Ο καυτός μήνας Αύγουστος
nea_2

Εύα Παυλάτου

Ο καυτός μήνας Αύγουστος

Έλληνες και Ιταλοί προτιμούν πάντα τον Αύγουστο για τις διακοπές τους (una faccia, una razza) ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Άγγλοι, όλο και περισσότερο «κλείνουν» διακοπές στην Ελλάδα τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο

Το κάνουν για δύο λόγους, αφενός, επειδή δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου και του Αυγούστου και αφετέρου, ως «επαγγελματίες» ταξιδιώτες γνωρίζουν καλά πως οι τιμές ανεβαίνουν κατά πολύ την High Season (Υψηλή περίοδο).

Αύγουστος, ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού είναι ο μήνας που επιλέγουν, κυρίως, οι Έλληνες για να κάνουν τις διακοπές τους, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξεφύγουν από την μεγαλούπολη «συν γυναιξί και τέκνοις», ενίοτε και πεθερικά και να ταξιδέψουν σε κάποιο όμορφο νησί. Όμως, από την αρχή του ταξιδιού αρχίζουν, ήδη, τα προβλήματα. Ατελείωτες ουρές στις εθνικές οδούς, αυτοκίνητα φορτωμένα με βαλίτσες, κατοικίδια, συγγενείς και φίλους, κινούνται σημειωτόν στο ζεστό τσιμεντένιο οδόστρωμα επί ώρες, οι τυχεροί που πηγαίνουν σε κάποια παραθαλάσσια κωμόπολη θα φτάσουν στον προορισμό τους σε μερικές ώρες, ιδρωμένοι και κατάκοποι, όσοι, όμως, πρέπει να πάρουν το πλοίο για κάποιο νησί στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο πέλαγος θα έρθουν αντιμέτωποι με τις μεγάλες ουρές στα λιμάνια, τις καθυστερήσεις και όταν, επιτέλους, μπουν στο καράβι είναι αμφίβολο αν θα βρουν θέση για να καθίσουν.

Η άφιξη στο νησί των ονειρεμένων διακοπών, αφού, βεβαίως, έχει προηγηθεί κράτηση πολλές μέρες νωρίτερα, δεν είναι πάντα ανέφελη. Οι τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες, σουίτες η ξενοδοχεία, όλοι το ξέρουμε πως τον Αύγουστο είναι οι υψηλότερες της σεζόν ένεκα της High Season. Ενδεικτικά σε ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων σε νησί του Ιονίου η τιμή ενός δίκλινου δωματίου με πρωινό σε μπουφέ κυμαίνεται από 130 έως 150 ευρώ την ημέρα, ανάλογα αν το δωμάτιο βρίσκεται στο ισόγειο, βλέπει θάλασσα (sea view room), είναι σε όροφο, βλέπει την πισίνα (pool view room) ή «κοιτάζει» το απέναντι βουνό (mountain view room).

Επίσης, αν τον Αύγουστο συμβεί κάποιο απρόοπτο στο κατάλυμα που έχετε κλείσει, ο μη γένοιτο, για παράδειγμα, αν χαλάσει ο κλιματισμός εν μέσω καύσωνα ή αν τρέχει το καζανάκι στο μπάνιο, οι πιθανότητες να σας αλλάξουν δωμάτιο είναι μηδενικές λόγω της πληρότητας που, συνήθως, αυτό τον μήνα αγγίζει το 100%. Όσο για την τιμή, συνήθως, ο πελάτης παραμένει στο δωμάτιο με το πρόβλημα να αργεί να επιλυθεί, αλλά η τιμή δεν αλλάζει...

Φεύγουμε από το αυγουστιάτικο κατάλυμα και πάμε στην ταβέρνα του νησιού. Δύσκολο να βρεις τραπέζι, αν δεν έχει προηγηθεί κράτηση, είθισται να περιμένουν πολλοί τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, όρθιοι ή οι πιο τυχεροί στα σκαμπό του μπαρ, μέχρι να αδειάσει κάποιο τραπέζι ενώ οι σερβιτόροι κοιτούν με αγωνία τους πελάτες που έχουν τελειώσει το φαγητό τους και τους πηγαίνουν βιαστικά τον λογαριασμό μαζί με το κέρασμα, μήπως φύγουν, ώστε να καθίσουν κάποιοι από αυτούς που είναι στην αναμονή. Βρήκατε επιτέλους τραπέζι; Τα βάσανα δεν τελείωσαν, είναι η ώρα της παραγγελίας.

Στραβολεμιάζετε μέχρι να έρθουν να πάρουν παραγγελία ενώ αν έχετε μαζί σας μικρά παιδιά που φωνάζουν «μαμά πεινάω», (πάντα στη μαμά το λένε), τότε η κατάσταση δυσκολεύει και ίσως αναπολήσετε την ώρα που ήσασταν στο σπίτι σας, όπου ανά πάσα στιγμή θα μπορούσατε να τα ηρεμήσετε με ένα τοστ και μια ομελέτα. Ακόμα και μετά το φαγητό στο εστιατόριο ή στην γραφική ταβέρνα του νησιού σας περιμένει βασανιστική αναμονή μέχρι να έρθει ο λογαριασμός που έχετε ζητήσει. Και αυτό όχι γιατί οι εργαζόμενοι είναι άχρηστοι ή αργοί, αλλά επειδή εργάζονται από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ (όσο πάει) και έχουν να εξυπηρετήσουν δεκάδες απαιτητικούς και ενίοτε «παράξενους» πελάτες.

Κλείσιμο
Πάμε και στην παραλία; Οι καλύτερες παραλίες στα νησιά τον Αύγουστο «βουλιάζουν» από κόσμο, Έλληνες και Ιταλοί φωνάζουν, οι Άγγλοι και οι Γερμανοί «ψήνονται» στον ήλιο, ουρά στο beach bar για ένα νερό ή έναν καφέ και για να βρεις ξαπλώστρα θα πρέπει, είτε να έχεις μεγάλη τύχη, είτε από τα χαράματα να έχεις τρέξει και να την «κλείσεις» με την πετσέτα σου. Το κόλπο μας το δίδαξαν εδώ στην Ελλάδα οι Βρετανοί που το κάνουν χρόνια και με επιτυχία στην Τενερίφη.

Έχετε πάρει στο νησί και το αυτοκίνητό σας; Πάρκινγκ, όμως, δεν υπάρχει, τουλάχιστον, πουθενά κοντά στα μέρη ή στα αξιοθέατα που θέλετε να επισκεφθείτε, για δε τα μουσεία, κάστρα ή σπήλαια, που είναι δημοφιλή και πρέπει οπωσδήποτε να τα δείτε, θα εξαντλήσετε όση υπομονή σας έχει απομείνει για να περιμένετε σε μια, συνήθως, ατελείωτη ουρά κάτω από τον καυτό ήλιο του Αυγούστου μαζί με ορδές Άγγλων, Γάλλων, Σουηδών, Γερμανών και Σλοβάκων τουριστών.

Πάντως, Έλληνες και Ιταλοί προτιμούν πάντα τον Αύγουστο για τις διακοπές τους (una faccia, una razza) ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Άγγλοι, όλο και περισσότερο «κλείνουν» διακοπές στην Ελλάδα τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Το κάνουν για δύο λόγους, αφενός, επειδή δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου και του Αυγούστου και αφετέρου, ως «επαγγελματίες» ταξιδιώτες γνωρίζουν καλά πως οι τιμές ανεβαίνουν κατά πολύ την High Season (Υψηλή περίοδο).

Η διαφορά στις τιμές είναι μεγάλη αλλά και στην εξυπηρέτηση σε καταλύματα, ταβέρνες, παραλίες, παντού! Κι αυτό είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως τον Αύγουστο υπάρχει μεγάλη «ένταση» στους τουριστικούς προορισμούς αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι, ξενοδόχοι, επιχειρηματίες στην εστίαση, τουριστικά γραφεία, πλοία, εργαζόμενοι στον τουρισμό, καλούνται να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς επισκεπτών. Ακόμα και όταν μια σεζόν δεν είναι καλή, ο Αύγουστος εξακολουθεί να έχει μεγάλες πληρότητες.

Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στην χώρα μας ο καιρός είναι πολύ καλός, η θάλασσα ζεστή, τα ξενοδοχεία δεν είναι γεμάτα, οι τιμές είναι πιο προσιτές, στις παραλίες υπάρχει ηρεμία, διαθέσιμες ξαπλώστρες και χώρος αν θέλετε να βάλετε τη δική σας ομπρέλα, μήπως ήρθε η ώρα εμείς οι Έλληνες να απαρνηθούμε για τις διακοπές μας τον καυτό μήνα Αύγουστο;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα