Τέλος εποχής για το brand name "Ελισάβετ";
nea_2

Εύα Παυλάτου

Τέλος εποχής για το brand name "Ελισάβετ";

Η μοναρχία στη Βρετανία δεν είναι απλώς ένας θεσμός αλλά ένα διεθνές brand, που αποφέρει σημαντικά έσοδα στην οικονομία της χώρας - Το 2017 η Brand Finance κατέταξε το brand «βρετανική μοναρχία» στην τέταρτη θέση διεθνώς πίσω από Google, Apple και Amazon

Οι Βρετανοί στην μεγάλη πλειοψηφία τους αγαπούσαν την βασίλισσα τους. Αυτό φάνηκε στην μεγαλοπρεπή κηδεία της Ελισάβετ τη Δευτέρα αλλά και όλες τις μέρες μετά τον θάνατό της, όταν οι πολίτες περίμεναν υπομονετικά σε ατελείωτες ουρές για το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της μονάρχη. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι φιλομοναρχικοί.

Νομίζω πως οι περισσότεροι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με την Ελισάβετ βασίλισσα και γι' αυτούς η μονάρχης υπήρξε ένα σύμβολο ενότητας του έθνους και ένα πρόσωπο που υπενθύμιζε σε κάθε Βρετανό την πάλαι ποτέ κραταιά βρετανική αυτοκρατορία. Άλλωστε, η ουδέτερη στάση της Ελισάβετ στην πολιτική ζωή της χώρας της αυτά τα 70 χρόνια που βρισκόταν στο θρόνο ενίσχυε την εικόνα της ως «μητέρας» και «γιαγιάς», που νοιάζεται για όλους ανεξαρτήτως ποιος είναι ο οικοδεσπότης στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Όλα τα παραπάνω τα επιβεβαιώνει η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιούνιο και έδειξε αποδοχή 62% των Βρετανών στον θεσμό της μοναρχίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο - όχι τόσο σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία - η βασιλική οικογένεια δεν εκπροσωπεί μόνο έναν θεσμό, που σε μας στην Ελλάδα μοιάζει και είναι απαρχαιωμένος, αλλά και μια πηγή μεγάλων εσόδων. Αυτά τα έσοδα προέρχονται, κυρίως, από τους τουρίστες που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στη χώρα για να επισκεφτούν τα παλάτια των γαλαζοαίματων, με πρώτο αυτό του Μπάκιγχαμ, να αγοράσουν αναμνηστικά δώρα, να
φωτογραφίσουν τους φρουρούς με τα γούνινα καπέλα, που τα φορούν χειμώνα - καλοκαίρι με βροχή και με καύσωνα. Μόνο στο Κάστρο του Ουίνδσορ και στο Frogmore Cottage - δύο από τις βασιλικές κατοικίες στο Ουίνδσορ - πλήρωσαν εισιτήριο εισόδου 426.000 επισκέπτες από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022. Το εισιτήριο για έναν ενήλικο κοστίζει 26.50 βρετανικές λίρες!

Κλείσιμο
Τελικά, πόσο κοστίζει η βασιλική οικογένεια στον Βρετανό φορολογούμενο και τι κέρδη αποφέρει στον κρατικό κορβανά; Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Brand Finance, το μέσο κόστος για την βασιλική οικογένεια ανέρχεται στα 500 εκατ. λίρες ετησίως ενώ το «brand της μοναρχίας», που μέχρι χθες εκπροσωπούσε η εκλιπούσα Ελισάβετ, συνεισφέρει 2.5 δισ. λίρες τον χρόνο στη βρετανική οικονομία. Ο ίδιος ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης διεθνών brand κατέταξε το brand της βρετανικής μοναρχίας μεταξύ των πιο επιτυχημένων παγκοσμίως το 2017, με την αξία του να υπολογίζεται στα 67.5 δισ. βρετανικές λίρες, έσοδα που προέρχονται από τέσσερις πηγές, «The Crown Estate», «Royal Collection Trust», «Δουκάτο της Κορνουάλης» και «Δουκάτο του Λάνκαστερ». Το ίδιο έτος η Brand Finance κατέταξε το brand «βρετανική μοναρχία» στην τέταρτη θέση διεθνώς πίσω από Google, Apple και Amazon!

Όμως, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ και την άνοδο του Καρόλου στο θρόνου θα συνεχιστεί η ανοδική οικονομική πορεία του brand των γαλαζοαίματων; Μέχρι χθες όταν κανείς έλεγε «βασιλική οικογένεια» στο μυαλό ερχόταν η Ελισάβετ, θα είναι ο Κάρολος το ίδιο δημοφιλής με την μητέρα του; Αν και η δημοτικότητα του νέου βασιλιά δεν είναι στα τάρταρα, όπως μετά το διαζύγιό του με την Νταϊάνα και τον επακόλουθο θάνατό της, ο Κάρολος έχει κάποια σοβαρά μειονεκτήματα σε σύγκριση με την μητέρα του. Εκείνη ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 25 ετών, είχε μπροστά της χρόνο να δώσει δείγματα γραφής, να μάθει πράγματα, να κάνει και να διορθώσει λάθη.

Ο Κάρολος στα 73 του δεν έχει τα ίδια χρονικά περιθώρια και δυστυχώς για εκείνον τα νέα επεισόδια του «The Crown», που αναμένεται να ξεκινήσουν να προβάλλονται άμεσα μέχρι το τέλος του χρόνου, αναφέρονται στην διάλυση του γάμου του με την Νταϊάνα και στο «τρίτο πρόσωπο», στην σημερινή βασιλική σύζυγο, Καμίλα. Μόνη ελπίδα του νέου βασιλιά για να διατηρήσει αλώβητο και επικερδές το brand της βρετανικής μοναρχίας είναι να βάλει στο προσκήνιο τη νέα γενιά της οικογένειάς του. Γι' αυτό, άλλωστε, επιστράτευσαν την τελευταία στιγμή στην κηδεία τον μικρό πρίγκιπα Τζορτζ και την αδελφή του, πριγκίπισσα Σάρλοτ. Μια εκμετάλλευση της παρουσίας των παιδιών για να φανεί προς τα έξω πως ο θεσμός δεν έχει μόνο παρόν αλλά και μέλλον... Ευτυχώς που στην Ελλάδα η μοναρχία καταργήθηκε εδώ και δεκαετίες, αν και το BBC φάνηκε να μην το γνωρίζει πρόσφατα....
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ