Τα ρόδια, οι δαμασκηνοελιές και άλλα καλούδια της αργολικής γης

Τα ρόδια, οι δαμασκηνοελιές και άλλα καλούδια της αργολικής γης

17 παραγωγοί και 1 δημόσιο ΙΕΚ συμμετέχουν μέχρι και την Κυριακή στο πολυχώρο Φουγάρο παρουσιάζοντας τα δικά τους προϊόντα

Χυμοί, παραδοσιακά και σπιτικά ζυμαρικά, τυροκομικά, ελιές, βότανα, γλυκά & μαρμελάδες, μέλι, παγωτό, αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο, λικέρ) και κρασί από τοπικούς παραγωγούς παρατάσσονται και περιμένουν τους επισκέπτες για μια πρώτη γευστική γνωριμία – συνάντηση στο πολυχώρο Φουγάρο στο Ναύπλιο. Εκεί δεύτερη φορά φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και το Φουγάρο συνδιοργανώνουν έκθεση επίλεκτων προϊόντων από παραγωγούς της Αργολίδας. Η έκθεση Οι καρποί της αργολικής γης στο Φουγάρο που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 περιλαμβάνει 17 παραγωγούς ( συν ένα δημόσιο ΙΕΚ) από την Αργολίδα. 

Ας τους γνωρίσουμε, λοιπόν, ένα προς ένα. 

Ροδάμυ
H εταιρεία Ροδάμυ παράγει φυσικούς χυμούς φρούτων, μαρμελάδες και σιρόπια από φρούτα της παραγωγής της. 

Τα φρούτα της εταιρίας - ιδιαίτερα τα ρόδια - είναι γνωστά εδώ και χρόνια στην αγορά. Η ροδιά καλλιεργείται από το 1955 στο «Κτήμα Κολυμπάδη» της εταιρίας Ροδάμυ, το οποίο βρίσκεται στον κάμπο της Ερμιόνης. 

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας ΡΕΑ
Ιδρύθηκε το 1938 και σήμερα αριθμεί ως μέλη 32 συνεταιρισμούς, εκπροσωπώντας περίπου 5.000 αγρότες. Η ΕΑΣΑ ΡΕΑ διαθέτει μοντέρνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που την τοποθετούν μεταξύ των κορυφαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ο τομέας παροχής υπηρεσιών εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο των παραγωγών της Αργολίδας, περίπου 17.000 αγρότες, με παραγωγή περίπου 350.000 τόνων. Στο ιδιόκτητο χυμοποιείο Εσπερίδες στη Νέα Κίο Αργολίδας - από τα μεγαλύτερα της χώρας- χυμοποιούνται 40-50.000 τόνοι ετησίως.

Οινοποιείο Σπύρος Φράγκος
Το οινοποιείο δημιουργήθηκε το 1965 από το Σπύρο και τη Σταυρούλα Φράγκου στο Μαλαντρένι Αργολίδας και λειτουργούσε παραδοσιακά για 42 χρόνια. 

Το 2007 εκσυγχρονίστηκε και οικοδομήθηκε με μοντέρνα αρχιτεκτονική σε άλλο χώρο 6.000 τ.μ. Μέσα στο νέο κτίριο 2.000 τ.μ με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα υπάρχουν δεξαμενές, πιεστήρια, εμφιαλωτήριο, οινολογικό εργαστήριο, υπόγειο κελάρι παλαίωσης με δρύινα βαρέλια, γραφεία και ξενώνες. Η κατασκευή έγινε σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα τηρώντας όλους τους κανονισμούς και ελέγχεται από Ελληνικές και Ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις, για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, την προστασία του καταναλωτή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Καρώνης Ποτοποιία
Η ποτοποιία Καρώνη στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο στο δρόμο προς το κάστρο του Παλαμηδιού. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, μια ποτοποιία 145 ετών συνεχούς λειτουργίας με διευθύνοντες τους Φώτη και Γιάννη Καρώνη (4η & 5η γενεά). Τα ονομαστά προϊόντα είναι το ούζο, το τσίπουρο, η μαστίχα - όλα εξ αποστάξεως σε σύγχρονους χάλκινους αποστακτήρες - και το λικέρ βύσσινο. Στο μουσείο της ποτοποιίας εκτίθενται έγγραφα, βιβλία και αντικείμενα της επιχείρησης από το 1870. 

Μωραϊτικα
Το 2002 η Διαμάντω Σταυροπούλου ξεκίνησε την παραγωγή των παραδοσιακών ζυμαρικών «Μωραΐτικα» στο Ναύπλιο. Το 2004 μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Κάντια Ναυπλίας. Η εταιρία εστιάζει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις δικές της πρώτες ύλες, και παράγει βιολογικά ζυμαρικά και ελαιόλαδο πιστοποιημένα από τη BIO HELLAS.

Το Χωριό
Η εταιρία Το Χωριό είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με παραδοσιακά ζυμαρικά από το 2003 στο Κολιάκι Επιδαύρου. Η γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά, όπως τραχανά, λαζάνια και κριθαράκι, μόνο για χονδρική πώληση.

Οι γεύσεις της Χαράς
Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από ολόφρεσκους καρπούς από την προσωπική παραγωγή. Οι μαρμελάδες και τα γλυκά εμπλουτίζονται με τα κατάλληλα αρωματικά βότανα, όπως αρμπαρόριζα, μπαχαρικά, όπως ξύλο κανέλας και γαρίφαλο και ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, και αρωματίζονται με κονιάκ ή βανίλια, συνθέτοντας μοναδικές απολαυστικές δημιουργίες.

«Κιανών Έργα» Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών
Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2007 με έδρα τη Νέα Κίο και έχει τη δυνατότητα να δεχτεί επισκέψεις εκδρομέων απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τα στάδια της παραγωγής των γλυκών ή απλά να προμηθευτούν νοστιμότατα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μικρασιάτικα γλυκά του ταψιού και διάφορα λικέρ, όλα φτιαγμένα με μεράκι και αγνά υλικά από τις γυναίκες του Συνεταιρισμού.

mastos
Tο 2013 στην Πρόσυμνα Αργολίδας δημιουργήθηκε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση με γλυκά κουταλιού και σπιτικές μαρμελάδες, που οφείλει το όνομα της στον λόφο του Μαστού. Ακολουθώντας παραδοσιακές και αγνές συνταγές από εποχιακά, φρέσκα φρούτα χωρίς προσθήκη συντηρητικών. Η Mastos συλλέγει εκλεκτούς καρπούς, στηρίζοντας μικρούς παραγωγούς που αγαπούν και σέβονται τη φύση, καθώς την αφήνουν ελεύθερη χωρίς λιπάσματα και χημικά. 

Ermionis Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη
Με παράδοση από το 1914, η οικογένεια Μπαϊρακτάρη δημιούργησε το πρώτο της συσκευαστήριο μελιού και αρωματικών φυτών το 2007. Η επιχείρηση αποτελεί πρότυπη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας, ενώ το κτήμα και τα αρωματικά φυτά είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά από τον φορέα ΔΗΩ. Η μετάδοση της αγάπης για την μέλισσα και τα προϊόντα της, οδήγησε στην ίδρυση Μουσείου Μελιού & Μέλισσας το 2009 στις εγκαταστάσεις τη εταιρίας.

Μελισσοκομία Σταυρόπουλος
Η επιχείρηση παραδοσιακής μελισσοκομίας της οικογένειας Σταυρόπουλου δραστηριοποιείται από το 1980 και διαθέτει τα προϊόντα της σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από αγνό, γνήσιο μέλι σε ποικιλίες όπως θυμαρίσιο, ελάτης, πεύκου και ανθέων, οι καταναλωτές μπορούν επίσης να βρουν βασιλικό πολτό και γύρη.

Δημόσιο ΙΕΚ Επιδαύρου ΕΚΟ
To Δημόσιο ΙΕΚ Επιδαύρου εκπαιδεύει στις τέχνες της λιθοξοΐας, της τυροκομίας, της μελισσοκομίας και της κοπτικής-ραπτικής. Είναι διετούς φοίτησης και απογευματινό, ενώ στεγάζεται στο κτίριο του παλιού Γυμνασίου της τοπικής κοινότητας Αγίου Δημητρίου του Δήμου Επιδαύρου. Σε εκπαιδευτική κλίμακα, η τυροκόμηση διενεργείται ανελλιπώς κάθε εβδομάδα, παράγονται όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα, οι λιθοξόοι φτιάχνουν ανθέμια και επιγραφές σε πέτρα και μάρμαρο και λειτουργεί πλήρες εργαστήριο σχεδίασης και παραγωγής ενδύματος.

Olympic Nature
Η εταιρία Olympic Nature δραστηριοποιείται στο εμπόριο βοτάνων και μπαχαρικών από το 1997. Αποξηραμένα βιολογικά βότανα, μπαχαρικά και βιολογικό τσάι είναι ορισμένα από τα πολλά προϊόντα της εταιρίας, η οποία είναι πρωτοπόρος στην αγορά ελληνικής ρίγανης. 

Μαργαρίτα
Η οικοτεχνία της Μαργαρίτας Σμυρλή έχει εισέλθει δυναμικά στο χώρο της παραγωγής από το Δεκέμβριο του 2016. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντων που καλλιεργεί η οικογένεια σε ιδιόκτητη έκταση στη Βλαχέρνα Αρκαδίας. Η γκάμα των προϊόντων της οικοτεχνίας καλύπτει τουρσιά ελληνικών λαχανικών, σάλτσες με βάση τη ντομάτα, καθώς βέβαια και μαρμελάδες φρούτων.

Τυροκομείο Τριανταφύλλου
Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρίας βρίσκονται στο δρόμο Άργους-Καρυάς. Με σύμμαχο την πολύχρονη πείρα της οικογένειας, καθημερινά παρασκευάζονται προϊόντα άριστης ποιότητας και ανώτατης γεύσης, που διαθέτουν κορυφαία ποιοτική πιστοποίηση. Η εταιρία παράγει μεγάλη ποικιλία τυροκομικών προϊόντων - με πρωταγωνιστή την περίφημη φέτα ΠΟΠ Άργους - και προϊόντα αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο συλλέγεται καθημερινά από τοπικούς παραγωγούς.

provio
Στην πρότυπη παραγωγική μονάδα της εταιρίας στους Μύλους Αργολίδας, το παγωτό ξεκινά από την αρχή, χωρίς έτοιμα βιομηχανοποιημένα μίγματα, με μεγάλο πλεονέκτημα τη δυνατότητα παστερίωσης και ομογενοποίησης των υλικών αναμένοντας την ωρίμανση τους για 12 ώρες. Το όραμα απλό: υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας παγωτό χρησιμοποιώντας ανώτερης ποιότητας φρέσκια κρέμα γάλακτος και φρέσκο πρόβειο γάλα, που συλλέγεται καθημερινά από πιστοποιημένους τοπικούς παραγωγούς. Μετά αναλαμβάνουν δράση τα έμπειρα χέρια των ζαχαροπλαστών μας για να ταξιδέψουν τη γεύση σε άλλη εποχή!

Δαμασκηνοελιές
Η δαμασκηνοελιά είναι μια ντόπια ποικιλία και ο καλλιεργητής της ονομάζεται Mιχάλης Αϊνατζόγλου και είναι ένα επιτυχημένος γναθοχειρουργός. Ο ίδιος καλλιεργεί τα δέντρα του πατρογονικού κτήματος στο Κιβέρι και παράγει ελιές. Από το 2008 τις τυποποιεί κιόλας αφού προηγουμένως ακολουθώντας παραδοσιακές μεθόδους τις επεξεργασθεί με ευθύνη και συνέπεια.  

Οινοποιεία Κορωνιώτη
Το οινοποιείο Κορωνιώτη είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση - οινοποιείο boutique - που παράγει περιορισμένες ποσότητες οίνου για την απόλαυση του απαιτητικού καταναλωτή. Το οινοποιείο βρίσκεται στην περιοχή Πανόραμα, τοποθετημένο ανάμεσα στις αμπελουργικές ζώνες Νεμέας και Μαντινείας. Ο Κυριάκος Κορωνώτης ως ιδιοκτήτης και οινοποιός, έχει τον έλεγχο της παραγωγής και την ευθύνη της δημιουργίας των κρασιών του.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

paul

Ελεύθερη ή η κλασσική με την διχάλα ακόμη και με περίτεχνα καλοκαιρινά σχέδια και style σαγιονάρες των επώνυμων (καθιερωμένων και εναλλακτικών) διεθνούς φήμης σχεδιαστών και brand names κλέβουν τη παράσταση

george-polk

Τον Μάϊο του 1948 δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο 35χρονος Αμερικανός δημοσιογράφος Τζωρτζ Πολκ, ανταποκριτής του CBS στην Αθήνα. Ήταν μια πολιτική δολοφονία στην καρδ Εμφυλίου, που παρέμεινε ανεξιχνίαστη.
Σήμερα, 70 χρόνια μετά, οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου και Κώστας Παπαϊωάννου με το βιβλίο τους «Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ» μας ξαναθυμίζουν το κύριο ερώτημα «ποιοι (και γιατί) σκότωσαν τον Πολκ» μαζί με ένα δεύτερο: το « γιατί οι κυβερνήσεις τριών κρατών (Ηνωμένων Πολιτειών, Ελλάδας και Βρετανίας) συνεργάστηκαν στενά (και διαχρονικά) για να συγκαλύψουν τους δράστες»

1
keza

Η Λώρη Κέζα «κάθε μέρα βλέπει από το παράθυρό της έναν σκίουρο. Για όνειρο βλέπει ότι κολυμπάει από νησί σε νησί στις Κυκλάδες» και «περνά τον ελεύθερο χρόνο της γράφοντας ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά».

cargos

4 φοιτητές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αξιοποιώντας τις καινοτομίες της τεχνολογίας Internet of Things για να πετύχουν τον πλήρη έλεγχο των εμπορικών κοντέινερ κατά την διαδικασία μεταφοράς τους στο φοιτητικό διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε και φέτος Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

the-performance-shop

Η Λία Χαράκη, από τις πιο σημαντικές και δραστήριες καλλιτεχνικές φωνές της Κύπρου, παρουσιάζει το «The Performance Shop», ένα περιστασιακό (pop-up) κατάστημα το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε κάθε περαστικό-θεατή να παρακολουθήσει ή να συμμετάσχει σε παραστάσεις διαφόρων τεχνοτροπιών –στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

hackathlon-eurobank

Στις εγκαταστάσεις της Eurobank στη Νέα Ιωνία θα φιλοξενηθεί και στις δύο φάσεις του ο 3ος κατά σειρά Περιφερειακός Διαγωνισμός FinTech “Beyond Hackathon”. Η πρώτη φάση θα γίνει το διήμερο 16-18 Ιουνίου 2018 και η δεύτερη και τελική φάση το διήμερο 22-24 Ιουνίου 2018

polis_stotetragono

Η δράση του Δήμου Αθηναίων «Κατάστημα στο Κέντρο»- που εντάσσεται στο πρόγραμμα ΠΟΛΗ² και υλοποιείται από την Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων- προβλέπει το πιλοτικό «άνοιγμα» κλειστών καταστημάτων σε συγκεκριμένους δρόμους ή πλατείες του κέντρου της πόλης, ώστε να στεγάσουν επιχειρηματικές και δημιουργικές δραστηριότητες