Πορεία διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στον Πολιτισμό - Ποια είναι τα αιτήματά τους

Πορεία διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στον Πολιτισμό - Ποια είναι τα αιτήματά τους

Πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνέχισαν με πορεία προς την Βουλή

Πορεια_καλλιτεχνων
Την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού επέλεξαν οι εργαζόμενοι στους εγχώριους πολιτιστικούς τομείς για να διαδηλώσουν υπέρ της ικανοποίησης των αιτημάτων που έχουν διατυπώσει σχετικά με την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της πανδημίας στον κλάδο τους.

Καλλιτέχνες αλλά και άνθρωποι που εργάζονται στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού, μέλη όλων των σωματείων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου πραγματοποίησαν, το μεσημέρι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και πορεία προς τη Βουλή ζητώντας την αύξηση των μέτρων στήριξης του κλάδου τους και την κάλυψη περισσότερων εργαζόμενων από τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί.

Με τα μέσα της τέχνης του ο καθένας, μουσικά όργανα, βοβλία ακόμη και φιγούρες θεάτρου σκιών, με πρωταγωνιστή τον διαχρονικό Καραγκιόζη, επεσήμαναν πως βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, πως το εργασιακό τους μέλλον βρίσκεται στον αέρα και υπογράμμισαν πως οι τέχνες και πολιτισμός πρέπει, πάση θυσία, να παραμείνουν ζωντανά. 

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να καλυφθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο, που παραμένουν ακόμα και τώρα «αόρατοι» αναφέρει στο ψήφισμά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος προσθέτοντας με νόημα: «Δεν ζητάμε καμία επιείκεια, δεν εκλιπαρούμε, απαιτούμε την αυτονόητη στήριξη όλων των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού»
Πορεια__Καραγκιοζης


Τα αιτήματά αναλυτικά

- Να συμπεριληφθούν άμεσα όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού των 800€ από την πρώτη φάση αναδρομικά και για όλη τη διάρκεια της κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια (ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικούς κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικούς ζωντανού θεάματος και ακροάματος και άλλους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα), ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Δηλαδή να μη γίνει κανένας διαχωρισμός με βάση το είδος της σύμβασης.

- Να δοθεί επίδομα ανεργίας στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Να εξασφαλιστεί πλήρης ασφαλιστική ικανότητα και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για όλους ανεξαιρέτως τους πληττόμενους από την κρίση (υγειονομική και οικονομική).

Κλείσιμο
- Να διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις και η μη διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού και τηλεφώνου.

- Για το Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού να ξεκινήσει ένας διάλογος από την αρχή με τα σωματεία για την κάθε ειδικότητα ξεχωριστά ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης αποτύπωση των ενεργών επαγγελματιών του Πολιτισμού και να μην αποτελέσει άλλοθι για περαιτέρω καθυστέρηση για την εφαρμογή ειδικών μέτρων στήριξης.

- Σχέδιο διάρκειας με μέριμνα για όλους τους εργαζόμενους και για όσους δεν εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης, να συνεχιστούν οι συμβάσεις στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

- Να αποκλειστούν από τις επιχορηγήσεις εκείνες οι περιπτώσεις για τις οποίες, κατόπιν ελέγχου τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, θα προκύψει παραβίαση των εν γένει εργασιακών υποχρεώσεων (αδήλωτες πρόβες, ωράρια, αποδοχές κτλ). «Τονίζουμε ως εκ τούτου ιδιαιτέρως ότι στο χώρο του πολιτισμού η κρίση είναι βαθύτερη τόσο για λόγους αντικειμενικούς, όσο και διότι επηρεάζεται από την υπάρχουσα κατάσταση που τροφοδοτεί ένα απαράδεκτο καθεστώς ανομίας και υπερεκμετάλλευσης, η κρίση της πανδημίας δεν πρέπει να γίνει αφορμή για ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων».

- Να εκδοθούν πλήρεις και σαφείς οδηγίες μετά από εισήγηση του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν το σύνολο των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις παραγωγές και να γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος, ότι οι κανόνες αυτοί τηρούνται.

- Η Υπουργός Πολιτισμού να σταματήσει την στοχοποίηση συναδέλφων που ενδεχομένως εργαστούν σε δημόσιους φορείς ή επιδοτηθούν οι παράγωγες τους.

Ειδήσεις σήμερα

ΗΠΑ: Ο Φάουτσι «γύρισε την πλάτη» στα μίντια και έδωσε συνέντευξη στην Τζούλια Ρόμπερτς


Οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν μαζί με τα δημοτικά σχολεία

Πόσα θα πληρώνουμε από 1η Ιουνίου για εισιτήρια σε μέσα μεταφοράς, καφέδες και σινεμά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης