tziovaras_grigoris

Όταν τελειώνει η «ρέντα» ενός 44χρονου

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Κακώς εκπλήσσονται, όσοι εκπλήσσονται, με τον ισχυρισμό περί της ηλικίας του πρωθυπουργού που προέβαλε ο στενός του συνεργάτης Χριστόφορος Βερναρδάκης για να υπερασπιστεί το… ακαταλόγιστο που (πρέπει να) έχει ο Αλέξης Τσίπρας για την εθνική τραγωδία στην οποία οδήγησαν οι ασυγχώρητες αστοχίες και τα εγκληματικά λάθη όσων είχαν την ευθύνη να αναχαιτίσουν την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και να περιορίσουν τις συνέπειες από την ανεξέλεγκτη επέκτασή της.

«Να μην βάλλεται ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι 44 ετών και έχει φορτωθεί όχι μόνο τις πολεοδομικές, χωροταξικές αδυναμίες της πολιτικής προστασίας, τις αδυναμίες πυρόσβεσης, αλλά και το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί απέναντι στη χώρα, αλλά και το έγκλημα στο κοινωνικό κράτος», μας προέτρεψε ο ρέκτης υπουργός Επικρατείας δικαιολογώντας έτσι και τον ρόλο του υπεύθυνου για την στρατηγική της κυβέρνησης.

Τα όσα είπε δημόσια ο κ. Βερναρδάκης είναι αποκαλυπτικά για τις νοοτροπίες που επικρατούν στον πρωθυπουργικό περίγυρο και για τις απόψεις που ενστερνίζονται όσοι συμβουλεύουν τον κ. Τσίπρα. Εξηγούν, ταυτόχρονα, πολλές από τις αποφάσεις που παίρνονται στον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου και που όλοι εμείς οι «απέξω» αδυνατούμε να αντιληφθούμε.

Τίθεται, για παράδειγμα, αυτές τις μέρες από πολλές πλευρές –καλοπροαίρετα και μη- το ερώτημα: Είναι δυνατόν να ήξεραν για νεκρούς στη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, που έγινε στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής τη νύκτα της «Μαύρης Δευτέρας» και να προσπάθησαν να τους κρύψουν; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, καταφατική. Ναι, ήξεραν. Και, ναι, προσπάθησαν να το αποκρύψουν.

Καλοπροαίρετοι και μη, δικαίως επανέρχονται με το επόμενο ερώτημα που ευλόγως ακολουθεί είναι: Μα, γιατί να το κάνουν; Κρύβονται οι νεκροί; Η απάντηση είναι προφανής: Όχι, δεν κρύβονται. Μόνον, όμως, που πρόκειται για μια απάντηση που υπακούει στην κοινή λογική. Και η κοινή λογική είναι είδος εν ανεπαρκεία στον τρόπο που ασκούν την πολιτική οι νυν κυβερνώντες.

Μπορούν, για παράδειγμα, άνθρωποι που εμφορούνται από κοινή λογική να διατείνονται ότι αν πουν «όχι» στους ξένους, εκείνοι «θα μας παρακαλούν να μας δανείσουν»; Μπορούν να καλούν τους πολίτες σε δημοψήφισμα και αφού παίρνουν το αποτέλεσμα το οποίο ζητούν, να κάνουν αμέσως μετά το ακριβώς αντίθετο;
Επί σειρά ετών, και πάντως από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, τα πρόσωπα τα οποία έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας επιδίδονται σε μια μάλλον συστηματική εξαπάτηση των πολιτών. Δεν υπάρχει τομέας της δημόσιας ζωής στον οποίο να μην είναι ανακόλουθοι με τις τερατώδεις υποσχέσεις που έδιναν ή που τα «έργα» τους να μην αναιρούν τα λόγια τους.

Τι να θυμηθεί και τι να ξεχάσει κανείς; Τα Μνημόνια που καταργούνται με ένα νόμο και ένα άρθρο; Τους αντιμνημονιακούς που μαζεύουν καλύτερα τα σκουπίδια; Τις αγορές που θα χορεύουν; Τις… σκοτεινές δυνάμεις που ήθελαν να εξαγοράσουν βουλευτές των ΑΝΕΛ; Τα παιδάκια που λιποθυμούσαν στα σχολεία; Τις ντιρεκτίβες του Ινστιτούτου Φλωρεντίας για να κλείσουν τα ενοχλητικά κανάλια; Τις περιβόητες «λίστες» με τους θησαυρούς στο εξωτερικό από τις οποίες θα είχαμε εισπράξεις μεγαλύτερες και από τη φαντασία του Σώρρα;

Ο κατάλογος με τους ανούσιους βερμπαλισμούς, τις μπούρδες και τις σαχλαμάρες, που βαφτίζονταν «ευφυείς πολιτικές κινήσεις» είναι ατελείωτος. Η καταγραφή τους θα χρειαζόταν, δίχως υπερβολή, τόμους ολόκληρους για να αποτυπωθεί στην ολότητά τους. Διότικαι άλλοι πολιτικοί έχουν, αναμφίβολα, δώσει ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, πλην, όμως, τόσες ψευδαισθήσεις, αυταπάτες, φαντασιώσεις και ωμά ψέματα δεν έχει γνωρίσει η πολιτική ζωή όχι μόνον στη χώρα μας αλλά στον πλανήτη ολόκληρο.

Κατά έναν παράδοξο τρόπο, ωστόσο, αρκετοί συνέλληνες έδειχναν μαγεμένοι από το ψέμα και εμφανίζονταν εθισμένοι στην εξαπάτηση την οποία υφίσταντο μπροστά στα μάτια τους. Όσο πιο υπερβολικές υποσχέσεις έδιναν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ –τα πετρέλαια που θα μας ξεχρέωναν δια μας, οι αγωγοί με τα ρούβλια ή οι γερμανικές επανορθώσεις που θα μας έκαναν πλούσιους, αρκεί να τις ζητούσε κάποιος από τη Μέρκελ-, τόσο περισσότεροι πείθονταν ότι τα πράγματα ήταν εύκολα. Και ότι δεν χρειαζόταν καμία προσπάθεια, ούτε αλλαγές ή μεταρρυθμίσεις, όπως ζητούσαν οι ξένοι και τα εγχώρια… «μίσθαρνα όργανά» τους.

Ακριβώς αυτές, όμως, οι θέσεις, οι απόψεις και, κυρίως, οι νοοτροπίες που οδήγησαν στην εκλογική εκτίναξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ενείχαν και τον σπόρο της καταστροφής τους. Ήταν, με άλλα λόγια, η «αχίλλειος πτέρνα», που άργησε μεν να αποκαλυφθεί, αλλά όταν ήρθε η ώρα της αποκάλυψης, το αποτέλεσμα δεν μπορούσε παρά να είναι… θανατηφόρο.

Ο συνδυασμός κυνικότητας και αλαζονείας που μέχρι πρότινος φαινόταν να τους περιβάλει με τον μανδύα του άτρωτου, μετατρέπεται πλέον σε απόλυτο μειονέκτημα. Και ίσως να μη χρειαζόταν η εκτατόμβη των θυμάτων για να γίνει κοινό κτήμα και στους πλέον «άπιστους Θωμάδες» που δεν ήθελαν να πιστέψουν ότι εξαρχής είχαμε να κάνουμε με ένα άτακτο σώμα ανίκανων πολιτικάντηδων οι οποίοι δεν είχαν και δεν απέκτησαν ποτέ καμία εμπειρία διοίκησης.

Εκείνο που περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο καθίσταται σαφές μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του αποτελούν θύματα του ίδιου του εαυτού τους. Θύματα της ευκολίας με την οποία ανέλαβαν την εξουσία. Είναι όπως οι νεόπλουτοι και κυρίως όσοι εξ αυτών πλούτισαν κερδίζοντας στο λαχείο που έχουν εμπεδωμένη αντίληψη ότι η εύνοια της τύχης -η «ρέντα», κατά το κοινώς λεγόμενο- θα είναι παντοτινή. Και γι΄ αυτό πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι για να διαφυλάξουν τα κεκτημένα, παρά να συνεχίσουν να ρισκάρουν.

Επειδή, όμως, η τύχη δεν είναι αιώνια, υπάρχει ένα σημείο καμπής κατά το οποίο ακόμη και οι… 44χρονοι πρωθυπουργοί έρχονται αντιμέτωποι με την αμείλικτη πραγματικότητα. Εκεί βρισκόμαστε τώρα. Στη φάση που ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θεωρούσε τον εαυτό του… αιώνιο νικητή, δεν μπορεί να αντιληφθεί πόσο σωτήριο θα ήταν αν άλλαζε τακτική και έλεγε από την αρχή όλη την αλήθεια για όσα δραματικά συνέβησαν στην Ανατολική Αττική. Στη φάση που δεν καταλαβαίνει πόσο λάθος να είναι να υποτάσσονται τα πάντα στους επικοινωνιακούς ελιγμούς, όπως τον έπεισαν οι… Βερναρδάκηκες που τον ανακήρυξαν σε… εξπέρ παγκόσμιας εμβέλειας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο –με τη δική του ή όχι συναίνεση, λίγη σημασία έχει- έγινε η άθλια απόπειρα συγκάλυψη της πραγματικότητας στο Μάτι. Το έχουν κάνει –επιτυχώς, είναι η αλήθεια- εκατοντάδες φορές ως τώρα. Μόνον που δεν μπορεί να το κάνουν για πάντα. Και, πάντως, όχι με άλλοθι τη «ρέντα». Ούτε, φυσικά, την ηλικία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (24)

δκ

Βερναρδακη κοιμήθηκε ο μπέμπης; Ελπίζω να ήπιε όλο το γαλατακι του το παιδί. Αν δεν το πιάνει ο ύπνος, βάλε το Πολακη να του διαβάσει το Πινόκιο που του αρέσει πολύ!

@

Να εισαι σιγουρος θα βγαλουμε τον κουλη για να φας μαζι με τη ... μεσαια ταξη με δεκα μασελες!

klm

Η κυβέρνηση αυτήν την στιγμή είναι σαν ένα κοτόπουλο που του έχουν κόψει το κεφάλι και τρέχει αλαφιασμένο σκοντάφτοντας σε ότι ότι υπάρχει γύρω του. Προσπαθώντας να αλλάξει την ατζέντα για το μακεδονικό, που δεν περίμενε ποτέ τέτοια αντίδραση, άρχισε να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα και της ήρθαν στα μούτρα οι πλαστογραφίες της οικογένειας, χρησιμοποιώντας την γνωστή τακτική της προπαγάνδας περί ''καθαρής εξόδου από τα μνημόνια'' και άλλα φαιδρά, και προετοιμάζοντας φιέστες για να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες ή γραβάτες στα Καρανίκεια πλήθη, γιατί κανείς άλλος δεν τους πιστεύει,ήρθε η πυρκαγιά για να αναδείξει την ανικανότητα την κυνικότητα και την ανηθικότητα τους καθώς ακόμη και σε μια τέτοια τραγωδία χρησιμοποιείται η προπαγάνδα το ψέμα ακόμη και η ηλικία για να συγκαλύψουν τα λάθη τους.Κυβερνούν όλο αυτό το διάστημα των 3.5 χρόνων με επικοινωνιακά τερτίπια και ψέμματα και ενώ το κράτος καταρρέει περί άλλων τυρβάζουν.Μικροί άβουλοι και μοιραίοι.

Γρηγορη Τζιοβαρα....

.... το αρθρο σου ειναι πολυ σωστο και ευστοχο αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε οτι τον Τσιπρα και το μορφωμα του καποιοι τους ψηφισαν και για να ειμαι πιο σωστος στη διατυπωση, καποιοι θεωρησαν οτι με την αποχη τους, θα τιμωρησουν το πολιτικο συστημα και ιδιαιτερα τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που εκαναν την κολοτουμπα και πηγαν σε μνημονιο. Και τωρα πληρωνουμε μεχρι και με τη ζωη μας το λαθος αυτης της αποχης. Ας ελπισουμε το παθημα να εγινε μαθημα.... Οσο για τον ανεκδιηγητο Τσιπρα και τωρα αν τον ρωτησει καποιος, θα πει οτι ειναι εναντιον των μνημονιων....

FREEMAN

ΣΕ ευχαριστούμε Γιώργο Παπανδρέου , που το 2010 ,ΑΦΟΥ ΕΛΑΒΕΣ ΥΠΟΨΙΝ ΣΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ορθόδοξη ή ριζοσπαστική λύση , μας κράτησες ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ (ακόμα πληρώνεις το ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ) στην Πολιτισμένη Δύση (ΟΝΕ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ) . ΚΑΙ ΑΣ εσκουζαν-εκαιγαν-λεηλατούσαν-στασίαζαν κατά ΠτΔ & Ε.Δ στη Θεσσαλονλικη 28/10/11 - δολοφονούσαν οι Πακο-Καραμανλο-Σαμαρο-Καμένοι , οι ΠΑΣΟΚΟ-λαμογιο συνδικάλες και οι σταλινοχιτλερικοί ΤσιπροΜιχαλολιάκοι . ΤΙΜΗ & ΔΟΞΑ σου επιφυλάσσει ο Ιστορικός του Μέλλοντος.

The Pipeliner

Αυτα συμβαινουν οταν ψηφιζουμε για ΠΘ τον τελευταιο, πιο ασχετο και αρχικαληψια φοιτητη του Πολυτεχνειου. Ντροπη! Και οσο περνα ο καιρος, τοσο ξεφτιλιζεται. Αλλα μην ανησυχειτε, θα μεινει στην εξουσια μεχρι τελευταιας ρανιδος (Σεπτ. 2019). Οι συριζανελ βουλευτες θα λενε παντα Ναι σε Ολα! Ο,τι και γινει, οσοι συμπολιτες μας να χασουν τη ζωη τους, οι συριζανελ θα ειναι εκει. Η μονη λυση ειναι η συντριβη τους στις εκλογες, αν βεβαια μας αφησουν να κανουμε δημοκρατικες εκλογες...

United Pimps of Tour-co Gift-o Grand Kleftania

Όσο και να προστατεύουν τα συστημικά μέσα τους διάφορους εκπροσώπους & Αφεντικά της άρχουσας τάξης (μεταξύ άλλων μεθόδων και της λογοκρισίας π.χ αντί να εμφανίζουν 110 σχόλια να εμφανίζουν 10 τα πλέον ανώδυνα), ούτε ο ολιγαρχικός προς ολοκληρωτικός *διαχρονικός χαρακτήρας ( τύπου Απαρτχάϊντ ) αποκρύπτεται, ούτε ο ρόλος που βαράνε Α-Π-Α-Ν-Τ-Ε-Σ ανεξαρτήτως κομματικής αμφίεσης στον υπαρξιακό σκοπό του τυραννικού καθεστώτος (*διαιώνιση), ούτε οι απορρέουσες νομοτέλειες εκ της λειτουργίας ενός τέτοιου καθεστώτος θα κρύπτονται αιωνίως κάτω από το χαλί, και ούτε έχει υπάρξει καθεστώς που να διήρκεσε για πάντα, και δη θεμελιωμένο σε κραυγαλέες ανισότητες, κατάφωρες κοινωνικές αδικίες, βιασμού λογικής, δολοφονίας χαρακτήρων, διωγμό αρίστων, και άλλα διαρκή εγκλήματα συνυφασμένα με την γενεσιουργό φύση του καθεστώτος από ιδρύσεως. Συνεπώς Mother of all evils=Apartheid like regime... το οποίο σε ότι πλύση εγκεφάλου και να υποβάλει τους ιθαγενείς θα παραμένει ορατό. Δια ταύτα και με αναφορά όχι σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο (α-ντε)θνικό αντιπρόσωπο ή φορέα, αλλά στο σύνολο των εδρευόντων εντός & εκτός του ξακουστού Οίκου του Ανεκτικού (+ προστατών) ... υπενθυμίζω ένα λαϊκό απόφθεγμα του Χελάκη πριν από 10 περίπου χρόνια σε ομάδα που επιχειρούσε ανεπιτυχώς επί σειρά ετών να στεφθεί πρωταθλήτρια... *με αγγούρια ( εννοώντας προπονητή & παίκτες παλτά & διοίκηση για τα μπάζα )... δεν φτιάχνεις μουσακά. Θα το θέσω διαφορετικά: με υλικά για Ψυττάλεια δεν φτιάχνεις εστιατόριο για 5 * Μισελέν...

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

ΣΥΡΙΖΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΦΙΚΤΟ

Ο Τσίπρας

Ηξερε πολύ καλά τι έκανε. Καβάλησε την Αριστερή Ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ, εισχώρησε και σιγά σιγά άνοιγε την πόρτα σε κάθε απελπισμένο Πασόκο που απο το 2010 έβλεπε τα όνειρά του για διορισμό η νομιμοποίηση ενός αυθαιρέτου η γενικά για παροχές να γκρεμίζονται. Αυτή η αδυναμία ειδικά του κράτους να συνεχίσει να προσλαμβάνει στρατιές αέργων έκανε ΟΛΟΥΣ τους Πασόκους εκτός λίγων καραβολεμένων να μεταπηδήσουν σε κάτι που θύμιζε λιγο Πασόκ του 1980 και Ανδρέα. Ειδικά απο το 2012 και μετά, όλοι οι Πασόκοι ψαχνόντουσαν να εισχωρήσουν στο ΣΥΡΙΖΑ, αγανακτισμένοι απο τα μνημόνια που τους χαλούσαν την βόλεψη. Οι χαζοί original Συριζαίοι τους δέχτηκαν με την ελπίδα οτι θα μπορούσαν να συγκρατήσουντην ταση των πασοκων προς την διαφθορά και την παρανομία. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Σε αντίθεση με το ΚΚΕ που ηταν μετρημένο ο ΣΥΡΙΖΑ υπο τον Τσίπρα έσπευσε να ασπαστεί κάθε κατακάθι αυτής της κοινωνίας κάθε Καρανίκα και κάθε Τοσκα. Αλλακυρίως, τον κάθε μικροπασόκο που έσπευδε πλεον στα γραφέια του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει το ρουσφετάκι του. Οταν ήρθε το 2015 και η εξουσία ο Τσίπρας είπε να το παίξει αληθινός Συριζαίος και να κοντραριστεί με τους Ευρωπαίους. Οταν όμως έφτασε η ώρα της κρίσιμης απόφασης, έβαλε πάνω απο όλα το συμφερον όλων εκέινων των Πασόκων που ζητήσαν τα κάθε λογής ρουσφετάκια. Ετσι, κόντρα σε κάθε του λέξη και πράξη μέχρι εκείνη την στιγμή κατεβαίνει μετά το δημοψήφισμα φιάσκο να ζητήσει ξανά την έγκριση του λαού πετώντας έξω τους original Συριζαίους οι οποίοι έφτιαξαν την ΛΑΕ. Το αποτέλεσμα έιναι γνωστό. Σε μια εκλογική αναμέτρηση παρωδία με αποχή 44%, ΟΛΟΣ ο ΠΑΣΟΚΙΚΟΣ λαοσ συστρατυεύτηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, για το ρουσφέτι του. Οι Πραγματικοι Συριζαίοι της ΛΑΕ πάτωσαν και έμειναν με το 2,86%, οτι είχαν και κάποτε.

Καθρέφτη καθρεφτάκι μου

Με Theodore και γω. Φοβάμαι μην μας καταστρέψουν ολοσχερώς. Ο Τσίπρας ο οποίος ήταν πάντα συμπλεγματικός και καθώς πίστευε πως η ζωή του χρωστάει πολλά, έμαθε έναν και μόνο ρόλο, να πουλάει φούμαρα, να ελίσσεται με βερμπαλισμούς και να χαμογελά κρύβοντας (νόμιζε) την απόλυτη ανικανότητά του. Στο εξωτερικό τον λοιδωρούν γιά την μάσκα του, αλλά η επικοινωνιακή του γραμμή τον συμβουλεύει να κάνει παντού και πάντα τον αισιόδοξο κινέζο. Είναι τόσο αδίστακτος που έπαψε και να σκέφτεται, παίζει τον ρόλο του ξανά και ξανά, μέχρι η μάσκα να κολλήσει στα μούτρα του. Η μεγαλομανία του ικανοποιείται πρωτόγονα με μιά καρπαζιά του Τραμπ, μιά φιλική σπρωξιά του Γιούνκερ.. Νιώθει σημαντικός επάνω στο αυγό του. Ή τουλάχιστον ασφαλής. Μισεί τους Έλληνες γιατί είναι πιό Έλληνες από αυτόν, μας μισεί γιατί δεν αγοράζουμε ότι πουλάει και διότι ο ρόλος του έγινε βαρετός. Συμβουλεύω ψυχιατρική γνωμάτευση, είναι συναισθηματικά κενός και ως εκ τούτου ανελέητος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία