Η «Ιθάκη», μια πολυπολιτισμική πατρίδα

Η «Ιθάκη», μια πολυπολιτισμική πατρίδα

Η Christiane Jatahy σκηνοθετεί τρεις Βραζιλιάνες ηθοποιούς και τρεις Γάλλους, οι οποίοι υποδύονται τρεις εκδοχές της Πηνελόπης και τρεις του Οδυσσέα σε ένα multimedia έργο για τη μετανάστευση με τίτλο: «Ithaca – Our Odyssey 1»

ithaki
Η Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα φιλοξενήσει δύο νησιά. Την Ωγυγία της Καλυψούς και την Ιθάκη της Πηνελόπης, -με την θάλασσα ανάμεσά τους- εκεί όπου τοποθετεί η Βραζιλιάνα σκηνοθέτρια Κριστιάν Ζαταΐ τη δική της Ιθάκη.

Το έργο της με τίτλο «Ithaca – Our Odyssey 1» -εμπνευσμένο από το έργο του Ομήρου- πραγματεύεται την έννοια “της επιστροφής στην πατρίδα”, τη μετανάστευση, την προσφυγική κρίση.

Η σκηνοθέτρια κατασκευάζει έναν παράλληλο με το δικό μας κόσμο –συγχρόνως, παρόν και παρελθόν– που αντανακλά την οδύσσεια της επιστροφής στην πατρίδα με ένα τολμηρό multimedia θέαμα που περιλαμβάνει σινεμά, θέατρο και νέες τεχνολογίες.

Το έργο αποτελεί το πρώτο μέρος ενός φιλόδοξου δίπτυχου με τον γενικό τίτλο “Our Odyssey” .

Κλείσιμο
Μετά το “Ithaca”, θα ακολουθήσει το “New Ithaca” που εμπλέκει ξανά τον μύθο με το ντοκουμέντο. Η επάνοδος του Οδυσσέα στην Ιθάκη και η αποκατάσταση της σχέσης του με την Πηνελόπη θα αποτελέσει το συνθετικό υλικό μιας δραματουργίας που θα αντλήσει και από ιστορίες προσφύγων.

Από το σχετικό ενημερωτικό δελτίο στην ιστοσελίδα της Στέγης διαβάζω τα λόγια της σκηνοθέτριας για το πρότζεκτ και τα παραθέτω εδώ: «Η ομηρική μυθοπλασία μπαίνει σαν μεγεθυντικός φακός στην εποχή μας, στις μετακινήσεις της, στην κάθε απόπειρα να φθάσει κανείς στο σπίτι του, με την κυριολεκτική ή μεταφορική έννοια».

Η Κριστιάν Ζαταϊ, συνεργάτιδα του Odéon-Théâtre de l’Europe και της Comédie-Française, έχει κατακτήσει το κοινό της Γαλλίας με το πολυμεσικό θέατρό της. Η γλώσσα της, ένα σύμπλεγμα σκηνικής λειτουργίας, ψηφιακής και κινηματογραφικής απεικόνισης, τροφοδοτεί και το “Ithaca”.

Το έργο έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο στο Ateliers Berthier, Odéon-Théâtre de l'Europe, και την πρώτη εμφάνισή του σε ελληνική σκηνή θα κάνει στις 29 Νοεμβρίου -με διάρκεια έως τις 5 Δεκεμβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης