Η τουρκική Λερναία Υδρα
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Η τουρκική Λερναία Υδρα

Η Τουρκία, ως αναθεωρητική αλλά και επεκτατική δύναμη, απαιτεί την προσοχή όλων των δυνάμεων του έθνους που καλούνται να σχεδιάσουν προσεκτικά τα συστηματικά βήματα μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων που θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια.

Ενδιαφέρεται να έλθει σε συνεννόηση με την Ελλάδα το τουρκικό καθεστώς; Η απάντηση είναι προφανής: Όχι, δεν ενδιαφέρεται το απαράτ γύρω από τον Ερντογάν και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας να κάνουν βήμα πίσω από τις μονομερείς αξιώσεις τους. Θέλουν το Αιγαίο «κομμένο» στη μέση διότι ισχυρίζονται ότι τα νησιά δεν παίζουν ρόλο και ότι δήθεν η χάραξη των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνει ανάμεσα στις μικρασιατικές ακτές και στις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας! Τρελό; Εξωφρενικό; Αυτό θέλουν οι Τούρκοι, αυτό επιδιώκουν, με βάση αυτή την αξίωση θέλουν να γίνει η διαπραγμάτευση. Κι αν αντί για 50-50 σε μια πιθανή «μοιρασιά» θα κατάφερναν να πάρουν το 40 ή το 30% και πάλι ευχαριστημένοι θα ήταν. Καμία ελληνική κυβέρνηση ωστόσο δεν αντέχει να δώσει στους Τούρκους αυτά που θέλουν. Ακόμη κι αν κάποια ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις, αυτές είναι βέβαιον ότι δεν θα ήταν αρκετές για την Άγκυρα.

Οι Τούρκοι θέλουν να αποκτήσουν κυριαρχικά δικαιώματα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, θέλουν να καταπιούν τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, θέλουν να εγκλωβίσουν το Καστελλόριζο σε μια ζώνη τουρκικής κυριαρχίας, τα θέλουν όλα! Και γι' αυτό εξυφαίνουν το ιδεολόγημα της υποτιθέμενης «γαλάζιας πατρίδας». Για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προπαγάνδα πρέπει πρώτα να την καταλάβουμε: Λένε στους ξένους οι Τούρκοι ότι δεν γίνεται ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων -όπως το Καστελλόριζο- να καρπούται μια θαλάσσια και υποθαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Και τους δείχνουν τους χάρτες και επιχειρηματολογούν ότι η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, απομονώνοντας την περιοχή από το Κας μέχρι την Αλεξανδρέττα και αποκλείοντας από τη θεωρία τους τα ελληνικά νησιά, αφού θέλουν να συγκρίνουν το συγκρότημα της Μεγίστης με τις ακτές από τη Ρόδο μέχρι την Κύπρο.

Το πιο επικίνδυνο απ' όλα είναι ότι οι Τούρκοι θέλουν να γκριζάρουν μια σειρά από ελληνικά νησιά, 2, 3, 5, όσα πιστεύουν ότι δεν αναφέρονται με σαφήνεια στις Διεθνείς Συνθήκες ως μέρος της ελληνικής επικράτειας. Και θέλουν να αποστρατιωτικοποιηθούν, να αφοπλιστούν δηλαδή, τα περισσότερα από τα νησιά του Αιγαίου, πιέζοντας με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Για τον βασικό λόγο ότι ο Ερντογάν με τον Ακάρ, τον Τσαβούσογλου και τον Τσελίκ εκπαιδεύουν γενιές ολόκληρες Τούρκων να πιστεύουν ότι οι Ελληνες δήθεν τους έχουν... απαλλοτριώσει νησιά που θα έπρεπε να είναι δικά τους. Πες, πες, πες όλο και κάτι θα μείνει. Και νομίζω ότι πλέον έχουμε αντίληψη τι συμβαίνει σε βάθος χρόνου με τους ψεκασμένους που είναι έτοιμοι να πιστέψουν όποια θεωρία τους πλασάρει κάποιος πονηρός λαϊκιστής. Από την ακύρωση των μνημονίων, την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, την πλήρη διαγραφή του χρέους και την σίτιση από τα λεφτόδεντρα, οι ψεκασμένοι είναι έτοιμοι να πιστέψουν τα πάντα για να δικαιολογήσουν τα δεινά τους.

Δεν δέχονται ότι υπάρχει πανδημία, δεν πιστεύουν στην ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων, οι ψεκασμένοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο γιατί κάποιοι πείθονται από ανεκδιήγητους πολιτευτές ότι μπορεί -λέει-να αλλάξει το DNA τους. Τα ίδια περίπου και οι ψεκασμένοι στην Τουρκία... Θέλει ο Ερντογάν να μην γίνεται συζήτηση για την οικονομία, για την εκρηκτική αύξηση της τιμής του ψωμιού, για τις απολύσεις και για τα υψηλά επιτόκια, τι κάνει; Κάθε μέρα βρίσκει κι έναν εχθρό, με την Ελλάδα σχεδόν σε καθημερινή βάση στη λίστα του. Και υπόσχεται πυρηνικά εργοστάσια, γαλάζιες πατρίδες, επέκταση προς την πλευρά της Συρίας, ανεξαρτητοποίηση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, ακόμη και τουρκική διαστημική αποστολή και Τούρκους κοσμοναύτες στη Σελήνη! Λέγε-λέγε όμως, όλο κάτι θα μείνει από την προπαγάνδα Ερντογάν. Και δυστυχώς κάποιοι από τα 80 εκατ. των Τούρκων μπορεί να πειστούν από τις ανοησίες ότι υπάρχουν στην Ελληνική επικράτεια νησιά που δήθεν δεν έχουν παραχωρηθεί επισήμως στην Ελλάδα με βάση τα κείμενα των συνθηκών. Κι αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα.

Διότι η πολιτική κατευνασμού έχει τα όριά της. Διότι οι πολιτικές που λαμβάνονται στο «ασφαλές λιμάνι ΕΕ» εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Γερμανία και το Βερολίνο είναι φιλικό μέχρι βαθμού ταύτισης με την Άγκυρα. Οπότε ας προετοιμαζόμαστε κι ας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει απίθανο ενδεχόμενο. Οσο μακρινό κι αν φαίνεται. Κι ότι υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν και μια φορά στα 100 χρόνια. Την πανδημία την περνάμε, για πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα. Για όλα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Η παραγωγή «λευκών» Τούρκων, δηλαδή Τούρκων που ανατρέφονται, εκπαιδεύονται, ενσωματώνονται στους διεθνείς θεσμούς της Δύσης, στα πανεπιστήμια, τις εταιρείες μοιάζει να έχει σταματήσει και πλέον ο Ερντογάν δημιουργεί ένα άλλο πρότυπο Τούρκου. Αυτού που συμπεριφέρεται σαν Οθωμανός, που νομίζει ότι όλα του ανήκουν, από την Ελλάδα και την Κύπρο μέχρι ολόκληρη την Μεσόγειο. Και σαν Λερναία Υδρα, η αντίληψη αυτή πολλαπλασιάζεται στην Τουρκία, όσο κι αν κάποιοι μπορεί να αντιστέκονται στην παλαβομάρα. Ακόμη κι αν κάποια στιγμή ο Ερντογάν καταρρεύσει, οι τρελές θεωρίες για την Ελλάδα είναι δύσκολο να αποσταθεροποιηθούν και θα πάρει χρόνια να αλλάξουν τα μυαλά των ψεκασμένων στους οποίους μεθοδικά κάνει επί χρόνια πλύση εγκεφάλου ο Ερντογάν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ