danikas_dimitris

Η στιγμή της αλήθειας

Δημήτρης Δανίκας

Το μεγάλο, το δυσθεώρητο πρόβλημα και ίσως αξεπέραστο εμπόδιο του Κυριάκου δεν είναι ούτε ο προσωρινά τελειωμένος Αλέξης Τσίπρας με την παρέα του, ούτε η Φώφη, ούτε φυσικά οι τροπολογίες για τις απολύσεις. Τίποτα απ’ όλα αυτά. Κανένα αξεπέραστο πρόβλημα από το εσωτερικό μέτωπο

Το πρόβλημα είναι η Τουρκία, ο ψευτοσουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν, οι εξορύξεις, οι κυπριακές ΑΟΖ και η ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο το ακριτικό.

Από εκεί πριν από εννέα χρόνια εκφώνησε ο Γιώργος Παπανδρέου την ένταξή μας στο πρώτο μνημόνιο. Ξεχνώντας, για αυτονόητους λόγους, να αρθρώσει το θρυλικό «δυστυχώς, επτωχεύσαμεν». Και κάπου εκεί, πλησίον του Καστελόριζου, η απειλητική εμφάνιση του «Ορούτς Ρέις». Που πρόκειται κάποια στιγμή να καταπλεύσει, να αράξει και να τρυπήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με προφανή σκοπό να υποχρεώσει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο.

Τα ζητήματα και τα διλήμματα που θα προκύψουν είναι πολλά και καυτά. Τόσο καυτά όσο θα είναι ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Εχουμε και λέμε:

Ενα, λοιπόν. Οποιος πιστεύει ότι ο ψευτοσουλτάνος από το πολυτελέστατο παλάτι του θα αγναντεύει με σταυρωμένα χέρια και θα απολαμβάνει Ελληνες και Κυπρίους να εκμεταλλεύονται τον υποθαλάσσιο πλούτο της περιοχής δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει.

Δύο, λοιπόν. Οποιος επίσης πιστεύει ότι ο ίδιος ψευτοσουλτάνος θα σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και δεν πρόκειται να τρυπήσει το Αιγαίο δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει.

Τρία, λοιπόν. Οποιος πιστεύει ότι οι σύμμαχοί μας, οι Αμερικάνοι, θα εμποδίσουν πρακτικά, δηλαδή με στόλο, τα σχέδια των Τούρκων δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει.

Τέσσερα, λοιπόν. Οποιος πιστεύει ότι οι Αμερικάνοι έχουν αλλάξει τους στρατηγικούς τους σκοπούς, έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία και έχουν ερωτευτεί, μέχρι λιποθυμίας, την Ελλάδα δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει.

Πέντε, λοιπόν. Οποιος πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, εκτός από ρητορικές κορόνες, πρόκειται να εφορμήσουν και να εμποδίσουν το «Ορούτς Ρέις» και τον Ερντογάν δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει.

Εξι, λοιπόν. Οποιος πιστεύει ότι οι απειλές των Τούρκων είναι απλώς λεκτικές δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει.

Με απλά λόγια. Η Τουρκία θεωρείται και είναι περιφερειακή υπερδύναμη. Με απλά λόγια. Η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει στο έλεος των Ρώσων. Με απλά λόγια. Ολα αυτά περί ρωσικών πυραύλων είναι διαπραγματευτικό ατού του Ερντογάν τόσο για το κρατικό μόρφωμα των Κούρδων όσο και για τα κοιτάσματα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Με απλά λόγια. Το βασικό επιχείρημα της εξωτερικής πολιτικής της σουλτανίας είναι ότι και η Τουρκία βρέχεται από το Αιγαίο, επομένως μισά-μισά. Και επίσης, με απλά λόγια. Η στιγμή της αλήθειας είναι κοντά. Πολύ κοντά.

Το κρίσιμο δίλημμα σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή είναι επίσης απλό. Τόσο απλό όσο και ακραίως καυτό. Εμείς τι θα κάνουμε ακριβώς;

Θα βλέπουμε τους Τούρκους να τρυπάνε την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο χωρίς να κάνουμε τίποτα; Θα στείλουμε δυνάμεις να βυθίσουν το «Ορούτς Ρέις»; Θα εμπλακούμε σε θερμό επεισόδιο με ανυπολόγιστες συνέπειες; Θα συμφωνήσουμε σε διαπραγματεύσεις, δηλαδή στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου;

Αν επιχειρήσουμε να βυθίσουμε το τουρκικό σκάφος, θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως. Αν απλώς εξαντληθούμε σε ρητορικές διαμαρτυρίες και διπλωματικές κινήσεις, είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι το Αιγαίο δεν είναι μόνο ελληνικό. Κι αν η κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, καταλήξει σε διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους, τότε φοβούμαι πως τα 3/4 του ελληνικού λαού θα εφορμήσουν να κρεμάσουν τους «προδότες» στην πλατεία Συντάγματος.

Η στιγμή της αλήθειας προ των πυλών. Και να το θυμάστε. Η Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο το τουρκοσουλτανικό μοιάζει με Μίκυ Μάους και παιχνίδι παιδικό!

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Για να δανειστώ την έκφραση...

Όποιος νομίζει ότι επειδή οι συριζέοι έχουν ονειρώξεις για συνδιαχείρηση, θα τους περάσει στον αιώνα τον άπαντα, δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει. Όποιος νομίζει ότι ο ψευτοσουλτάνος του κ@λου και η χώρα του δεν θα τον φάνε άσκημα, ανοίγοντας μέτωπο με όλους και με όλα, ενώ οι μισοί τούρκοι κοιτάν να ρουφιανέψουν τους άλλους μισούς σαν γκιουλενιστές και με την οικονομία τους ένα βήμα πριν το τεράστιο κανόνι, δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει. Τέλος όποιος προσπαθεί να ξεπλείνει τον σύριζα για τις Πρέσπες, επειδή και καλά έχουμε πιο σοβαρά θέματα, νομίζοντας ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε ξεχάσει μια από τις χειρότερες προδοσίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει.

Γιάννης

Φιλέ Δανίκα μια και μοναδική είναι η λύση αλλά το τραίνο χάθηκε για την Ελλάδα προ καιρού. Η λογική του Σαμψών. Δηλ οτι έκανε το Ισραήλ. Φτιαχεις δυο πυρηνικά εργοστάσια παραγωγης ηλεκτρικής ενέργειας, σε 10 με 15 χρόνια εμπλουτίζει 20 κιλά πλουτώνιο, φέρνεις δυο φοιτητές απο τι ΜΙΤ και φτιαχνεις μια ωραία μπομπιτσα και δεν σου κουνιεται καμμία κύρια.αλλά εσείς οι αριστεροί τόσα χρόνια οποίος έλεγε κάτι τέτοιο τον ριχνατε στον καιάδα. Τώρα γράφει εξυπναδες.

badbank

Επειδή η Μακεδονία είναι Μίκυ Μάους ανέλαβαν ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας να την καθαρίσουν με συνοπτικές διαδικασίες, πριν να πάρουν ομοίως αμπάριζα Αλβανίες και Τουρκίες; Για ένα Μίκυ Μάους αναγόρευσαν τους Έλληνες πολίτες σε φασίστες και εθνίκια που τους αξίζουν προβοκάτσιες και δακρυγόνα, στα μούτρα τους και των παιδιών τους; Από την άλλη πλευρά, επειδή η Τουρκία είναι επικίνδυνη έπαιζαν 4 χρόνια τσιγκολελέτα με τον τρομοκράτη της Μεσογείου, έκανα απρογραμμάτιστα ταξιδάκια αναψυχής στα παλάτια και επίσημες δηλώσεις ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, ότι ανήκει στα ψάρια της και όλα τα άλλα απιθανο-ανεύθυνα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου; Τον Κυριάκο περιμένουν οι πολίτες νομίζεις, μετά από όλη αυτή την αχρειότητα και γελοιότητα, για να κατηγορήσουν ως προδότη; Πού καταλήγει συνεπώς το άρθρο; Έχεις να προτείνεις τίποτα για την πατρίδα ή περιμένεις να βγάλουν οι μουντζούρηδες τα κάστανα από τη φωτιά για να συμφηφιστούν και οι Πρέσπες; Δεν ξεχνούμε τίποτα!

Δεξιος

Δυστυχως, εχεις απολυτο δικιο. Εγω πχ θα προτιμουσα, μολις ανελαβε ο Κυριακος να μας πει αμεσως την πικρη αληθεια ότι εχουμε μεινει πισω σε εξοπλισμούς και εχει ανατραπει η ισορροπια στο Αιγαιο και κινδυνευουν αμεσα τα κυριαρχικα δικαιώματα της χωρας. Να μην εδινε τιποτα από αυτά που μοιρασε και να επαιρνε καινουργια και πολλα οπλα. Να θωρακιζε τα νησια με πανίσχυρα αντιαεροπορικα συστηματα. Να παραγγελνε F35 στην εκδοση καθετου απογειωσεως και να καθιστουσε 6-7-10 νησια και νησάκια σταθερα αεροπλανοφόρα. Και να πει στον τουρκο απέναντι ότι η τουρκια εχει μεγαλη εκταση στεριας και γιαυτο ανεπτυξε και μεγαλο πληθυσμο αλλα η Ελλαδα δεν εχει. ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ! ΔΙΚΗ ΤΗΣ! Και ιστορικα, από παντα και με βαση το διεθνες δικαιο. (και ότι διεκδικούμε και εμεις τις πατρογονικες μας εστιες στον Ποντο, τη Σμυρνη και την Κωνσταντινουπολη). Αλλα αντε να τα βγαλει περα μετα με τα φλωρια της αστικης δεξιας και με την κλασσικη, λουμπεν, προδοτικη αριστερα, που η τσεπη της είναι παραπανω από πατριδα και από κάθε ιερο και οσιο. Εν πασει περιπτωσει, ακομα και σε διαπραγματευση να παει η υποθεση, μεσα, βεβαια, από καποιο διεθνες δικαστηριο, η στρατιωτικη ισχυς είναι εκ των ουκ ανευ, αλλιως δε βγαινει περα η υποθεση με δαυτους που μπλέξαμε.

Τα πράγματα είναι απλούστατα.

Δικά σου είναι μόνον εκείνα τα οποία μπορείς να υπερασπίσεις. Συνεπώς, εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερασπίσει όλα όσα θεωρεί δικά της, (βάσει του διεθνούς δικαίου...), θα υποχρεωθεί να τα μοιρασθεί, (σε κάποιο βαθμό...), με την διεκδικήτρια τους, την Τουρκία. Κανένας Έλληνας δεν θα ξεσηκωθεί, διότι αυτή είναι η πικρή αλήθεια και η χρεωκοπία της πατρίδας μας, έχει διδάξει όλους μας για το ποια είναι η πραγματικότητα.

Συμφωνώ απολύτως.

Χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

@

Τι σε δίδαξε η χρεωκοπία; Τον κυνισμό, τη μιζέρια και την ηττοπάθεια; Αυτά μάλλον τα είχες κι από πριν. Εμάς πάντως, άλλα πράγματα μας δίδαξε: τη μεγαλοψυχία, την τόλμη και τη δύναμη να ξανασηκωνόμαστε, όσα μόγγολα και να μας πατούν κάτω...

Την πραγματικοτητα την διαμορφωνουμε

Πόσα χρόνια για να καταλαβουμε οτι ο ΟΗΕ δεν θα κανει τιποτε για την Κυπρο; Ετσι ενα σκυλί που δαγκωσε και εμεινε ατιμωρητο θα ξαναδαγκώσει ακόμα περισσότερο. Αντί να φτιάξουμε αμυντική βιομηχανία που θα μας επετρεπε να ξαναπαρουμε την Κυπρο σε 1 βραδυ, ασχοληθηκαμε με οτιδηποτε αλλο. Oταν οι ελληνικές κυβερνησεις ασχολουνταν με την Ολυμπιαδα, η Τουρκια εφταχνε πολεμική βιομηχανία. Οι ελληνες "επιχειρηματίες" ασχολούνται με ... παραγωγικές επενδύσεις τυπου ΜΜΕ και ποδοσφαιρικές ομάδες. Με τα μνημονια διώξαμε και αυτούς που ειναι ικανοί να φτιάξουν τα οπλα που χρειαζόμαστε με το να δωσεις ξεκαθαο μυνημα οτι και οι συμβάσεις που υπογράφεις ειναι υπό την αιρεση του κάθε Τομσεν. Αποτελεσμα: Χανε 110 χιλιάδες το χρονο και αντικατεστησε τους με ανειδικευτους λαθρομεταναστες! Τι πρεπει να γίνει: Ετσω και τωρα να ξεκινησουμε δικη μας αμυντική βιομηχανία. Οχι ομως βαζοντας 100 κομματικούς και δικηγορους για διοίκηση, αλλά ικανούς επιστημονες. Και να τους πουμε οτι αν ασχοληθείτε, δεν θα σας διωξουμε αυριο για αβασιμο λογο, και ο μισθός σας θα ανεβαίνει αναλογα με τα αποτελέσματα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία