ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πυρκαγιές: Όχι άλλο κάρβουνο
antipas

Γιάννης Αντύπας

Πυρκαγιές: Όχι άλλο κάρβουνο

Η φύση και η τύχη είναι παράγοντες ανεξάρτητοι από τη θέληση και τις δυνάμεις μας. Παρότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αύριο μπορεί και πρέπει να προετοιμάζεται για αυτό με βάση τις εμπειρίες του χθες. Και τώρα, που οι πυρκαγιές σε Πελοπόννησο, Αττική και Εύβοια είναι χθες, καλό είναι να περάσουμε όλοι από τον καθρέφτη. Πολίτες, Πυροσβεστική, Αστυνομία, λοιπές κρατικές υπηρεσίες, αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση κοκ. Και οι δημοσιογράφοι, βεβαίως. Πρέπει ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί να αξιολογήσουν το τι έγινε, τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Προφανώς να χαρούμε και για ότι κακό δεν έγινε. Αλλά, όλοι και όλα θα πρέπει να αξιολογηθούν

Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν. Γιατί δεν υπήρχε εναέρια επιτήρηση στην Αττική; Πώς είναι δυνατόν να ξεφεύγει μία πυρκαγιά στην Πάρνηθα, δίπλα στο αεροδρόμιο Τατοΐου και στο καλύτερα φυλασσόμενο δάσος στη χώρα μας; Τη στιγμή που τις τρεις πρώτες ώρες της εξέλιξής της είχαμε ανέμους μάξιμουμ 2 με 3 μποφόρ; Γιατί οι κάτοικοι από την Εύβοια μέχρι την Πελοπόννησο λένε ότι δεν είδαν εναέρια μέσα; Γιατί λένε ότι δεν είδαν πυροσβέστες; Γιατί έχουμε έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες εθελοντές πυροσβέστες; Είναι οι προληπτικές εκκενώσεις το «Ιερό Δισκοπότηρο» της Πολιτικής Προστασίας; Προσοχή: τα ερωτήματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αρνητική αξιολόγηση. Τουλάχιστον, όχι μέχρι να απαντηθούν ουσιαστικά. Γιατί, έξω από το χορό όλοι τον κάνουν φέτες τον στρατηγό άνεμο.

Ο κάθε αγώνας δίνεται μία φορά. Δεν υπάρχει ριπλέι. Δεν υπάρχει το πάρε το αλλιώς. Βέβαια, υπάρχει… VAR, (ο δημόσιος διάλογος, η Δικαιοσύνη, οι εσωτερικές διαδικασίες αξιολόγησης κάθε υπηρεσίας). Το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει την έκβασή του, μπορεί όμως να είναι ο κρίσιμος παράγοντας ο οποίος θα κρίνει τη νίκη την επόμενη φορά. Και δεν πρέπει να το αφήσουμε αναξιοποίητο. Μπορεί να μας οδηγήσει σε σωτήριες απαντήσεις. Αρκεί να αποφύγουμε τον πειρασμό ο καθένας να χρησιμοποιήσει τα γεγονότα για να δικαιώσει τις απόψεις του. Ή για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, αρχηγοί των σωμάτων ασφαλείας κοκ.

Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είτε δικαιολογούν/αιτιολογούν το τι έγινε, είτε απαξιώνουν την προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου. Και οι δύο στάσεις, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, είναι κατά τη γνώμη μου λάθος. Και κρύβουν τις ευθύνες όλων: του πολίτη που έχει χτίσει μέσα στην καρδιά του δάσους και της Πολιτείας που το ανέχεται, της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν κάνει τους απαραίτητους καθαρισμούς, της ουσιαστικής απουσίας δασικής πολιτικής και φροντίδας των δασών, των ανοχύρωτων οικισμών, της παρουσίας πυλώνων της ΔΕΗ μέσα στα δάση, της γραφειοκρατίας, του θεσμικού πλαισίου που ποτέ δεν απλοποιείται, των δομικών προβλημάτων στο εσωτερικό των σωμάτων ασφαλείας, τις πολιτικές παρεμβάσεις κοκ. Προσοχή: Αυτές οι επισημάνσεις αποτελούν αρνητική κριτική.

Αξιολόγηση, ουσιαστικές απαντήσεις και αποφάσεις είναι ο σωστός δρόμος. Όχι άλλα δάκρυα πάνω από τις στάχτες. Όχι άλλο… κάρβουνο (αδιαφορία, συμφέροντα κτλ) το οποίο απειλεί να τινάξει το περιβάλλον στον αέρα. Και όχι άλλο κάρβουνο κυριολεκτικά. Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος. Ανεξάρτητα από την κλιματική αλλαγή. Είναι η λογική εξέλιξη στην πορεία του είδους μας πάνω στον πλανήτη. Για να έχουν και οι επόμενες γενιές την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτό τον υπέροχο κόσμο.

ΥΓ. Επίσης, κανείς δεν θα πρέπει να κρυφτεί πίσω από την αυτοθυσία με την οποία κάτοικοι, εθελοντές, πυροσβέστες, αστυνομικοί κοκ έδωσαν τον αγώνα τους απέναντι στις φλόγες. Καλές οι ανθρώπινες ιστορίες, αλλά δεν αποτρέπουν τις επόμενες τραγωδίες. Έχουν θέση στις οθόνες μας, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη της αξιολόγησης, των απαντήσεων και των αποφάσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ