Η πέτρα, ο γιoς του Μοσχόπουλου, οι Αρβανίτισες και ο Διάδοχος του Θρόνου

pros-eleusis

Το Pros-Eleusis -ένα σύγχρονο οικομουσείο/εφαρμογή με στόχο τον εμπλουτισμό της τουριστικής/πολιτιστικής εμπειρίας στην Ελευσίνα ή αν προτιμάτε, ένα «μουσείο» χωρίς τοίχους που ενώνει την Ελευσίνα με τους ανθρώπους της- μας θυμίζει ένα γεγονός που συνέβη στη πόλη της Δήμητρας πριν από 100 χρόνια

«(…) Η Α.Υψηλότης κατελθών του αυτοκινήτου επέπληξε τον μαθητήν διά την συμπεριφοράν του, ήτες ουδόλως ήρμοζεν είς μαθητήν και δή είς υιόν καλής οικογενείας.

Γυναίκες όμως τινές λαβούσαι το μέρος του παιδός , εν αγνοία βεβαίως της ιδιότητος του Διαδόχου ήρχισαν να τον καταλαλώσιν Αλβανιστί!!

Προ της νέας ταύτης γλωσσικής επιθέσεως ευρεθείς ο Διάδοχος ήρχισε να γελά και ητοιμάζετο ν΄ απέλθη, δια του αυτοκινήτου του.

Την στιγμήν όμως εκείνην χωρικοί τινες αντιληφθέντες τήν σκηνήν και αναγνωρίσαντες την Α.Υψηλότητα έσπευσαν και επέπληξαν τις κακογλώσσους γυναίκας(…)».

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στη σελίδα «Τελευταία Ώρα» της αθηναϊκής εφημερίδας «Σκρίπ» (6 Μαρτίου 1909). Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε ένα γεγονός που συνέβη στην Ελευσίνα – «Επεισόδιον εις την Α.Υ τον Διάδοχον», ο τίτλος και με υπότιτλους: «Μια πέτρα κατά του αυτοκινήτου από ένα χωρικόν παίδα» - «Οι επιτιμήσεις του Διαδόχου».

Την ιστορία αυτή – 100 χρόνια μετά- την φέρνει στο προσκήνιο το Pros-Eleusis (ένα σύγχρονο οικομουσείο/εφαρμογή με στόχο τον εμπλουτισμό της τουριστικής/πολιτιστικής εμπειρίας στην Ελευσίνα ή αν προτιμάτε, ένα «μουσείο» χωρίς τοίχους που ενώνει την Ελευσίνα με τους ανθρώπους της).

Στη δημοσίευση – είναι διαθέσιμη στο facebook- οι συντάκτες του «οικομουσείου» δίνουν τίτλο στην απολαυστικής, χορταστικής και απολύτως διδακτικής ιστορίας τους: «Μια πέτρα για τον Διάδοχο».

Το κείμενο της ανάρτησης έχει ως εξής: Ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνος (1868-1923), επισκεπτόμενος την Ελευσίνα στις 5 Μαρτίου του 1909, δεν φανταζόταν την περιπέτεια που θα είχε να αντιμετωπίσει με πρωταγωνιστή ένα δεκάχρονο αγόρι.

Καθώς απολάμβανε τη βόλτα του με το αυτοκίνητο στην Ελευσίνα, μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ένα μικρό αγόρι, γόνος του Ελευσίνιου γιατρού Μοσχόπουλου, πέταξε μια πέτρα προς το όχημα του διαδόχου, η οποία, για κακή του τύχη, τον πέτυχε στο πρόσωπο, χωρίς όμως να τον τραυματίσει σοβαρά.

Τότε, ο ίδιος, κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητο προκειμένου να επιπλήξει τον δεκάχρονο, ήρθε αντιμέτωπος με γυναίκες της περιοχής, οι οποίες έχοντας άγνοια για το ποιος ήταν, άρχισαν να τον βρίζουν στα αρβανίτικα. Όταν οι γυναίκες ενημερώθηκαν από χωρικούς ότι ο άνδρας που είχαν προηγουμένως κατακεραυνώσει με υβριστικά σχόλια ήταν ο διάδοχος του θρόνου, ντροπιασμένες, ξεκίνησαν να επιπλήττουν το μικρό αγόρι για την απαράδεκτη συμπεριφορά του.

Την επόμενη μέρα (6 Μαρτίου 1909) η εφημερίδα «Σκριπ» αναφέρθηκε στο περιστατικό, δίνοντας έμφαση στη «βαρβαρότητα και την κακή ανατροφή ορισμένων χωρικών».

Τον Μάρτιο του 1909 ο Κωνσταντίνος, ο πρωτότοκος γιος του βασιλέως Γεωργίου και της βασίλισσας Όλγας είναι ακόμη διάδοχος ( ανεβαίνει στον Θρόνο το 2013 μετά την δολοφονία του πατρός του) και ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος δεν έχει προχωρήσει στο κίνημα που άλλαξε την Ελλάδα του 20ου αιώνα ( κίνημα στο Γουδή το καλοκαίρι του 1909, έλευση από την Κρήτη του Ελευθερίου Βενιζέλου και ανάληψη της πρωθυπουργίας το 1910).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

symposio

Η πρωτοβουλία για την σύμπραξη ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας της φιλοξενίας που εμπνεύστηκε και υλοποιεί ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος σβήνει φέτος τα 10 κεράκια της

act4greece

Therapy Dogs, Δάσος Δρομέων και Δίπλα στα Κακοποιημένα Παιδιά είναι τρείς από τις καμπάνιες που έχουν ανέβει και τρέχουν στην πλατφόρμα crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας

ornithes

Ως ένας είδος πνευματικού μνημόσυνου στον Φάνη Ι. Κακριδή μπορεί να λογισθεί η νέα ανανεωμένη ερμηνευτική έκδοση του εμβληματικού έργου του κλασσικού φιλολόγου πάνω στον Αριστοφάνη και τις Όρνιθες του

kifisos

Μια ξεχασμένη ιστορία για τον Ελευσινιακό Κηφισό μας θυμίζουν οι συντάκτες του blog του ψηφιακού οικομουσείου Pros - Eleusis (Personalized ROuteS in Eleusis) το οποίο δημιούργησε η κοινοπραξία από το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και τις εταιρείες Mentor και CITE

stelios-tzakos

Ο Τζάκο Καράσσο με βαθιές ρίζες στην επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης – 4η γενιά μιας οικογένειας κλωστοϋφαντουργών- ξεκίνησε να πουλάει βρεφικές πάνες μέσα από το διαδίκτυο και πέτυχε! Σήμερα, η εταιρεία του διαθέτει μια ολοκληρωμένη σειρά βρεφικής φροντίδας και παίρνει το ένα μετά το άλλο τα διεθνή βραβεία

jinandjazz

Μια σαββατιάτικη βραδιά με gin & jazz σε ένα all day στέκι στο κέντρο της Χαλκίδας όπου μεταξύ των μουσικών της μπάντας υπάρχει και μια ιδιαίτερα ξεχωριστή παρουσία

vincent-river

Ένα έργο – Vincent του Philip Ridley- που έχει στο πυρήνα του το φαινόμενο της ομοφοβίας παίζεται στο Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ με τη Μαρία Σκουλά και τον Δημήτρη Φουρλή