Από τον Ρουφ, στην ομάδα του «Φονέα των γιγάντων»

Από τον Ρουφ, στην ομάδα του «Φονέα των γιγάντων»

Μαρτυρίες, λογοτεχνικά κείμενα, ιστορικά στοιχεία και τεκμήρια για την περιοχή του Ταύρου, παρουσιάζονται από το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς σε δύο συναντήσεις πολιτιστικών περιπάτων

fonea-ton-giganton
To 1922 πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες που κατέφθασαν στην Αθήνα εγκαταστάθηκαν –με την συμβολή του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου– στην περιοχή του Ταύρου.

Στο πέρασμα του χρόνου, η περιοχή απέκτησε τη δική της ιστορία. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς διοργανώνει δύο πολιτιστικούς περιπάτους θέλοντας να αναδείξει γνωστές και άγνωστες πτυχές στοιχείων της περιοχής.

Ποια η σχέση του Όθωνα και της Αμαλίας με τη γειτονιά; Τι έχει απομείνει από το Καμίνι του Βασσάλου και το Βυρσοδεψείο Ρουσάκη που σημάδεψαν την περιοχή; Πώς άλλαξε η περιοχή με την έλευση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής; Τι απέγιναν βιομηχανίες όπως η «Κρόνος», η «Άστυ», η «Σαπωνοποιία Ερμής», το «Εργοστάσιο Κεραμευτικών Ειδών Μινωϊκή»; Ποια ταβέρνα εξακολουθεί να λειτουργεί 90 χρόνια από την ίδρυσή της; Τι συνέβη με τον περίφημο «Φονέα των γιγάντων», την ποδοσφαιρική ομάδα του Φωστήρα;

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου και την Τρίτη 13 Νοεμβρίου (ώρες 17:00-19:00), οι δύο πολιτιστικοί περίπατοι στον Ταύρο, θα έχουν σημείο εκκίνησης το πρώην βιομηχανικό κτήριο του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ.

Κλείσιμο
Μαρτυρίες, λογοτεχνικά κείμενα αλλά και εικαστικά έργα του εικαστικού Μάρκου Καμπάνη, που εκτίθενται στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, θα βοηθήσουν να ερμηνευθεί καλύτερα ένα η ιστορία της περιοχής με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Στοφόρο.

Από την εποχή του Λουδοβίκου Ρουφ και των μεγάλων τσιφλικιών και την εποχή της άνθισης της κεραμοποιίας και της βυρσοδεψίας έως τη σημερινή εικόνααποβιομηχάνισης, κτήρια και δρόμοι έχουν να αφηγηθούν τη δική τους συναρπαστική ιστορία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ στην διεύθυνση Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14 στον Ταύρο, στο 210 341 8051 και στο piop.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης