Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Διάσημοι μουσικοί - μαέστροι, αφιερώματα και εκπαιδευτικές δράσεις στο νέο της πρόγραμμα

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Διάσημοι μουσικοί - μαέστροι, αφιερώματα και εκπαιδευτικές δράσεις στο νέο της πρόγραμμα

Το παρουσίασε σήμερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λουκάς Καρυτινός

ΚΟΑ_programma
Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, τους νέους δημιουργούς και την μουσική εκπαίδευση, συμπράξεις με μουσικούς και μαέστρους διεθνούς κύρους, πρώτες εκτελέσεις έργων αλλά και ενδιαφέροντα αφιερώματα τόσο σε σημαντικούς Έλληνες και ξένους συνθέτες αλλά και ιστορικές επετείους, όπως τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα γιορτάσει τα 80 της χρόνια η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ). Τον προγραμματισμό της νέας, εορταστικής αυτής καλλιτεχνικής περιόδου,παρουσίασε σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λουκάς Καρυτινός.
KOA_-_Loukas_Karytinos
Ο Λουκάς Καρυτινός στη σημερινή παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
«Η καλλιτεχνική περίοδος που αφήνουμε πίσω μας ήταν αναμφισβήτητα δύσκολη για όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς. Στη σκιά της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία, κληθήκαμε να σχεδιάσουμε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που, σε εκείνη την χρονική στιγμή, ουδείς γνώριζε αν θα μπορούσε να υλοποιηθεί» υπογράμμισε ο ίδιος αναφερόμενος συνοπτικά στην καλλιτεχνική δράση της ΚΟΑ τους προηγούμενες μήνες. Παρόλα αυτά ο απολογισμός, δεδομένων των συνθηκών θεωρείται θετικός, με επτά sold out συναυλίες, 22 συμφωνικές και 12 μουσικής δωματίου, σημαντικές συμπράξεις, τον πρωτοποριακό κύκλο συναυλιών συμφωνικής μουσικής «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής» αλλά και τις πολυάριθμες συναυλίες με κοινωνικό πρόσημο και τις δωρεάν διαδικτυακές αναμεταδόσεις.

Στο μεταξύ, με μια μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, που θα φιλοξενηθεί στις 18 Ιουλίου στο Ηρώδειο, συνεχίζεται το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Ο γιος του σπουδαίου δημιουργού μάλιστα, Γιώργος Θεοφανόπουλος – Χατζιδάκις, ανακοίνωσε σήμερα πως δώρισε τη μουσική βιβλιοθήκη και το πλούσιο αρχείο της Ορχήστρας των Χρωμάτων στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Ο νέος προγραμματισμός

«Η φετινή καλλιτεχνική περίοδος είναι κομβικής σημασίας για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, καθώς συμπληρώνουμε ογδόντα χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας. Χρόνια που μέσα τους περικλείουν στιγμές χαράς, περηφάνιας, έμπνευσης και δημιουργικότητας, χωρίς να λείπουν οι δυσκολίες, οι περίοδοι αβεβαιότητας και – όπως είναι λογικό – τα ολισθήματα» τόνισε ο Λουκάς Καρυτινός πριν περάσει στην ανακοίνωση του νέου προγράμματος της ορχήστρας.

Σε αυτό ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, οι συμπράξεις με διεθνώς καταξιωμένους σολίστ και μαέστρους όπως ο Βρετανός βιολονίστας Ντάνιελ Χόουπ, ο θρυλικός βιρτουόζος του πιάνου Ίβο Πογκορέλιτς, ο διάσημος Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν, ο μυθικός βιολονίστας Βαντίμ Ρέπιν αλλά και οι δικοί μας Μαρκέλλα Χατζιάνο, Ντόρα Μπακοπούλου κ.α.

Κλείσιμο
Παράλληλα, κατά τη νέα καλλιτεχνική περίοδο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ενδιαφέροντα μουσικά αφιερώματα στον Σεργκέι Ραχμάνινοφ, στον Ιάννη Ξενάκη, στον Δημήτρη Δραγατάκη, στον Κάρολο Τρικολίδη, στους μεγάλους κλασικούς Χάυντν, Μότσαρτ και Μπετόβεν αλλά και στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στην Γενοκτονία των Ποντίων.

Η στήριξη των νέων καλλιτεχνών αποτελεί προτεραιότητα για την ΚΟΑ γι΄ αυτό εξάλλου και επέλεξε να ανοίξει την νέαπερίοδο με μια συναυλία αφιερωμένη σε ταλαντούχους νέους σολίστ ενώ, παράλληλα, συνεχίζει την παραγγελία νέων έργων από Έλληνες δημιουργούς.

Επιπλέον, θα συνεχιστούν τα προγράμματα «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής» και «Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά» έχοντας στο τιμόνι του τον σπουδαίο Λεωνίδα Καβάκο ο οποίος θα παραχωρήσει και φέτος τα έσοδά του για την κάλυψη αναγκών της ορχήστρας και τη στήριξη φιλανθρωπικών σκοπών.

Ιδιαίτερη έμφαση, όμως, συνεχίζει να δίνει η ΚΟΑ και στο εκπαιδευτικό της έργο μέσα από τη λειτουργία της Ακαδημίας Νέων Μουσικών, τις εκπαιδευτικές δράσεις «Δικαίωμα στη Μουσική» και «Επι-μένοντας Αιγαίο», οι οποίες μυούν παιδιά διαφόρων ηλικιών στους ήχους, το ρεπερτόριο, αλλά και τα όργανα μιας ορχήστρας, τις «Ανοιχτές Δοκιμές» που παραχωρούν πρόσβαση σε γενικές πρόβες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές δημοτικού, το Εργαστήριο Χάλκινων Πνευστών που προσφέρει δωρεάν σεμινάρια και τις Εισαγωγικές Ομιλίες πριν από τις συναυλίες. Στον τομέα αυτό προστίθεται και μία νέα πρωτοβουλία, ένας κύκλος συναυλιών-συνομιλιών για τους σπουδαστές μουσικής και τους γονείς τους σε Ωδεία της Αθήνας.

Η οικονομική στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μεγάλη ανάσα αλλά ουσιαστική στήριξη για τη βιωσιμότητα και την επίτευξη των διευρυμένων στόχων της ΚΟΑ αποτελεί η ένταξή της στο Ταμείο Ανάκαμψης με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το οποίο έχει ήδη εγκρίνει την τακτική επιχορήγησή της, συνολικού ύψους 2.200.000€. Με τα χρήματα αυτά η ορχήστρα θα εκσυγχρονίσει τις διοικητικές και οργανωτικές υπηρεσίες και διαδικασίες της, θα δημιουργήσει νέο οργανόγραμμα και καινούργιο κανονισμό λειτουργίας, θα πολλαπλασιαστεί την διαδικτυακή της παρουσία και θα δημιουργήσει μία αξιόπιστη αρχειακή πλατφόρμα

Για όλα τα παραπάνω αλλά και για την γενικότερη στήριξή τους ο Λουκάς Καρυτινός ευχαρίστησε σήμερα την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού υφυπουργό Νικόλα Γιατρομανωλάκη οι οποίοι, παρότι επρόκειτο να συμμετάσχουν στην σημερινή παρουσίαση, δεν έδωσαν τελικά το παρών.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς η 28χρονη στη Δάφνη παγίδευσε τον βιαστή της - Ο 31χρονος την απειλούσε με revenge porn

Μητσοτάκης: Οι ίσες ευκαιρίες στην εργασία βρίσκονται στον πυρήνα μιας δίκαιης κοινωνίας

Νέος βανδαλισμός στην Αγία Σοφία - Αφαίρεσαν διάκοσμο από την Αυτοκρατορική Πύλη, δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης