Αλλάζουμε εκλογική συμπεριφορά, αλλάζουμε το μέλλον μας
elsabarda

Έλσα Μπάρδα

Αλλάζουμε εκλογική συμπεριφορά, αλλάζουμε το μέλλον μας

Με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, έχω βιώσει έντονα το αίσθημα της ευρωπαϊκής οικογένειας, της διαπολιτισμικότητας και παράλληλα του σεβασμού της εθνικής ταυτότητας. Ανήκω στη λεγόμενη «γενιά της Έλλάδας», που, ερχόμενη από επιλογή πίσω στην πατρίδα μου και στην οικογένειά μου, ήρθα αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση και τα μνημόνια.

Είμαι λοιπόν κι εγώ ένας νέος άνθρωπος που προσπάθησα, διάβασα και κουράστηκα, προκειμένου να αποκτήσω επαγγελματικά εφόδια, που θα μου εξασφάλιζαν ένα καλύτερο μέλλον. Όταν σπούδαζα, έκανα όνειρα και είχα προσδοκίες που διαψεύσθηκαν... Στην επαγγελματική μου πορεία τίποτα δεν μου χαρίστηκε. Είμαι από τους ανθρώπους που πάλεψαν τίμια, μένοντας πιστή στις αρχές μου και με πείσμα προσπερνούσα το κάθε εμπόδιο αναξιοκρατίας. Με υπομονή συνέχισα, έχοντας ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που ζητούσαν την βοήθειά μου μέσα από την ιδιότητα της ψυχολόγου. Πλέον, μέσα από ένα διαφορετικό ρόλο, συνεχίζω να έχω ως γνώμονα την αξιοπρεπή διαβίωση.

Τι θα μπορούσε λοιπόν η «μητέρα» Ευρώπη να προσφέρει σε ένα από τα πιο αδύναμα παιδιά της, την στιγμή που προστάζει αυστηρές πολιτικές λιτότητας, χωρίς να προσφέρει βιώσιμες λύσεις; Το ερώτημα εύλογο, η απάντηση ξεκάθαρη: η Ενωμένη Ευρώπη μας κάνει πιο ισχυρούς. Πρώτα απ' όλα, μας διασφαλίζει την ειρήνη μέσα από την συνοχή των κρατών-μελών της ΕΕ, που είναι σημαντική για την χώρα μας, εξαιτίας της γεωπολιτικής θέσης της. Μεταξύ άλλων, προάγει την ελευθερία, την δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ελεύθερη αγορά, την ισότητα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.

Η βασικότερη από τις αρχές της συνοψίζεται στα ανθρωπινά δικαιώματα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης (για εργασία, ποιότητα ζωής και αξιοπρεπή διαβίωση, σωματική και ψυχική ευεξία).

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, «χτίζοντας» πάνω στις ανθρώπινες αξίες, μπορούμε να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή για κάθε Έλληνα πολίτη ξεχωριστά, που δίνει καθημερινά αγώνα επιβίωσης σε μια Ελλάδα που κάποτε φάνταζε παράδεισος. Γι' αυτό και καθίσταται απαραίτητο το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, που θα σέβεται και θα προστατεύει τον Έλληνα πολίτη -π.χ. αφορολόγητο, πλειστηριασμοί κτλ. Ήρθε ο καιρός που η θεσμική δεοντολογία θα πρέπει να συμπορευτεί με την κοινωνική ευαισθησία, προκειμένου η ΕΕ να φέρει ευημερία στις μελλοντικές γενιές.

Την ώρα της κάλπης θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης

Πέρα από την εμπορική συνεργασία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στοχεύει στην ένωση μέσα από την πολυμορφία και την αλληλεγγύη. Αυτό που μένει, είναι να διεκδικήσουμε την αλληλεγγύη, διότι αυτό που αποφασίζεται στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεάζει άμεσα το κάθε κράτος-μέλος. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αναπροσαρμογή και τερματισμό των πολιτικών λιτότητας, ενώ κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση κοινωνικής πολιτικής, αλλά και άλλων κρίσιμων τομέων, με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στις ευρωεκλογές επίσης θα κριθεί αν ο κόσμος επιλέξει να εκπροσωπηθεί από ευρωβουλευτές που μάχονται ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών και υπέρ του δημοψηφίσματος, όπως υποστηρίζει και το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων, με το οποίο διεκδικών την είσοδό μου στην Ευρωβουλή.

Η ΕΕ μπορεί να ανασυγκροτηθεί μέσα από τη φωνή της λογικής και να θεσπίσει θεσμούς ισχυρούς, με γνώμονα την αλληλεγγύη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τους ευρωβουλευτές που εσείς θα επιλέξετε να στείλετε. Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου έχουν μεγάλη σημασία, καθώς κρίνεται το μέλλον της ΕΕ, το οποίο θα επηρεάσει την Ελλάδα. Προσωπικά, δεν μπαίνω στη λογική του «blame game», αλλά των σοβαρών προτάσεων, προκειμένου ο Έλληνας πολίτης, μέσα από τη δική μου φωνή, να διεκδικήσει την βέλτιστη ποιότητα ζωής.

Σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν χωράνε λάθη, ούτε η δικαιολογία ότι δήθεν... μάθαμε από τα λάθη μας. Σε αυτές τις ευρωεκλογές αλλάζουμε εκλογική συμπεριφορά και αλλάζουμε το μέλλον μας.

* Η Έλσα Μπάρδα είναι Κλινική Ψυχολόγος, Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς και υποψήφια ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ