Κόψτε το λαιμό σας, το νέο δόγμα
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Κόψτε το λαιμό σας, το νέο δόγμα

Έτσι όπως κάνει τη διαχείριση (λέμε τώρα) της πανδημίας η κυβέρνηση, εισάγει μία παγκοσμίως πρωτότυπη ιδέα», σε συνέχεια της αντίληψης περί «ατομικής ευθύνης». Το νέο δόγμα είναι «κόψτε το λαιμό σας», που οδηγεί σε ένα είδος «ανοσίας της αγέλης».

Επιστήμονες και κυβερνώντες άρχισαν ξαφνικά να μιλάνε για «κόπωση της κοινωνίας και των πολιτών» και για την ανάγκη «αποσυμπίεσης». Στην πραγματικότητα εκείνη που κουράστηκε να ασχολείται με την πανδημία είναι η κυβέρνηση. Και έτσι προτιμά να μεταθέσει σχεδόν όλη την ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων στους πολίτες. Το είχε κάνει ως ένα βαθμό και νωρίτερα, αλλά πλέον είναι σαν να παραδίδει και επισήμως το βάρος αυτό στις πλάτες του καθενός.

Λέει η κυβέρνηση: «Θέλετε πολλά τεστ, που με πρήξατε ένα χρόνο τώρα για το testing; Πάρτε τα self test και κάντε τα μόνοι σας, δηλώστε μόνοι σας αν είστε θετικοί και όσοι έχετε κορωνοϊό κόψτε το λαιμό σας να βρείτε τρόπο να απομονωθείτε»! Δηλαδή η επιδημιολογική επιτήρηση για την πιο επικίνδυνη πανδημία των τελευταίων 100 ετών, αφήνεται στην καλή διάθεση του γείτονα. Κι άμα γίνει χαμός να τα ρίχνουμε ο ένας στον άλλο. Πχ, τώρα μετά σχολεία η επιτήρηση παραδίδεται στον ασυνείδητο γονιό, ο οποίος δεν πιστεύει τον ιό, ή βαριέται το τεστ και τελικά έκανε ψευδή βεβαίωση για να πάει το παιδί του στο σχολείο. Ένα απλό ερώτημα: θα δώσει η χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να εξαρτάται η δική της πορεία και οι ζωές των ανθρώπων από την καλή διάθεση του «Μήτσου», του «Κίτσου» και του «Τάκη»; Επιδημιολογική επιτήρηση να εναποτίθεται στην όρεξη της «Χάιδως» αποτελεί παγκόσμια πρώτη.

Η κυβέρνηση μας προειδοποιεί κιόλας να μην λάβουμε υπόψη μας το εάν φτάσουν τα κρούσματα σε αριθμούς πενταψήφιους, διότι, λέει, αυτό θα οφείλεται στα πολλά τεστ. Δηλαδή θα δούμε για πρώτη φορά την πραγματική εικόνα της πανδημίας στην κοινότητα, αλλά να μην δώσουμε και μεγάλη σημασία, θα είναι καλύτερα να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε!!! Αυτό μόνο στις δηλώσεις τύπου «αγάπη μου δεν είναι αυτό που νομίζεις» παραπέμπει !

Λέει η κυβέρνηση: «θέλετε περίθαλψη; Βεβαίως. Σας κάνω covid όλα τα νοσοκομεία, ελάτε όσοι χωράτε, οι υπόλοιποι κόφτε το λαιμό σας, μείνετε σπίτι σας, εγώ άλλες υποδομές δεν έχω, ούτε προσλήψεις κάνω». Οι πολίτες αναλαμβάνουν έτσι την ευθύνη αφενός να μην χτυπηθούν από άλλη ασθένεια και αφετέρου να φτιάξουν το σπίτι τους σαν κέντρο υγείας, εάν τους τύχει να βρεθούν θετικοί. Κι ας κόψουν το λαιμό τους να μην χειροτερέψουν. Τι κι αν ο καθηγητής στο ΑΠΘ και μέλος της επιτροπής εμβολιασμών Σμυρνάκης δήλωνε χθες στο ΘΕΜΑ 104.6 ότι «χάνονται ζωές ανθρώπων στα σπίτια»; Αν πει κανείς για την οργάνωση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τον κοιτούν είτε περίεργα, είτε με συμπόνια!

Λέει η κυβέρνηση: «Θέλετε εμβόλια; Ορίστε, ό,τι μου δίνουν σας τα δίνω και πείτε μου μπράβο που οργανώνω καλά τα ραντεβού. Κι αν έχετε επιφυλάξεις για το AstraZeneca να κόψτε το λαιμό σας». Τι κι αν το εμβολιαστικό πρόγραμμα πάει αργά σε όλη την Ευρώπη και είναι πολύ κατώτερο των πραγματικών αναγκών για να ανοίξει η χώρα στον τουρισμό. Καμία διάθεση από την κυβέρνηση να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προσπάθεια για αναζήτηση πρόσθετων λύσεων όπως κάνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Λέει η κυβέρνηση: «θέλετε άνοιγμα γιατί κουραστήκατε πουλάκια μου; Ορίστε, εγώ θέλω να ανοίξω τα πάντα, αλλά οι λοιμωξιολόγοι δεν με αφήνουν. Σας αφήνω λοιπόν, αλλά κόψτε το λαιμό σας, προφυλαχτείτε μόνοι σας. Ακόμα και για το Πάσχα θέλω να σας αφήσω, έστω κι αν τα κρούσματα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη». Τι κι αν βασικό μέλημα μίας κυβέρνησης (πρέπει να) είναι να οργανώσει το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας με μέτρα δημόσιας υγείας, με σαφή πλαίσιο λειτουργίας σε κάθε περίπτωση, ειδικά στους χώρους εργασίας, στο κομμάτι των μετακινήσεων και τα πεδία της κοινωνικής ζωής; Για οποιαδήποτε επιβάρυνση του ιικού φορτίου, θα φταίτε εσείς.

Κλείσιμο
Και το κερασάκι είναι αυτό που λέει η κυβέρνηση για την αστυνόμευση: «Δυσανασχετείτε ευαισθητούληδες με το ξύλο που ρίχνουν οι αστυνομικοί και διαμαρτύρεστε; Ε, λοιπόν περιορίζω τους ελέγχους και κόψτε το λαιμό σας! Εγώ άλλο πολιτικό κόστος, ειδικά στη νεολαία δεν παίρνω»! Ωραία λογική. Όπως είπε και ένας συνδικαλιστής αστυνομικός «μετά τη Νέα Σμύρνη πάθαμε κόκο μπλόκο»! Έτσι τώρα η αστυνομία αντί να κάνει την κανονική δουλειά της (να είναι αυστηρή με τα κορωνοπάρτι, με τους πολυπληθείς γάμους ή τις κηδείες παπάδων, εκδηλώσεις όπου μαζεύεται κόσμος χωρίς καν μάσκες και δίχως να υπολογίζουν τον ιό), κόβει απλά βόλτες. Κόψτε το λαιμό σας, ό,τι κι αν γίνει φταίτε εσείς που είστε έτσι παλιοχαρακτήρες – η κυβέρνηση μία χώρα σαν την Ελβετία θα ήθελε να κυβερνήσει, όχι εσάς τους αχάριστους και τους ανυπάκουους…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK