«KinderDocs Art Lab»: Το παιδικό διαδικτυακό πρόγραμμα για την προσέγγιση των έργων τέχνης

«KinderDocs Art Lab»: Το παιδικό διαδικτυακό πρόγραμμα για την προσέγγιση των έργων τέχνης

Μία διαδικασία που θα φέρει τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη - Στοχεύει στη διαμόρφωση μίας «διαφορετικής» οπτικής του κόσμου

thumbnail_artlab_families_fb_event
«Ξύπνησε ένα πρωί και να τι είδε...» είναι ο τίτλος του KinderDocs Art Lab 2020/21, του νέου διαδικτυακού μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους KinderDocs και του ΜOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το πρόγραμμα είναι ένας συνδυασμός προβολής ντοκιμαντέρ με ήρωες παιδιά σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, προσέγγισης δύο έργων τέχνης από τις συλλογές του Μουσείου και εικαστικού εργαστηρίου.

«Το KinderDocs Art Lab υλοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια. Γεννήθηκε από την ανάγκη να εμπλέξουμε περισσότερο το κοινό με τα έργα της συλλογής του Μουσείου. Είχαμε ένα πολύ αξιόλογο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και θέλαμε να δούμε πώς, πέρα από το να φιλοξενείται στον ζωτικό χώρο του Μουσείου, μπορούσε να έχει μία πιο έντονη αλληλεπίδραση με τα εκθέματα», τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» η Βίλλυ Πολυζούλη, επιμελήτρια εκπαίδευσης του MOMus. «Αποφασίσαμε ότι θα μπορούσαμε να μοιραστούμε με το κοινό έννοιες που μπορεί να αναδύονται και στα έργα τέχνης και στην τέχνη του ντοκιμαντέρ και στην εικαστική έκφραση», εξήγησε η κ. Πολυζούλη.

Λόγω της πανδημίας, το πρόγραμμα προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες και φέτος υλοποιείται τον Δεκέμβριο, διαδικτυακά, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το φετινό θέμα του προγράμματος είναι η έννοια της ρουτίνας, της καθημερινότητας, «μία διαδικασία φαινομενικά κοινή και ταυτόχρονα πολύ διαφορετική για διαφορετικά παιδιά σε πολύ διαφορετικά μέρη του πλανήτη», σύμφωνα με την επιμελήτρια εκπαίδευσης του MOMus.

«Παιδιά νομάδες, που ζουν σε παραδοσιακές κοινωνίες και παιδιά στην Ελλάδα και στην Κύπρο ενδεχομένως έχουν μία πολύ διαφορετική καθημερινότητα, από το πρωινό ξύπνημα έως τη μετάβαση στην αυλόπορτα του σχολείου. Είναι ένα θέμα, στο οποίο μπορεί να μη δίνουμε σημασία, αλλά μας προσφέρει απίστευτο υλικό για σκέψεις, ιδέες και ανατροφοδότηση», τόνισε η κ. Πολυζούλη.

Τα ντοκιμαντέρ που έχουν επιλεγεί είναι από τη σειρά «199 Little Heroes» της Σίγκριντ Κλάουσμαν και είναι οι ιστορίες του Ντιέγκο στη Γουατεμάλα, που δουλεύει στις φυτείες και ονειρεύεται να γίνει δάσκαλος και της φυλής της Ζοζολόι στη Μογγολία που κινδυνεύει από εξαφάνιση λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα θέματα που αναδεικνύουν εκτός από το κεντρικό, που είναι η επανάληψη στην παιδική καθημερινότητα, είναι επίσης η οικογένεια, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τα όνειρα για το μέλλον, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα/αειφορία.

«Καθόλου τυχαία αποφασίσαμε να ενσωματώσουμε στην προσέγγιση έργο ενός πολύ αξιόλογου νέου Βούλγαρου καλλιτέχνη, του Luchezar Boyadjiev από την αναδρομική περιοδική έκθεσή του στο Μουσείο με τίτλο "Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων. 1991- 2019" και έργο του Γιάννη Κουνέλη από τη συλλογή του ΜOMus», ανέφερε και πρόσθεσε: «Και στη συνέχεια ακριβώς επειδή ο καθένας βρίσκεται στο σπίτι του, τα σχολεία έχουν κλείσει, επιλέξαμε ένα εργαστήρι που δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από τις δυνατότητες που προσφέρει το Zoom για να σχεδιάσει κάποιος ή ένα μολύβι ένα χαρτί και μία σβήστρα».

Το θέμα το επιλέγουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, μπορεί να είναι φανταστικό ή ρεαλιστικό, να εμπλέκει τους ήρωες των ταινιών και να έχει σχέση με το καθημερινό πρωί.

Κλείσιμο
Τα εργαλεία για να ελευθερώσουν τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν δικές τους εικόνες δίνουν στα παιδιά με σχέδιά τους η Σόφη Σενόγλου, εικαστικός-εκπαιδευτικός και η Βίκυ Γούσιου, εικαστικός-σκηνογράφος. «Θέλαμε, μέσα από τα ντοκιμαντέρ, τα παιδιά να ταξιδέψουν σε κόσμους που έχουν εικόνες φύσης, που δίνουν, παρά τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, μήνυμα αισιοδοξίας και θέλησης για μάθηση, μέσα από τις ιστορίες των ηρώων», είπε η κ. Πολυζούλη.

Επισημαίνοντας ότι με το υλικό αυτό οι δημιουργοί του προγράμματος έχουν θέσει δύο-τρεις στόχους -να εξεταστούν ζητήματα, όπως αειφορία, οικολογική συνείδηση, δικαίωμα στην εκπαίδευση- αλλά ταυτόχρονα έχουν προετοιμαστεί και για την ανατροπή τους και την ανάδειξη άλλων θεμάτων. «Ελπίζουμε ότι μπορεί η πανδημία έστω για λίγο, για δύο ώρες, όχι να ξεχαστεί, αλλά ο εγκλεισμός στο σπίτι, να αξιοποιηθεί και να πάψει να είναι εγκλεισμός», υπογράμμισε.

Οι ημερομηνίες υλοποίησης του KinderDocs Art Lab:

Για οικογενειακό κοινό:  Κυριακή 6/12/2020, ώρα 11:00-13:00
Για σχολικές ομάδες: Τρίτη 15/12/2020, Παρασκευή 22/1/2020, ώρα: 10:00-12:00

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης