lygeros_stavros

Τζάμπα δώσαμε το όνομα «Μακεδονία»

Σταύρος Λυγερός

Πριν ακόμα υπογραφεί η Συμφωνία στις Πρέσπες, ο Ζόραν Ζάεφ είχε καταλήξει με ποια πολιτικά όπλα θα δώσει τη μάχη του δημοψηφίσματος. Δεν είχε αμφιβολία για την κύρωση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ. Είχε φροντίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να είναι συμπαγής. Ούτε ο Πρόεδρος Γκιόρκι Ιβάνοφ ήταν εμπόδιο.

Οπως αναμενόταν, δεν υπέγραψε τον νόμο με τον οποίο κυρώνεται η συμφωνία. Είχε δικαίωμα να το κάνει την πρώτη φορά, αλλά μετά τη δεύτερη υπερψήφιση είναι υποχρεωμένος να υπογράψει, εκτός αν επιλέξει να παραιτηθεί. Μερικοί μήνες θητείας, άλλωστε, του έχουν απομείνει.

Το πραγματικό εμπόδιο, λοιπόν, είναι το δημοψήφισμα. Ο ίδιος δεν χάνει την ευκαιρία να εκφράζει την αισιοδοξία του, αλλά η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. ήταν ένα πλήγμα για τον Ζάεφ. Οπως είναι γνωστό, αποφασίστηκε ότι ο προσδιορισμός για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο της ΠΓΔΜ όσο και της Αλβανίας θα συζητηθεί τον Ιούνιο του 2019.

Ηταν γνωστό ότι η Γαλλία και η Ολλανδία είχαν επιφυλάξεις όσον αφορά την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των δύο χωρών της δυτικής Βαλκανικής. Στα Σκόπια, όμως, πίστευαν πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα έκαμπτε αυτές τις επιφυλάξεις, με την έννοια ότι θα υπερτερούσε το γεωπολιτικό κριτήριο. Ο Νίκος Κοτζιάς έδωσε μάχη με αυτό ακριβώς το επιχείρημα, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ετσι, ο Ζάεφ είναι υποχρεωμένος να δώσει τη μάχη του δημοψηφίσματος χωρίς να έχει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο χέρι, όπως είχε προεξοφλήσει. Ολα δείχνουν, ωστόσο, ότι στα μέσα Ιουλίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα έχει στα χέρια του την πρόσκληση για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και θα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το τρίτο πολιτικό όπλο με το οποίο ο Ζάεφ θα δώσει τη μάχη του δημοψηφίσματος είναι αυτό που ήδη διαλαλεί σε κάθε ευκαιρία: η επίσημη αναγνώριση από την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα της «μακεδονικής ταυτότητας».

Το είπε και ενώπιον του προέδρου της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αποκάλεσε το γειτονικό κράτος «Μακεδονία». Πρόκειται για ατόπημα. Ακόμα και αν ισχυριστεί ότι η συμφωνία δεν έχει κυρωθεί για να χρησιμοποιεί το «Βόρεια Μακεδονία», θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το όνομα ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερώτημα που θα τεθεί στους ψηφοφόρους της ΠΓΔΜ θα συνδέει την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και προοπτικά στην Ε.Ε. Για την ακρίβεια, θα θέσει τους ψηφοφόρους ενώπιον του διλήμματος: όρος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. είναι η έγκριση της Συμφωνίας.

Πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 9 ή τις 16 Σεπτεμβρίου για να δούμε αν με αυτά τα όπλα ο Ζάεφ θα καταφέρει να κερδίσει ή όχι το πολιτικό στοίχημα. Το δημοψήφισμα αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Ιουλίου για να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι υπάρχουν συνταγματικές προθεσμίες.

Αν ο Ζάεφ κερδίσει θα έχει κάνει το αποφασιστικό βήμα, αλλά δεν θα έχει λύσει το πρόβλημα. Θα πρέπει αμέσως μετά να φέρει στη Βουλή την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Δεδομένου, όμως, ότι δεν διαθέτει την ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων, η συνταγματική αναθεώρηση θα περάσει μόνο αν την ψηφίσει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το VMRO είναι σαφώς αντίθετο με τη Συμφωνία, αλλά αν αυτή έχει εγκριθεί στο δημοψήφισμα, η εμμονή στην άρνησή του θα είναι άρνηση αποδοχής της λαϊκής βούλησης. Με άλλα λόγια, ο Ζάεφ θα έχει ένα ισχυρό πολιτικό επιχείρημα. Το γεγονός ότι ο αρχηγός του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, υπό την πίεση της Δύσης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα είναι ένδειξη ότι ίσως ακολουθήσει εποικοδομητική στάση, πάντα στην περίπτωση επικράτησης του «Ναι».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια, αν το VMRO επιμείνει στην άρνησή του, ο Ζάεφ θα προκηρύξει εκλογές ζητώντας από τους πολίτες να δώσουν στον κυβερνητικό συνασπισμό την αναγκαία ενισχυμένη πλειοψηφία. Ο ίδιος έχει δηλώσει, άλλωστε, ότι αν χάσει το δημοψήφισμα θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Υποτίμησαν τις αντιδράσεις

Αυτά στην αντίπερα όχθη. Στην ελληνική όχθη, η Συμφωνία των Πρεσπών ήδη παράγει πολιτικά γεγονότα. Παρά τα συλλαλητήρια, Τσίπρας και Κοτζιάς υπέγραψαν τη συμφωνία για λόγους που συνδέονται συνδυαστικά και ταυτοχρόνως με ασφυκτικές δυτικές πιέσεις, με υποσχέσεις για ευνοϊκότερη στάση του ευρωιερατείου στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και του μεταμνημονιακού καθεστώτος, καθώς επίσης και με τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν πίστευαν πως το Μακεδονικό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κοινωνική αντίδραση. Στην Αριστερά, άλλωστε, έχουν την τάση να θεωρούν πως οι λαϊκές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι δικός τους προνομιακός χώρος.

Είχαν υποτιμήσει, λοιπόν, τα υπόγεια κοινωνικά ρεύματα και, κυρίως, δεν είχαν υπολογίσει ότι η κάθε είδους και αιτίας υποφώσκουσα κοινωνική οργή θα διοχετευτεί στην κοίτη του Μακεδονικού, με αποτέλεσμα να μετατρέψει την αντίδραση για τη συμφωνία σε χείμαρρο.

Οι Ελληνες μπορεί τελικώς να υποτάχθηκαν στα μνημόνια, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καταπίνουν τις προκλήσεις του Ερντογάν, θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι στα γόνατα και ως εκ τούτου δεν τη συμφέρει να διακινδυνεύσει μια θερμή σύγκρουση, αλλά δεν βλέπουν τον λόγο για τον οποίο η Αθήνα έπρεπε να τηρήσει υποχωρητική στάση απέναντι σε μια μικρή και αδύναμη χώρα.

Τώρα, πλέον, οι λαϊκές αντιδράσεις δεν διοχετεύονται μέσω συλλαλητηρίων. Και όσοι νόμισαν πως «είναι κάθε μέρα τ’ Αϊ-Γιαννιού» διαψεύστηκαν. Η αντίδραση του λαϊκού σώματος εκδηλώνεται στοιχειακά με αποδοκιμασίες και ενίοτε με επεισόδια σε βάρος βουλευτών της συμπολίτευσης. Τελευταίος στόχος αποδοκιμασιών είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μη μπορώντας να αποδεχτούν ότι απλοί πολίτες στρέφονται ενεργητικά εναντίον τους, οι κυβερνητικοί αποδίδουν αυτού του είδους τις εκδηλώσεις σε Χρυσαυγίτες και ακραίους Νεοδημοκράτες. Με άλλα λόγια, λένε ό,τι ακριβώς έλεγαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. όταν δέκτες τέτοιων αποδοκιμασιών ήταν δικά τους στελέχη. Τα απέδιδαν σε ομάδες κρούσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς τότε, σε τέτοια επεισόδια συμμετείχαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τώρα συμμετέχουν μέλη της Ν.Δ. και της Χρυσής Αυγής. Από πολιτικής απόψεως, όμως, αυτό που έχει σημασία δεν είναι ποιος θα ξεστομίσει την πρώτη βρισιά, αλλά η στάση των απλών ανθρώπων που παρακολουθούν τη σκηνή.

Αποδοκιμάζουν όσους επιτίθενται στους πολιτικούς ή αντιθέτως τους επιδοκιμάζουν και συμμετέχουν και οι ίδιοι; Αυτό ήταν το ερώτημα που έπρεπε να θέσουν στον εαυτό τους οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. το 2011, το ίδιο ερώτημα πρέπει να θέσει σήμερα στον εαυτό της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. Ούτε οι μεν το έθεσαν, ούτε οι δε το θέτουν.

Οπως και τότε έτσι και τώρα οι κυβερνώντες κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους για να αποφύγουν αυτό που δεν αντέχουν.Ολα δείχνουν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. θα πληρώσουν σημαντικό εκλογικό κόστος κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα - αλλά όχι μόνο.

Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα είναι μια πρώτη ένδειξη για το εκλογικό κόστος που θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, παρότι το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια και της ελάφρυνσης του χρέους βρίσκει κάποια απήχηση, επειδή οι Ελληνες έχουν ανάγκη να ελπίσουν ότι θα ξημερώσουν καλύτερες ημέρες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αρκετά στελέχη του, που εμφορούνται από εθνομηδενιστική ιδεοληψία, συμπεριφέρονται λες και παίρνουν κάποια ρεβάνς από την «εθνικιστική κοινωνία», όπως τη θεωρούν. Οταν το κόμμα τους ήταν στο πολιτικό περιθώριο, οι ίδιοι υπέγραφαν κείμενα με τα οποία ζητούσαν το γειτονικό κράτος να ονομάζεται «Μακεδονία» και οι πολίτες του «Μακεδόνες».

Σήμερα δεν τολμούν να πουν τα ίδια, αλλά η συχνά προκλητική ρητορική τους ρίχνει λάδι στη φωτιά. Εξοργίζει τους πολίτες που νιώθουν εθνικά ταπεινωμένοι και κατ’ αυτό τον τρόπο τροφοδοτεί την κοινωνική οργή.

Βαρύ το πλήγμα στους ΑΝ.ΕΛ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη καταφέρει βαρύ πλήγμα και στον μικρό κυβερνητικό εταίρο. Οι ΑΝ.ΕΛ. έχασαν τον Δημήτρη Καμμένο. Εχασαν και τον Γιώργο Λαζαρίδη, με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μειωθεί επικίνδυνα. Στα παρακάτω κλιμάκια οι αποχωρήσεις στελεχών τείνουν να προσλάβουν μαζικό χαρακτήρα. Η κρίση των ΑΝ.ΕΛ. είναι υπαρξιακή.

Η στάση τους στο Μακεδονικό δείχνει ότι έχουν χάσει τον λόγο πολιτικής ύπαρξής τους. Αν θυμηθούμε και το προεκλογικό σποτ με το τρενάκι, υποτίθεται ότι οι ΑΝ.ΕΛ. θα ήταν ένα είδος εγγυητή πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα δρομολογούσε στα εθνικά θέματα κινήσεις που έρχονται σε αντίθεση με το συμβατικό πατριωτικό αίσθημα της πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Ναι μεν ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά δεν έπραξε τίποτα για να τη σταματήσει. Το παιχνίδι δεν παίχτηκε στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής της Ν.Δ. Παίχτηκε αρκετά πριν, όταν δεν κατέστησε σαφές στον Τσίπρα ότι εάν προχωρήσει σε συμφωνία που δεν εγκρίνει, οι ΑΝ.ΕΛ. θα πάψουν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Αν το είχε πράξει εγκαίρως, το πολιτικό δίλημμα δεν θα το είχε ο ίδιος, αλλά ο πρωθυπουργός. Αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν, όμως, περιήλθε στη σημερινή κατάσταση.

Ρήγματα και στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ρήγματα προέκυψαν και στο ΚΙΝ.ΑΛ. με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ενώ η Φώφη Γεννηματά πήρε αρνητική θέση, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα την υπερψηφίσει. Το ζήτημα αυτό ήταν και η αφορμή για να χαλάσει το εξαρχής εύθραυστο «σύμφωνο συμβίωσης» με το ΠΑΣΟΚ. Το Ποτάμι, εξάλλου, δεν είναι πλέον αυτό που ήταν.

Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ορισμένα ακόμα στελέχη έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας, τροφοδοτώντας τον εσωτερικό δυϊσμό αυτής της παράταξης. Ετσι κι αλλιώς, στους κόλπους της υπάρχει μία -μάλλον πλειοψηφική- πτέρυγα η οποία θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ εχθρό, ενώ τη Ν.Δ. κόμμα με το οποίο μπορεί να συνεργαστεί.

Η άλλη πτέρυγα διαπνέεται από αντιδεξιά αισθήματα και υπό προϋποθέσεις είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τώρα που ακολουθεί τον μνημονιακό δρόμο και ευθυγραμμίζεται με τη Δύση.

Η εσωτερική αυτή αντίφαση στο ΚΙΝ.ΑΛ. εκδηλώθηκε με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αναμένεται να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις την επομένη των εκλογών, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Μόνο η Ν.Δ. δεν έχει εμφανές πρόβλημα. Και αυτό επειδή ο Μητσοτάκης επέλεξε να υιοθετήσει τη γραμμή της «λαϊκής Δεξιάς» αφενός για να διατηρήσει την κομματική ενότητα, αφετέρου για αντιπολιτευτικούς λόγους. Εχει σημασία, μάλιστα, ότι δεσμεύτηκε πως δεν θα ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμα και αν η Ν.Δ. βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Αν ο Ζάεφ περάσει όλους τους σκοπέλους και ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση, το μπαλάκι θα έρθει στην ελληνική πλευρά. Οπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω, η κύρωση της Συμφωνίας δεν είναι δεδομένη. Αν δεν έχουν προηγηθεί πρόωρες εκλογές, το Μαξίμου ποντάρει σε πρόθυμους για να εξασφαλίσει τις αναγκαίες 151 βουλευτικές ψήφους. Πιθανώς να τους βρει. Δεν είναι, ωστόσο, τόσο σίγουρο όσο έμοιαζε πριν από λίγο καιρό.

ΣΧΟΛΙΑ (21)

pr

". ...Από πολιτικής απόψεως, όμως, αυτό που έχει σημασία δεν είναι ποιος θα ξεστομίσει την πρώτη βρισιά, αλλά η στάση των απλών ανθρώπων που παρακολουθούν τη σκηνή."Ε λοιπόν μάθε ότι όσο και αν βολεύει κάποιους να αποκαλούν τον απλό κόσμο που με γνήσιο πατριωτισμό αντιδρα σε αυτό που έγινε στις Πρέσπες,δεν ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!!ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ.ΧΕΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ,ΤΟ ΚΙΝΑΛ,ΤΗ ΝΔ,ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ, ΤΟΥΣ Χ.Α ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!ΝΙΩΘΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ,ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΒΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΟΥΤΕ ΜΕ SOFT KOMMΑΤΟΣΚΥΛΙΑΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΒΓΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ!!!!

CR

Όσον αφορά το σχόλιο του Λυγερού, μια χαρά θα περάσει ο Ζάεφ το δημοψήφισμα. Είναι μεγάλο το διακύβευμα γι αυτούς. Αυτό που θα σταλεί στον κάλαθο των αχρήστων είναι οι εθνικισμοί των Ιβανόφ και VMRO από τους ίδιους τους "Μακεδόνες". Γιατί θα καταλάβουν πως με εθνικισμούς δεν πας μπροστά όταν είσαι μικρό και αδύναμο κράτος και η σημερινή συμφωνία είναι η καλύτερη που μπορούν να πετύχουν.-

CR

Θα πρότεινα σε όλους εδώ μέσα πριν εκφράσουν γνώμη να πάνε να διαβάσουνε λίγο την ιστορία της Γιουγκοσλαβίας. Εκεί θα δουν πως το Βαρντάσκα ανήκει σε μια εποχή που ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ προσπάθησε να ισοπεδώσει οποιαδήποτε εθνοτική διαφορά μέσα σε αυτό το κράτος με το ζόρι και για τον σκοπό αυτό έδωσε ουδέτερα ονόματα στις επαρχίες του κράτους. Άρα το Βαρντάσκα είναι κόκκινο πανί για τους Σκοπιανούς γιατί τους θυμίζει μια σκοτεινή εποχή. Είναι σαν να μας ανάγκαζαν εμάς να έχουμε ως έμβλημα την σημαία της Χούντας.

Ακου γιαλιάκα

η επιστημοσύνη με το ύφος και τα ψιλά γράμματα δεν λέει τίποτα και ξέρεις γιατί?Γιατί ξεχνά ότι και ένας Ελληνας να μείνει που να υπερασπίζεται την ελληνικότητα της μίας και αδιαιρέτου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ από την ίδρυσή της έως τώρα,η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΜΠΙΣΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΥΠΟ ΔΥΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΎΝ ΝΑ ΤΟ ΣΤΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ!ΓΚΕ,ΓΚΕ?

kammenh zwh

Δηλαδή εξομοιώνονται οι αντιδράσεις των συριζαίων και χρυσαυγιτων έναντι των μνημονίων και της δήθεν ανθρωπιστικής κρίσης με τις αντιδράσεις των νεοδημοκρατών και χρυσαυγιτών έναντι του ξεπουλήματος της Μακεδονίας? Αγαπητέ, η δηθέν ανθρωπιστική κρίση ήταν μυθεύμα για να καταλάβουν αυτοί που κατέλαβαν την εξουσία.Αν η κρίση αυτή το 2010-2011 είχε χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης, μετά από 7-8 χρόνια συνεχόμενων νέων μνημονίων δεν θα έπρεπε να κυκλοφορεί ούτε ένας άνθρωπος στους δρόμους (δεν μιλάμε για την παραμύθα που κυκλοφορούσαν από τις τοπικές ότι τα χρόνια εκείνα ήταν σαν την γερμανική κατοχή 41-44). Ενώ το ξεπούλημα της Μακεδονίας είναι οριστικό, με ορατό τον κίνδυνο της εδαφικής της ακεραιότητας αφού κάποια στιγμή θα εγερθεί ζήτημα ύπαρξης μειονότητας.

@kammenh zwh

Πέστα φίλε μου,έτσι,μπραβο!Αιντε αρκετά με τους ....πεφωτισμένους και αναλυτές!!!Νομίζουν ότι τρώμε χόρτο και δεν ξέρουμε τι έγινε από το 2008 έως τώρα και πώς έμπαινε στο στόχο ο καθένας μας που έβλεπε την βαρβαρότητα και τη ζούσε στο πετσί του με την οικονομική κατοχή και την κατάλυση της δημοκρατίας αφού το σύστημα είχε φροντίσει και φροντίζει να ταμπελοποιεί όποιον αντιδρά είτε για την οικονομία είτε για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!Βέβαια το πώς έσπαζαν τα κεφάλια και τα πλευρά τα ΜΑΤ στο ΠΟΣΙΔΕΡΙ και τα δακρυγόνα σε παιδιά και παππούδες εκεί αλλά και στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες η ΧΟΥΝΤΑ των λίγων τα κάνει γαργάρα!Ούτε βέβαια μιλάνε ότι κάθε μέρα και σε μια πόλη της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ γίνεται ένα τερ΄στιο συλλαλητήριο και όχι μόνο της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ αλλά και στην υπόλοιπη ΕΛΛΑΔΑ.

Καληνύχτα...

Όταν έπρεπε να πεις "Τσάμπα ΔΙΝΟΥΜΕ" δεν το είπες. Το "Τσάμπα δώσαμε" που λες τώρα είναι για τον κάλαθο των αχρήστων. Κατόπιν εορτής τι να σε κάνουμε...

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ

Η συμφωνια ειναι ακυρη. Το λενε οι συνταγματολογοι το λεει η λογικη το λεει καθε λογικος ανθρωπος. Αλλα αυτο πρεπει να γινει πραξη. Ναι, η συμφωνια ειναι ακυρη. Τι θα κανουν οι συνταγματολογοι γι αυτο? Ο λαος αντιδρα, παει στα συλλαλητηρια, φωναζει λεει οχι στη συμφωνια, οι συνταγματολογοι πρεπει να επεμβουν και ΝΑ ΤΗ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ. Η συμφωνια ειναι ακυρη, αλλα εχουν αποδειξει οτι ολα τα ακυρα και τα παρανομα τα περνανε. Πρεπει να φανει και στη πραξη. Οσο και να λεμε οτι ειναι ακυρη και αυτη δρομολογειται χωρις να μπλοκαρεται, η συμφωνια εδραιωνεται. Εκει ειναι η παγιδα. Ολο αυτο το διαστημα ο Ζαεφ θα λεει οτι ειναι και επισημα Μακεδονας! Το δημοψηφισμα θα δωσει επιπλεον βαρυτητα στην εδραιωση της. Σε ολο το κοσμο ακουγεται οτι η συμφωνια..εγινε. Και για τα μνημονια ελεγαν οτι ειναι παρανομα και τα νομιμοποιουνε με νεα μνημονια. Ο Παυλοπουλος που ειναι και συνταγματολογος, πριν γινει προεδρος ελεγε οτι ειναι αντισυνταγματικος ο ενφια. Ο Κατρουγκαλος, συνταγματολογος επισης, ελεγε οτι ειναι παρανομα τα μνημονια και το κοψιμο των συνταξεων...Το θεμα δεν ειναι να το λενε μονο αλλα να σταματουν την παρανομια! Παιζουν εις βαρος του λαου, περνανε αντισυνταγματικους νομους, υπογραφουν αντισυνταγματικες συμφωνιες και μετα παραμυθιαζουν τον κοσμο οτι ισως... και να μην εφαρμοστουν. Ενω τα εφαρμοζουν ολα. ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΛΕΝΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ. Ο Τσιπρας θελει να τα δωσει ΟΛΑ. Καθε τι εθνικο το δινει και το μοιραζει σαν να ειναι ιδιοκτησια του. Για τους ξενους τοκογλυφους καταληστευει το λαο και εδωσε ολη την δημοσια περιουσια, για τους λαθρομεταναστες ανοιξε τα συνορα, τωρα δινει στους σκοπιανους οσο παραμενει δινει...θα δωσει μετα στους αλβανους μετα στους Τουρκους...Ο Καμμενος εχει αναλαβει ρολο να βαζει πλατη σε ολα αυτα! Να κραταει ηρεμο τον κοσμο και να του λεει να περιμενει...να του δινει ψευτικη ελπιδα οτι οταν φτασει στη βουλη, δεν θα περασει. Η συμφωνια αν φτασει στη βουλη αν και ακυρη θα περασει! Γι αυτο πρεπει να τη σταματησουν ΤΩΡΑ πριν γινει το δημοψηφισμα. Αφηνουν ενα ξενο κρατος να εχει ακομα για σημαια του ενα ελληνικο συμβολο, το Αστερι της Βεργινας και θελουν να δωσουν και επισημα την ταυτοτητα του Μακεδονα στους Σκοπιανους, σε ενα τουρλουμπουκι εθνικοτητων απο τουρκους αλβανους, σερβους, σλαβους, βουλγαρους, βοσνιους και ποιος ξερει τι αλλους, για να μπουνε στο Νατο ως Μακεδονες. Θελουν να μπουν ας μπουν. Με αλλο ομως ονομα, ΟΧΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ.

Δημήτριος.-

Έγραψες μια σελίδα τζάμπα. Δεν καταλαβαίνεις ότι η συμφωνία όσο και άκυρη ή αντισυνταγματική και να είναι, έγινε για το τους τύπους. Ο Τσίπρας με τον Κοτζιά το βάπτισαν και δεν ξεβαπτίζετε πια. Είτε ψηφιστεί, είτε όχι. το θέμα είναι να μην πήγαιναν στις Πρέσπες. Τώρα που πήγαν χέστα. Τα Σκόπια θα μπουν αργά ή γρήγορα παντού και Ο Μητσοτάκης θα έχει να διαχειριστή την ήττα.

@Δημήτριος

Κάνεις λάθος.Δεν έχει καμιά ισχύ αν δεν κυρωθεί από τα 2 κοινοβούλια.Κάνε τον κόπο και δες την ακυρότητα από τον δικηγορικό σύλλογο Αθηνών και κορυφαίους συνταγματολόγους.Εχουμε όλα τα ισχυρά νομικά όπλα αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμη και στις αξίες του ελληνισμού και να αφήνουμε κάπου-κάπου τα φρεντο και τις κοιλιές μας.Επίσης αν παρακολουθείς τι συμβαίνει στο εσωτερικό των Σκοπίων (Αλβανούς και ιθαγένεια που άρχισαν να αντιδρούν και τι συμφωνίες κάνανε με τους Σλάβους),αν δεις τη στάση της Σερβίας,της Βουλγαρίας κ.λ.π θα αρχίσεις να προβληματίζεσαι.Ξέρεις η ηττοπάθεια δεν προσφέρει τίποτε άλλο από ηττοπάθεια.Με το σκεπτικό το δικό σου ανα τους αιώνες ο ελληνισμός έπρεπε να είναι σκλαβωμένος και να μην κάνει καμία επανάσταση και καμία αντίσταση.Φίλε δεν είναι έτσι τα πράγματα και δεν σε τιμά ως Ελληνα να τα λες αυτά.Είμαι σίγουρος ότι αν ακούσεις επιστήμονες και γεωπολιτικούς αναλυτές,έμπειρους και έγκριτους θα αλλάξεις γνώμη.Σου συστήνω να ακούσεις τον στρατηγικό αναλυτή κ.Ν.Λυγερό "youtybe-nikow ligeros"εξαιρετικός επιστήμονας,με γνήσιο και υγιές πατριωτικό πρόσημο για όλο τον ελληνισμό απανταχού της γης.

@

Καμμια συμφωνια δεν ισχυει αμα δεν ψηφιστει απο τη βουλη και αν δεν ειναι συμφωνος ο ελληνικος λαος! Αλλωστε πως μπορει να λειτουργησει μια συμφωνια αν δεν τη θελουν και οι δυο πλευρες?

τσάμπα άρθρο ;

Τζάμπα δώσαμε το όνομα «Μακεδονία»....... το συγκεκριμένο αρθρο γραφτηκε τσάμπα ;

ΒΑΝΚ$$

Τζάμπα δώσαΝε (οχι δωσαμε, ΔΩΣΑΝΕ).....το όνομα «Μακεδονία»;;;;;;;;;;;;; Ε οχι και τζαμπα...Ξερετε ποσα κρυφα κερδη τσεπωσανε οι προδοτες ?!

Γιάννης

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας.Είστε κ.Λυγερέ, ένας από τους λίγους πολιτικούς αναλυτές, που παρουσιάζουν την αλήθεια και μόνον.Συνεχίστε να αρθρογραφείτε με γνώμονα την αλήθεια.Στο εξής, ο Ελληνικός Λαός θα πρέπει να είναι ποιο προσεκτικός στο εκλογικό του καθήκον, έτσι ώστε να αποφευχθούν και άλλες εθνικές τραγωδίες...Ας ελπίσουμε ότι το ξεπούλημα της ιστορίας της Μακεδονίας από αυτούς τους λίγους, να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα για το πως πρέπει να προσεγγίζει ο Νεοέλληνας θέματα που αφορούν έννοιες,όπως,Πατρίδα,Οικογένεια,Ηθική.Και τότε θα επαληθευτούν τα λεγόμενα του φωτισμένου Ιεράρχη Χριστόδουλου, ότι η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία