Δεν άρχισες καλά κ. Χάρη Δούκα
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Δεν άρχισες καλά κ. Χάρη Δούκα

Αρνητικό δείγμα γραφής έδωσε ο, «πολλά υποσχόμενος», νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων, με τις δηλώσεις του για την εταιρεία Ανάπλαση ΑΕ. Δικαίωμά του βέβαια να αντιδράσει με όποιο τρόπο επιλέγει στην κυβερνητική τροπολογία με την οποία η μέχρι πρότινος Δημοτική Επιχείρηση της Αθήνας μετατρέπεται σε δημόσιο φορέα αναπλάσεων πανελλαδικής εμβέλειας

Η επιλογή του όμως να συνδέσει την κυβερνητική τροπολογία με τα πεπραγμένα του προκατόχου του Κώστα Μπακογιάννη, με βαρύτατο μάλιστα υπαινιγμό περί κακοδιαχείρισης και ότι δήθεν η απαγκίστρωση της εταιρείας από το Δήμο έγινε για να μην μπορέσει να κάμει ο ίδιος διαχειριστικό έλεγχο των έργων ανάπλασης της Πανεπιστημίου και της πλατείας Συντάγματος, ήταν δική του επιλογή. Κακή αρχή, πριν καθίσει καν στην καρέκλα, πριν δει τι παραλαμβάνει.

Επιλογή που δείχνει, παρά την χαμηλών τόνων εικόνα που έδειξε προεκλογικά, παλαιοκομματισμό παλαιάς κοπής. Εισέπραξε βέβαια την αποστομωτική απάντηση ότι οι αναπλάσεις αυτές δεν έχουν σχέση με την εταιρεία αυτή και ο έλεγχος είναι καλοδεχούμενος, η αντίδρασή του όμως καταγράφηκε στα αρνητικά της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του.

Το κρίσιμο είναι τι δείχνει και τι προοιωνίζει η εξόχως απαξιωτική, έως συκοφαντική και υποτιμητική, τοποθέτησή του για τον πολιτικό του αντίπαλο. Δείχνει:

• Μικροπρέπεια. Στόχευσε, κάτω από τη μέση, αντίπαλο που του φέρθηκε με ασυνήθιστη στα πολιτικά χρονικά γαλαντομία και αβρότητα, σε βαθμό που κάποιοι να λένε πως συνέβαλε καθοριστικά στην αναγνωρισιμότητα και την εκλογή του.
• Δολιότητα. Το έκανε για δημιουργία συνειρμικού αντιπερισπασμού στις αναρτήσεις του απερχόμενου Δημάρχου για τα πολλά μικρά και μεγάλα έργα που έγιναν και τα εν γένει αποτελέσματα της «διακυβέρνησης» και του έργου του στο Δήμο την τετραετία που πέρασε (αυτά που έπρεπε να προβάλει προεκλογικά και όχι απερχόμενος). Για να θυμίσει ειδικά την «Πανεπιστημίου» που αποτέλεσε την «Αχίλλειο φτέρνα» - το ασθενές σημείο - που συνέβαλε καθοριστικά στην ήττα του απερχόμενου δημάρχου. Αντιπερισπασμό στα θετικό, υγιή, απολογισμό της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου, την αύξηση των εσόδων και κυρίως των επιχορηγήσεων και των χρηματοδοτήσεων από εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, του υπολοίπου που αφήνει απερχόμενος. Στα εν εξελίξει μεγάλα έργα, όπως η ανάπλαση της ακαδημίας Πλάτωνος, και ο Βοτανικός, που πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν.
• Μικρόψυχο πολιτικάντη. Στόχευσε την προσωπικότητα, την εμβέλεια και το κύρος του Κώστα Μπακογιάννη στο εσωτερικό και ειδικά στο εξωτερικό και τις πολιτικές πρωτοβουλίες και προσωπικές σχέσεις που ανέπτυξε με τους δημάρχους μεγάλων Ευρωπαϊκών Πόλεων, ιδιαίτερα των Βαλκανικών, και ειδικά της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, προωθώντας τις εθνικές θέσεις.
• Επιπολαιότητα. Επιπόλαιη διάρρηξη σχέσεων με τον πολιτικό αντίπαλο που θα βρει μπροστά του πολλές φορές, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ίσως και αλλού στο μέλλον και μπορεί να του δώσει πολύτιμη βοήθεια, με την τεράστια αυτοδιοικητική του εμπειρία και γνώση, ειδικά των πηγών χρηματοδότησης και τη διαχείριση της πόλης.
Είναι στο χέρι σου Δήμαρχε Χάρη Δούκα, να φανείς αντάξιος αντίπαλος του Κώστα Μπακογιάννη και να αντιπαρατεθείς πολιτικά σε μια νέα αναμέτρηση μαζί του, στα ίσια, στον ίδιο ή σε άλλον στίβο, είσαστε και οι δύο πολλοί νέοι και το μέλλον είναι μπροστά σας. Πρώτα απ’ όλα βέβαια θα συγκριθούν τα πεπραγμένα σας στο Δήμο
Αν μπορείς, έχει τα φόντα, τη θέληση και τη δύναμη, ο Δήμος είναι πεδίο δόξης λαμπρό:
Κλείσιμο
• να αποτελέσεις, ως ηγετική μορφή του «πολιτικά φτωχού» σήμερα κεντροαριστερού πόλου, ελπίδα υγιούς πολιτικού ανταγωνισμού , όταν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες θα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Σε νέα βάση, με ήθος και ευπρέπεια, για το καλό της χώρας.
• να συμβάλλεις στην δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης αντίληψης της πολιτικής αντιπαράθεσης, με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στον εμφύλιο και την δεκαετία του ’80 που εξακολουθεί να είναι κολλημένη η παράταξή σου, κόβοντας, μεθοδικά, με την συμπεριφορά σου, τον ομφάλιο λώρο με το λαϊκισμό και το παρελθόν.

Ο αντίπαλός σου «το έχει» και απέδειξε ότι μπορεί.

Δε είναι βέβαια μόνο θέμα του προσωπικού σου μέλλοντος, είναι που από τις επιλογές σου εξαρτάται και η πόλη, για πέντε ολόκληρα χρόνια.

Αν συνεχίσεις, όπως άρχισες, κινδυνεύεις να αποδειχθείς ένας ακόμα διάττοντας αστέρας που έλαμψε και έσβησε εν ριπή οφθαλμού. Πολύ κακό για το τίποτα.

Χαρούμενες γιορτές, καλά Χριστούγεννα και με το καλό το 2024, στο Δήμαρχο που απέρχεται, το Δήμαρχο που έρχεται και κυρίως στη διοίκηση, το προσωπικό και τους αναγνώστες του φιλόξενου ιστότοπου protothema.gr.


Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK