Η πέτρα, ο γιoς του Μοσχόπουλου, οι Αρβανίτισες και ο Διάδοχος του Θρόνου

pros-eleusis

Το Pros-Eleusis -ένα σύγχρονο οικομουσείο/εφαρμογή με στόχο τον εμπλουτισμό της τουριστικής/πολιτιστικής εμπειρίας στην Ελευσίνα ή αν προτιμάτε, ένα «μουσείο» χωρίς τοίχους που ενώνει την Ελευσίνα με τους ανθρώπους της- μας θυμίζει ένα γεγονός που συνέβη στη πόλη της Δήμητρας πριν από 100 χρόνια

«(…) Η Α.Υψηλότης κατελθών του αυτοκινήτου επέπληξε τον μαθητήν διά την συμπεριφοράν του, ήτες ουδόλως ήρμοζεν είς μαθητήν και δή είς υιόν καλής οικογενείας.

Γυναίκες όμως τινές λαβούσαι το μέρος του παιδός , εν αγνοία βεβαίως της ιδιότητος του Διαδόχου ήρχισαν να τον καταλαλώσιν Αλβανιστί!!

Προ της νέας ταύτης γλωσσικής επιθέσεως ευρεθείς ο Διάδοχος ήρχισε να γελά και ητοιμάζετο ν΄ απέλθη, δια του αυτοκινήτου του.

Την στιγμήν όμως εκείνην χωρικοί τινες αντιληφθέντες τήν σκηνήν και αναγνωρίσαντες την Α.Υψηλότητα έσπευσαν και επέπληξαν τις κακογλώσσους γυναίκας(…)».

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στη σελίδα «Τελευταία Ώρα» της αθηναϊκής εφημερίδας «Σκρίπ» (6 Μαρτίου 1909). Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε ένα γεγονός που συνέβη στην Ελευσίνα – «Επεισόδιον εις την Α.Υ τον Διάδοχον», ο τίτλος και με υπότιτλους: «Μια πέτρα κατά του αυτοκινήτου από ένα χωρικόν παίδα» - «Οι επιτιμήσεις του Διαδόχου».

Την ιστορία αυτή – 100 χρόνια μετά- την φέρνει στο προσκήνιο το Pros-Eleusis (ένα σύγχρονο οικομουσείο/εφαρμογή με στόχο τον εμπλουτισμό της τουριστικής/πολιτιστικής εμπειρίας στην Ελευσίνα ή αν προτιμάτε, ένα «μουσείο» χωρίς τοίχους που ενώνει την Ελευσίνα με τους ανθρώπους της).

Στη δημοσίευση – είναι διαθέσιμη στο facebook- οι συντάκτες του «οικομουσείου» δίνουν τίτλο στην απολαυστικής, χορταστικής και απολύτως διδακτικής ιστορίας τους: «Μια πέτρα για τον Διάδοχο».

Το κείμενο της ανάρτησης έχει ως εξής: Ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνος (1868-1923), επισκεπτόμενος την Ελευσίνα στις 5 Μαρτίου του 1909, δεν φανταζόταν την περιπέτεια που θα είχε να αντιμετωπίσει με πρωταγωνιστή ένα δεκάχρονο αγόρι.

Καθώς απολάμβανε τη βόλτα του με το αυτοκίνητο στην Ελευσίνα, μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ένα μικρό αγόρι, γόνος του Ελευσίνιου γιατρού Μοσχόπουλου, πέταξε μια πέτρα προς το όχημα του διαδόχου, η οποία, για κακή του τύχη, τον πέτυχε στο πρόσωπο, χωρίς όμως να τον τραυματίσει σοβαρά.

Τότε, ο ίδιος, κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητο προκειμένου να επιπλήξει τον δεκάχρονο, ήρθε αντιμέτωπος με γυναίκες της περιοχής, οι οποίες έχοντας άγνοια για το ποιος ήταν, άρχισαν να τον βρίζουν στα αρβανίτικα. Όταν οι γυναίκες ενημερώθηκαν από χωρικούς ότι ο άνδρας που είχαν προηγουμένως κατακεραυνώσει με υβριστικά σχόλια ήταν ο διάδοχος του θρόνου, ντροπιασμένες, ξεκίνησαν να επιπλήττουν το μικρό αγόρι για την απαράδεκτη συμπεριφορά του.

Την επόμενη μέρα (6 Μαρτίου 1909) η εφημερίδα «Σκριπ» αναφέρθηκε στο περιστατικό, δίνοντας έμφαση στη «βαρβαρότητα και την κακή ανατροφή ορισμένων χωρικών».

Τον Μάρτιο του 1909 ο Κωνσταντίνος, ο πρωτότοκος γιος του βασιλέως Γεωργίου και της βασίλισσας Όλγας είναι ακόμη διάδοχος ( ανεβαίνει στον Θρόνο το 2013 μετά την δολοφονία του πατρός του) και ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος δεν έχει προχωρήσει στο κίνημα που άλλαξε την Ελλάδα του 20ου αιώνα ( κίνημα στο Γουδή το καλοκαίρι του 1909, έλευση από την Κρήτη του Ελευθερίου Βενιζέλου και ανάληψη της πρωθυπουργίας το 1910).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες