Μια νύχτα στο Μουσείο

Μια νύχτα στο Μουσείο

Μια Museum Sleep Over εμπειρία για παιδιά και τους γονείς τους στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με το μουσικοπαιδαγωγό και συγγραφέα Παναγιώτη Τσιρίδη και πολύτιμα έργα τέχνης

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη είναι το μοναδικό μουσείο της Αθήνας, μέσα στο οποίο μπορείς να …κοιμηθείς. Και όχι απλώς να κοιμηθείς, αλλά να ζήσεις μια ολονύχτια περιπέτεια ανάμεσα σε έργα τέχνης «παίζοντας» με τα ίδια τα έργα και με τις τέχνες. Το πώς γίνεται αυτό και ποια η σημασία των τεχνών και του παιχνιδιού με αυτές στην εκπαιδευτική διαδικασία μας εξηγεί ο Παναγιώτης Τσιρίδης, μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας των «Κώδικα του Κοντού Δράκου», «Ο Ευτύχιος Καλλέργης και η Συλλογή με τους εφιάλτες», «Ένα τυχερό αγόρι» κ. ά.Με πολύχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και το σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για διάφορες ηλικιακές ομάδες, ο Παναγιώτης Τσιρίδης, συν-δημιουργός μαζί με άλλους παιδαγωγούς και καλλιτέχνες της ομάδας «Λόγου Παίγνιον» μας λέει: «Η μουσική, το θέατρο, η λογοτεχνία, ο χορός και τα εικαστικά γίνονται εργαλεία έτσι ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μαθητών, να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κίνητρο συμμετοχής, να δώσουν τη δυνατότητα έκφρασης σε κάθε παιδί και τελικά, μαζί με όλα τα παραπάνω να συμβάλουν στην ανάπτυξη της γλώσσας των μαθητών. Και λέγοντας γλώσσα δεν εννοούμε μόνο το συντακτικό, τη γραμματική και τα κείμενα, αλλά όλο εκείνο το ψυχικό και πολιτισμικό υλικό το οποίο οφείλει η κοινωνία να προσφέρει στους μαθητές της προκειμένου να αναπτυχθούν αργότερα σε καλλιεργημένους και δημιουργικούς πολίτες». Αυτή είναι και η φιλοσοφία της ομάδας «Λόγου Παίγνιον», η οποία σχεδιάζει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για διάφορους φορείς όπως η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, το ΚΠΙΣΝ, η ΕΣΗΕΑ κ.α.Με το Ίδρυμα Θεοχαράκη η συνεργασία του μετρά πολλά χρόνια και σήμερα σχεδιάζει ειδικά για τις εκθέσεις του εκπαιδευτικά προγράμματα για τη δράση Museum Sleep Over. Είναι μια δράση που απευθύνεται σε παιδιά από 8 έως 12 ετών και τους γονείς τους και στοχεύει στη μύηση και εξοικείωση των παιδιών με τους μουσειακούς χώρους και τη θεματολογία της τρέχουσας έκθεσης του μουσείου. Τα παιδιά ξεναγούνται στην έκθεση, συμμετέχουν στα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και βιώνουν μία μοναδική νυχτερινή εμπειρία, περιτριγυρισμένα από πολύτιμα έργα τέχνης.

Η επόμενη «νύχτα στο μουσείο» θα πραγματοποιηθεί στην έκθεση του Κωνσταντίνου Βολανάκη, τον πατέρα της θαλασσογραφίας στις 10 Μαρτίου (από 18:00 απόγευμα Σαββάτου) ως 10.00 (πρωί Κυριακής), επομένως αναμένεται μια νύχτα σε … μουσείο-«κρουαζιερόπλοιο». Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρωθεί η αίτηση συμμετοχής, να αποσταλεί στο ακόλουθο e-mail: education@thf.gr ή με fax: 210-3611647 καθώς και να έχει γίνει προαγορά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ίδιο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του https://www.panayiotistsirides.gr/, με το Ίδρυμα Θεοχαράκη και την πλούσια εκπαιδευτική του δράση http://thf.gr και για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oramavr

Μια spin off εταιρεία από του Πανεπιστήμιο Κρήτης –μεγάλο μέρος των συνεργατών της οποίας φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου δίπλα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας στο Ηράκλειο- αλλάζει εποχή στην ιατρική εκπαίδευση.

makas

Ο 42χρονος Παντελής Μάκκας, εικαστικός καλλιτέχνης και περφόρμερ, παρουσιάζει ένα video art project, μια καλλιτεχνική αναπαράσταση της δολοφονίας του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, αποτελούμενη από 60 περφόρμερ –υπό την κινησιολογική καθοδήγηση της χορογράφου Αγγελικής Στελλάτου–, στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

scorpions

Οι Κλάους Μάινε και Ρούντολφ Σένκερ των Scorpions και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιάλης, έδωσαν μία πρώτη γεύση από τη σύμπραξή τους στο Καλλιμάρμαρο στις 16 Ιουλίου

11
seu-jorge

Ο 48χρονος Βραζιλιάνος Seu Jorge, ένας από τους πιο ταλαντούχους σύγχρονους μουσικούς, αλλά και ηθοποιούς της Βραζιλίας, παρουσιάζει Στη σκηνή στο Ξέφωτο του Πάρκου «Σταύρος Νιάρχος» ένα αφιέρωμα στον David Bowie μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στα πλαίσια του «Summer Nostos Festival»

mousio-iraklidon

Το Μουσείο των Ηρακλειδών εμείς οι γονείς το γνωρίσαμε από τα πρωτοποριακά προγράμματα STEM που συνδυάζουν τις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία και το «συναίσθημα» του ανθρώπου, την Τέχνη. Αυτό το καλοκαίρι παραμένει ανοιχτό στα παιδιά και μας συστήνει μια νέα θερινή αστική κατασκήνωση Stem & Art Summer Camp διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.

mavragani

Η 40χρονη Σοφία Μαυραγάνη, χορογράφος και δημιουργός έργων με κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα, παρουσιάζει τον Ιούνιο μια παράσταση χορού «στα όρια του θεάτρου και της μουσικής» –ένα ποιητικό χειμαρρώδη λόγο που ξετυλίγει επί σκηνής το νήμα της γυναικείας αφήγησης– στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

7
rem

“REM/ κήπος” είναι ο τίτλος της νέας παράστασης της Άννας Κοκκίνου στο θέατρο Σφενδόνη. Μία παράσταση που επιχειρεί να μας υπενθυμίσει την ποιητική και ονειρική πλευρά της πραγματικότητας, που συνειδητά επιλέγουμε να αγνοούμε.