Andreou

Τι θα κάνεις τώρα εσύ, πολίτη της μεσαίας τάξης;

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Πάλι στο πολιτικό προσκήνιο η μεσαία τάξη. Μέχρι και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι χρονικά πιο πρόσφατοι και ανηλεείς, καθ’ ομολογίαν των ιδίων διά στόματος Τσακαλώτου, ξεζουμιστές της, ξεκίνησαν αναίσχυντα, εκλογές γαρ, να τη φλερτάρουν απροκάλυπτα. Ποια είναι όμως αυτή η μεσαία τάξη; Ο επιστημονικός ορισμός της, για να ξεκινήσουμε από εκεί, είναι από δύσκολος μέχρι παρακινδυνευμένος. Οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις για την οικονομία, την ιδιοκτησία και την παραγωγή δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη προσέγγιση.

Αλλους θεωρούν μεσαία τάξη οι μαρξιστές αριστεροί, εν ονόματι του προλεταριάτου, άλλους οι αγρότες, που τη συσχετίζουν με τη γη και την ιδιοκτησία, και άλλους οι ελεύθερα απασχολούμενοι και επαγγελματίες στη λεγόμενη αστική κοινωνία. Στη μεσαία τάξη εντάσσονται οι σχετικά υψηλόμισθοι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι αγρότες με μεγάλη ιδιοκτησία και εξοπλισμό, οι μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες στο εμπόριο και την παραγωγή. Είναι η μόνη τάξη χωρίς ξεχωριστή κοινωνική και ταξική συνείδηση, αφού η τάξη τους δεν υπάρχει στη μαρξιστική σημειολογία και διαίρεση της κοινωνίας. Χωρίς εντέλει και κατ’ επέκταση χωριστή εκπροσώπηση, παρουσία και δυνατότητα άμυνας και δυναμικής αντίδρασης.

Παλιότερα κάποιοι μιλούσαν για τη λεγόμενη «σιωπηρή πλειοψηφία». Αλλοι για «ραχοκοκαλιά της κοινωνίας». Ιστορικά αποτέλεσαν τον κορμό της Γαλλικής (αστικής) Επανάστασης, που εγκαθίδρυσε την οικονομική και κοινωνική ελευθερία και δημοκρατία στην Ευρώπη και τον ελεύθερο κόσμο. Μιλάμε δηλαδή εντέλει για τους εργατικούς, έξυπνους και πετυχημένους της πραγματικής ζωής, τους νοικοκυραίους. Που χάθηκαν όμως ως αυτοτελής ομάδα. Στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία θα μπορούσαμε να ορίσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τη μεσαία τάξη: Αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο αρκετά χρόνια και περισσότερο τα τελευταία τρία. Αυτοί που έχουν συντριβεί και σχεδόν εξαφανιστεί για να δημιουργηθούν τα πλεονάσματα για τα οποία επαίρονται οι κρατούντες και εξαγγέλλουν, προεκλογικά, παροχές με ξένα κόλλυβα. Αυτοί που κυκλοφορούν με εμφανή τα σημάδια της οικονομικής κακοποίησης.

Αυτοί που δεν εξεγείρονται, δεν αντιδρούν βίαια, δεν συμμετέχουν σε κινήματα τύπου «Δεν πληρώνω», αυτοί που δέχονται εντέλει αδιαμαρτύρητα να τους κυβερνούν οι θορυβώδεις μειοψηφίες του 15% πάνω-κάτω. Φτάνει μια ματιά στους καταλόγους των φορολογουμένων και των εισφορών του ΕΦΚΑ για να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο. Δυστυχώς, αυτοί οι πολύπαθοι της μεσαίας τάξης δεν έχουν αποκτήσει, ούτε καν διεκδίκησαν, ενιαία φωνή και δυνατότητα στοιχειωδώς οργανωμένης αντίδρασης, γιατί στην κλίμακα της παραδοσιακής πολιτικής διαίρεσης της ελληνικής κοινωνίας είναι διασκορπισμένοι παντού σε αντιμαχόμενες πλευρές. Και δεν κάνουν τίποτα να αλλάξουν τη μοίρα τους. Αλλοι, στελέχη του δημόσιου τομέα, εντάσσουν τους εαυτούς τους στους δημόσιους υπάλληλους και αντιμάχονται, από υποχρέωση, τον ιδιωτικό τομέα ως τον μοναδικό ταξικό εχθρό, αδιαφορώντας αν πολεμούν και τα δικά τους συμφέροντα.

Αλλοι, υπερασπίζονται αδιάκριτα τον ιδιωτικό τομέα, από τον οποίο, όμως, δεν εξαιρούν τους αεριτζήδες, που δήθεν αναξιοπαθούν και τρέφονται από τον δικό τους μόχθο. Αυτοί αντιμάχονται τον δημόσιο τομέα που πολλά από τα στελέχη του ανήκουν στη δική τους μεσαία τάξη. Οι νοικοκυραίοι αγρότες διεκδικούν μαχητικά, κλείνοντας τους δρόμους, τα δίκαια του κλάδου τους, σε βάρος των δικών τους συμφερόντων, αφού μάχονται και για τους ηθελημένα υποαπασχολούμενους αγρότες και κτηνοτρόφους. Και εμποδίζουν με τα μπλόκα τους τη δραστηριότητα αυτών που συμμετέχουν μαζί τους στον ίδιο πόνο: τον φόρο, την εισφορά και την αφαίμαξη. Και όλα αυτά αν και όλοι βλέπουν την άδικη κατασπατάληση του καταληστευμένου κόπου τους. Βλέπουν και δεν αντιδρούν να ενισχύονται με τα δικά τους χρήματα, όχι όπως θα έπρεπε αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη, όπως οι αληθινά άνεργοι που θέλουν, όμως, να δουλέψουν και όχι αυτοί που περιμένουν διορισμό στον δήμο ή αρνούνται να κάνουν αγροτικές ή εργατικές δουλειές, ακόμα και δικές τους (κάποιοι μάλιστα τις αναθέτουν, αν και άνεργοι, σε μετανάστες, που ούτε βαριούνται ούτε ντρέπονται να τις κάνουν).

Τώρα, όμως, φτάνει πάλι η κρίσιμη ώρα και οι μεσαίοι νοικοκυραίοι ακούνε, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, όλο και δυνατότερα εξαγγελίες για επιστροφές και μειώσεις φόρων και εισφορών, των δικών τους δηλαδή χρημάτων, όσα βέβαια περισσέψουν από τις εκλογικές παροχές στους ημέτερους δήθεν. Νιώθουν το σαγηνευτικό βλέμμα, το φλερτ του πολιτικού που στάζει μέλι, αγάπη και συμπάθεια, να τους πολιορκεί. Είναι απορίας άξιο πώς θα αντιδράσουν αυτοί, οι μεσαίοι, εγκλωβισμένοι ιδεοληπτικά και κοινωνικά στην παραδοσιακή πολιτική τους ένταξη, εκεί δηλαδή που τους έχει σπρώξει το πολιτικό σύστημα. Τι θα κάνεις τώρα εσύ, πετυχημένε στον τομέα σου, πολίτη της μεσαίας τάξης; Θα επιμείνεις στη στείρα ιδεοληψία που σε κρατάει στους παραδοσιακούς πολιτικούς και κοινωνικούς σχηματισμούς και περιορίζει τις επιλογές σου; Θα συνεχίσεις να κοιτάς παθητικά και αδιάφορα; Ή θα ακούσεις, θα ψάξεις, θα απαιτήσεις, θα διεκδικήσεις, θα συμμετάσχεις, θα αγανακτήσεις, θα φτύσεις, θα βιαιοπραγήσεις και θα πονέσεις αυτούς που πάλι έρχονται να σε εξαπατήσουν και να σπαταλήσουν τον μόχθο σου; Μήπως έφτασε η ώρα να δεις και να διεκδικήσεις το δίκαιο και τη δική σου αλήθεια; Γιατί αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.


* Δικηγόρος

ΜΟΤΟ: Θα συνεχίσεις να κοιτάς παθητικά και αδιάφορα; Ή θα ακούσεις, θα ψάξεις, θα απαιτήσεις, θα διεκδικήσεις, θα συμμετάσχεις, θα αγανακτήσεις, θα φτύσεις, θα βιαιοπραγήσεις και θα πονέσεις αυτούς που πάλι έρχονται να σε εξαπατήσουν και να σπαταλήσουν τον μόχθο σου;ΣΧΟΛΙΑ (62)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

Μεσεα ταξη η μακρυτερη. Τελικα ινε ο πιο δυναμικος, αλα κε ο πιο μαμουχαλος, μουνουχισμενος κε φοβισμενος οχλος. Ο μεσεος δρομος ο σωστοτερος. Το τριτο, το πιο ανεβασμενο κε το πιο κατεβασμενο. Το μεγαλο υποζυγιο που πληρωνη αγογγυστα. Ινε το ιδιο το συστημα. Η μαλον, η καρδια του τερατωδους συστηματος. Ο στυλοβατης των κάθε ιδους λαμογιων (πολιτικων κε ικονομικων). // η ταξη που κραταη το σαπιο συστημα στα πλαδαρα χερακια της // μη ρωτας πιος καταστρεψε την φριχτη μαμακα που λεγετε ελαδα. ΕΣΥ την καταστρεψες ω λαμογιε μεσεα ταξη κε τωρα κιαφτη σε καταστρεφη με την σιρα της

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ αριστερά!!!

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ απατεώνες, ψεύτες, λεχρίτες, προδότες, τυχοδιώκτες, αλήτες, κατσαπλιάδες. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ αριστερά!!!

Απέραντη περιφρόνηση και βαθύτατη αηδία…

Αισθάνομαι για οτιδήποτε αριστερό και για οποιονδήποτε αριστερό. Για τον Τσίπρα τα αισθήματα αυτά είναι υψωμένα εις τη νιοστή δύναμη

Αμοιβαία τα αισθήματα,μωρό μου μπούλη...

Σε βλέπω στο δρόμο να χαμηλώνεις το κεφάλι και να μην τολμάς να πεις ''Κούλης Μητσοτάκης'' για να μην τις αρπάξεις...Τέτοιες γλίτσες πράγματι τις σιχαίνομαι...

Πόσο απέχουν οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών από αύριο, (23-07-2018);;;

Οι εκλογές μπορεί να γίνουν την 14-10-2018, (πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού για το έτος 2019), την 27-01-2019, (με τη συμπλήρωση τετραετίας διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ(νελΛΗΤΩΝ και την 26-05-2019, (ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές εκλογές και τις περιφερειακές εκλογές). Απέχουμε αντίστοιχα, ογδόντα δύο, (82), εκατόν ογδόντα έξι, (186) και τριακόσιες έξι, (306), ημέρες από αύριο. Δηλαδή, ημέρα που περνάει δεν θα ξαναπεράσει και πλέον ο χρόνος διακυβέρνησης της πατρίδας μας από τους αχρείους ψεύτες και πανάθλιους απατεώνες ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, (τους κατσαπλιάδες...), είναι πλέον μετρημένος και παρέρχεται ταχύτατα.

σαν δυο σταγόνες νερό με τον Ντεμιρέλ...

...σαν βγεις στον πηγαιμό για τον ορθό δρόμο...έχεις πάρει ΗΔΗ δρόμο χωρίς να το αντιληφθείς καν (από το στάδιο της σκέψης)... από τους Ιδιοκτήτες-κατασκευαστές των "οδών" της "ζωής"...

χψζ

απο τα πολλα που εχει πει, η αμφιλεγομενη, τρισκαταρατη ή σιδερα κυρια κατα αλλους Κοινωνία δεν υπάρχει. Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες, ατομικές οντότητες και οικογένειες

Ενδιαφέρον σχόλιο.

"Η Νέα Δημοκρατία εισέρχεται στην τελική ευθεία των εκλογών, πάνω απ΄όλα, ενωμένη, με δημοσκοπική διαφορά ασφαλείας που της προσδίδει και τον αέρα της νίκης. Σήμερα ουδείς αμφιβάλλει για τον νικητή των εκλογών. Συζητούμε το εύρος της νίκης του. Και σήμερα ουδείς αμφιβάλλει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί, απλώς συζητούμε το μέγεθος της ήττας του. Συνεπώς, τραυματικά βιώματα που έρχονται από το παρελθόν και δεν αντιστοιχίζονται με την σημερινή πραγματικότητα, δεν επιτρέπεται να διαμορφώνουν συμπεριφορές πολιτικής ανασφάλειας. Ας εμπεδώσουμε όλοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κόσμο για να τον στηρίξει. Με αυτό το δεδομένο μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών. Όλα τα άλλα είναι «παρηγοριά στον άρρωστο»".

Επικών διαστάσεων "εκλογικό αγγούρι"...

Ορίζοντας ως "εκλογικό αγγούρι" τη διαφορά των ποσοστών ψήφου μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο σύριζα πρόκειται να εισπράξει "εκλογικό αγγούρι" επικών διαστάσεων στις επόμενες εθνικές εκλογές, υπολογιζόμενο από τους δημοσκόπους στο 14 % με 18 %.... Και με την ψήφο μου στη Νέα Δημοκρατία, θα συντελέσω και εγώ στη μεγέθυνση του "εκλογικού αγγουριού" αυτού!!!

Τονυ

Κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα.με τα 4 μνημονια που εχουν υπογραφει απο ολα τα κομματικα μορφωματα κ με εποπτεια μεχρι το 2060 δεν υπαρχει απλα καμια σωτηρια.ο καθενας που θα παιρνει την εξουσια θα ειναι διαχειριστης κ τελωνης της Εκτ κ της κομισιον.απλα ο πολεμος κ η λυσσα για εξουσια εξηγειται απο το ποιος θα εχει προσβαση στη μασα κ στο μελι.αποδειξη το τσουναμι με σκανδαλαρες στην εποχη της σαπιας μεταπολιτευσης.

Η μαντινάδα για τον Κυριάκο...

Στη Σητεία πάντως οι κάτοικοι του επεφύλασσαν θερμή υποδοχή και είχαν ετοιμάσει και μία μαντινάδα. Αυριανέ πρωθυπουργέ η Σητεία σε στηρίζει Και είναι σήμερα εδώ και σε καλωσορίζει Αρχηγέ η ελπίδα μας είσαι και το κατέχεις Γι’ αυτό να παίρνεις δύναμη από εμάς να αντέχεις Γιατί όπως την έκαμε ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα, χρειάζεται προσπάθεια να την εσώσεις τώρα Σε λίγο ξεκουμπίζεται κι εσύ Κυριάκο αρχίζεις Με την νέα Δημοκρατία μας από την αρχή να χτίζεις Όλη η Ελλάδα σε ζητά πρωθυπουργός να γίνεις Γιατί θεωρεί πως μόνο εσύ πολλές ελπίδες δίνεις Είσαι ο αυριανός πρωθυπουργός χωρίς αμφιβολία Και μάλιστα πιστεύουμε σε αυτοδυναμία

Πολύ ωραία μαντινάδα.

Πραγματικά, πολύ ωραία μαντινάδα. Συγχαρητήρια στον συνθέτη της.

Κεντροαριστερός πολίτης της μεσαίας τάξης και του μεσαίου χώρου.

Μόνη επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία