ioannis-mazis01

Πώς μπορεί να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Ιωάννης Μάζης

Το μόνιμο ερώτημα του οποίου γίνομαι συχνότατα δέκτης είναι: «Εάν η Συμφωνία κυρωθεί εις το Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι δυνατόν να ακυρωθεί;».

H απάντηση, κατά την κρίση μου, είναι καταφατική. Απαιτείται σθεναρά πολιτική απόφαση από την επόμενη κυβέρνηση μέσω διευρυμένης κοινοβουλευτικής συνεργασίας και συνθέσεως από κόμματα του «δημοκρατικού τόξου». Χρειάζεται ενεργό και σύντονη διπλωματική δράση, πίστη εις τον στόχον και αξιοποίηση κάποιων σημαντικών παραλείψεων και σφαλμάτων που ενετοπίσθησαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της διαπραγματεύσεως. Δύο είναι τα σημεία που πρέπει να τεθούν σοβαρά υπόψη ώστε να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Αφενός η παραβίαση της Συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913. Αφετέρου οι παραλείψεις και τα σφάλματα προερχόμενα από το ίδιο το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, κρινόμενον βάσει της Συνθήκης της Βιέννης περί του Δικαίου των Συνθηκών του 1969.

Συγκεκριμένα, τα ιστορικά-διπλωματικά σημεία ακυρότητας της Συμφωνίας είναι τα εξής: Πρώτον, η δημιουργία των Σκοπίων παραβιάζει το Πρωτόκολλον των Αθηνών, την Ελληνο-Σερβική Συμφωνία και το Οριοθετικόν Πρακτικόν Βενιζέλου - Πάσιτς του 1913. Δεύτερον, η ύπαρξη και δημιουργία των Σκοπίων κινείται εις απολύτως αντίθετον τροχιάν από τα οριζόμενα από τη Συνθήκη Βουκουρεστίου 1913. Εκ της Συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913, αλλά και άλλων ιστορικών γεγονότων, ουδαμώς προκύπτει η ύπαρξη κρατικής οντότητος μεταξύ των ελληνοσερβικών συνόρων υπό την επωνυμίαν «Μακεδονία». Εξάλλου, η σταλινο-τιτοϊκή πολιτική ήταν εκείνη που την εδημιούργησε αλλά ας μη μακρυγορούμε για πράγματα τα οποία είναι γνωστά τοις πάσι.

Τρίτον, τα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα δεν έχουν τη δέουσα νομική κατοχύρωση. Τέταρτον, η Ελλάδα έχει ιστορικά, εδαφικά και μειονοτικά δικαιώματα επί του Νοτίου Τμήματος των κρατογενετικού τεχνήματος Σκοπίων, το οποίο αποτελεί την αλύτρωτη, ελληνική Βόρεια Μακεδονία. Πέμπτον, η οιαδήποτε νομιμοποίηση ή αναγνώριση ή ονομασία, όπως και τα όρια των συνόρων του εκ τεχνηματικής κρατογενέσεως προκύψαντος αυτού κρατιδίου, πρέπει να καθορισθούν μέσω Βαλκανικού Συμφώνου, με την υπογραφή Σερβίας και Ελλάδος και την προσυπογραφή του από τα Σκόπια. Αλλωστε, η Βουλγαρία έσπευσε ήδη να υπογράψει Συνθήκη Φιλίας με το κρατίδιο, επιλύοντας προς όφελός της διμερή θέματα όπως το θέμα της Μακεδονικής Εθνικότητος, την οποίαν δεν αναγνωρίζει ως πραγματικώς υφισταμένην.

Βάσει Συνθήκης Βιέννης 1969

Σε επίπεδο διεθνούς δικαίου υπάρχει παραβίαση μιας σειράς άρθρων της Συνθήκης της Βιέννης του 1969. Ενδεικτικά, πρόκειται για την εξεταστέα παράβαση των Αρθρων 49 (Απάτη) και 50 (Δωροδοκία αντιπροσώπων του κράτους) στα Σκόπια. Πρόκειται για την περίπτωση της επισήμου καταγγελίας του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρώφ. Η Ρωσία όμως μετέχει ως μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίον και βάσει της 845/18-06-1993, §3 αποφάσεως του Σ.Α./ΟΗΕ «...αποφασίζει να επανέλθει στην εξέταση της υποθέσεως υπό το φως του περιεχομένου της Εκθέσεως».

Επίσης, υπάρχει σαφής παράβαση του Αρθρου 60 και δυνατότητα εκ του Αρθρου 54. Θα συμφωνήσω απολύτως με τη νομικό Σοφία Νικολάου αναφορικώς με το ότι στο κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται ρητώς ότι η ΠΓΔΜ θα ολοκληρώσει in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις έως το τέλος του 2018. Η ρήτρα όμως αυτή δεν ικανοποιήθηκε, διότι το 2018 παρήλθε άπρακτο ως προς την πλήρωση του συγκεκριμένου όρου, μη έχον εισέτι ολοκληρώσει και κυρώσει το μέρος των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούν οι Πρέσπες και βάσει της Συνθήκης της Βιέννης. Συμφώνως λοιπόν προς το Αρθρο 60, όπου και τίθεται το ζήτημα της «ουσιώδους παραβιάσεως», προκύπτει το δικαίωμα της Ελλάδος να θεωρήσει τη συμφωνία λήξασα ή να αναστείλει την εφαρμογή της.

Αν και ο χώρος δεν επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη των παραπάνω σημείων, ωστόσο οποιαδήποτε πιθανή νέα διαπραγμάτευση θα πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη τα ανωτέρω και να τα τοποθετήσει εις την τράπεζα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Μόνον έτσι θα υπάρξει κοινώς αποδεκτή λύση για τους λαούς των δύο πλευρών, αλλά κυρίως για τον ελληνικό λαό ο οποίος μέχρι στιγμής ουδέποτε ηρωτήθη.

*Ο Ιωάννης Μάζης είναι καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (63)

Αναφαίρετο δικαίωμα

Ο κάθε λαός έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στο όνομά του! Αυτά που γράφεις Ιωάννη είναι μεταξύ προσβλητικων και επιθετικών. Ένα μακρύ άρθρο χωρίς ήθος! Ως καθηγητής, θα έπρεπε να ξέρεις οτι κ σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Απογοήτευση..

mitsos

Ανοιξε μια εταιρια εσυ με το ονομα Coca Cola να δω κατι.

Καλά!

Αναλυτής που έχει κολλήσει στο 1950. Καλά που δεν προτείνει να απαγορευτεί το Ουράνιο τόξο και οι ελληνες αστυνομικοί να σπάνε στο ξύλο όποιον ελληνα πολίτη μιλάει σε άλλη γλώσσα.

Πρώην ΔΑΠ/ΟΝΝΕΔ

Φίλε, μην ξεχνάς αλλά λένε δημόσια αλλά στα μέλη και άλλα στον εσωτερικό κύκλο τους. Αυτά που λες τα λένε στα μέλη για να τους πωρωνουν. Δυστυχώς όμως μαθαίνω ότι η αστυνομία όντως στόχοποιει και δυσκολεύει τη ζωή των ντόπιων Ελλήνων πολιτών στη Δυτική Μακεδονία λόγω διαφορετικοτητας.

Αντιλογος

Πρωτον, η ολη διαδικασια κυρωσης της συμφωνιας ολοκληρωθηκε με σχετικη καθυστερηση. Αυτο δεν συνιστα παραβιαση της συμφωνιας, απο την στιγμη που δεν εγερθη τετοιο ζητημα απο κανενα απο τα 2 συμβαλλομενα μερη. Κατα συνεπεια υφισταται νομιμοποιηση εκ των υστερων. Δευτερον, ουδεμια παραβιαση της συνθηκης του Βουκουρεστιου επερχεται διοτι Ελλαδα, Σερβια και Βουλγαρια εχουν αναγνωρισει το γειτονικο κρατος, το οποιο με την σειρα του αναγνωριζει τα υφισταμενα συνορα ως διαρκη και απαραβιαστα. Τριτον, τα περι απατης και δωροδοκιας πρεπει να αποδειχθουν νομικως. Τεταρτον, δημοψηφισμα στη χωρα μας δεν απαιτειται διοτι δεν αλλαζει κατι για εμας, μονο για τους γειτονες. Πεμπτον, οι συνταγματικες τροποποιησεις δυναται να τεθουν σε ισχυ a posteriori (δεν εγερθη τετοιο ζητημα, αρα νομιμοποιησαμε εκ των υστερων την ολη διαδικασια) και οι οποιες αλυτρωτικες αναφορες υφιστανται παρα την αναθεωρηση υφισταμενη ή μελλοντικη καταπιπτουν βασει της συμφωνιας. Τελος, εφοσον θεωρειτε οτι υπαρχει η αλυτρωτη Β. Μακεδονια, αποδεχεστε εμμεσως πλην σαφως την συνθετη ονομασια.

Αντιλογος

ΥΓ: Εφοσον δεν εκχωρουνται κυριαρχικα δικαιωματα δεν απαιτειται η ψηφιση απο 180 βουλευτες (Βενιζελος, Αλιβιζατος και αλλοι συνταγματολογοι το αναγνωρισαν).

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

Η "συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ" έγινε για να εξυπηρετηθούν στρατιωτικοί στόχοι των ΗΠΑ και ηθικοί, των Γερμανών : Οι μεν για ν'ανασχέσουν την Ρωσία στην περιοχή, οι δεν για να διαβάλλουν και να πλήξουν τον Ελληνισμό, αποκόπτωντας ένα σημαντικό (ίσως το ουσιαστικότερο) μέρος του, δηλαδή την Αρχαία Μακεδονία, τον Μέγα Αλέξανδρο και την Ελληνιστική περίοδο. Αυτή η "συμφωνία" θα γίνει η απαρχή Πολέμου, καθώς οι Σκοπιανοί είναι γνωστοί μισέλληνες και θα προσπαθήσουν (σε συνεννόηση με τους Τούρκους, που τους καθοδηγούν) να προκαλέσουν προβοκάτσιες και να εξασφαλίσουν την στοχοποίηση της Ελλάδας, ώστε κάποια στιγμή ν'αποσχιστεί η Μακεδονία από την Ελλάδα. Αλλά πριν από αυτό, η σύγχυση που θα επέλθει διεθνώς με την αποθρασυμένη χρήση του όρου "Μαλεδονία" από τους Σκοπιανούς, θα έχει επιφέρει ανυπολόγιστη ζημιά, με διαστάσεις εθνικής καταστροφής. Δυστυχώς, την Ελλάδα, για άλλη μία φορά, κατέστρεψαν οι πολιτικοί της...

Ελληνας

Μαζη... σε ειχα σε υποληψη αλλα μολις ειδα οτι εισαι κομματοσκυλο της νδ εχασα πασαν ιδεα για σενα. Τωρα οτι και να λες δεν μετραει γιατι απο σοβαρος καθηγητης καταντησες και εσυ ενας παραμυθας πολιτικαντης που κυνηγαει τη καρεκλα. Ψηνεις τον κοσμο οτι η συμφωνια μπορει να ακυρωθει ενω ξερεις πολυ καλα οτι η συμφωνια ειναι ηδη ακυρη αφου δεν ψηφιστηκε απο 180 οπως λεει το συνταγμα. Πριν ψηφιστει δεν ειπες κουβεντα για τους 180 και αφου ψηφιστηκε τωρα δινεις υποσχεσεις χωρις αντικρυσμα... Ο δε κουλης που θα εκανε τα παντα για να σταματησει τη κυρωση της συμφωνιας αυτο που εκανε ηταν ενα μεγαλο ΤΙΠΟΤΑ!!!

SPARTA.

Κυριε Μαζη η προστυχη και βρωμικη συμφωνια των Πρεσπων που υπεγραψε στα 4 ο Αλεξης Τσιπρας, δυστυχως δεν μπορει να ακυρωθει, ουτε να αλλαξει.Για τον λογο αυτο ακριβοπληρωθηκε απο τον Τζωρτζ Σορος.Οι Πρεσπες μεχρι και την υπογραφη της προδοτικης συμφωνιας, ηταν γνωστες για τα φασολια τους, τα Πρεσπεια την γιορτη που καθιερωσε το κλεφτοπασοκ με τον ξαδερφο της Μιμης, τον Γιωργο Λιανη, καθως και για τις ληστρικες επιδρομες των Αλβανων κατσαπλιαδων ψαραδων. Τωρα πια οι Πρεσπες εγινας το συμβολο του ξεπουληματος και της προδοσιας του υπαλληλυ του Σορος, του Τραμπ και της Μερκελ του Αλεξη Τσιπρα.

mike-νοτιομακεδονας

Κύριε Μάζη, εκτός από αδίκημα της εσχάτης προδοσίας υπάρχει και το αδίκημα της εσχάτης ανοησίας.

Σωστοτατος!

Αδικημα που πρεπει να συνεπαγεται σοβαροτατες ποινες, οπως κλεισιμο σε ευαγες αρμοδιο ιδρυμα η εστω αφαιρεση πανεπιστημιακης εδρας και ποινικης απαλλαγης λογω βλακειας!

Νικος

Πολύ σωστή ανάλυση. Τόσο καιρό την περίμενα. Παντού σαχλαμάρες συριζε'εθνηνομηδε

Ζηστε στον κοσμο σας

Τα εθνικια εχουν κολησει στο 1950-1974.Οταν ξυπνησουν (και αν εχουν παρει την εξουσια)θα βρεθουμε μπροστα απο μια μεγαλυτερη εθνικη καταστροφη απο αυτη του 22!

Mε τρομοκρατια νομιζετε

οτι θα τα παρετε ολα απο την Ελλαδα και θα τα μοιρασετε ετσι οπως οριζουν οι αποικιοκρατες για να σας βολευουν εσας και να σας βραβευουν. Ακολουθητε πιστα την τακτικη της τρομοκρατιας που υπαρχει απο την αρχη των μνημονιων. ''μη βγουμε απο το ευρω γιατι θα χυθει αιμα'' ''μη βγουμε απο τον μονοδρομο της οικονομικης ευρωπαικης πειθαρχιας γιατι θα μας την πεσουν οι τουρκοι'' τωρα... ''να γινει και να προχωρησει η συμφωνια για να εχουμε ειρηνη και οχι πολεμο'' αυριο θα υπαρχει κατι αλλο για να εκβιασετε και να αρπαξετε. Το αποτελεσμα ειναι οτι απο το '10 η αυστηρη και τιμωρητικη γερμανικη ΕΕ με τον ελληνικο λαο και την Ελλαδα, μας διαλυει την χωρα, την οικονομια και τον λαο ενω την φιλη της χωρα Τουρκια την ανεβαζει, την εξοπλιζει, την χρηματοδοτει, μας εχουν ανοιξει και τα συνορα με το δηθεν προσφυγικο και μας εκβιαζουν μηπως μας κοψουν τις χρηματοδοτησεις και μετα πως θα τους ταιζουμε για να μην μας επιτεθουνε οι ισλαμιστες του ερντογαν. Αν δεν αλλαξουμε πορεια θα μας πηγαινουν σερνοντας απο το κακο στο χειροτερο μεχρι να χαθουμε ολοκληρωτικα στο χαος που εκει πατο θα ψαχνουμε και σιγουρα πατο δεν θα εχει.

Leviathan

Αναρωτιέμαι αν καταλαβαίνεις τι γράφεις. Η διαπραγμάτευση δεν είχε να κάνει με το δικαίωμα ή όχι ύπαρξης της γειτονικής χώρας αλλά για το όνομά της και τον αλυτρωτικού χαρακτήρα σύνταγμά της. Άλλος ένας πατριδοκάπηλος σαχλαμάρας.

the truth

Εσυ ρε σαχλαμάρα όταν έρθει με το καλό η γειτόνισσα με το μούλικό της και σου πει ότι είναι δικό σου και θέλει το μισό σου σπίτι, ξεκίνα από το να παζαρέψεις πως θα πούνε το παιδί... όχι από το αν είναι δικό σου! Δε με χαλούσε η συμφωνία μέχρι τώρα αλλά αν την στηρίζουν κάτι καραμήτροι σαν και 'σένα αρχίζω να το ξανασκέφτομαι...

@Leviathan

Ότι να΄ναι...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία