LIVE

Κορωνοϊός

savvas-anastasiadis

Σάββας Αναστασιάδης

Η πανδημική κρίση που ήρθε σε συνέχεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, είναι δεδομένο ότι ενέτεινε τα προβλήματα της εθνικής οικονομίας. Τόσο σε αμιγώς «ταμειακό», όσο και σε δομικό επίπεδο. Απο το ταμείο του κράτους μέχρι την τσέπη του κάθε πολίτη, από τις καθημερινές αγορές μέχρι τις επενδύσεις.

2

Αναζητώντας το μήνυμα της επανάστασης του 1821, ιδίως φέτος που τιμούμε την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξή της, ο νους πάει αναπόφευκτα σε όλους όσους τις τελευταίες δεκαετίες επιχειρούν να «παρέμβουν» στην ιστορία, να την αλλοιώσουν, να την κατευθύνουν σε δήθεν ρεαλιστικά πλαίσια της σημερινής εποχής. Σε κείνους που μας είπαν ότι δεν ήταν εθνική επανάσταση αλλά ταξική, ότι δεν υπήρχε Κρυφό Σχολειό, ότι η Εκκλησία δεν συμμετείχε και δεν πρόσφερε, επιχειρώντας να αλλάξουν το φρόνημα των Ελλήνων και την εικόνα που είχαν για τα πρόσωπα και για τα γεγονότα του ’21. Προκειμένου να «χαλάσουν» την εικόνα που είχαμε για τους ήρωες, έφτασαν στο σημείο να προτάσσουν και να προβάλλουν τα ανθρώπινα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους, λες και αυτά ήταν τα σημαντικά εκείνης της εξέγερσης που προκάλεσε τον θαυμασμό και αποτέλεσε από τότε κιόλας ένα παγκοσμίου ενδιαφέροντος πολιτικό, κοινωνικό και στρατιωτικό γεγονός.

4

Αλήθεια, υπάρχει Έλληνας που πιστεύει ότι μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης και μιας υπερδεκαετούς  πολύπλευρης κρίσης, η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να  είναι υπόθεση fast track; Ότι η συνταγματική αλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί με ιδεοληψίες και κομματικές σκοπιμότητες;

Ο τελευταίος κύκλος κινητικότητας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων φέρνει νέα αμηχανία στην κυβέρνηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

5

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα ζει μια ιστορική συγκυρία. Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και οι συνέπειές της από το 2010, που προκάλεσε μεγάλες δυσκολίες στην ελληνική κοινωνία, θα ήταν αρκετή από μόνη της για να δικαιολογήσει την αρχική διαπίστωση.

4

Η κυβερνητική απόφαση να βάλει στην…κληρωτίδα την ελληνική σημαία στο Δημοτικό Σχολείο, για αρκετούς αποτελεί ψύλλο στ’ άχυρα μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων που έχει φορτώσει στους πολίτες η οικονομική κρίση και η κυβέρνηση Τσίπρα (capitalcontrols, υπερφορολόγηση , εξόντωση ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, κατασχέσεις σπιτιών). Φυσικά τα πράγματα δεν είναι απλά και αμελητέα.

Eίκοσι τρία χρόνια μετά την αναγνώριση από το εθνικό μας Κοινοβούλιο της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η διεθνής αναγνώριση αυτής αποτελεί ανεκπλήρωτο χρέος προς την ιστορική αλήθεια.

4

Πέρα από το οριοθετημένα γεωγραφικά όρια του Ελληνικού κράτους, υπάρχει ένας δυναμικός και ακμάζων Ελληνισμός που εξαπλώνεται στα πέρατα της γης και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση του Ελλαδικού Ελληνισμού.

1