Λουκάς Καρυτινός: Ένας αθεράπευτος οραματιστής στο τιμόνι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Λουκάς Καρυτινός: Ένας αθεράπευτος οραματιστής στο τιμόνι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Η διαδρομή του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα μαέστρου από τις μουσικές σπουδές του στη Γερμανία και την επιτυχημένη θητεία του στην Εθνική Λυρική Σκηνή μέχρι σήμερα

Karitinos1
«Η τέχνη δεν μπορεί να καλυτερεύσει από μόνη της την κοινωνία. Εκείνο που μπορεί να κάνει είναι να καλλιεργήσει και να οξύνει το μυαλό του ανθρώπου, ώστε εκείνος στη συνέχεια να πάρει τις αποφάσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή του»: Η παραπάνω άποψη σχετικά με την σημαντικότατη επιρροή που δύναται να ασκήσει η τέχνη στην ανθρώπινη ζωή, ανήκει στον Λουκά Καρυτινό, τον άνθρωπο αλλά και τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα μαέστρο που ανέλαβε σήμερα, επισήμως, το τιμόνι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Κι αν για τους περισσότερους η συγκεκριμένη, εξαιρετικά δύσκολη περίοδος μοιάζει ως η πλέον ακατάλληλη για να πάρει κάποιος την ευθύνη μιας ιστορικής μεν με αρκετά προβλήματα δε ορχήστρας, για τον Λουκά Καρυτινό αυτό λειτουργεί ως πρόκληση που τον ενεργοποιεί και τον δυναμώνει.

Overture TCSO  unter Loukas Karytinos


Ουδέποτε, εξάλλου, έκρυψε την αδυναμία που έχει στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με την οποία συνδέεται από παλιά, από την εποχή που έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στη Γερμανία. «Κάθε φορά που διευθύνω την ΚΟΑ, αισθάνομαι ότι απ’ όλες τις ορχήστρες, είναι εκείνη που με γαληνεύει» έχει εξομολογηθεί. Και να που τα έφερε έτσι ο χρόνος και η ζωή έτσι ώστε πλέον να βρίσκεται στην κορυφή αυτής της αγαπημένης του ορχήστρας ως αρχηγός και καθοδηγητής της.

Είναι γεγονός πως το όνομα του Λουκά Καρυτινού έχει συνδυαστεί με επιτυχημένες θητείες σε σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Καλλιεργημένος, με πλούσια μουσική εμπειρία και ταυτόχρονα αθεράπευτος οραματιστής, με το βλέμμα πάντα στραμμένο προς το μέλλον έδειξε από πολύ νωρίς τις «ηγετικές» του ικανότητες αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση σημαντικών ελληνικών αλλά και ξένων ορχηστρών και καλλιτεχνικών σκηνών δίνοντας, πάντα, μεγάλη έμφαση στην ποικιλία του ρεπερτορίου αλλά και στις συμπράξεις.
Karitinos2
Ο Λουκάς Καρυτινός έχει διευθύνει κορυφαίες ορχήστρες και σολίστ
Βλέπετε, η μουσική υπήρξε μια απολύτως συνειδητή επιλογή ζωής για εκείνον, που ξεκίνησε να παίζει πιάνο από τα πέντε του μόλις χρόνια, και παρότι σπούδασε Νομικά αποφάσισε να κρατήσει από αυτόν τον χώρο μόνο τις παρέες που έκανε και να συνεχίσει φεύγοντας στο εξωτερικό προκειμένου να μυηθεί στην απαιτητική τέχνη της διεύθυνσης ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Δ. Βερολίνου. Εκεί στη Γερμανία θα κάνει τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα.

Αν υπάρχει, ωστόσο, ένας χώρος με τον οποίο έχει συνδεθεί άρρηκτα το όνομά του αυτός δεν είναι άλλος από την Εθνική Λυρική Σκηνή την οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών, αρχικά ως τακτικός αρχιμουσικός, στην συνέχεια ως μουσικός διευθυντής και από το 1999 έως το 2005 ως καλλιτεχνικός διευθυντής της. Η προσφορά του στον οργανισμό αυτό υπήρξε εξαιρετικά σημαντική. Ήταν εκείνος που διεύρυνε το ρεπερτόριό της με νέα μουσικά έργα, αυτός που δημιούργησε την Παιδική Σκηνή και τη Νέα Σκηνή με παραστάσεις όπερας και οπερέτας για παιδιά, ο εμπνευστής της Πειραματικής Σκηνής αλλά και άνθρωπος που έκανε διαρκείς παρεμβάσεις με στόχο την δημιουργία μιας νέας στέγης για την όπερα, ένα μεγάλο του όνειρο το οποίο, τελικά, πραγματοποιήθηκε.

Παράλληλα, όμως, με τις παραπάνω υποχρεώσεις τους έβρισκε πάντα χρόνο να συμπράττει με σημαντικές ξένες ορχήστρες, μεταξύ των οποίων η Φιλαρμόνια του Λονδίνου και η ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βουδαπέστης, να δίνει το «παρών» σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ, να συνεργάζεται με σημαντικούς διεθνείς μουσικούς αλλά και σκηνοθέτες, αλλά και να ηχογραφεί νέους δίσκους.

Κλείσιμο
Για την πλούσια δράση και την καλλιτεχνική προσφορά του ο Λουκάς Καρυτινός έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών το «Χρυσό Μετάλλιο Τιμής» του Δήμου Αθηναίων, το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος», ο τιμητικός τίτλος του τον τίτλο του «Commendatore dell’ Ordine della Solidarieta’ Italiana», το μουσικό βραβείο Σπ. Μοτσενίγου της Ακαδημίας Αθηνών κ.α.

Η ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της αρχαιότερης ελληνικής ορχήστρας αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοίχημα για τον καταξιωμένο μαέστρο που έχει αποδείξει πως ξέρει καλά να ηγείται ενισχύοντας, παράλληλα, την συνεργατικότητα αλλά και να ανοίγει νέους, φωτεινούς καλλιτεχνικούς δρόμους ακόμη και κάτω από τις πιο σκοτεινές συνθήκες.
Κρατικη_Ορχηστρα_Αθηνων
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Η ιστορία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έχει τις ρίζες της στα τέλη του 19ου αιώνα γεγονός που την καθιστά το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο της Ελλάδας. Η πρώτη της συναυλία δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1943 και από τότε μέχρι σήμερα φέρνει αδιάκοπα το ελληνικό κοινό με τα σπουδαία ορχηστρικά έργα αποτελώντας, παράλληλα, αστείρευτη πηγή νέας συνθετικής δημιουργίας. Πρωταγωνιστεί στα εγχώρια πολιτιστικά δρώμενα δίνοντας δεκάδες συναυλίες κάθε χρόνο σε Αθήνα και περιφέρεια ενώ έχει πλούσια δράση και στο εξωτερικό.

Από το πόντιούμ της έχουν περάσει, κατά καιρούς, σπουδαίοι μαέστροι, όπως οι Ρίχαρντ Στράους, Βάινγκαρτνερ, Κνάπερτσμπους, Βάλτερ, Μητρόπουλος, Γιόχουμ, Μαρκέβιτς, Μάαζελ, Κράους, Τεμιρκάνοφ, Πλασόν, Ασκενάζυ κ.α. ενώ έχει συμπράξει με κορυφαίους σολίστ μεταξύ των οποίων οι Ρούμπινσταϊν, Κεμπφ, Κορτώ, Κράισλερ, Τιμπώ, Καζάλς, Ρέπιν, Κρέμερ, Ροστροπόβιτς, Μπρέντελ, Μπάρενμποϊμ, Άργκεριχ, Λεόνσκαγια και Καβάκος κ.α. Προκάτοχοι του Λουκά Καρυτινού έχουν υπάρξει κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες όπως οι οι Φιλοκτήτης Οικονομίδης, Θεόδωρος Βαβαγιάννης, Ανδρέας Παρίδης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Συμεωνίδης, Άρης Γαρουφαλής, Βύρων Φιδετζής.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Κρατική Ορχήστρα Αθηών κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλά και σημαντικά προβλήματα, στέγασης, οικονομικά κ.α. Παρόλα αυτά στάθηκε όρθια και χάρη στην σκληρή δουλειά και την αυτοθυσία των μουσικών της κατάφερε να παραμείνει ζωντανή, ακμαία και να οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Συλλογική η ευθύνη μας - Να μην μετακυλίουμε ευθύνες

Παρίσι: Το Rafale που προκάλεσε αναστάτωση είχε λάβει άδεια για να σπάσει το φράγμα του ήχου

Δικαστής διέλυσε γάμο λόγω στυτικής δυσλειτουργίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης