LIVE

Κορωνοϊός

helakis01

Η κρίση με την Τουρκία και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Γιώργος Χελάκης

Μην ξαφνιαστείτε από την γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο το κείμενο που ακολουθεί. Αυτή είναι η γλυκύτατη γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Το κείμενο είναι απόσπασμα από άρθρο του μεγάλου Ελληνα λογοτέχνη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” το 1896.

 Η χώρα είχε πτωχεύσει και ένα χρόνο μετά σύρθηκε στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο και υπέστη δεινή ήττα. Το κλίμα ωστόσο ήταν πολεμοχαρές από τα προηγούμενα χρόνια. Στο πολιτικό σκηνικό της χώρας κυριαρχούσαν οι διακινητές της λεγόμενης Μεγάλης Ιδεάς. Προφητικά ο Αλένξανδρος Παπαδιαμάντης δημοσίευσε στην εφημερίδα που εργαζόταν, τα παρακάτω:

“Ημύνθησαν περί πάτρης οι άστοργοι πολιτικοί, οι εκ περιτροπής μητρυιοί του ταλαιπώρου ωρφανισμένου Γένους; Άμυνα περί πάτρης δεν είναι αι σπασμωδικαί, κακομελέτητοι και κακοσύντακτοι επιστρατείαι, ουδέ τα σκωριασμένης επιδεικτικότητος θωρηκτά. Άμυνα πετρί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και του πιθηκισμού, του διαφθείραντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεωκοπίας.Τις ημύνθη περί πάτρης; Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.”

Δεν επιχειρώ ευθείες συγκρίσεις του μακρινού τότε με το τώρα. Οι αναλογίες ωστόσο είναι υπαρκτές και υποθέτω δεν διαφεύγουν της προσοχής του αναγνώστη. Καταθέτω ορισμένα στοιχεία χρήσιμα για να γίνει η επισκόπηση της κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα μας .To 2012 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας ένας χάρτης στον οποίο η περιοχή που τώρα επιδιώκουν να κάνουν σεισμικές έρευνες περιγράφεται ως περιοχή της τουρκικής υφαλοκρυπίδας. Από τότε (πριν οχτώ χρόνια) το τουρκικό κοινοβούλιο με απόφασή του “παραχώρησε” σε κρατική εταιρεία αυτά τα οικόπεδα για έρευνες προς ανακάλυψη κοιτασμάτων. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάτι καινούριο.

Ας αναρωτηθεί ο αναγνώστης αν από τότε οι κυβερνήσεις που πέρασαν είχαν κάποια συντεταγμένη αντίδραση στην απόφαση που πηρε η τουρκική βουλή. Ξεκινάμε από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, περνάμε στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και μετά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσουμε στη σημερινή. Καμιά καταγεγραμμένη αντίδραση πέραν των απανωτών επικλήσεων στο Διεθνές Δίκαιο το οποίο πάγια ισχυριζόμαστε ότι παραβιάζει η Τουρκία. Τα ίδια ακριβώς ισχυρίζεται και η Τουρκία Διαβάστε την τελευταία ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και θα καταλάβετε:

«Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρέις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη. Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο»

Οπως γίνεται αντιληπτό η Τουρκία έχει διαμορφώσει επιχειρήματα για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της και τη συνακόλουθη επιθετικότητά της. Ετσι, ενώ πολλοί της υποδεικνύουν να μην προβεί σε σεισμικές έρευνες, κανείς δεν της λέει πως οι περιοχές δεν της ανήκουν. Το δε υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αφού συνιστά στην Τουρκία να μην προχωρήσει χαρακτηρίζει την περιοχή “αμφισβητούμενα ύδατα”. Είναι σαφές πως οι διαχρονικές αβελτηρίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας ενθαρρύνουν τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας. Κι όσα πριν από εκατόν είκοσι πέντε χρόνια έλεγε ο Παπαδιαμάντης είναι και σήμερα επίκαιρα...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Με εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία-πρόσκληση ο Σάμπυ Μιωνή διαμαρτύρεται για όσα αναγράφονται σε κείμενό μου που αναρτήθηκε εδώ στις 26-6 2020 με τίτλο “Οταν ο κ. Μιωνή εκθέτει το πολιτικό σύστημα”. Ο κ. Μιωνή δηλώνει ότι δεν έχει καμιά εκκρεμότητα με την ελληνική Δικαιοσύνη και ότι δεν έχει καμία καταδίκη για βρώμικο χρήμα. Οπως αναφέρει έχει ελεχθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές και το θέμα έληξε χωρίς καν την επιβολή προστίμου. Το κείμενο σκόπευε να αναδείξει τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας και όχι να πλήξει την τιμή και την υπόληψη του κ. Μιωνή.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (30)

kala krasa

Ωραία άρθρα και ωραίες εκπομπές κάνετε τελευταία κ. Χελάκη. Καλή βέβαια και προσπάθεια για διαστρέβλωση των πάντων .Ωραίο και το άρθρο σας στην sporday για τον ρατσιστή Καλεμη ,πέσατε πολύ μέσα με την κριτική σας στην κυρία Κεραμεως. Συνεχίστε απρόσκοπτα την δουλειά σας με υπευθυνότητα απέναντι στην Αριστερή σας καταβολή.

Θα φας καπιταλιστική δεξία

Μια δωδεκαετία μίνιμουμ Χειλάκη. Για αυτό συνήθισε αγορίνα. Η αριστερίλα μπάταρε κι εσύ μαζί.

Ρε χελακη

Ασχολήσου με τη μπάλα αγόρι μου και άσε τα γεωπολιτικά, είσαι άσχετος και αφελής, γιατί αν δεν είσαι, τότε σίγουρα εξυπηρετείς συμφέροντα και δεν θέλω να το πιστεύω. Πιασε το πειρατικό και άσε τα υπόλοιπα...

Αητομάχος

Φίλε, μην βάζεις στο ίδιο καλάθι τους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί Διεθνούς Δικαίου, με ότι λέει η Ελλάδα ! Το ''Διεθνές Δίκαιο'' που επικαλείται η Τουρκία , δεν έχει καμία σχέση με ότι ορίζουν ως Διεθνές Δίκαιο οι άλλες Χώρες μαζί και η Ελλάδα... Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά .... Το λεγόμενο ''Διεθνές Δίκαιο'' της Τουρκίας είναι αυτό που λέει: Τα δικά μου , δικά μου, έλα να συζητήσουμε πως θα μοιράσουμε τα δικά σου... Λίγα , λίγα κάθε φορά, όχι πολλά, μην σε φέρω και σε δύσκολη θέση... Τα υπόλοιπά σου θα τα μοιράσουμε σε ''νέα ευκαιρία'' ... Αντιλαβού κύριε Χελάκη; Αν είστε , αν λέω, ο παρορμητικός αθλητικός σχολιαστής, ίσως θα έπρεπε να περιοριστείτε σε αυτό που ίσως κάνετε καλύτερα...

Λίγη τσίπα δεν θα έβλαπτε, κ. Χελάκη!

Ο Γιωργάκης Παπανδρέου απεχώρησε απο την πρωθυπουργία στις 11 Νοεμβρίου 2011. Η τουρκική βουλή πήρε την απόφασή της το 2012. Επομένως, ασχέτως της γνώμης που έχει κανείς για τον Γιωργάκη και τις δυνατότητές του, είναι χυδαίο και συκοφαντικό, όταν (ποντάροντας στο ότι το 99% των αναγνωστών δεν θυμούνται τις ημερομηνίες) γράφει ο κ. Χελάκης "Ας αναρωτηθεί ο αναγνώστης αν από τότε οι κυβερνήσεις που πέρασαν είχαν κάποια συντεταγμένη αντίδραση στην απόφαση που πηρε η τουρκική βουλή. Ξεκινάμε από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, περνάμε στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και μετά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσουμε στη σημερινή".

Κο κο κο κο.....

Κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο.......

Αθηναίος

Κύριε Χελάκη, για να υποστηρίξετε τα περί ...ρεαλισμού και να απαξιώσετε την αντίδραση της Ελληνικής κοινωνίας όταν βλέπει να απειλούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, πετάξατε κι ένα Παπαδιαμάντη. Μόνο που αυτά που λέει ο Παπαδιαμάντης στο συγκεκριμένο κείμενο είναι πολύ γενικά και μπορεί ο καθένας να τους δώσει είτε "αριστερή" είτε "δεξιά" ερμηνεία. Οι Τούρκοι έχουν τις θέσεις τους, είναι μάλιστα είναι σε φάση που ο Ερντογάν απόδομεί το κεμαλισμό και αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης. Εμείς από την άλλη έχουμε τις δικές μας εθνικές θέσεις. Οι θέσεις μας αναγνωρίζονται από την ΕΕ. Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα η οποία είναι μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Στη καλύτερη περίπτωση η Τουρκία ας προσφύγει στα διεθνή διακαστήρια. Το να καθόμαστε να στρογγυλεύουμε τη Τουρκική επιθετικότητα με διατυπώσεις του στυλ "..κι αυτοί έχουν τα επιχειρήματά τους, το Καστελόριζο είναι πολύ πιο κοντά στα Τουρκικά παράλια" και άλλα τέτοια και δεν ωφελούν και αποπροσανατολίζουν από την εθνική γραμμή η οποία πρέπει να ενστερνίζεται από την Ελληνική κοινωνία.

λεων

ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ,,. ΑΜ ΓΙ ΑΥΤΟ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΛΕΡΑ...

λεων

ΣΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ Ο ΜΥΩΝΗΣ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΝΑΣ ΧΑΛΑΡΑ,ΜΠΑΓΑΣΑ

Απλα πραγματα

Σου αρεσει να σε γλεντανε με αληθειες κι οταν σε θετουν προ των ποινικων σου ευθυνων...ανασκευαζεις για να μην δωσεις λογο στην δικαιοσυνη .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία