Μαραθώνας 2022: Ζητούμενο η ανάπτυξη
spyros-pappas01

Σπύρος Παππάς

Μαραθώνας 2022: Ζητούμενο η ανάπτυξη

Η ανάπτυξη είναι μια μαγική, μια εύφημη λέξη που όλοι την χρησιμοποιούν αλλά αποτελεί ζητούμενο ποιοι την εννοούν πραγματικά. Δυόμιση (2,5) χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της «νέας» Δημοτικής Αρχής Μαραθώνα βασικό ζητούμενο για τον Δήμο παραμένει η ανάπτυξη

Πίστευα και πιστεύω πως ο ιστορικός Δήμος Μαραθώνος, για να έχει αναπτυξιακή πορεία, χρειάζεται να διοικηθεί σωστά και ορθολογικά από άτομα έντιμα και ικανά που θέλουν και μπορούν να σχεδιάζουν, να διεκδικούν, να προγραμματίζουν και να υλοποιούν.

Τα τελευταία χρόνια, η αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Μαραθώνος είναι δυστυχώς καθηλωμένη. Η έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης και η καθεστωτική νοοτροπία επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των δημοτών. Και ο Μαραθώνας βρίσκεται ουσιαστικά στην «εντατική».

Για να βγει από την «εντατική» χρειάζεται απαραιτήτως ο εντοπισμός, η καταγραφή και η υλοποίηση των γενικών και ειδικών προβλημάτων του Δήμου που αφορούν στην λειτουργικότητα και την ποιότητα εξυπηρέτησης πολιτών και επισκεπτών. Τέτοια θέματα είναι οι υποδομές, η καθαριότητα, η ασφάλεια, η αποχέτευση, το οδικό δίκτυο, οι χώροι στάθμευσης…

Η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Μαραθώνος μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα με προτεραιότητες, με αξιοποίηση των φυσικών και των ανθρώπινων πόρων, με σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομής, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον προς όφελος των πολιτών. Για να έχει όμως εφαρμογή το όποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρέπει να αναζητηθούν προγράμματα χρηματοδότησης μέσα από ευρωπαϊκά ή άλλα κονδύλια.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προστασία του περιβάλλοντος, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την ασφάλεια των πολιτών, το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου… και φυσικά στην Παιδεία. Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς προτεραιότητα στην Παιδεία, η οποία πάντα αποτελεί εφαλτήριο στόχο για την επιτυχή πορεία μιας Δημοτικής Αρχής.

Προτεραιότητα και βαρύτητα πρέπει επίσης να δοθεί στην τουριστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, μέσω της υλοποίησης μιας σειράς έργων, μέσα από παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο και στον αστικό ιστό των τεσσάρων Δημοτικών Κοινοτήτων.

Μέσα από μια σειρά έργων «πνοής» μπορούν να αναβαθμιστούν, σε μεγάλο βαθμό, οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των υπηρεσιών υγείας… και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Χωρίς προτεραιότητες και χωρίς έργα υποδομής στις τέσσερις Δημοτικές Κοινότητες, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή μας. Ο Δήμος Μαραθώνος έχει τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες του Βαρνάβα, του Γραμματικού, του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης και πρέπει να βρει μια χρυσή τομή και μια ισορροπία, ώστε όλοι να νιώθουν ότι είναι το ίδιο δημότες, με όλους τους υπόλοιπους.

Εν κατακλείδι, ο Δήμος μας χρειάζεται μια αναπτυξιακή δυναμική με έμφαση στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Ο Δήμος Μαραθώνος, όλοι συμφωνούμε, υπερέχει σε πολλά έναντι των άλλων Δήμων. Τα έργα υποδομής και το brad name «Marathon» σε συνδυασμό με το τουριστικό προϊόν θα πρέπει να αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης του τόπου και προς τα εκεί θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα