Η Ελλάδα ιδανικός προορισμός για τους ψηφιακούς νομάδες
nea_2

Εύα Παυλάτου

Η Ελλάδα ιδανικός προορισμός για τους ψηφιακούς νομάδες

Το καλό κλίμα, το ενιαίο νόμισμα, ο Ξένιος Δίας, η πολιτική σταθερότητα και η καλή ελληνική κουζίνα είναι μόνο μερικά από τα ατού της χώρας μας για να προσελκύσει τους digital nomads -  Ένας στους έξι ψηφιακούς νομάδες κερδίζει πάνω από $75.000 ετησίως ενώ η εκτίμηση είναι πως μέχρι το 2035 ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων θα ανέλθει στο ένα δισεκατομμύριο

Λισαβόνα, Μαδέρα, Κανάρια Νησιά, Σάο Πάολο, Κέιπ Τάουν, Μπουένος Άιρες, Βουδαπέστη, Σόφια, Μαϊάμι και Σιγκαπούρη, είναι από τους πρώτους αγαπημένους προορισμούς για τους ψηφιακούς νομάδες στην ειδική ιστοσελίδα Nomad List. Οι άνθρωποι που αγαπούν τα ταξίδια και έχουν την πολυτέλεια να εργάζονται από όποιο μέρος του πλανήτη εκείνοι επιλέγουν αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς καθώς η πανδημία έδωσε ώθηση στην τηλεργασία.

Επαγγέλματα, όπως σχεδιαστές μόδας, freelancers δημοσιογράφοι, συγγραφείς, σχεδιαστές ιστοσελίδων και εργαζόμενοι στην πληροφορική και το μάρκετινγκ μπορούν να συνδυάσουν τουρισμό και εργασία επιλέγοντας τον αγαπημένο τους προορισμό, αρκεί να τους εξασφαλίζει όλα όσα χρειάζονται για μια ποιοτική και άνετη ζωή.

Το καλό κλίμα, το χαμηλό κόστος ζωής, η ασφάλεια ενός τόπου και βέβαια, η παροχή βίζας με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά και το γρήγορο και αξιόπιστο Internet - απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά ενός ψηφιακού νομά - είναι οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων οι digital nomads επιλέγουν τον τόπο διαμονής και εργασίας τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών και συμβουλευτικής σε εργασιακά θέματα MBO Partners, 4,8 εκατ. ανεξάρτητοι εργαζόμενοι περιγράφουν τον εαυτό τους ως digital nomads ενώ 17 εκατ. άνθρωποι φιλοδοξούν να γίνουν ψηφιακοί νομάδες στο μέλλον. Ένας στους έξι ψηφιακούς νομάδες κερδίζει πάνω από $75.000 ετησίως ενώ η εκτίμηση είναι πως μέχρι το 2035 ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων θα ανέλθει στο ένα δισεκατομμύριο!

Θα ήταν άδικο για την χώρα μας να μην προσπαθήσει να διεκδικήσει ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα των digital nomads, αφού η Ελλάδα διαθέτει πολλά από αυτά που εκείνοι χρειάζονται, ώστε να τους προσελκύσει. Το καλό κλίμα, το ενιαίο νόμισμα, η γεωγραφική μας θέση, η χαμηλή εγκληματικότητα, οι φιλόξενοι άνθρωποι, η καλή ελληνική κουζίνα και η πολιτική σταθερότητα, συνηγορούν για να αποτελέσει η Ελλάδα έναν από τους πιο ιδανικούς προορισμούς των digital nomads. Πολύ πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος 4825/2021, ο οποίος περιέχει διατάξεις για τους ψηφιακούς νομάδες με πιο
Κλείσιμο
σημαντική τη θέσπιση ειδικής βίζας εισόδου και παραμονής (Digital Nomads Visa).

Πρόσφατα, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως η πρωτοβουλία για τους digital nomads θα ξεκινήσει πιλοτικά σε πρώτη φάση σε Ερμούπολη, Ηράκλειο και Καλαμάτα σε συνεργασία με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για να εξασφαλιστούν καλύτερα πακέτα σύνδεσης στο Internet. Όμως, σε μια χώρα που ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της οι ενέργειες για να γίνει η Ελλάδα ιδανικός προορισμός των digital nomads πρέπει να είναι συντονισμένες και γρήγορες.

Εκτός από την Ερμούπολη, το Ηράκλειο και την Καλαμάτα, τα περισσότερα ελληνικά νησιά αλλά και ορεινοί προορισμοί θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους ψηφιακούς νομάδες. Η συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με τους Δήμους και τις κατά τόπους επαγγελματικές ενώσεις μπορεί να πετύχει ανταγωνιστικές τιμές σε καταλύματα και εστιατόρια, ώστε δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να δώσουν τη μάχη χέρι - χέρι για να φέρουμε οργανωμένα και με επιτυχία όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφιακούς νομάδες στη χώρα μας.

Είναι πολύ σημαντικό δε οι τοπικές κοινωνίες που θα ωφεληθούν από αυτή την κατηγορία τουριστών, αφού θα μένουν στον προορισμό τους όλο τον χρόνο ή και για περισσότερο από ένα έτος, να ενημερωθούν για αυτή τη νέα τάση των digital nomads, ώστε να διευκολύνουν με κάθε τρόπο την παραμονή τους.

Και βέβαια, επιβάλλεται να οργανωθεί με προσοχή μια ξεχωριστή καμπάνια από το υπουργείο Τουρισμού με παρουσία στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις - έχουμε μπροστά μας την ITB στο Βερολίνο, τον Μάρτιο - όπου θα διαφημίζεται η Ελλάδα ως ιδανικός προορισμός για τους digital nomads και θα αναλύονται οι παροχές και οι διευκολύνσεις που θα έχουν, αν την επιλέξουν για εργασία και αναψυχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα