Ελληνοαμερικανική Ένωση «Συναντήσεις με Θέα»

Ελληνοαμερικανική Ένωση «Συναντήσεις με Θέα»

Κύκλος: Μικρασία, Η Σκυτάλη της Μνήμης

Sunantiseis1
Sponsored Content

Η πάντα δραστήρια Ελληνοαμερικανική Ένωση μας ξάφνιασε ευχάριστα για ακόμα μια φορά, όταν στις αρχές του Μαρτίου παρουσίασε τον κύκλο εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Συναντήσεις με Θέα - Κύκλος: Μικρασία, Η Σκυτάλη της Μνήμης». Με αφορμή την μαύρη επέτειο από την καταστροφή της Σμύρνης, στις έξι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας υπό διαφορετικό πρίσμα, μιλούν για το αφήγημα της Μικρασίας και το αποτύπωμά της στη μνήμη μας σήμερα.

Ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και η Γενική Διευθύντρια Βίκυ Μπρανίκα υποδέχθηκαν με θέρμη στον 8ο όροφο του εμβληματικού κτιρίου της Μασσαλίας 22 τους διακεκριμένους ομιλητές Αλέξανδρο Κιτροέφ, Αλέξανδρο Μασσαβέτα, Θοδωρή Κοντάρα, Bruce Clark, Lou Ureneck και Εβίτα Αράπογλου για τις πολύ ιδιαίτερες αυτές συναντήσεις.
Sunantiseis2
Κλείσιμο
Στο γνωστό γυάλινο δώμα με την απαράμιλλη θέα, η σειρά εκδηλώσεων λόγω πανδημίας πραγματοποιήθηκε με την φυσική παρουσία λίγων προσκεκλημένων, ενώ υπήρχε ταυτόχρονη κάλυψη livestream.

Για τις παλαιότερες γενιές η Μικρασία ήταν βίωμα, τραγούδια, γεύσεις, τόποι, χούγια, λαλιά, παραδόσεις, δεισιδαιμονίες, πλούτος συνύπαρξης με άλλες εθνικότητες. Για τις νεότερες γενιές είναι η μνήμη που κρατάμε στα χέρια μας, σαν σκυτάλη, για να την περάσουμε στους επόμενους επιλέγοντας πρώτα τι θα διατηρήσουμε από αυτή και τι θα αφήσουμε πίσω αφού εξετάσουμε πως η ιστορία φτάνει ως εμάς.

Οι ομιλητές που επιλέχθηκαν και προσκλήθηκαν πολύ προσεκτικά, εξετάζουν το αφήγημα της Μικρασίας με διαφορετικές προσεγγίσεις.

O ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ που έχει διδάξει για πολλά χρόνια σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και συμμετείχε ως ιστορικός σύμβουλος στο ντοκιμαντέρ «Σμύρνη. Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης» αναφέρθηκε στους μύθους που έχουν συχνά επικρατήσει για την Σμύρνη και την Μικρασία, αλλά και το πώς η ιστορική έρευνα καταφέρνει να δώσει την ολοκληρωμένη διάσταση της καταστροφής της Ιωνίας έναν αιώνα μετά.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέξανδρος Μασσαβέτας, που έζησε 13 χρόνια στην Τουρκία, και υπέγραψε τα βιβλία «Κωνσταντινούπολη. Η Πόλη των Απόντων» και «Μικρασία. Το παλίμψηστο της Μνήμης», πραγματοποίησε έναν ανάπλου στην ιστορία και ό,τι απομένει από αυτήν, όχι μόνον στο μυαλό και στην ψυχή μας αλλά και στους ίδιους τους τόπους που κάποτε είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ρωμανία: από την Σμύρνη στην Νίκαια και από εκεί στο Αϊβαλί και μετά στην Ιωνία σε μισογκρεμισμένα μοναστήρια και τοπία που κράτησαν το φυσικό τους κάλλος, σε χωριά, πόλεις και λιμάνια που καλύπτονται από στρώματα λήθης και συχνά κακοποίησης. Δείτε την εκδήλωση.

Συναντήσεις με Θέα: Αλέξανδρος Μασσαβέτας


Ο φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας έχει πραγματοποιήσει εκτενές λαογραφικό έργο για την Μικρασία όπως τη δημιουργία ενός Χορευτικού Ομίλου για την διατήρηση της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς, την επιμέλεια δίσκων του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών με χορούς και τραγούδια από τα Αλάτσατα, την Ερυθραία και τη Σμύρνη, και την μελέτη και καταγραφή παραδοσιακών φορεσιών των Ελλήνων του Μαρμαρά, της Ερυθραίας και των χωριών της Σμύρνης. Με την χαρισματική αφήγησή του μας μετέφερε στον τόπο και τον χρόνο, σε κάτι που δεν υπάρχει πια, αλλά ζει μέσα μας. Δείτε την εκδήλωση.

Συναντήσεις με Θέα: Θοδωρής Κοντάρας


O διακεκριμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Bruce Clark, που έγινε γνωστός στην Ελλάδα από το εμβληματικό βιβλίο του «Δυο φορές ξένος», που αφορά στην ανταλλαγή πληθυσμών, μίλησε για την περίοδο που προηγήθηκε και ακολούθησε την Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η ιδέα της ανταλλαγής πληθυσμών ακούστηκε για πρώτη φορά πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η έλευση του οποίου μετέθεσε την εφαρμογή της κάποια χρόνια αργότερα. Δείτε την εκδήλωση.

Συναντήσεις με Θέα: Bruce Clark


Ο Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος με ελληνική καταγωγή Lou Ureneck, που ήρθε από την Βοστώνη ειδικά για την εκδήλωση, στο βιβλίο του «Η Μεγάλη Φωτιά. Σμύρνη Σεπτέμβριος 1922» περιγράφει την δράση του Αμερικανού μεθοδιστή πάστορα Asa Jennings, o οποίος βρέθηκε στην Σμύρνη τις ημέρες της Καταστροφής και έσωσε χιλιάδες ανθρώπους. Καθηγητής δημοσιογραφίας και χαρισματικός γραφιάς, παθιασμένος με την αναδίφηση στα αρχεία, ο Ureneck ζωντάνεψε ξανά την ανθρωπιστική τραγωδία. Δείτε την εκδήλωση.

Συναντήσεις με Θέα: Lou Ureneck


Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την ιστορικό τέχνης Εβίτα Αράπογλου που προσέφερε στο κοινό μια μοναδική πρόγευση από την επικειμένη έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία» την οποία επιμελείται. Η έκθεση, συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και θα αποτελείται από τρεις μεγάλες ενότητες το χρονικό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της ακμής του πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923, καθώς και την περίοδο της εγκατάστασης και ενσωμάτωσής του στην Ελλάδα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον και στοιχείο που διαφοροποιεί την συγκεκριμένη έκθεση από προηγούμενες εκθέσεις της ίδιας θεματικής είναι ότι δεν εστιάζει στην τραυματική εμπειρία της Μικρασίας στην συλλογική μνήμη, αλλά εξετάζει κάθε πτυχή και περίοδο αυτής τονίζοντας την καταλυτική της σημασία στην διαμόρφωση του ελληνικού μωσαϊκού και πολιτισμού όπως τον βιώνουμε σήμερα. Δείτε την εκδήλωση.

Συναντήσεις με Θέα: Εβίτα Αράπογλου


Την σειρά εκδηλώσεων «Συναντήσεις με Θέα» συντόνισε η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα και είναι διαθέσιμες δωρεάν στο κανάλι της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στο YouTube. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα να τις παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί νέα ματιά, νέα στοιχεία και προσωπικές μαρτυρίες από την εμπειρία της Σμύρνης, αλλά κυρίως όποιος επιθυμεί να αναβιώσει την εικόνα εκείνη που κουβαλάμε από αφηγήσεις και έχουμε μέσα μας για την Μικρά Ασία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης