sofia-nikolaou

Μηνυτήρια αναφορά

Σοφία Νικολάου

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Έχουμε μάθει σε κάθε φυσική καταστροφή, αφού μετρήσουμε πληγές, ζημιές, ζωές, μετά από πολύ καιρό να καταλήγουμε, εάν καταλήξουμε, σε ευθύνες. Στην περίπτωση του ολέθρου στην ανατολική Αττική, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι ευθύνες είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα. Οφείλετε να ασκήσετε τις σχετικές ποινικές διώξεις σε κάθε εμπλεκόμενο, σε κάθε θέση που αυτός επηρέασε είτε τη μη αποτροπή, είτε την έναρξη, είτε την κατάληξη της τραγωδίας. Και να ξεκινήσετε από πολύ παλιά και να φτάσετε όσο ψηλά πηγαίνει. Οι δεκάδες αθώες ψυχές που χάθηκαν στις φλόγες της ανευθυνότητας αγωνιούν από ψηλά για απαντήσεις.

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Η άμεση παρέμβασή Σας πρέπει να έχει δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι η διερεύνηση των αδικημάτων του άρθρου 264 κι επόμενα του Ποινικού Κώδικα, περί εμπρησμού κι εμπρησμού δασών. Αν υπάρξει αποχρώσα ένδειξη τελέσεως εκ προθέσεως αδικήματος εμπρησμού, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια τόσων ζωών, η απάντηση της Πολιτείας πρέπει να είναι άμεση κι αμείλικτη.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η διερεύνηση της πιθανότητας τελέσεως του αδικήματος της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή (Άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα). Εάν, δηλαδή, η αμελής συμπεριφορά των ιθυνόντων οδήγησε στην εκατόμβη των θυμάτων. Εάν υπάρχουν λάθη και παραλείψεις υπευθύνων, που καθόρισαν το τραγικό αποτέλεσμα με τους δεκάδες νεκρούς. Αυτό έχει δύο αναγνώσεις: Η πρώτη αφορά στο τι έπρεπε να γίνει και φυσικά από ποιον, ώστε να αποφευχθεί η τραγωδία, πριν την τραγωδία. Η δεύτερη αφορά στο τι έπρεπε να γίνει κατά τη διάρκεια της τραγωδίας.

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Το μόνο που ζητούμε είναι να ερευνήσετε εάν τηρήθηκε ο Νόμος. Κι ο Νόμος είναι σαφής, τον γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς. Οι υποχρεώσεις της Πολιτείας περιγράφονται πλήρως στις διατάξεις του Νόμου 3013/2002, περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 17.
Η πλήρης εξειδίκευση των υποχρεώσεων αυτών επήλθε διά της υπ’ αριθμόν: 1299/2003 Υπουργικής Αποφάσεως (Κωδική ονομασία σχεδίου: «Ξενοκράτης»). Σε αυτήν καθορίζονται οι υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητες όλων των Υπουργείων, τόσο κατά τη διάρκεια του έτους, όσο και κατά τη διάρκεια μίας φυσικής καταστροφής. Ακόμα και Υπουργεία που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι εμπλέκονται, έχουν μερίδιο ευθύνης και συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Πέρα από τα Υπουργεία, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση ενός καταστροφικού φαινομένου. Προβλέπεται, δε, ειδικό κέντρο διαχείρισης των κρίσεων με υπεραρμοδιότητες και ειδική μνεία για τη ροή των πληροφοριών.

Αν θελήσουμε να αναγάγουμε τα πραγματικά περιστατικά, που τελικά έλαβαν χώρα, στις νομοθετικές προβλέψεις, τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά και τα ερωτήματα αμείλικτα: Είχαν καταρτίσει τα αρμόδια Υπουργεία τα Ειδικά Σχέδια που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για την αποτροπή καταστροφών; Υπάρχει πουθενά κάποια έκθεση αξιολόγησης των κινδύνων από φυσικές καταστροφές που θα μπορούσαν να πλήξουν την χώρα μας; Σχεδιάστηκε ποτέ από την τοπικά αρμόδια Περιφέρεια σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνου; Μερίμνησαν για την εκπαίδευση του προσωπικού τους στην αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων; Φυσικά η απάντηση είναι ΟΧΙ σε όλα. Όπως ΟΧΙ είναι η απάντηση και στο εάν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης των πληγέντων περιοχών ή αν είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες.
Γιατί άραγε δεν λειτούργησε το νομοθετικά προβλεπόμενο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας; Γιατί οι έντρομοι πολίτες έπρεπε τελικά να αυτοσχεδιάζουν, με τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο τόσων συνανθρώπων μας; Γιατί δεν το συγκάλεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν έβλεπε τη φωτιά να γίνεται φονική, παρά έπαιζε επικοινωνιακά παιχνίδια, προσπαθώντας να εκμαιεύσει σχέδιο υπονόμευσης, την ώρα που συνάνθρωποί μας καίγονταν ζωντανοί;

Με δεδομένο λοιπόν, ότι τα νομοθετικώς προβλεπόμενα Ειδικά Σχέδια δεν έχουν συνταχθεί, ουδεμία προληπτική ενέργεια δεν είχε λάβει χώρα και ουδεμία εκπαιδευτική καμπάνια, οφείλουμε να εξετάσουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τελικά αποτελεσματικότητα της Πολιτείας. Πόσος χρόνος άραγε χρειάστηκε για να τεθούν σε επιφυλακή – εάν τέθηκαν – τα σώματα ασφαλείας; Ποιος είναι επιφορτισμένος να δώσει αυτήν την εντολή; Συνακόλουθα, πόσο χρόνο χρειάστηκε το λιμενικό να επέμβει για να περισυλλέξει από τη θάλασσα τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα; Και τελικά, δόθηκε ποτέ κι αν ναι πότε η εντολή εκκένωσης;

Στα επιχειρησιακά ζητήματα, απαντήσεις πρέπει να δοθούν και στο γιατί από τα 17 Canadair που έχουμε στη διάθεσή μας, μόνο τα 10 ήταν λειτουργικά και μάλιστα 3 εξ αυτών, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καθηλώθηκαν στο έδαφος λόγω βλάβης; Γιατί δεν έχουν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή τα συστήματα που είχε προμηθευθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προ πενταετίας για τον συντονισμό επιχειρήσεων εκκένωσης; Γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν οι μοτοσικλετιστές της Πυροσβεστικής (Ομάδα «Ήφαιστος»), που έχει συσταθεί για αυτόν ακριβώς το λόγο;

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Οφείλετε να καλέσετε όχι ενώπιόν Σας, αλλά ενώπιον των δεκάδων θυμάτων που περιμένουν δικαίωση, κάθε εμπλεκόμενο: Δημάρχους, Περιφερειάρχη, Αρχηγούς Σωμάτων Ασφαλείας, κάθε επιχειρησιακό παράγοντα, τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και να ελέγξετε το μερίδιο της ευθύνης τους σε όσα εκ των ανωτέρω έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν.
Ακούτε, κύριε Εισαγγελέα;
Είναι οι φωνές των θυμάτων που ζητούν δικαίωση.

Γράφει η Δικηγόρος Σοφία Νικολάου www.sofianikolaou.com

ΣΧΟΛΙΑ (8)

_

Αν κάποιος, απλός πολίτης, κάνει αναπαράσταση του θλιβερού γεγονότος σε ηλεκτρονικούς χάρτες γνωστής εταιρίας, θα καταλάβει πως δεν υπήρχε άλλη διέξοδος της φωτιάς απο αυτή που τελικά ακολούθησε. Καμμία πιθανότητα για Διόνυσο που ακούστηκε για την ακρίβεια. Αν συνυπολογιστεί και ο παράγοντας χρόνου, είναι βέβαιο ότι υπάρχει εγκληματική αμέλεια μη έγκυρης πληροφόρησης (όχι εκκένωσης) των κατοίκων της περιοχής. Η μόνη αλήθεια είναι ότι η φωτιά κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, και αυτό είναι ίσως ένα έξτρα επιβαρυντικό στοιχείο που αποδεικνύει την αμέλεια.

Νικολας

Αγαπητη Κυρια Οπως καταδυκνυεται σε πολλες ιστοσελιδες οι δηλωσεις του πρωθυπουργου σχετικα με τις φωτιες γινανε περιπου στις 23:30 της ιδιας ημερας 23/7/2018 κατοπιν συσκεψεως με ανωτατα κυβερνητικα στελεχη τα οποια ηγουνταν του συντονισμου κατασβεσεως. Την ιδια χρονικα περιπου στιγμη ξεκινουσαν οι πρωτες επιχειρησεις της απο θαλασσης απομακρυνσης των πληγεντων ενω εχει μεσολαβησει ενα χρονικο διαστημα περιπου τριων - τεσσαρων ωρων που ξεκινησε το ¨ολοκαυτωμα¨. Ειναι δυνατον να εξαχθει μετα βεβαιοτητας το συμπερασμα οτι οι εν λογω Κυριοι ειτε ειχαν αγνοια των συμβαντων , ειτε προτιμησαν την αποκρυψη των τεκταινομενων. Εικαζω το πρωτο. Ενας σωφρων ανθρωπος στην δευτερη περιπτωση θα προτιμουσε να σιωπησει. Οπως να εχει το πραγμα καταφεραν να σκοραρουν ενα απιστευτο πολιτικο αυτογκολ. Δεν γνωριζω αν αυτο το αυτογκολ επισυρει ποινικο αδικημα. Οι Κυριοι αυτοι ειναι ΟΛΟΙ τους ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να γνωριζουν την ροη των γεγονοτων, καθως ετσι οριζει ο Νομος , ενω ταυτογχρονα εχουν την πληρη ευθυνη τοσο των εντολων εκπονησης η τροποποιησης η οριστικης εγκρισης σχεδιων προστασιας καθως και την επιβλεψη ορθης εκτελεσης αυτων των σχεδιων απο τα αρμοδια οργανα. Οργανα που οι ιδιοι εχουν διορισει εν προκειμενω. Αν Αυτοι δεν μπορουν ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να τοποθετησουν επαγγελματιες ωστε ολα να γινουν σωστα. Λεξεις και φρασεις ¨δεν ηξερα¨η ¨δεν γνωριζα¨συνιστουν αμελεια καθηκοντος. ΟΦΕΙΛΑΝ να γνωριζουν. ΩΦΕΙΛΑΝ να αξιολογησουν σωστα. ΩΦΕΙΛΑΝ να δωσουν λυση. Ας ηταν λαθος. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Αγαπητη Κυρια Την επομενη μερα: 1. Ο Πρωθυπουργος δεν ζητησε απο κανεναν ευθυνη που τον βαλανε να δηλωσει οτι απλως γινεται μεγαλη προσπαθεια. Επελεξε να συνεχισει την προστασια των κολλητων οπου Αυτος και το Κομμα εχει διορισει διαιωνιζοντας το καθεστως των πολιτικων συμμοριων που λυμαινονται επι δεκαετιες την χωρα ανεξαρτητως κυβερνησης. 2. Οι κολλητοι προστατεψαν τους κατω κολλητους. Επανεφευρεθηκε η αιτιολογηση των Ακρως Ισχυρων Ανεμων. Λες και δεν ειναι υποχρεωμενοι οι συντακτες τετοιων σχεδιων να λαβουν υποψη τους τετοιες καταστασεις. Εφευρεθηκε η Ευθυνη των παθωντων οτι Αυτοι προκαλεσαν αναρχη δομηση. Λες και τα σχεδια δεν οφειλαν να λαβουν υποψη τους κατι τετοιο. Αγαπητη Κυρια Απο ολους Αυτους ποιος θα μας προστατεψει? Ακομη και οι Εισαγγελεις αναγκαζονται σε πολιτικους συμβιβασμους για τετοιες υποθεσεις. Μονο ανθρωποι σαν εσας αν ενεργοποιησουν πολλους σαν εμας.

οι ευθυνες των ανοργανωτων

Αν υπηρχε στην περιφερεια Αττικης, μια καλα οργανωμενη ομαδα μελετης και προληψης,με ανθρωπους απο διαφορες ειδικοτητες, θα εβλεπαν πχ. Φωτια στην Πεντελη ? ταχυτητα ανεμων, κατευθυνση ανεμων ,χιλιομετρικες αποστασεις οικισμων...και θα υπολογιζαν προς τα που θα παει η φωτια , θα ενημερωναν στρατο, αστυνομια ,πυροσβεστικη κλπ και θα εκκενωναν τους οικισμους, Επισης να εστελναν sms στα κινητα ολων οσων ειναι στην περιοχη και ενημερωση απο ΜΜΕ. Οργανωση χρειαζεται, θεληση και προγραμμα.......Αντιπυρικες ζωνες σε δασικες περιοχες και φυλαξη απο τον στρατο.

Θ Υ Μ Α ΤΑ εμπρησμων

Ομως ,εδω εχουμε να κανουμε με αλλεπάλληλους συνεχομενους εμπρησμους .........

Να ρωτήσω, κυρία;

Για την αθώωση από την κατηγορία των ανθρωποκτονιών εξ αμελείας της κυρίας Σοφίας Νικολοπούλου, από την οποία ξεκίνησε η καταστροφή της Ηλείας το 2007, έχετε να πείτε τίποτα, κυρία Σοφία Νικολάου; Γράψατε τίποτα μετά την αθώωση (καταδικάστηκε μόνο για εμπρησμό σε ποινή-χαδάκι); Τί γράφετε τώρα περί ευθυνών και εισαγγελέων;

Η Δαμοκλειος σπαθη

Προς θεού. Μην πειραξετε τον στρατό κατοχής, το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο, την δικτακτορια του κοινοβουλιου. Χρειαζόμαστε όλους αυτούς για την επόμενη καταστροφή, την επόμενη συνφορα .Αυτό που είπε ενα παχύ παιδακι: μαζι τα φάγαμε. Πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουμε τον πελατειακο φασισμό, τον στρατο κατοχής, την δικτακτόρια του κοινοβουλίου. Εύγε των Ελλήνων η πνευματικη αναπηρία. Να φαμε να πιούμε, χωρις να δουλευουμε. Να περνουμε συντάξεις μεγάλες και γρήγορα. Μόνο το 20% του ενεργού πληθυσμού εργαζεται.Υπερουσιος λαός. Γιναμε ο ορισμος του εκφυλισμου. Εις γνωση αυτων που μας "βοηθάνε",τούς εταίρους μας. Θα τα αγορασουν όλα.Αρκεί εμείς να μην δουλεύουμε, να απολαμβανουμε.Και κάθε τόσο να πουλάμε και κάτι. Αυτά βέβαια μεταξύ μας. Γιατί έρχεται και η λογοκρισία.

Δεξιος

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ αρθρο!! Ευγε, επιτελους καποιοι δικηγοροι να στηριξουν με τις γνωσεις και την καταρτηση τους το λαο! Μακαρι να το εκαναν και σε αλλα ζητηματα που τον αφορουν, οπως πχ η προστασια απο τους εγκληματιες που το κρατος αφηνει προωρα ελευθερους ή αλλοδαπους εγκληματιες που τους αφηνει και τους δινει και αδεια παραμονης αντι απελασης. Θα παρακαλουσαμε τους εντιμους δικηγορους να μας ενημερωνουν ποτε καποιοι νομοι ή υπουργικες αποφασεις ειναι καταφανως αντισυνταγματικες και καλο θα ήταν, με την υποστηριξη καποιων οργανωσεων πολιτων να ΚΗΡΥΧΤΕΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ εναντιον καθε ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, οπως και εναντιον καθε ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ (πχ υπερμετρη φορολογηση).

Παπαδόπουλος

Θα απαλλάξουν τους πάντες όπως έκαναν στη Μάνδρα με τη δεύτερη μάννα του Τζανακόπουλου ...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία