Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Δείτε το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων

ΚΘΒΕ_-_Εκθεση_βιβλιου
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται από τις 4 έως και τις 7 Μαΐου 2023 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO), τιμώντας φέτος την Αμερικανική Λογοτεχνία (ΗΠΑ).

Την έκθεση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τελεί υπό  την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι επισκέπτες της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου μπορούν να επισκεφθούν το ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του ΚΘΒΕ, όπου θα τους δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του θεάτρου και να προμηθευτούν τις εκδόσεις του και συλλεκτικά είδη από θεατρικές παραστάσεις.

ΕΚΘΕΤΗΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΘΒΕ: ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13 – ΘΕΣΗ 39
Στο Περίπτερο του ΚΘΒΕ θα διατίθενται προγράμματα παραστάσεων της τρέχουσας θεατρικής περιόδου, λευκώματα και συλλεκτικές μουσικές συλλογές. Στο πνεύμα του αφιερώματος στην αμερικανική λογοτεχνία, δίνεται έμφαση στις παραστάσεις αμερικανικού θέατρου (Τ. Ουίλιαμς, Ε. Άλμπη, Α. Μίλλερ, Ε. Ο’Nηλ, Θ. Ουάιλντερ κά)

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΚΘΒΕ κάνει μια συστηματική προσπάθεια στον τομέα της έκδοσης θεατρικών έργων. Πολλά από τα προγράμματά του περιλαμβάνουν κείμενα ελληνικά ή ξένα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Τέλος, στο πλαίσιο της πράσινης πολιτικής που έχει υιοθετήσει ο οργανισμός, τα προγράμματά του τυπώνονται σε οικολογικά χαρτιά. Επιπλέον, η πιο σημαντική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πως από φέτος, το τιράζ των εντύπων έχει μειωθεί σημαντικά αφού το ΚΘΒΕ σε συνεργασία με τις Εκδόσεις «Φυλάτος» διαθέτει τα προγράμματά του και σε ψηφιακή μορφή. Μάλιστα είναι το μόνο θέατρο στην Ελλάδα που εφαρμόζει αυτήν την πρακτική.

Τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό τους, σύμφωνα με την ανανεωμένη οπτική ταυτότητα του οργανισμού, αλλά και τις φωτογραφίες υπογράφει ο Mike Rafail (That Long Black Cloud).
Κλείσιμο
ΕΚΘΕΤΗΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΘΒΕ: ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13 – ΘΕΣΗ 39
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 15:00 – 21:00 / Παρασκευή και Σάββατο 10:00 – 22:00 / Κυριακή 10:00 – 21:00 

Επιπλέον, το ΚΘΒΕ θα έχει ισχυρή παρουσία στο πολιτιστικό πρόγραμμα της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, καθώς η Τελετή Εγκαινίων της ΔΕΒΘ, θα πλαισιωθεί από τη δράση του ΚΘΒΕ «ArtImotional- Γέφυρες από το Εγώ στον Άλλο» σε  επιλογή κειμένων Σταύρου Ζαφειρίου, η οποία θα παρουσιαστεί σε σκηνοθετική επιμέλεια Χρήστου Παπαδημητρίου και μουσική Κώστα Χανή, την Πέμπτη 4 Μαΐου, στις 20.00, στο Περίπτερο 13, Αίθουσα Άλκη Ζέη.

Το ΚΘΒΕ συμμετέχει, επίσης στις εκδηλώσεις της ΠΑΙΔΙΚΗΣ – ΕΦΗΒΙΚΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ της ΔΕΒΘ με το Θεατρικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και με το Ανοικτό μάθημα του Θεατρικού Εργαστήριου: «Η ομάδα Εν δυνάμει και το ΚΘΒΕ μια αγκαλιά για τα ΑμεΑ».

Δράση «ArtImotional- Γέφυρες από το Εγώ στον Άλλο»
ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΔΕΒΘ:  Πέμπτη 4 Μαΐου, στις 20.00, στο Περίπτερο 13, Αίθουσα Άλκη Ζέη
Πρόκειται για μια δράση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «υβριδικό» αναλόγιο στο οποίο συνυπάρχουν απανθισμένα ποιήματα από το ημερολόγιο της Εταιρείας Συγγραφέων με ποιήματα του Αμερικανού ποιητή Γουώλτερ Γουίτμαν, σε επιλογή κειμένων Σταύρου Ζαφειρίου και σκηνοθετική επιμέλεια Χρήστου Παπαδημητρίου, τα οποία συνομιλούν μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI ChatGPT) υπό το πρίσμα της γεφύρωσης του Εγώ με τον Άλλον.

Έξι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ με τη σύμπραξη του μουσικού Κώστα Χανή στα κρουστά, αρθρώνουν τον ποιητικό λόγο και δημιουργούν σε παρόντα χρόνο ένα πλαίσιο συνύπαρξης της συναισθηματικής νοημοσύνης με την τεχνητή. Έτσι ώστε, με τις λέξεις ως γέφυρες να διαβεί ο ένας στη μεριά του Άλλου...

«Κι εσύ μου κάνεις ερωτήσεις και σε ακούω.
Σου απαντώ ότι δεν μπορώ να απαντήσω, πρέπει μόνος σου να βρεις τις απαντήσεις».
(Γ.Γουίτμαν)

Σκηνοθετική επιμέλεια: Χρήστος Παπαδημητρίου
Επιλογή κειμένων: Σταύρος Ζαφειρίου (Τα ποιήματα του Γουώλτερ Γουίτμαν έχουν επιλεγεί από το βιβλίο «Φύλλα Χλόης. Ανθολογία Walt Whitman, σε μετάφραση Ελένης Ηλιοπούλου & Κατερίνας Ηλιοπούλου, Εκδόσεις Κέδρος)

Την εκδήλωση θα επενδύσει μουσικά ο Κώστας Χανής

Διανομή: Έφη Δρόσου, Άννα Κυριακίδου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Σιακάρας, Άννη Τσολακίδου
Διάρκεια δράσης: 30 ‘

Θεατρικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση»
Κυριακή 7 Μαΐου, 10.00-11.00 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12 – ΑΙΘΟΥΣΑ 1
Εισηγήτριες: Ματίνα Παγουλάτου, Θεατροπαιδαγωγός -Μαίρη Χατζηαγγελίδου, Θεατροπαιδαγωγός 

Στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υ.ΠΑΙ.Θ., το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε πέντε περιφέρειες της χώρας. Η θεατρική τέχνη γίνεται στην πράξη δρόμος προς τη γνώση, τα παιδιά λειτουργούν δημιουργικά απέναντι στην πραγματικότητα που τους περιβάλλει και στέκονται ισάξια μέσα σε ένα πλαίσιο συν-δημιουργίας. Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν ρόλους και διερευνούν βιωματικά τις θεματικές του προγράμματος, εμβαθύνοντας σε έννοιες που αφορούν την ελευθερία, την αλληλεγγύη, τη διαφορετικότητα, τη φιλία, τον αποχωρισμό κ.α.
Η πράξη εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.
Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται η εκδήλωση: Παιδιά ηλικίας τρίτη έως έκτη δημοτικού (8-12 ετών).

Ανοικτό μάθημα του Θεατρικού Εργαστήριου: «Η ομάδα Εν δυνάμει και το ΚΘΒΕ μια αγκαλιά για τα ΑμεΑ»
Σάββατο 6 Μαΐου, 19.00-20.00 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12 – ΑΙΘΟΥΣΑ 3

Εισηγητές/Εισηγήτριες: Μέλη της Ομάδας Εν δυνάμει: Ηλίας Κουγιουμτζής, Σοφία Μπλέτσου, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Χάρις Σερδάρη και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ομάδας Εν δυνάμει: Ελένη Δημοπούλου

Η Ομάδα Εν δυνάμει παρουσιάζει ως ανοικτό μάθημα το εβδομαδιαίο θεατρικό εργαστήριο που πραγματοποιείται, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού κύκλου δράσεων για νέους για την περίοδο 2022-2023. Αποτελούμενη από καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο του θεάτρου, των εικαστικών, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου χρησιμοποιούνται εργαλεία δομημένου διαλόγου, παιχνίδια ρόλων, δημιουργικής γραφής, ασκήσεις χορού και θεάτρου, προσδοκώντας στη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου.
Το ανοικτό μάθημα παρουσιάζουν οι εισηγητές και οι εισηγήτριες ηθοποιοί και μέλη της Ομάδας Εν δυνάμει Ηλίας Κουγιουμτζής, Σοφία Μπλέτσου, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Χάρις Σερδάρη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες  να γνωρίσουν την μεθοδολογία της εργασίας της.

Διοργανωτής: Ομάδα Εν δυνάμει, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ημέρες & ώρες λειτουργίας:
ΠΕΜΠΤΗ 4 – ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΜΑΪΟΥ 2023 Πέμπτη 15:00 – 21:00 / Παρασκευή και Σάββατο 10:00 – 22:00 / Κυριακή 10:00 – 21:00 
Επισκέψεις σχολείων: Πέμπτη 4 & Παρασκευή 5, 09:00-14:00 
Είσοδος ελεύθερη

Ειδήσεις σήμερα

Αποκλεισμός Κασιδιάρη: Πώς αλλάζει τα εκλογικά δεδομένα η απόφαση του Αρείου Πάγου

Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησαν 16χρονο επειδή φορούσε μπλούζα διαφορετικής ομάδας

Σάλος και στη μουσική με την ΑΙ - Κατασκεύασαν τραγούδι που έγινε viral χωρίς να το καταλάβει κανείς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης