helakis01

Η καθίζηση του τουρισμού, προαναγγέλλει τον εφιάλτη

Γιώργος Χελάκης

Μπορεί να μην έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης μιλούσε για συγκράτηση των εσόδων από τον τουρισμό στο επίπεδο του 50-60% των περσινών αλλά η πρόβλεψή του ακούγεται τόσο μακρινή όσο και τραγικά λανθασμένη. 

Τα στοιχεία που έρχονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δείχνουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης. Ο Ιούλιος σε όσα ξενοδοχεία άνοιξαν, κινήθηκε με πληρότητες που κινήθηκαν από 20 ως 25%. Κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα τον Αύγουστο ακόμα κι αν σημειωθούν πληρότητες που μπορεί να φτάσουν σε ορισμένες περιοχές το 50%;. Σημειώνεται ότι με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις για πληρότητες του 50% μιλάμε μόνο στο διάστημα από 7 έως 21 του μήνα. Τα δε σενάρια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου που διακινήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες ακυρώνονται ουσιαστικά από τιη στιγμή που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές οι αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Πριν συνεχίσουμε με την κατάσταση στην Ελλάδα ας δούμε πως έχει η κατάσταση γενικότερα. Στις αρχές Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) προέβλεπε ότι για τη φετινή χρονιά ο αριθμός των διεθνών τουριστών θα καταγράψει πτώση 60-80% και οι απώλειες για τον τομέα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 910 δις ως 1,2 τρις. δολάρια. Ο Οργανισμός εκφράζει επίσης τον φόβο ότι κινδυνεύουν100-120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

Το ποσό αυτό είναι υπερτριπλάσιο των απωλειών που κατέγραψε ο διεθνής τουρισμός κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009, ανέφερε ο Οργανισμός αυτός που υπάγεται στον ΟΗΕ και εδρεύει στη Μαδρίτη. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ποσοστό που αντιστοιχεί σε300 εκατομμύρια επισκέπτες. Μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο τομέας, ο ΠΟΤ αναφέρει “την αναζωπύρωση της ασθένειας” και την εκ νέου επιβολή καραντίνας, ενώ για την κατάσταση στην Κίνα και τις ΗΠΑ σημειώνει ότι είναι “σε νεκρό σημείο”. Και αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι αυτές οι δύο χώρες είναι οι μεγάλοι προμηθευτές τουριστών.

Ασφαλώς, στην παρούσα φάση το θέμα δεν είναι η αναζήτηση κυβερνητικών ευθυνών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πέρα από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις στελεχών της που συνεχώς διαψεύδονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πάμε προς το χειρότερο σενάριο: «Η σεζόν», δήλωσε, «ξεκίνησε από το μηδέν και είχαμε πει οποιοδήποτε αποτέλεσμα το οποίο θα κινείτο μεταξύ του 20% και του 25% των περσινών εσόδων θα ήταν και το αναμενόμενο σενάριο. Σήμερα, πλησιάζοντας στις αρχές Αυγούστου, είμαστε πιο κοντά στο20% παρά στο 25%». Τα μεγαλύτερα πλήγματα σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς έχουν δεχθεί η βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα νησιά που δέχονται και τον κύριο όγκο του οργανωμένου τουριστικού κύματος από το εξωτερικό.

Όπως επισημαίνεται από πηγές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στην βόρεια Ελλάδα η μεγάλη ζημιά έχει γίνει στην Χαλκιδική και αποδίδεται αφενός στην έξαρση της πανδημίας στα Βαλκάνια που ανέκοψε τον οδικό τουρισμό και αφετέρου στις παλινωδίες της κυβέρνησης που αρχικά άφησε ελεύθερη την είσοδο των τουριστών από Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία και στην συνέχεια προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς και αποσπασματικούς περιορισμούς και υποχρεωτικούς ελέγχους. Η κατάρρευση του τουρισμού συνεπάγεται εκτίναξη της ανεργίας, κλείσιμο πολλών τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και μεγάλο κίνδυνο για επιθετικές εξαγορές ελληνικών τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων από ξένα κεφάλαια.

Με σημειωμένη καθυστέρηση των δημοσίων εσόδων κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό σε ποια κατάσταση οδηγούμαστε από τον Σεπτέμβριο. Οσο δε μακρινές φάνταζαν οι προβλέψεις του κ. Θεοχάρη για τα έσοδα από τον τουρισμό άλλο τόσο μακρινό φαντάζει το καλοκαίρι του 2021 οπότε θα αρχίσουν (;) να αποδεσμεύονται τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (69)

Νίκος

Ο συντάκτης δεν πιστεύει στον Μωυσή; Θα κάνει το θαύμα του με ειδικά εφέ από τα ΜΜΕ.

Νικόλας

Τουρισμός με τους υπαλλήλους να μην φοράνε μάσκα και να στοιβάζουν τους εγχώριους και τους ξένους τουρίστες τον έναν πάνω στον άλλο, δεν γίνεται. Θα κλείσουν όλοι και όπως πάντα θα κλαίγονται. Καλά να πάθουν. Όταν δεν καταλαβαίνει ο τουριστικός υπάλληλος ότι όσο δεν φοράει μάσκα, θα πεθάνει ο ίδιος, η μάνα του, ο τουρίστας, ο πατέρας του τουρίστα, και θα μείνει άνεργος, καλά να πάθει. Όσο δεν καταλαβαίνει ο μεγαλοεπιχειρηματίας ότι με το να χρεώνει μια αστακομακαρονάδα 1500 ευρώ, θα βλέπει 5 τουρίστες και οι υπόλοιποι θα φέρνουν όχι μόνο τις πατάτες, τις κονσέρβες, αλλά ακόμα και τα μαχαιροπίρουνα από το σπίτι τους, καλά να πάθουν. Αυτά είναι τα γνωστά ελληνικά φαινόμενα, με τα σουβλάκια στις παλιές εθνικές που κάναν 15 ευρώ το ένα και ήταν κάκιστης ποιότητας, και μόλις έγιναν οι νέοι μεγάλοι εθνικοί δρόμοι κλαίγονταν γιατί καταστράφηκαν. Καλά να πάθουν. Πρέπει ο Έλληνας να σταματήσει το αρπα-κόλλα και να πάψει να κάνει του κεφαλιού του. Το γκαρσόνι που όλη την άνοιξη δεν φορούσε μάσκα, τώρα κλαίγεται για την ανεργία.... Το ίδιο και οι μουσουλμάνοι της Θράκης που δεν παίρναν και δεν παίρνουν κανένα μέτρο και κλαίγονται που είναι τίγκα στον κορωνοϊό. Το ίδιο και οι άλλοι με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη. Πέφτει πανδημία και οι άλλοι συνεχίζουν να μην παίρνουν μέτρα. Ε, μετά, δηλαδή, τους φταίει αυτός που θα τους πει ότι φταίνε οι ίδιοι; Εάν για έναν μήνα μόνο είχαμε κάτσει όλοι μέσα, εκτός από νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, κτλ., δεν θα υπήρχε κορωνοϊός, παρά μόνο 1-2 νέα περιστατικά. Και αντί να χάνει κόσμος την δουλειά του, θα είχε χάσει μισθό ενός μήνα μόνο. Πόσο πια να είναι οι μισθοί όλων στην Ελλάδα για ένα μήνα; Άντε να βάλω μέσο μισθό 2000 επί 10 εκατομμύρια Έλληνες, με 20 δις το πολύ, θα είχαμε τελειώσει. Δηλαδή, με ποσό υποπολλαπλάσιο των όσων πήραμε, θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Αλλά, τι, δεν θα πάει ο νεοέλληνας στην παραλία για έναν μήνα με την καφεδούμπα του και χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, να στοιβαχτεί πάνω και δίπλα σε άλλους, να βήξει, να φτερνιστεί, να ρευτεί; Και αυτά ισχύουν για όλα τα κράτη. Εάν συντονισμένα είχαμε κλείσει για ένα μήνα, με πολύ λιγότερα λεφτά από όσα θα δοθούν τώρα, θα είχαμε εξαλείψει σχεδόν τον κορωνοϊό. Αλλά, εδώ έχεις Γερμανούς στο Βερολίνο να κάνουν διαδήλωση κατά των μέτρων προστασίας και όλοι χωρίς μάσκα. Μετά, όταν αρρωστήσουν, θα κλαίγονται για το ανάλγητο κράτος και θα φέρνουν τον κορωνοϊό όπου πάνε διακοπές. Αυτοί είμαστε ως ανθρώπινο γένος. Ζώα.

Montazieros

Καμία καλή ιδέα αντί για γκρίνια υπάρχει?

Ούστ

Φασίστα! Δεν έχουμε ιδέες εδώ! Μόνο γκρίνια, τι μας πέρασες;

ς

γιατι ρε παιδια τα κοβετε,.,.μεγαλε μιλας για εφιαλτη στην οικονομια,τη λυση γιατι δεν μας τη λες εσυ και ο συριζα,ποια τελικα ειναι για να την εφαρμοσει η ΝΔ,δεν εχεις ουτε εσυ ουτε ο συριζα να προτεινετε κατι,απλα προσπαθειτε να δημιουργησετε αρνητικο κλιμα,σε βαρος της κυβερνησης,και κρυφοενοειτε οτι ο λαος ,αφου θα εχουμε εφιαλτη στην οικονομια θα ψηφισει συριζα,αυτο θελεις να πεις αλλα ντρεπεσαι να το πεις στα ισια,δεν εχεις καταλαβει οτι ο λαος μονον συριζα δεν θα ψηφισει για να τον σωσει οπως τον εσωσε το 2015 με τα νεα μνημονια,επιβαλοντας νεες μειωσεις μισθων συνταξεων και επιβλη νεων φορων,ο λαος δοκιμασε συριζα,ειδε ,επαθε,εμαθε,.

Θβου

Ελλαδιτσα , τόσα χρόνια ... δεν έχουμε καταλάβει ότι ο τουρισμός είναι πάντα βοηθητικός στην οικονομία και χρειαζόμαστε άλλη κυρία πηγή οικονομικής δραστηριότητας. 500000-1000000 Έλληνες υψηλής κατάρτισης έφυγαν γιατί δεν υπάρχει μέλλον πέραν του ενοικιαζόμενου .

Xωριάτης

Παιδιά έρχεται καταστροφή, πείνα, θα κλαίμε και στα πράγματα είναι η ΝΔ. Θέλει η συριζαία να κρυφτεί, και η χαρά δεν την αφήνει..

Κροκοδείλια δάκρυα

Το στέλνω για 4η φορά, που το κόβετε λες και θα χαλάσει τη ζαχαρένια του Χελάκη. Εκτός από τον ιό και οι φορείς του τουρισμού, που βγαίνουν τώρα και κλαίγονται, βοήθησαν και αυτοί στο να διατηρηθούν χαμηλά οι πληρότητες. Σε περίοδο πανδημίας, που σε παγκόσμιο επίπεδο ο κόσμος είναι πιο απρόθυμος να ταξιδέψει, αυτοί κράτησαν τις τιμές γενικά στα ίδια επίπεδα. Πολλοί στην αγορά του τουρισμού συμπεριφέρονται λες και δεν υπάρχει πανδημία. Στην Κροατία πχ προχώρησαν σε γενναίες μειώσεις τιμών. Όσο για την ύφεση, χθες ανακοινώθηκε το -30% στις ΗΠΑ. Η ύφεση είναι αναμενόμενη, αλλά όλοι ξέρουν ότι είναι και παροδική. Το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης. Όσο για τα χρήματα από το υπερταμείο είναι επιτυχία της κυβέρνησης το (μάλλον απροσδόκητα) υψηλό ποσό που θα λάβει η χώρα μας και το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες που έγιναν από φέτος το Φεβρουάριο.

blizard

Σου είπανε ρε μάγκα ότι χώρες με βιομηχανία δεν είχαν πτώση ??? Γερμανία Ιταλία Αμερική ? και νομίζεις ότι αυτό θα ανακάμψει ? Ο ιος έφερε μείωση σε όλα .... και θα πρέπει να το δεχτουμε δεν γίνεται αλλιως.

Γιώργος

Πάλι τις βλακείες άρχισες;

k2

περιορίσου στο ασήμαντο πειρατικό και άσε τις μεγάλες αναλύσεις, νάσαι καλά. το domain σου είναι το σουτ του καραγκούνη στο 6'.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία