Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης η τελετή παράδοσης του τίτλου

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης η τελετή παράδοσης του τίτλου

Ποιοι έδωσαν το παρών - Δείτε φωτογραφίες

Politistiki_Proteuousa_-_teleti_analypsis_1
Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 είναι πλέον, και επισήμως, η Ελευσίνα, καθώς χθες, παρέλαβε τη σκυτάλη, κατά τη διάρκεια της επίσημης Τελετής Παράδοσης του τίτλου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης παρουσία πλήθους εκπροσώπων του πολιτικού και πολιτιστικού κόσμου.

Politistiki_Proteuousa_-_teleti_analypsis_-_Mouseio_Akropolis


Η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985, με πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας Μελίνας Μερκούρη, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό της Ζακ Λανγκ. Ο στόχος ήταν να φέρει τους Ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών και ευαισθητοποιώντας τους σχετικά με την κοινή ιστορία και τις αξίες τους. Ήταν επομένως απολύτως λογικό να πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης στην Αθήνα. Οι έξι ΠΠΕ που συμμετείχαν για πρώτη φορά πρότειναν επίσης να πραγματοποιείται στην Αθήνα κάθε χρόνο από το 2023 και μετά, μια ιδέα που επικροτήθηκε θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανάληψη του τίτλου αποτυπώθηκε συμβολικά μέσα από ένα γλυπτό έργο τέχνης από γυαλί της Λουξεμβουργιανής γλύπτριας Pascale Seil που αποτελεί συμβολική αναπαράσταση της Ευρώπης, είναι εμπνευσμένο από μια διάσημη ιστορία της ελληνικής μυθολογίας: την απαγωγή της κόρης του βασιλιά Αγήνορα, της Ευρώπης, στην οποία η ήπειρος οφείλει το όνομά της. Ο μύθος της Ευρώπης, που σαγήνευσε τον Δία, τον βασιλιά όλων των θεών του Ολύμπου, με την εντυπωσιακή ομορφιά και τη χάρη της, ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς, ιστορικούς, ζωγράφους και Ευρωπαίους πολιτικούς ανά τους αιώνες. Η Europa ενέπνευσε επίσης τη λουξεμβουργιανή καλλιτέχνιδα Pascale Seil να δημιουργήσει τον «Ταύρο». Με βάση την ελληνική μυθολογία, ο Δίας μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο για να ξεφύγει από την οργή της συζύγου του, Ήρας. Απήγαγε την Ευρώπη και την πήγε στο νησί της Κρήτης, όπου αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα και την άφησε έγκυο. Η Ευρώπη γέννησε τον Μίνωα, ο οποίος θα γινόταν βασιλιάς της Κρήτης.

Politistiki_Proteuousa_-_teleti_analypsis_-_Glypto
Κλείσιμο

 
Τα κέρατα του «Ταύρου» αντιπροσωπεύουν τη δύναμη· ο κύκλος, που φέρει τα κέρατα του ταύρου, αντιπροσωπεύει την ηθελητικότητα και το άπειρο. Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από 47 στρώματα χρωματιστού γυαλιού, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μία από τις ευρωπαϊκές χώρες. Υποδηλώνει τη διαφάνεια και την ελαφρότητα, καθώς και την κίνηση μέσω της εναλλαγής των χρωματιστών στρωμάτων. Τα χρώματα της Ευρώπης ―το μπλε και το κίτρινο (χρυσό)― κυριαρχούν. Η ιστορία, τα σχήματα και τα χρώματα όλων των διαφορετικών στρωμάτων συμβολίζουν την Ευρώπη ως ένα ενιαίο σώμα που αποτελείται από επιμέρους ταυτότητες και ιδιαιτερότητες.

«Μαζί με την Τιμισοάρα από τη Ρουμανία και τη Βέσπρεμ από την Ουγγαρία, η Ελευσίνα, παραλαμβάνει σήμερα τη σκυτάλη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Είναι η αρχαιότερη από τις τρεις πόλεις και επωμίζεται μια μεγάλη ευθύνη: Οχι μόνον να γεφυρώσει, με δέος, το μεγάλο ιστορικό, πολιτιστικό και λατρευτικό παρελθόν της, αλλά να το δέσει αρμονικά με το σύγχρονο παρόν της και το ελπιδοφόρο μέλλον της. Να ανατάξει την ιστορία της στην μεγάλη ιστορική διάρκεια, περνώντας από τους μυστικούς στίχους του Αισχύλου στις μορφές της Τέχνης, που αντικατοπτρίζουν και αντανακλούν την εποχή μας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Ωστόσο, για την πόλη της Ελευσίνας η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σημαίνει κάτι πολύ σημαντικό: Είναι η ευκαιρία της πόλης να ξανασυστηθεί, να μεταμορφωθεί, να εκσυγχρονιστεί και να επανεφεύρει τη σύγχρονη ταυτότητά της, αξιοποιώντας νέες υποδομές που απέκτησε για να δημιουργήσει Πολιτισμό, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην πολιτιστική λειτουργία της πόλης.Η Ελευσίνα μεταμορφώνεται, μετασχηματίζεται από μία βιομηχανική πόλη σε ένα τοπόσημο ελληνικής και ευρωπαϊκής δημιουργίας. Είναι καιρός πια η Περσεφόνη να ξαναβγεί στου κόσμου το μπαλκόνι και η θάλασσα να γίνει και πάλι ευλογία.»

Mendon-_Sxoinas
Λίνα Μενδώνη - Μαργαρίτης Σχοινάς


Η Δέσποινα Γερουλάνου, Πρόεδρος της 2023 Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που ξεκίνησε με την ομολία της την τελετή, σημείωσε: «Είναι καταπληκτικό και συγκινητικό που βρισκόμαστε όλοι εδώ σήμερα, λόγω του οράματος μιας παθιασμένης Ελληνίδας γυναίκας. Εδώ στην Αθήνα στην πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.Το όραμα της Μελίνας ήταν ο Πολιτισμός να γίνει το όχημα για τη γνωριμία και την ένωση των λαών μας και μέσα απ' αυτόν να οικοδομήσουμε την κοινή μας ευρωπαϊκή ταυτότητα».

Mixail_Marmarinos
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός (αριστερά)


«Πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να βρεθούν μαζί (να ομονοήσουν) για να λάβει χώρα ένα τέτοιο εγχείρημα! Νομίζω ότι αυτή είναι η σημαντικότερη κρυφή αλήθεια, το βαθύ ουμανιστικό μήνυμα μιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η Τέχνη ενώνει! Έτσι ώστε εμείς τώρα εδώ,  να είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε –για καλό– μια τίμια κατάργηση ορίων, συνόρων - όλων των ειδών. Για έναν μόλις χρόνο, δίνεται η ευκαιρία μέσα απ’ τον πολιτισμό να δείχνουμε εμείς τον δρόμο, τον τρόπο. Λαοί μαζί – Μια ενωμένη Ευρώπη. ΕΛΕΥΣΙΣ σημαίνει Άφιξη του Αξιοσημείωτου | Πρόσωπο, αντικείμενο ή γεγονός. Καλωσήρθατε σε αυτή την ταπεινή τελετή που φέρνει κοντά τις οικογένειες των Πολιτιστικών Πρωτευουσών. Την ενωμένη οικογένεια του Πολιτισμού» δήλωσε με νόημα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 2023 Ελευσίς, Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής, 2023 Ελευσίς, Μιχαήλ Μαρμαρινός.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Kairys Simonas, Υπουργός Πολιτισμού Λιθουανίας, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, András István Demeter, Υφυπουργός Πολιτισμού Ρουμανίας, Danièle Kohn-Stoffels, Κυβερνητικός Σύμβουλος Πρώτης Τάξης Λουξεμβούργου, Vuk Radulović, Σύμβουλος Διεθνών Πολιτιστικών Σχέσεων, Υπουργείο Πολιτισμού Σερβίας, Αθανάσιος Μπούρας, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Ευάγγελος Λιάκος, Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Πάνος Σκουρολιάκος, Βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Αργύρης Οικονόμου, Δήμαρχος Ελευσίνας, Ελευθέριος Κοσμόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Ελένη Δουνδουλάκη, Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Γεώργιος Διδασκάλου, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού Ελλάδος, Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας,  Κώστας Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, Μανουέλλα Παυλίδου, Γενική Γραμματέας, Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης Esch - sur- Alzette 2022, Novi Sad 2022, Kaunas 2022, Timișoara 2023, Veszprém 2023, από Πρεσβείες των συμμετεχουσών χωρών, από την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων και το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωπί: Αποφυλακίζεται η γυναίκα που είχε σκοτώσει τη σύζυγο του εραστή της

Ελλείψεις φαρμάκων - ΕΟΦ: Η λίστα τις εναλλακτικές για τα σκευάσματα ανά θεραπευτική κατηγορία

Μιμή Ντενίση: «Tα κάνω όλα μόνη μου και σας πέφτω παράξενη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης