Tον περιμένουν και πρωί, και μεσημέρι και βραδάκι…
troupiwtis

Πέτρος Τρουπιώτης

Tον περιμένουν και πρωί, και μεσημέρι και βραδάκι…

«Όλα τα μέλη στις διεθνείς τους σχέσεις θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας οποιουδήποτε κράτους»

Αυτό επιτάσσει το «Σύνταγμα» του διεθνούς δικαίου, ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών στο άρθρο 2 § 4.

«Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ...», μας απειλεί σε απόλυτη αντιδιαστολή ο Ερντογάν, με μια φράση που παραπέμπει στην βάρβαρη εισβολή του Αττίλα το ‘74, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς την επανάληψη μιας αντίστοιχης στρατιωτικής επιχείρησης σε βάρος των νησιών μας. Την ίδια στιγμή όμως, δεν σταματά να διαμηνύει προς τη διεθνή κοινότητα ότι «Η Ελλάδα παραβιάζει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο στρατιωτικοποιώντας τα νησιά». Με λίγα λόγια, οι Τούρκοι αξιωματούχοι μας απειλούν με επίθεση και την ίδια ακριβώς στιγμή μας κατηγορούν ότι προετοιμαζόμαστε για να αμυνθούμε.

Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την «διπολική» τουρκική ρητορική;

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή «εκστρατεία» εναντίον της Χώρας μας προκειμένου να «κάνει το άσπρο-μαύρο», παρουσιάζοντας στη διεθνή κοινότητα την Ελλάδα ως χώρα «παραβάτη» του διεθνούς δικαίου.

Κλείσιμο
Η επίθεση αυτή, η οποία είναι προσεκτικά σχεδιασμένη από καλοπληρωμένους συμβούλους στρατηγικής επικοινωνίας, διενεργείται κυρίως μέσω fake news (του τύπου «Οι Έλληνες έκαναν 229 παραβιάσεις στα αποστρατικοποιημένα νησιά» ή «κλείδωσαν με τους S-300 τουρκικό F-16»), τα οποία διασπείρονται τόσο σε χαμηλό επίπεδο από τους εκπροσώπους των Υπουργείων Εξωτερικών, τα τουρκικά ΜΜΕ και τις στρατιές των τουρκικών troll στα social media, όσο και σε υψηλό επίπεδο από τους Τούρκους Υπουργούς και τον ίδιο τον Ερντογάν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα ψεύδη που ο Τούρκος Πρόεδρος είπε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου να συκοφαντήσει διεθνώς την Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο τουρκικό αφήγημα που έχουν επινοήσει οι σύμβουλοι του Ερντογάν, η Ελλάδα πρέπει να εμφανίζεται διαρκώς και παντού ως «κακή», «ποταπή» και «παραβατική» χώρα που εξοπλίζει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες, ενώ η Τουρκία ως η «καλή» χώρα που αγωνιά για την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Πράγματι, αν ανατρέξει κάποιος στις επίσημες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων στα διεθνή fora, αυτή είναι ακριβώς η εικόνα που προσπαθούν να μεταφέρουν στους ξένους συνομιλητές τους.

Ο λύκος όμως δεν αλλάζει την προβιά του.

Προκειμένου να μην αφήσει ανικανοποίητο ένα εσωτερικό ακροατήριο που διψά για εθνικιστική ρητορική, το καθεστώς Ερντογάν ακολουθεί μεν στο εξωτερικό τη γραμμή που του έχουν χαράξει οι επικοινωνιολόγοι του, στο εσωτερικό όμως αλλάζει τακτική.

Παρουσιάζει μεν την Ελλάδα ως παραβάτη των διεθνών συνθηκών, προσθέτει όμως και κάτι παραπάνω: ισχυρίζεται ότι οι δήθεν ελληνικές «παραβάσεις» δίνουν στην Τουρκία επαρκές «πάτημα» ώστε να επιτεθεί στα νησιά (που κάποτε ήταν τουρκικά) και να τα απελευθερώσει. Και ταυτόχρονα «ντύνει» αυτόν τον ισχυρισμό με μια απίστευτα επιθετική ρητορική που δεν έχει προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις:

«Οι Έλληνες είναι το ίδιο ποταποί και σήμερα όπως ήταν πριν 100 χρόνια! Είμαστε έτοιμοι για την επίθεση του 2023;»...

Τάδε έφη στις 29 Αυγούστου όχι κάποιος περιθωριακός Τούρκος τηλε-αναλυτής, αλλά αυτός ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος…

Το ανθελληνικό μίσος του Ερντογάν δεν κρύβεται και ούτε θέλει ο Τούρκος Προέδρος πλέον να το κρύψει. Με την αλαζονεία του ισχυρού ηγέτη, που επιθυμεί διακαώς να ξεπεράσει τον Κεμάλ και να μείνει στην ιστορία ως ο νέος Ατατούρκ, δεν μπορεί να «χωνέψει» με τίποτα ότι η «μικρή» Ελλάδα στέκεται εμπόδιο στα σχέδια του.

--Δεν μπορεί να δεχθεί ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο (που προσπαθεί αυτές τις μερες να «αναστήσει») έμεινε κενό γράμμα χάρη στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ.
--Δεν μπορεί να δεχθεί ότι με την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Σούδας και ιδίως της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Και ένα δείγμα αυτής είναι ότι τα Στενά «πάνε περίπατο».

--Δεν μπορεί να δεχθεί ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ η πλάστιγγα στον αέρα γέρνει υπέρ της Ελλάδας, που και αναβαθμίζει τα F-16 στην έκδοση Viper και αποκτά νέα υπερσύγχρονα μαχητικά RAFALE (σε αντίθεση με την Τουρκία που ούτε τα F-16 της μπορεί να αναβαθμίσει,ούτε F-35 μπορεί να αποκτήσει). Επιπλέον, η χώρα μας, ετοιμάζεται να αποκτήσει υπερσύγχρονες φρεγάτες «BELHARRA», ενώ αναβαθμίζει και τα οπλικά μέσα του Στρατού της. Δεν μπορεί να δεχθεί ότι η Ελλάδα συνεχώς δυναμώνει.

Προφανώς ο Τούρκος Πρόεδρος θα προτιμούσε μια Ελλάδα σιωπηλή και αδύναμη, υποταγμένη στο «δίκαιο της πυγμής» που θα της επέβαλλε η Τουρκία με την ισχύ της. Κι όσο αυτό δεν του βγαίνει, δεν θα σταματήσει να «τρίζει τα δόντια του», απειλώντας μας «ότι θα έρθει νύχτα» για να καταλάβει τα νησιά μας.

Μα αυτό αυτομάτως θα σημαίνει πόλεμο και μάλιστα όχι με Κούρδους αντάρτες, αλλά με οργανωμένες και σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις. Ένοπλες δυνάμεις , μιας χώρας με μεγαλες και ισχυρές συμμαχίες πια.

Το μήνυμα που στέλνουν οι ένοπλες δυνάμεις είναι ότι τον περιμένουν και πρωί, και μεσημέρι και βραδάκι…

*Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK