Τα μυαλά στα κάγκελα
Δημήτρης Δανίκας

Δημήτρης Δανίκας

Τα μυαλά στα κάγκελα

Ένα προς ένα. Για τα αυστηρά μέτρα προς καταπολέμηση της οπαδικής βίας

Μεθερμηνευόμενο την «αποκεφάλιση» του χουλιγκανισμού. Και των εγκληματικών συμμοριών που επιδίδονται στο προσφιλές δολοφονικό σπορ εναντίον αντίπαλων οπαδών και αστυνομικών.

Πρώτο λοιπόν. Παραπλανητικός ο αριθμός των δύο μηνών «κεκλεισμένων των θυρών» όλων των αγώνων μέχρι 12 Φεβρουαρίου. Αν υπολογίσει κανείς τις εβδομάδες των εορτών, όπου έτσι κι αλλιώς αγώνες γιοκ, τότε μιλάμε για ένα μήνα και κάτι ψηλά.

Δεύτερο, ακόμα χειρότερο. Η απόφαση για κάμερες τοποθετημένες εντός των γηπέδων έχει παρθεί από το 2008 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή με υπουργούς αθλητισμού τον Ορφανό και τον μακαρίτη Ιωαννίδη.

Τι έγινε; Η εταιρεία που έλαβε κάμποσα εκατομμύρια τοποθέτησε κάμερες προβληματικές. Ταυτόχρονα οι συνήθεις ύποπτοι οπαδοί ξεχαρβάλωναν αυτές τις όποιες προβληματικές κάμερες που είχαν τοποθετηθεί τόσο «ψηλά» ώστε να διευκολύνουν τα χέρια που τις άρπαζαν και τις ξεχαρβάλωναν. Πεταμένα λεφτά προερχόμενα από φορολογούμενους πολίτες της Σωρρακώσταινας.

Τρίτο, από τότε είχε προβλεφθεί η ταυτοποίηση με το ΑΜΚΑ κάθε φιλάθλου και το εισιτήριο που αγόραζε. Τι έγινε; Τίποτα. Απολύτως τίποτα.

Τι συμβαίνει; Κάθε κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα, πιο αυστηρά. Τα μέτρα συνήθως είναι τα ίδια όπως παλιά που ουδέποτε εφαρμόστηκαν με αποτέλεσμα μία από τα ίδια. Οι δολοφονίες συνεχίζονται. Οι συμμορίες ανεμπόδιστες. Και φτου από την αρχή.

Αυτή η κωμωδία παραπέμπει στην ιλιγγιώδη απόσταση που χωρίζει το Hellas από όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και της Βουλγαρίας.

Για παράδειγμα κανέναν γήπεδο δεν φρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις. Τι συμβαίνει; Ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι, εκείνες πληρώνουν για την περιφρούρηση και την ασφάλεια των φιλάθλων τους. Εδώ είναι Ελλάδα, δηλαδή οι γνωστές ελληνικές «ιδιαιτερότητες». Όπως με τα φροντιστήρια.

Κλείσιμο
Για παράδειγμα όλα τα γήπεδα στην Ευρώπη, διαθέτουν κάμερες. Εδώ ακόμα το ψάχνουμε. Ακόμα το διακηρύσσουμε. Και ακόμα να συμμορφωθούμε. Εχει ο θεός.

Για παράδειγμα σε κανένα γήπεδο δεν εκτοξεύονται βεγγαλικά και αλλά τέτοια, εντελώς «αθώα» αντικείμενα. Εδώ χαμός στο ίσωμα. Όταν όμως ελληνικές ομάδες παίζουν με άλλες της Ευρώπης, τότε άκρα του τάφου σιωπή. Παρθένες οι φανατικοί φίλαθλοι. Πως συμβαίνει με τους Ελληνάρες που ταξιδεύουν σε Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο και Στοκχόλμη. Εκεί σέβονται τους νόμους. Εδώ ξεχαρμανιάζουν. Αντε τώρα ο Ελληνάρας να διπλοπαρκάρει στο Παρίσι η στη Ρώμη. Θα του γδάρουν το κρανίο.

Με απλά λόγια τα αυστηρά μέτρα που εξάγγειλε χτες η Κυβέρνηση, μοιάζουν με τη γνωστή ρήση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Ανθρακας ο θησαυρός. Θέλετε αυστηρά μέτρα; Ε τότε ο νόμος της Θάτσερ είναι γνωστός.

Μακάρι να πέσω έξω και να διαψευστώ. Εκεί κοντά στην Ανοιξη όταν κάποιος εγκληματίας θα έχει δολοφονήσει αντίπαλο οπαδό της ομάδας του η κάποιον εργαζόμενο αστυνομικό, ε τότε πάλι θα εξαγγελθούν αυστηρά μέτρα και πάλι φτου από την αρχή.

Και για να μην έχουμε την παραμικρή αυταπάτη. Η βία και ο χουλιγκανισμός δεν πρόκειται να εξαλειφθούν. Οσους αυστηρούς νόμους και να ψηφίσουμε. Όμως, τουλάχιστον, «αποκεφαλίστε» τον εντός των γηπέδων. Διαφορετικά ας είναι καλά η ελληνική ιδιαιτερότητα! Όπως και το τραγούδι του Τζιμάκου του Πανούση «κάγκελα, κάγκελα παντού και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού»!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Best of Network

Δείτε Επίσης