Κρυφτό πίσω από το δάχτυλο
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Κρυφτό πίσω από το δάχτυλο

Αντιδράσεις  προκάλεσε σε  μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο τίτλος, η αρμοδιότητα και ευθύνη, που έδωσε η εκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν,  στο  χαρτοφυλάκιο του  Έλληνα Επίτροπου Μαργαρίτη Σχοινά

Ορισμένοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίως Πράσινοι, κάποιοι φιλελεύθεροι και διάφοροι Αριστεροί, θεωρούν ότι ο τίτλος «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» αντικατοπτρίζει τη γλώσσα και τις προτεραιότητες της Γερμανικής δεξιάς (από όπου προέρχεται πολιτικά η Πρόεδρος), η οποία συνδέει τη μετανάστευση με την προστασία της κυρίαρχης κουλτούρας στην Ευρώπη και υπονοεί ότι οι Ευρωπαίοι απειλούνται από την άφιξη προσφύγων. Ειδικά οι Πράσινοι, που αντιτίθενται σφοδρότερα απ’ όλους, θεωρούν ότι η διατύπωση προκαλεί φόβο.

Στην επιστολή διορισμού προς τον Μαργαρίτη Σχοινά η πρόεδρος αναφέρεται , ειδικά, στην ανάγκη, για «εργαζόμενους» που θα πρέπει να ευημερούν, για σωστή διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης και ενσωμάτωσης των προσφύγων, αλλά και την διασφάλιση της συνοχής και της ενότητας των κοινοτήτων της Ευρώπης. Τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, που είναι χτισμένος γύρω από την αλληλεγγύη, την ειρήνη του μυαλού και την ασφάλεια. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να μετριάσουμε τους φόβους και τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της παράνομης μετανάστευσης στην οικονομία και την κοινωνία μας, απαντάει η πρόεδρος. Να προστατεύσουμε σύμφωνα με τον αντίστοιχο τίτλο του χαρτοφυλακίου στα γερμανικά «Όσα Συνιστούν την Ευρώπη». Ο προβληματισμός πυροδοτήθηκε έντονος.

Φαίνεται πως η Ευρώπη, που βάλλεται και αμφισβητείται ως ιδέα και κυρίως ως πολιτική οντότητα, από πολλούς και πανταχόθεν, μέσα και έξω, αποφάσισε επιτέλους να αντιδράσει. Και δια της νέας προέδρου της, θέτει ευθύς εξ αρχής, πρακτικά και με ξεκάθαρο τρόπο προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τους Ευρωπαίους πολίτες και πολιτικούς, το πρόβλημα. Το αξιολογεί μάλιστα ως εξόχως σημαντικό και το αναβιβάζει σε επίπεδο χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα κληθούν έτσι πρώτοι, και σύντομα, οι Ευρωβουλευτές, που πρέπει να εγκρίνουν τον διορισμό του Μ. Σχοινά, να προσδιορίσουν πρώτα από όλα ποιος είναι ο Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και ποια η ουσία της δημιουργίας και της ύπαρξης της Ε.Ε., τους στόχους και κυρίως το μέλλον της. Να τοποθετηθούν και να απαντήσουν ευθέως:

αν απειλείται Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, από την συνεχώς αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών. Αν δηλαδή υπάρχει πρόβλημα.

Και στη συνέχεια , όχι θεωρητικά ποια Ευρώπη θέλουμε κλπ, αλλά πρακτικά και συγκεκριμένα, αν απαιτούνται μέτρα και κανόνες προστασίας του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, τα οποία θα είναι αρμόδιος να εισηγηθεί ο Έλληνας Επίτροπος. Τι πρέπει να γίνει στο μέλλον, άμεσα δηλαδή, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να μετέχουμε του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, της κουλτούρας , των θεσμών, της ασφάλειας ζωής και δικαίου κλπ.

Αποφάσισε η νέα, δυναμική δείχνει, Πρόεδρος, παραμερίζοντας τις περιφράσεις και τις κομψές εκφράσεις , να θέσει το δάχτυλο «επί των τύπων των ήλων». Αυτό που έπρεπε να έχει κάνει πριν από τις Ευρωεκλογές για να είχε θέσει προ των ευθυνών τους και τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, ο κομψευόμενος μπον βιβέρ, συγκαταβατικός μέχρι γλυκανάλατος κ. Γιουνκέρ.

Κλείσιμο
Θα κληθούν έτσι οι ετερόκλητοι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών λαών να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για τα Ευρωπαϊκά κεκτημένα, τη δημοκρατία, τον τρόπο ζωής, τους θεσμούς, την ασφάλεια, την κοινωνική προστασία, την εξέλιξη και το μέλλον. Αν απειλούνται, αν πρέπει να τα προστατεύσουμε. Να θέσουν προτεραιότητες, να απαντήσουν. Θέλουμε Ευρώπη λέσχη διανοουμένων, οργάνωση και φορέα ανάπτυξης του κοινωνικού προβληματισμού και παγκόσμιας κοινωνικής περίθαλψης, αδιάκριτα; Ή ομπρέλα προστασίας της ασφάλειας των λαών της, με προτεραιότητες τον σεβασμό των αξιών, τη δημοκρατία, την ελευθερία, την αναπτυξιακή συνεργασία, την ευημερία, την αλληλεγγύη, τη συνοχή. Θέλουμε ή όχι να θεσπισθούν συγκεκριμένοι κανόνες προστασίας «αυτών που συνιστούν την Ευρώπη» γενικά; Θέλουμε εν τέλει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί;

Αλλά και ειδικά στην υποδοχή και διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών. Πρώτα και κύρια για την διασφάλιση στοιχειώδους επιπέδου ζωής των ίδιων. Αλλά και των γηγενών από την παρουσία τους. Να αντιληφθούν οι ευρωβουλευτές ότι επιβάλλεται να μετριασθούν, έμπρακτα, οι φόβοι και οι ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, που εκδηλώνονται στις εθνικές εκλογές των κρατών μελών, σχετικά με τον αντίκτυπο της παράνομης μετανάστευσης στην οικονομία και την κοινωνία. Γιατί ακόμα κι αν θέλαμε την αδιάκριτη υποδοχή κάθε αναξιοπαθούντος από τις υπανάπτυκτες χώρες, που απελπισμένος αναζητά συμμετοχή στο όνειρο, στα κεκτημένα των ευρωπαϊκών λαών, κοινωνικά και οικονομικά, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε. Το πρόβλημα είναι κυρίως πρακτικό, είναι θέμα δυνατότητας, χώρου, υποστήριξης, ενσωμάτωσης κλπ. Είναι πρακτικά αδύνατο να εξασφαλίσει η Ε.Ε., που αποτελεί τον μοναδικό πόλο έλξης, λόγω των κοινωνικών θεσμών και του επιπέδου ζωής της, την υποδοχή , κοινωνική ένταξη και επιβίωση των εκατοντάδων εκατομμυρίων δυστυχισμένων παγκοσμίως, που σπεύδουν, διατηρώντας παράλληλα, έστω με κάποιες απώλειες, το επίπεδο διαβίωσης των λαών της; Ήρθε η ώρα να αντιληφθούν ειδικά οι ανέξοδοι «υπερασπιστές» της ανεξέλεγκτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, που κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους εν ονόματι της κοινωνικής αλληλεγγύης, ότι η πολιτική αυτή και η αδράνεια, εκτός του ότι αυξάνει τη μετανάστευση αλματωδώς, είναι υποκριτική και κυρίως επικίνδυνη. Εκτρέφει και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, ήδη φαίνεται καθαρά, στην άνοδο και την κυριαρχία στις Ευρωπαϊκές δημοκρατίες των ακροδεξιών εθνικολαϊκιστών, στην έμπρακτη αμφισβήτηση δηλαδή του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού ιδεώδους. Της ίδιας της δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής συνοχής. Στην κατάρρευση εν τέλει της ίδιας της Ενωμένης Ευρώπης, με τις εντεύθεν ολέθριες συνέπειες για Ευρωπαίους και μη.

Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα