demestixas-blog

Στρατιωτική ισχύς - Εθνική ασφάλεια

Γρηγόρης Δεμέστιχας

Οι συνεχείς και επίμονες Τουρκικές προκλήσεις έναντι ουσιαστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δείχνουν τον δρόμο που έχει διαλέξει η Άγκυρα για να επιτύχει τις διεκδικήσεις της είτε με απειλή χρήσης βίας οδηγώντας μας σε διαπραγματεύσεις είτε με χρήση βίας.

Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας βασίζεται στην στρατιωτική της ισχύ με δεδομένο ότι η ψαλίδα της μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας διευρύνεται συνεχώς υπέρ της πρώτης και κατά την γνώμη μου η διαφορά έχει υπερβεί το σημείο εκείνο ώστε η Άγκυρα να αισθάνεται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πυροδοτήσει το κατάλληλο σενάριο που της δίδει την δυνατότητα κλιμακώσεως της παρούσας έντασης σε όποιο επιθυμητό όριο το οποίο θα της επιτρέψει να προωθήσει τις διεκδικήσεις της (ΑΟΖ σε Αιγαίο-Μεσόγειο, Θράκη, εναέριο χώρο, νησίδες, επίλυση Κυπριακού).

Η Ελλάδα αντιθέτως έχει λάβει περιορισμένα μέτρα για την αύξηση της στρατιωτικής της ισχύος, λόγω ίσως της οικονομικής καταστάσεως παρ’ όλον ότι γίνεται αντιληπτόν ότι αν χαθούν κυριαρχικά δικαιώματα, αυτά χάνονται κατά πάσα πιθανότητα δια παντός.

Οι τοπικοί συμμαχικοί άξονες (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος) διευρυνόμενοι και με άλλες γειτονικές χώρες και ενισχυόμενοι με την παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ, έρχονται σαν συμπλήρωμα στην Εθνική Ισχύ της Χώρας, αλλά δεν υποκαθιστούν κατά κανένα τρόπο την Στρατιωτική ισχύ της. Οι άξονες αυτοί είναι οπωσδήποτε χρήσιμοι πολιτικά και οικονομικά για την χώρα μας και στερούν την Τουρκία από την προώθηση των διεκδικήσεων της μέσω των γειτονικών της χωρών.

Τον τελευταίο καιρό δημοσιοποιούνται διάφορες απόψεις και αναλύσεις για την αναγκαιότητα ενισχύσεως των Ε.Δ. Καταθέτω τις προσωπικές μου σκέψεις επιγραμματικά για εφικτές λύσεις που εκτιμώ ότι εφαρμοζόμενες θα συμβάλλουν σε ικανοποιητικό μέτρο στην αύξηση της στρατιωτικής ισχύος σε βραχύ χρόνο.

Πρώτον εξοπλισμοί. Είναι αναγκαίο να γίνουν σύντομα ουσιαστικοί εξοπλισμοί για την αναβάθμιση του υλικού των Ε.Δ., παράλληλα με την διάθεση πόρων για την πλήρη λειτουργία του υπάρχοντος υλικού. Το θέμα είναι πως θα βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι. Είναι προφανές ότι τα χρήματα θα διατεθούν από τους Έλληνες και την λύση πρέπει να την βρει το Υπουργείο Οικονομικών. Σαν ενδεχόμενες λύσεις προβάλλω:

  • Με την προοπτική μειώσεως του ΦΠΑ, εκτιμάται ότι η μείωση για τον ΦΠΑ επί των αγοραζομένων διαρκών και μόνον αγαθών να είναι μικρότερη ώστε να εξοικονομηθούν πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση οι μελετούμενοι εξοπλισμοί και παράλληλα να αναγεννηθεί η Πολεμική Βιομηχανία με στόχους την μεγάλη Ελληνική προστιθεμένη αξία στα παραγόμενα υλικά αλλά και τον εξαγωγικό προσανατολισμό της ώστε να προσφέρει στην ανάπτυξη της χώρας. Με το σκεπτικό αυτό δεν θίγονται ουσιαστικά οι ασθενείς τάξεις ενώ νομίζω ότι ελάχιστοι Έλληνες θα εναντιωθούν δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά θα προορίζονται για την ασφάλειά τους.
  • Έκδοση λαχείου Ενόπλων Δυνάμεων, όπως στο παρελθόν είχε εκδοθεί το λαχείο Εθνικού Στόλου.

Δεύτερον οροφή προσωπικού. Η μείωση του χρόνου θητείας και η υπογεννητικότητα έχουν μειώσει σημαντικά την οροφή του προσωπικού που κατά την γνώμη μου απαιτείται για το αξιόμαχο των Ε.Δ. Το προφανές είναι να αυξηθεί άμεσα και ουσιαστικά το χρονικό διάστημα της θητείας και προς τούτο υπάρχουν κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν για να μειωθούν οι τυχόν κοινωνικές αντιδράσεις. Εάν σε αυτό δεν μπορούν να συναινέσουν τα μεγάλα κόμματα τότε ως ελάχιστο μέτρο είναι το στρατευμένο προσωπικό να λαμβάνει προσωρινό απολυτήριο στο τέλος της παρούσας θητείας του και μέχρι να συμπληρωθούν δύο έτη από την ημερομηνία κατατάξεως (όταν το απολυτήριο θα καθίσταται οριστικό) να υποχρεούται να παρουσιασθεί σε διάστημα 24-48 ωρών στην μονάδα από την οποία απελύθη. Με αυτό τον τρόπο οι μονάδες θα ενισχύονται με εκπαιδευμένο προσωπικό σε περιπτώσεις σοβαρής εντάσεως / κρίσεων.

Συναφώς με τα ανωτέρω και την προβλεπόμενη συζήτηση για την δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εκτιμώ ότι η σύσταση αυτού του οργάνου προϋποθέτει την ύπαρξη Ελληνικής Εθνικής Στρατηγικής, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει καταγεγραμμένη, αλλά απλώς αναφέρεται περιστασιακά (όχι ως ολοκληρωμένη και ενιαία) αλλά για την προώθηση σποραδικών Αντικειμενικών Σκοπών που αποτελούν μικρό τμήμα της Εθνικής Στρατηγικής ενώ συγχρόνως υπάρχει το ενδεχόμενο οι εξαγγελλόμενοι αυτοί Αντικειμενικοί Σκοποί να αλληλοσυγκρούονται μεταξύ τους ή με άλλους που δεν έχουν εξαγγελθεί εφ’ όσον δεν είναι εντεταγμένοι σε ένα ενιαίο σύνολο (την Ελληνική Εθνική Στρατηγική).

Προσωπικά εκτιμώ ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μία αναβαθμισμένη Γενική Γραμματεία που θα υπάγεται στο ΚΥΣΕΑ το οποίο είναι το ανώτατο όργανο για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια. Η Γραμματεία αυτή σε πρώτη φάση θα πρέπει να συντονίσει την έκδοση της Ελληνικής Εθνικής Στρατηγικής και στην συνέχεια να εισηγείται την περιοδική αναθεώρηση όποτε απαιτείται καθώς και τις απαιτούμενες ενέργειες σε περιόδους εντάσεων / κρίσεων.

Ο Γρηγόρης Δεμέστιχας είναι αντινάυαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., Επίτιμος Αρχηγός Στόλου

ΣΧΟΛΙΑ (6)

.

Ας κλεισουμε πρωτα τα συνορα να ειμαστε χωρα με συνορα και να αποκτησουμε εθνικη συνειδηση γιατι αυτο μας λειπει. Το γερμανικο νομισμα μας εχει βαλει στην εθνικη κατρακυλα και στον εθνικο εξευτελισμο.

@. 12/07/2019, 23:18

Το άτιμο το γερμανικό το νόμισμα! Σίγουρα κατέστρεψε την Ελλάδα, εφόσον σού πήρε την ευκαιρία να "πληρώσεις" τα χρέη σου με πληθωρικές δραχμές και να πιείς και δυό βίσκια εις υγείαν των κορόϊδων.

Που ζειτε κ. Αντιναυαρχε?

Δεν ξερετε οτι ειμαστε (αφου ζησαμε καμια εικοσαρια χρονια σαν πασαδες με δανεικα) υπο επιτροπεια των δανειστων και προτου ξοδεψουμε εστω και ενα εβρο για οτιδηποτε πρεπει να παρουμε εγκριση απο τους δανειστες? Για να εισαι αξιομαχος, εκτος απο θαρρος χρειαζονται και οπλικα συστηματα, τα οποια κοστιζουν, οπως ξερετε.

μητσος

1) Η τουρκία εφτιαξε δική της πολεμική βιομηχανία, κατι που επρεπε ναχαμε κανει από το 74! Αφου εχεις ΜΟΝΙΜΟ θεμα χρειαζεσαι ΜΟΝΙΜΗ λύση. 2) Οταν με μνημονια επεμβαινει ο καθε Τομσεν σε ιδιωτικες συμβασεις ικανοτατου επιστημονικού προσωπικου, αυτό φευγει. Με ποιους θα κανεις αμυντική βιομηχανία. Με τους λαθρομετανάστες;;;

Ο πραγματικός εχθρός.

Ωραίες πού είναι οί ονειρώξεις, να φανταζόμαστε ηρωισμούς και κατορθώματα, με την φαντασία και μόνο και χωρίς άλλη προσπάθεια. Να με συγχωρέσει ο κ.Ναυαρχος, αλλά είναι τα πράγματα λίγο δύσκολα. Άλλωστε για να βρεις και να διαβάσεις αυτό το σχόλιο πρέπει να κατέβεις δέκα υπόγεια. Επομένως είναι σαν μεταξύ μας να τα λέμε. Εγκρίνονται τα σχέδια, για θωράκιση τής χώρας από την επιβουλή κάθε εχθρού, αλλά..... Όταν η χώρα είχε τεσσεράμισι χρονια, κυβέρνηση πού το ένα πόδι το είχε, στον ερυθρό φασισμό, και το άλλο στον πελατειακό φασισμό,καταλαβαίνουμε πού βρίσκεται από πλευράς αμυντικής στρατηγικής. Με την καταστροφική προπαγάνδα Σταλινικου τύπου, την πλύση εγκεφάλου, εναντίων τής εργασίας, τής ελευθερίας και τού Συντάγματος, δεν μένει καμία ελπίδα. Μόνο για τον ολοκληρωτισμο. Ο λυσσαλέος πόλεμος εναντίον τού καπιταλισμόυ, πού από σύστημα οικονομικό, παραγωγής πλούτου, έχουν δαιμονοποίηση την λέξη. Με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει την έννοια της, την έχουν εξισώσει με τον Σατανά. Για να μην δύναται να αναζητά την εργασία και την πρόοδο ο άνθρωπος. Μόνο κάποιος πατερούλης να τούς συντηρεί. Εγκλήματα ανατριχιαστικά, πού μένουν ατιμώρητα. Και αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός.

Έλεος με τους σκελετούς!

Και εσείς με τη "νέα" διακυβέρνηση, αγαπητέ;

Οπλαρχηγός Μπαρμπαρουσης

Εσύ αυτό κατάλαβες από αυτά που λέει ο ναυαρχος? Οτι είναι με την ΝΔ? Η μήπως η εθνική ακεραιότητα είναι υπόθεση μόνο του Μητσοτάκη? Ο "σκελετός" ήταν αρχηγός στόλου στην κρίση του Μαρτίου 1987, με άριστη τότε παράταξη του ελληνικού στόλου, που έκανε τους Τουρκους, μαζί με την αποφασιστικότητα του Ανδρέα να μην ξεμυτισουν. Και έρχεσαι εσύ ο νεοέλληνας πουθενας-ραγιας να ειρωνευτείς...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία