Μέτρα στήριξης πολιτισμού: «Ναι μεν, αλλά...» λένε καλλιτέχνες και διοργανωτές για τις ανακοινώσεις Μενδώνη

Μέτρα στήριξης πολιτισμού: «Ναι μεν, αλλά...» λένε καλλιτέχνες και διοργανωτές για τις ανακοινώσεις Μενδώνη

Εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου αξιολογούν τα μέτρα μιλώντας στο protothema.gr

KALHTEXNES-DIADILWSH--ARTHROU
Ανάμεικτες είναι οι πρώτες αντιδράσεις καλλιτεχνών, διοργανωτών εκδηλώσεων και εργαζόμενων στις χθεσινές ανακοινώσεις της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης του Πολιτισμού σύμφωνα με τα οποία, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, θα δοθεί, σταδιακά η δυνατότητα επανέναρξης λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, κινηματογράφους και ανοιχτούς χώρους που φιλοξενούν εκδηλώσεις υπό συγκεκριμένες, βέβαια, αυστηρές υγειονομικές προϋποθέσεις.

Το γεγονός ότι οι τέχνες, σε όλες τις μορφές τους, θα δώσουν ένα παρών – έστω υποτυπώδες - και οι καλλιτεχνικές φωνές δεν θα σιγήσουν το φετινό καλοκαίρι έγινε, κατ' αρχάς, δεκτό με ικανοποίηση. Όπως επίσης και η απόφαση να συμπεριληφθούν στο μέτρο της οικονομικής ενίσχυσης επιπλέον κατηγορίες εργαζόμενων στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού.

Ιδιαίτερα θετική κρίνεται, παράλληλα, από πλευράς διοργανωτών εκδηλώσεων, η θέσπιση κουπονιού με 18μηνη ισχύ το οποίο θα δίνει την δυνατότητα στο κοινό να χρησιμοποιήσει το προπληρωμένο εισιτήριό του για μια παραγωγή που ακυρώθηκε σε άλλες εκδηλώσεις, του ίδιου διοργανωτή, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Με ικανοποίηση έγιναν επίσης δεκτά η άμεση δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών ώστε να υπάρξει, επιτέλους, μια πλήρης και νόμιμη εικόνα των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και η δωρεάν διάθεση των δημοτικών ανοιχτών χώρων εκδηλώσεων.

Παρόλα αυτά, παραμένει ακόμη εκτός του μέτρου της έκτακτης ενίσχυσης ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων καθώς, όπως δήλωσε χθες η κ. Μενδώνη μέχρι στιγμής καλύπτονται 45.000 άτομα από ένα σύνολο που υπολογίζεται από 100.000 και άνω. Έντονο προβληματισμό προκαλεί, παράλληλα, το μέτρο της λειτουργίας των ανοιχτών χώρων με το 40% του συνόλου της χωρητικότητας τους, ποσοστό που απομακρύνει τους περισσότερους από το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στο φετινό, δύσκολο, πολιτιστικό καλοκαίρι.
Φιλιππος_Πλιατσικας
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας
«Είναι δώρο άδωρο να κάνει κάποιος μια συναυλία ή μια παράσταση με λιγότερα από τα μισά άτομα που μπορεί να φιλοξενήσει ο χώρος γιατί είναι απολύτως βέβαιο πως δεν θα βγουν τα έξοδα. Μόνο αν υπάρξει κρατική επιχορήγηση, σε συνδυασμό με την δωρεάν χρήση των δημοτικών χώρων, θα τολμούσαμε κάποιοι να οργανώσουμε κάποια πράγματα» δηλώνει στο protothema.gr o Φίλιππος Πλιάτσικας και προσθέτει: «Αυτό που μού έκανε αρνητική εντύπωση ήταν πως οι ανακοινώσεις αφορούσαν κυρίως επιχορηγήσεις του κράτους προς κρατικούς πολιτιστικούς οργανισμούς και όχι σε ιδιώτες αλλά και η παντελής απουσία αναφοράς στους εισπρακτικούς μηχανισμούς των πνευματικών δικαιωμάτων από τα οποία ζει ένα μεγάλο ποστοστό δημιουργών».

Κλείσιμο
Στα θετικά των ανακοινώσεων ο γνωστός τραγουδοποιός συμπεριλαμβάνει το Μητρώο Καλλιτεχνών, το οποίο, όπως υπογραμμίζει «θα βάλει επιτέλους ένα τέλος στην αδήλωτη εργασία» αλλά και την αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων που θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.

Ως επιτακτική ανάγκη, εξάλλου, κρίνει την κρατική επιδότηση των φετινών καλλιτεχνικών παραγωγών και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Κατερίνα Σταματάκη. 

«Με τα εισιτήρια του 40% της χωρητικότητας είναι αδύνατο να βγάλουμε τα έξοδά μας. Μόνο με κρατική οικονομική στήριξη θα τολμήσουν κάποιοι από μάς να διοργανώσουν κάποιες εκδηλώσεις δεδομένου ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο νέων ακυρώσεων, λόγω έκτακτων υγειονομικών εξελίξεων αλλά και πως είμαστε υποχρεωμένοι να καλύψουμε το επιπλέον κόστος του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού» επισημαίνει η ίδια στο protothema.gr.

Παράλληλα, στέκεται σε μία επιπλέον δυσκολία, αυτή της αστικής ευθύνης που μπορεί να προκύψει σε περίπτωση που κάποιος θεωρήσει πως κόλλησε τον ιό κατά την διάρκεια κάποιας εκδήλωσηςΤί θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μάς καλύπτουν;» διερωτάται εύλογα.
Κατερινα_Σταματακη
Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Κατερίνα Σταματάκη
Η κ. Σταματάκη, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 60 διοργανωτές εκδηλώσεων γνωστών καλλιτεχνών αλλά και μεγάλων φεστιβάλ, όπως το Rockwave κ.α., δηλώνει επίσης πως θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να ελεγχθεί το κοινό των ορθίων στις συναυλίες έτσι ώστε να διατηρείται η απαραίτητη απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ τους ενώ αναμένει τις απαντήσεις στα καίρια, όπως υπογραμμίζει αιτήματα που έθεσε, προ ημερών, ο σύνδεσμος στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας: «Είναι για μάς θέμα επιβίωσης να εξασφαλιστούν η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών μας, η μείωση του ενοικίου και σε μας και στους εργαζόμενους, ο άτοκος δανεισμός με κρατικές εγγυήσεις και η αναστολή προκαταβολής φόρου για το 2020» εξηγεί.

Επιπλέον, δηλώνει, εκ μέρους των διοργανωτών, μεγάλη ικανοποίηση για το κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών, μέτρο που οι ίδιοι είχαν προτείνει, αλλά και για την δωρεάν χρήση των δημοτικών χώρων με μία όμως υποσημείωση: Να συμπεριληφθούν στο μέτρο αυτό και κάποιοι χώροι που δεν ανήκουν στους Δήμους, όπως για παράδειγμα τα Θέατρα Δάσους και Γης στην Θεσσαλονίκη τα οποία διαχειρίζεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Παναγιωτακης2
Ο θεατρικός παραγωγός Διονύσης Παναγιωτάκης
Από την πλευρά του ο παραγωγός θεάτρου Διονύσης Παναγιωτάκης χαρακτηρίζει θετικά, σε γενικές γραμμές, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα επισημαίνοντας, ωστόσο, πως αυτά δεν φέρνουν κάποια σημαντική αλλαγή στον κλάδο του: «Είναι πολύ θετικό πως άνοιξε η ψαλίδα και θα συμπεριληφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση όπως επίσης και τα άλλα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν. Οι αποφάσεις που αφορούν εμάς, όμως, είναι της αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, όχι του υπουργείου Πολιτισμού» αναφέρει στο protothema.gr για να εξηγήσει αμέσως μετά:

«Με το ισχύον πλαίσιο, για να λάβουν οι δικές μας επιχειρήσεις την έκτακτη οικονομική στήριξη, θα πρέπει να πληρώνουμε τους υπαλλήλους μας και πέραν της λήξης της λειτουργίας μας, κάπου μέσα στον Απρίλιο. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ανέφικτο. Παράλληλα, χρειαζόμαστε μία ειδική οικονομική στήριξη για την κάλυψη των πάγιων εξόδων των θεάτρων μας τα οποία θα παραμείνουν κλειστά επί μήνες». Ο κ. Παναγιωτάκης εκτιμά πως «δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες θεατρικές παραγωγές πριν το καλοκαίρι του 2020» παρόλα αυτά πιστεύει ότι η τέχνη του θεάτρου θα αντέξει και σε αυτήν την σκληρή δοκιμασία.

Το σωματείο δημιουργών 450 + υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, την επιτακτική ανάγκη επιδότησης των οργανισμών πνευματικών δικαιωμάτων στα οποία, όπως υπογραμμίζουν διαμαρτυρόμρνοι, δεν έγινε καμία σαφής αναφορά κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις: «Χωρίς στήριξη – επιδότηση ή έστω δανειοδότηση των οργανισμών δικαιωμάτων θα γίνουν όλα τα sites, όλα τα κανάλια, όλοι οι σταθμοί πειρατικοί πολύ απλά γιατί δεν θα υπάρχει κανείς οργανισμός στην αγορά να μάς προστατέψει» υποστηρίζουν και ζητούν συμπληρωματικά μέτρα.

Το δε Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου  ενημέρωσε, χθες βράδυ, πως «μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων το Δ.Σ και η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου, θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα στην σημερινή τους συνεδρίαση προκειμένου να εκτιμηθεί αν και με ποιον τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί μέρος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων». Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
θερινο_σινεμα
Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες του τα θερινά σινεμά ΄όλης της χώρας

Ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας πολιτιστικών χώρων.

18 Μαΐου: Αρχαιολογικοί χώροι
1η Ιουνίου: Θερινοί Κινηματογράφοι
15 Ιουνίου: Μουσεία
15 Ιουλίου: Ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας συναυλιών και καλλιτεχνικών παραστάσεων

Ειδήσεις σήμερα:

Cara Delevingne: Η Ashley (και όχι μόνο) φιλούσε υπέροχα

Αχμάντ Αρμπερί: Πατέρας και γιος συνελήφθησαν για τη δολοφονία μαύρου που έκανε... τζόκινγκ!

Ελεύθερες από τις 18 Μαΐου οι μετακινήσεις από νομό σε νομό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης