποτελούν τα masterclass και φέτος στη βόρεια Εύβοια βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Dolphin Man και της τηλεοπτικής επιτυχίας Άγριες μέλισσες και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αλλά και ο πολυαγαπημένος δημιουργός Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο οποίος μας έχει χαρίσει τις ταινίες Ξαφνικός Έρωτας, Άντε Γεια, Πίσω Πόρτα και O εχθρός μου.

Κλείσιμο
Ο κ. Χαρίτος στο masterclass με τίτλο «Από την κρίση του σινεμά στην άνθιση της τηλεόρασης» μίλησε σε φοιτητές του τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ για ταινίες, σειρές αλλά και τον τρόπο που ο ίδιος δουλεύει. Όπως είπε ένα πολύ ωραίο ζητούμενο στην τηλεόραση είναι η έννοια της ευθύνης του να δημιουργήσεις κάτι πιο ποιοτικό, με ωραία δραματουργία, καλούς ηθοποιούς και αξιόλογη φωτογραφία. Ειδική αναφορά έκανε στις προσπάθειες εξωστρέφειας των ελληνικών σειρών, φέρνοντας ως παράδειγμα το Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, τον Σιωπηλό Δρόμο του Βαρδή Μαρινάκη, καθώς και την επερχόμενη σειρά του Βασίλη Κεκάτου The Milky Way. Τέλος μίλησε και για την επόμενη τηλεοπτική του δουλειά, τη Μάγισσα, την οποία χαρακτήρισε τεράστιο ρίσκο: «Για μένα είναι μεγάλη πρόκληση αυτό, γιατί δεν συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα να γυρίζει ένας σκηνοθέτης οράματα, μαγείες, δολοπλοκίες, πύργους. Και το πιο δύσκολο απ’ όλα αυτά είναι να κάνεις πιστευτό αυτό που δείχνεις».

euvoia_film_project__4_

Από την πλευρά του ο κ. Τσεμπερόπουλος παρέδωσε masterclass με τίτλο «Επαγγελματίας, Καλλιτέχνης, Κινηματογραφιστής». Μεταξύ άλλων διηγήθηκε και τη δική του πορεία στον χώρο της τέχνης. «Μέχρι τα 20 μου χρόνια σπούδαζα Οικονομικά. Στην πραγματικότητα, τριγύριζα όλη μέρα με τη φωτογραφική μηχανή, αποτυπώνοντας ό,τι υπήρχε γύρω μου. Κατάλαβα, όμως, ότι εκείνο που έλειπε από τις φωτογραφίες μου και δεν μπορούσαν να αποδώσουν τις στιγμές που βίωνα και έβλεπα στην αληθινή ζωή ήταν η μουσική. Κάπως έτσι, αποφάσισα να στραφώ στο σινεμά και βρέθηκα στο γύρισμα μιας ταινίας να δουλεύω ως φωτογράφος, φυσικά χωρίς αμοιβή. Καθόμουν σε μια γωνία, έστηναν το πλάνο, φωτογράφιζα και μετά περίμενα να στήσουν το επόμενο. Με ξετρέλανε να βλέπω τόσες πολλές ειδικότητες να δουλεύουν μαζί, τόσους ανθρώπους να συνεργάζονται μεθοδικά για έναν κοινό στόχο. Τότε ήταν που κατάλαβα ότι στις φλέβες μου κυλούσαν 24 καρέ, ότι θα δινόμουν ολόψυχα στο σινεμά. Κι επειδή δεν μπορούσα απλώς να περιμένω, προσφερόμουν να βοηθήσω όπου είχαν ανάγκη, να μπαλώσω όποια τρύπα υπήρχε. Πολύ σύντομα απέκτησα πείρα σε ταινίες μικρού μήκους και γρήγορα κατάλαβα ότι θέλω να διηγούμαι τις δικές μου ιστορίες».

euvoia_film_project__3_


4. Μουσική βραδιά
Το 2o Evia Film Project γιόρτασε και την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Η γιορτή ξεκίνησε στο Ελύμνιον με την προβολή της ταινίας «Η ορχήστρα της ανακύκλωσης» των Μπραντ Όλγκουντ και Γκρέιαμ Τάουνσλι, η οποία διηγείται την απίθανη ιστορία μιας ομάδας νεαρών μουσικών από την Παραγουάη, που κατασκευάζουν μουσικά όργανα από σκουπίδια, δείχνοντας τον δρόμο για τη συνύπαρξη οικολογίας και μουσικής. Στη συνέχεια, το συγκρότημα Αγία Φανφάρα συνόδευσε τους θεατές μέχρι την κεντρική πλατεία, παίζοντας παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μελωδίες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Evia Film Project: A celebration of music with Agia Fanfara / Γιορτή μουσικής με την Αγία Φανφάρα


5. Παιδικά εργαστήρια
Το Evia Film Project αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για οικογενειακές εξορμήσεις. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες και ντοκιμαντέρ, να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον, να έρθουν σε επαφή με φιλοζωικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή αλλά και να απολαύσουν πολλά παιχνίδια. Και όλα αυτά ενώ περνούν τις διακοπές τους σε ένα μέρος με καταπλητικές παραλίες, όμορφα χωριά και πολύ καλό φαγητό. Φέτος ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε το παιδικό εργαστήρι «3,2,1, κοντινό και… Στροφή στη φύση, παρακαλώ!» που στήθηκε στην Αγία Άννα. Με μια κάμερα στο χέρι, παιδιά ηλικίας 7-12 ετών εξερεύνησαν τις φυσικές ομορφιές του τόπου, έγραψαν το δικό τους σενάριο, πειραματίστηκαν με την κινηματογραφική γλώσσα και δημιούργησαν κινηματογραφικές αφηγήσεις.
euvoia_film_project__1_


6. Και προβολές VR
Στο πλαίσιο του τμήματος Immersive: All Around Cinema του φεστιβάλ, προβλήθηκαν και ταινίες VR προσφέροντας μια συναρπαστική εμπειρία θέασης.

euvoia_film_project__2_

7. Location managers ανακαλύπτουν τοποθεσίες στη Βόρεια Εύβοια
Φέτος πραγματοποιήθηκαν και Fam Trip, συστήνοντας σε location managers και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπέροχες τοποθεσίες της Βόρειας Εύβοιας που θα
μπορούσαν να «πρωταγωνιστήσουν» σε μελλοντικές ταινίες! Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα όμορφα Λιχαδονήσια, τον φάρο Βασιλίνας, τον υδροβιότοπο Λιβάρι Ιστιαίας, το εκκλησάκι Παναγία Ντινιούς και τις πανέμορφες λίμνες των ανενεργών πλέον ορυχείων-λατομείων λευκόλιθου στη Βόρεια Εύβοια.
euvoia_film_project__5_


8. Αυλαία με Πορτοκάλογλου
Το φινάλε δόθηκε το Σάββατο 24 Ιουνίου με μία υπέροχη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου στα Λουτρά Αιδηψού. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός μαζί με τη Βίκυ Καρατζόγλου, τον Βύρωνα Τσουράπη και τους Ευγενείς Αλήτες «ταξίδεψαν» αλλά και ξεσήκωσαν το κοινό με όμορφες μουσικές και γνωστές επιτυχίες. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, αποχαιρέτησε το 2ο Evia Film Project και φυσικά ανανέωσε το ραντεβού για του χρόνου: «Ήρθαμε πέρυσι εδώ και ερωτευτήκαμε αυτόν τον υπέροχο τόπο, παραμένουμε ερωτευμένοι και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με πάθος για αυτή την ξεχωριστή σχέση».

euvoia_film_project__8_


Περισσότερες πληροφορίες για το Evia Film Project
Το Evia Film Project είναι ο τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο. Στόχος του είναι η ανάδειξη της βόρειας Εύβοιας, μιας περιοχής που έχει πληγεί βαθιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, σε παγκόσμιο κέντρο για το green cinema. Το Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης