Η Λίμνη της Χαϊκάλης
blogtzanakis-_1_

Στέφανος Τζανάκης

Η Λίμνη της Χαϊκάλης

Ποιος μπορούσε να ξέρει; Ακόμα και άνθρωποι που τον έχουν γνωρίσει, υπερθεμάτιζαν  στο περίφημο «Ο Χαϊκάλης της Ουκρανίας» - και το πιθανότερο είναι ότι είχαν δίκιο, πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή. Είναι προφανές ότι σήμερα όλοι έχουμε διαφορετική άποψη.

Ο Ζελένσκι μπορεί να έγινε γνωστός ως ένας κωμικός ηθοποιός, μπορεί να πέτυχε την εκλογή του στην προεδρία της Ουκρανίας ως ο άνθρωπος που υποδυόταν έναν πρόεδρο που δεν υπήρχε, αλλά σήμερα είναι κάτι πολύ διαφορετικό και μεγαλύτερο – το σύμβολο της Δύσης, απέναντι στον ρωσικό επεκτατισμό.

Ο κωμικός είναι η απάντηση της Ουκρανίας απέναντι σε μία εισβολή που δεν έχει ξανασυμβεί στην Ευρώπη, μετά από τον β! παγκόσμιο πόλεμο. Πολλοί συγκρίνουν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας , ή την προσπάθεια των τζιχαντιστών να ηγεμονεύσουν στην Συρία, με την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Δεν έχουν δίκιο.

Η σύρραξη στην Γιουγκοσλαβία ήταν ένας σύνθετος εμφύλιος, που όμοιό του δεν έχει ξαναζήσει η υφήλιος: Ένα πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό κράτος, που κάποια στιγμή εξάντλησε τα όριά του – ένα 1821 Νο2 για κάποιους, όπως οι Αλβανοί της περιοχής. Η εμπλοκή της Δύσης ήταν αναγκαστική – προφανώς τα συμφέροντα ήταν η κινητήριος δύναμη, αλλά αυτό δεν αλλάζει την εμφύλια φύση του πολέμου. Οι σφαγές είναι επιβεβαιωμένες, η επιχείρηση εθνοκάθαρσης το ίδιο. Οι λανθασμένες επιλογές της Δύσης, ανήκουν πλέον στην ιστορία – αλλά δεν επρόκειτο για εισβολή.

Στην Ουκρανία, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά: Ένα κράτος εισβάλλει σε ένα άλλο κράτος και επιδιώκει την αλλαγή του καθεστώτος του, την καταπάτηση των συνόρων του, την εξάλειψή του, την ποδηγέτησή του. Είναι η επανάληψη του 1938 στην Αυστρία, που ξεστράτισε, επειδή η Ουκρανία δεν είναι η Αυστρία του ‘38.

Πιθανότατα, ο Πούτιν περίμενε ότι οι Ουκρανοί θα αποδέχονταν το Anschluss που τους επεφύλασσε ως μάννα εξ ουρανού, αλλά αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, ακόμα και η πλειοψηφία που μιλούσε ρωσικά ως το 2013, πλέον χρησιμοποιεί την ουκρανική γλώσσα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα κι αν το καθεστώς Πούτιν καταφέρει να επιβληθεί σε ολόκληρη την Ουκρανία – πράγμα αρκετά πιθανό, αν σκεφτεί κανείς την διαφορά στους στρατιωτικούς συσχετισμούς – δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει να επιβληθεί στην χώρα αυτή, που κάποτε ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που θεωρούν τον Πούτιν ως το αντίπαλο δέος του Ναπολέοντα – ως τον ηγέτη που θα αλλάξει την ροή του ποταμιού της ιστορίας και θα το οδηγήσει ανατολικά, ενώ αυτό ρέει προς τη Δύση.
Χιλιάδες συμπολίτες πιστεύουν ότι η φυσική θέση της χώρας μας είναι στο πλευρό της Ρωσίας και του Πούτιν, για διάφορους λόγους – είτε επειδή θεωρούν ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για όλα τα δεινά της οικουμένης, είτε επειδή πραγματικά πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι η «συμμαχία του καλού».

Η απάντηση βρίσκεται στις ιστορίες των ανθρώπων που βρέθηκαν παγιδευμένοι στο σάλτο μορτάλε της ρωσικής ηγεσίας: πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη δραπετεύσει από την φρίκη που επιχειρεί να επιβάλει ο Πούτιν στην Ουκρανία, διαφημίζοντας ότι τους «απελευθερώνει» , ενώ παράλληλα «αποναζιστικοποιεί» την πατρίδα τους.

Κλείσιμο
Ουδείς αμφιβάλλει ότι οι ρωσόφωνοι περνούσαν δύσκολες ημέρες πριν από την ρωσική εισβολή. Αλλά τα οκτώ χρόνια είναι πολλά για να πει κανείς ότι η Ρωσία δεν άκουγε, ή δεν γνώριζε. Άλλωστε, οι ρωσόφωνες επαρχίες ήταν αυτονομημένες εδώ και οκτώ χρόνια – και η επίκληση των βιαιοτήτων του «τάγματος του Αζόφ», μετά από τόσον καιρό, ακούγεται περισσότερο ως πρόσχημα, παρά ως πραγματικότητα.

Άλλωστε, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα της σύγκρισης: Πριν από την εισβολή, πόσοι Ουκρανοί θα έμπαιναν στη φυλακή αν διαδήλωναν εναντίον του Ζελένσκι; Και πόσοι Ρώσοι και Ρωσίδες μπήκαν στα κάτεργα μετά από την εισβολή του Πούτιν, επειδή συμμετείχαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ