Ο Εγκέλαδος βάζει «φρένο» στην επιθετική ρητορική του Ερντογάν
nea_2

Εύα Παυλάτου

Ο Εγκέλαδος βάζει «φρένο» στην επιθετική ρητορική του Ερντογάν

«Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα και θα έρθουμε», είχε πει σε ομιλία του στο Φετίγιε στις 14 Ιανουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλώντας για ακόμα μία φορά την Ελλάδα και κατηγορώντας τη χώρα μας πως παρενοχλεί καθημερινά τα τουρκικά σύνορα. Μετά από σχεδόν ένα μήνα ήταν οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που πήγαν μέρα στη γειτονική Τουρκία για να βοηθήσουν στη διάσωση των εγκλωβισμένων στα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ

Από τη μια μέρα στην άλλη ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν ετοιμαζόταν για τις εκλογές της 14ης Μαΐου όλα αλλάζουν στη γείτονα χώρα. Το κλίμα φαίνεται πως είναι εναντίον του. Ο σεισμός αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, 13 εκατομμύρια πολίτες στις 10 πόλεις που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση υπό συνθήκες δριμύτατου ψύχους και οι περισσότεροι χωρίς μια πρόχειρη στέγη. Τα πολυώροφα κτήρια που γκρεμίστηκαν σαν τραπουλόχαρτα έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών για τη μη τήρηση των αντισεισμικών κανόνων στην κατασκευή τους με την «ευλογία» της κυβέρνησης, που αποκαλύφθηκε πως κατά καιρούς χορηγούσε «κατασκευαστικές αμνηστίες». Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την πόλη Αντιγιαμάν και υποσχέθηκε στους σεισμόπληκτους πως τα κτήρια θα «σηκωθούν» ξανά σε ένα χρόνο.

Όμως, η ήδη προβληματική οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού. Η οικονομική δραστηριότητα στις πληγείσες επαρχίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθει άμεσα στους πρότερους ρυθμούς της, η κατασκευή νέων υποδομών, αφού όλα τα κτήρια έχουν καταστραφεί, απαιτεί χρόνο και, κυρίως χρήμα, δισεκατομμύρια ευρώ για να χτιστούν από την αρχή νοσοκομεία, σχολεία, κατοικίες και πανεπιστήμια. Ο Ερντογάν μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε εκλογές τον Μάιο ή θα αναγκαστεί να τις αναβάλλει;

Εκτός, όμως, από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα ο Τούρκος πρόεδρος στο εσωτερικό της χώρας του, ένα ερώτημα προκύπτει μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ; Θα αλλάξει κάτι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα; Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε καλά από μεγάλους σεισμούς. Οι περισσότεροι νιώσαμε περήφανοι που οι άνδρες της ΕΜΑΚ ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στην Τουρκία για να προσφέρουν βοήθεια και μετά ακολούθησαν και διασώστες από πολλές άλλες χώρες. Δήμοι, περιφέρειες και μητροπόλεις σε όλη την Ελλάδα συλλέγουν καθημερινά τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και οι Έλληνες ανταποκρίνονται χωρίς να σκεφτούν τις συνεχείς απειλές του Ερντογάν προς τη χώρα μας. Άλλωστε, γνωρίζουμε καλά όλοι μας πως ο τουρκικός λαός δεν ευθύνεται για αυτές τις απειλές.

Όσο για το ερώτημα αν θα αλλάξει η επιθετική ρητορική του Ερντογάν μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, λογικά λέω πως, τουλάχιστον, θα «χαλαρώσει»... Η βοήθεια των Ελλήνων στη γειτονική χώρα δεν έχει περάσει απαρατήρητη, ούτε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ούτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ ο τουρκικός λαός είναι ευγνώμων και το δείχνει. «Βλέπουν οι Τούρκοι την ελληνική σημαία και αρχίζουν να χειροκροτούν», δήλωσε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, μιλώντας για την ελληνική βοήθεια στη σεισμόπληκτη Τουρκία. Ο Ερντογάν είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να χαμηλώσει τους τόνους, δεν μπορεί να απειλεί πως θα επιτεθεί νύχτα σε μια χώρα που του έτεινε χείρα βοηθείας και επιπλέον, τώρα θα αναγκαστεί να στρέψει όλο του το ενδιαφέρον στο εσωτερικό της Τουρκίας για να αντιστρέψει το κύμα οργής και την σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του λόγω της αδράνειας του κρατικού μηχανισμού μετά τον σεισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ