Οι τρεις δρόμοι

Η Σάσα Βούλγαρη και οι αρχαίες προφορικές ιστορίες ως οδηγοί ζωής και αυτογνωσίας

sasa-voulgari
«Πήγαινε... πήγαινε... πήγαινε... ώσπου βρέθηκε μπροστά σε ένα τρίστρατο. Ήταν εκεί τρεις πλάκες μαρμαρένιες, μία σε κάθε δρόμο. Μία έλεγε: όποιος πάει από δω γυρίζει, άλλη: όποιος πάει από δω γυρίζει και δε γυρίζει. Και μία που έλεγε: όποιος πάει από δω τον αγύριστο δρόμο παίρνει», την άκουσα να διηγείται κι αναρωτήθηκα -μάλλον πιο φωναχτά από ό,τι έπρεπε: «κάθε μέρα τέτοιους δρόμους δεν συναντάμε στη ζωή;»

Η Σάσα Βούλγαρη δεν αποσυντονίστηκε από την άκομψη παρέμβαση. Με κοίταξε με τα μεγάλα της μάτια και γλυκό βλέμμα και άφησε το μεγάλο αυτό ερώτημα να αιωρείται. Παραμυθού «από σόι», καθώς μεγάλωσε στην Καρδίτσα ακούγοντας ιστορίες και θρύλους από τα γεννοφάσκια της στο χωριό με το ιερό δίπλα στο ποτάμι με τις ιτιές, σπούδασε ψυχολογία «μπας και καταλάβω τα μέσα και τα έξω της», όπως λέει. Βρήκε αλήθειες και φως στα λαϊκά παραμύθια, μέσα από τα χρόνια τα πολλά της αφήγησης και σήμερα εισηγείται ένα νέο διαδραστικό πρόγραμμα αφήγησης και επιμόρφωσης για ενήλικες και εφήβους από 14 ετών.

«Σκέφτηκα λοιπόν να δημιουργήσω ένα project που θα είναι μία σύγχρονη εκδοχή των πανάρχαιων αφηγηματικών συναντήσεων όπου ένας ικανός παραμυθάς έπρεπε να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του κοινού του και να προσαρμόζει αυτοσχεδιαστικά το υλικό του έτσι ώστε η κάθε αφήγηση να παίρνει κάθε φορά απρόσμενο δρόμο...», μου εξηγεί. Είναι συνδυασμός εκπαιδευτικού σεμιναρίου με αφήγηση προφορικών ιστοριών, διάδραση, συνεργασία, επικοινωνία και ίαση.

Οκτώ διαφορετικές θεματικές ενότητες work in progress, όπου η Σάσα αφηγείται εντυπωσιακά λαϊκά παραμύθια, θρύλους και μύθους από όλον τον κόσμο, με ανάλυση των συμβόλων τους και ανάδειξη των σημείων που κάνουν τα παραμύθια οδηγούς ζωής και εσωτερικής γνώσης και θεραπείας. Με τη χρήση εικόνων, ζωγραφιών και φωτογραφιών, με αφηγήσεις τρίτων και καλεσμένους ανάλογα με το θέμα, πολλή διάδραση και παραμύθια, όλα τα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Info
Κλείσιμο
Όλα τα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου: 17.00 – 19.00
Κόστος: 12 Ευρώ ανά πρόγραμμα / 80 Ευρώ η προαγορά και των 8 προγραμμάτων.
Θεματικές:
Τα πλάσματα του Ουρανού και της Γης – Προέλευση: Αρχή των πάντων, Κοσμογονίες
Μια Ζωή σε μια Στιγμή - Υπάρχει Χρόνος;
Το Δέντρο της Γνώσης - Υπάρχει μία Αλήθεια;
Ο Αγύριστος Δρόμος – Τελετές για Ενηλικίωση
Μέχρι πόσο φτάνει η αγάπη σου; Ο Έρωτας, το φως και το σκοτάδι του
Ποιός είμαι και που πάω; - Αυτογνωσία στα λαϊκά παραμύθια
Τι φοβάμαι και πως το παλεύω; - Ο Ήρωας και η Αγωνία
Είμαι αυτό που ονειρεύτηκα; - Ρεαλισμός & Ψευδαίσθηση (υπάρχει happy end;)
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος, www.mcf.gr
Δηλώσεις συμμετοχής: 6972 261037, sassa_v@otenet.gr, facebook.com/sassa.voulgari
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης