stefanakidis

Να σωθούμε όχι μόνο από τον λοιμό αλλά και από τον ...λιμό!

Βασίλης Στεφανακίδης

Σαφώς αυτό που προέχει αυτή την ώρα, είναι να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού και να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Όμως, όταν με το καλό περάσει αυτό ο υγειονομικός εφιάλτης, τρέμουμε όλοι για το τι μας περιμένει από οικονομικής άποψης γιατί ελλοχεύει ο  σοβαρότατος κίνδυνος να γλιτώσουμε από τον λοιμό και να μας βρει ο λιμός!

Γιατί κακά τα ψέμματα, είναι κι αυτός ένας μεγάλος φόβος που φωλιάζει πλέον σε κάθε νοικοκυριό που αυτές τις ώρες βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του. Η επόμενη μέρα μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από αυτά που ζούμε τώρα και περνάμε τις μέρες μετρώντας κρούσματα και θύματα.

Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις τόσο από τους διεθνείς οίκους όσο και από την κυβέρνηση, κάνουν λόγο για μια πολύ βαθιά ύφεση ίσως μεγαλύτερη και από αυτή που είδαμε με την χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Η νέκρωση της οικονομικής δραστηριότητας και η ολοσχερώς χαμένη τουριστική χρονιά, προμηνύουν δύσκολες μέρες για όλους. Όταν το πλέον αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για -5% του ΑΕΠ και το ρεαλιστικό από -10 ή και -15% για το δίσεκτο 2020, τότε καταλαβαίνουμε όλοι τι μας περιμένει. Δεν θα μείνει πέτρα στην πέτρα!

Επομένως, όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα, όλα όσα περιμέναμε και όσα ονειρευόμαστε για καλύτερες μέρες, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και αναστέλλονται επ΄ αόριστον.
Μοιραία η τράπουλα θα ξαναμοιραστεί από την αρχή. Επιχειρήσεις και κλάδοι της οικονομίας θα σβήσουν οριστικά, νοικοκυριά θα φαλιρίσουν, η ανεργία θα εκτιναχτεί, νέα γενιά κόκκινων δανείων θα έρθει σαν τσουνάμι και ένα νέο κύμα νεόπτωχων θα προστεθεί στην ελληνική κοινωνία.

Βλέπετε, η χώρα μας είχε και την ατυχία να βρεθεί σ αυτή τη δύσκολη συγκυρία αδύναμη, εξασθενημένη και χωρίς αποθέματα καθώς μόλις βγήκε από την χρεοκοπία. Δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα που έχουν άλλες χώρες στην Ευρώπη και μπορούν να ρίξουν στην οικονομία τους για να στηρίξουν επιχειρήσεις και ανθρώπους.

Τα δικά μέσα είναι γλίσχρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση της “αλληλεγγύης” επί του παρόντος φαίνεται διατεθειμένη να μας προσφέρει ελάχιστα. Το είδαμε και χθες στο Eurogroup όπου οι τεχνοκράτες τύπου Ρέγκλιγκ επέμειναν σε βοήθεια μέσω της γνωστής γραμμής στήριξης, ίσης με το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας,τουτέστιν για εμάς 3,8 δισ. περίπου.

Ψίχουλα στην κυριολεξία σκεφτεί κανείς πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήδη φθάνουν τα 10 δισ. και είναι λίγα γιατί επ' ουδενί μπορούν να καλύψουν τη διαφαινόμενη ζημιά.

Οι πιο μέτριοι υπολογισμοί καθώς ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 30-35 δισ. που θα προκύψουν ως ανάγκη στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων , νοικοκυριών, τραπεζών και κοινωνικού κράτους.

Επομένως οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις τους αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό αν θέλουν να δουν την επόμενη μέρα όρθιες τις κοινωνίες και τους λαούς που διοικούν.

Με μέτρα τύπου γραμμής στήριξης ύψους 2% θα καταρρεύσει το σύμπαν. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και υπερβάσεις από το διευθυντήριο της ΕΕ και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πιέσει όσο μπορεί και η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν ξέρω αν πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τυπώσει νέο χρήμα ή να αποφασίσει κάτι άλλο. Το σίγουρα είναι πως πρέπει να καταργηθούν τα δόγματα, τα καταστατικά και οι κανόνες που ίσχυαν πριν τον κορωνοϊό. Γενναίες αποφάσεις στήριξης επιχειρήσεων και ανθρώπων ανάλογες με αυτές του Τραμπ που με μια απόφαση ρίχνει 2 τρισ. δολάρια στην οικονομία της χώρας του. Τα 750 δισ. του QE που ανακοίνωσε η Λαγκάρντ είναι ασπιρίνη στη βαθιά ύφεση που έρχεται καλπάζοντας σε όλη την Ευρώπη.

Το “μαξιλάρι” των 37 περίπου δισ. που έχει δημιουργήσει η χώρα μας για να αποπληρώνει το χρέος της και για να αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση που δεν μπορεί να βγει στις αγορές για δανεισμό, είναι η ώρα να μας το ξεκλειδώσουν για να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες ανάγκες.

Τούτες τις ώρες του “πολέμου” πρέπει να αντέξουν όχι μόνο οι δομές υγείας της χώρας αλλά και η ίδια η χώρα με τους πολίτες της. Και εν τέλει θα είναι κρίμα να γλιτώσουμε από την πανδημία και να πεθάνουμε από την επερχόμενη νέα φτώχεια.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Angela Schneider-Serkedakis

Θέμα: Καταβολή επιδόματος σε αναμονή συνταξιούχους! Καλησπέρα σας 110.00 εν αναμονή συνταξιούχοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους και τα μπλοκακια τους για τη σύνταξη τους από το Ιούνιο του 2018. Όπως αντιλαμβάνεστε καθώς έχουν καταθέσει τα μπλοκάκια τος ως ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν έσοδα από πουθενά! Η βοήθεια γίνεται εκ των ενόντων από τα παιδιά και τους συγγενείς μέχρι να βγει η σύνταξη. Τώρα όμως μου τα πράγματα έγιναν από δύσκολα έως αβάστακτά ούτε αυτοί μπορούν να συνεισφέρουν. Ρωτάω λοιπόν αφού υπάρχει πρόβλεψη για όλες τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί για αυτούς που είναι και μάλιστα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού τι πρόβλεψη υπάρχει για ένα τουλάχιστον επίδομα ώστε να μην πεθάνουν στο δρόμο από ασιτία; Ειναι 110000 άνθρωποι που περιμένουν εναγωνίως την σύνταξη και αυτό με Ευθύνη του κράτους. Τώρα σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές αν δεν είναι δυνατόν να δοθούν οι συντάξεις ας προβλέψουν τουλάχιστον κάποιο επίδομα για να μην πεθάνουν στο δρόμο. Έλεος πια! Ευχαριστώ τηλέφωνο επικοινωνίας 694 4381516 ΣΕΡΚΕΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

MARINA.

Μπαίνουμε σε περίοδο βαθιάς ύφεσης όμοιας με αυτή που μας βρήκε σαν χώρα με το τρίτο μνημόνιο του Τσίπρα και την Ελληνική χρεοκοπία το μαύρο καλοκαίρι του 2015. Εάν η κυβέρνηση δεν πάρει οικονομικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων τους, μετά το τέλος της πανδημίας ο λαός θα βγει στους δρόμους από την λόρδα. Θα γλυτώσουμε τον θάνατο από την πανδημία και θα πεθάνουμε από την πείνα. Έκκληση στην κυβέρνηση να διώξει τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες από την Ελλάδα. Τώρα πια και σε μια τέτοια κατάσταση έχει κάθε λόγο να το κάνει.

ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΈΚΤΩΡ

Και σήμερα με πήραν τηλέφωνο από τον ΟΤΕ και μου πρότειναν ανανέωση συμβολαίου επειδή είμαι πολύ καλός πελάτης με αυξήση 40%.Απο 48 ευρώ στα 55 ευρώ το μήνα.Don't understand CHRIST

Έσω έτοιμος

Μς προσχημα τον κορωνοιο ερχεται μεγαλο κοψιμο μισθων & συνταξεων. Ηδη το κοψιμο των μισθων κατα 50% στις ιδιωτικες επιχειρησεις για 6 μηνες(ουδεν μονιμοτερον του προσωρινού) ειναι ο προδρομος.. Να ειστε ετοιμοι να βγουμε στους δρομους!

Όταν είσαι φτωχός, θα ζήσεις φτωχά...

Γιατί κλαψουρίζεις κ. αρθρογράφε;;; Όταν είσαι φτωχός, θα ζήσεις φτωχά...

Last

Από τα λιμά του λαϊκισμού τύπου Καψώχα δεν γλιτώνουμε με τίποτα . Εγώ πάντως καλού - κακού κυκλοφορώ τοίχο- τοίχο . Α ρε Αλέξη με τι σαβούρα έχεις μπλέξει και αρχίζω ή να σε λυπάμαι ή να σε συμπαθώ ή να σε καταλαβαίνω , δεν το έχω διευκρινίσει ακόμη .

Μην ανησυχείς...

Κανένας δεν θα πεθάνει από λιμό. Αρκεί να έχει τη διάθεση να εργασθεί σε εργασίες τις οποίες μέχρι σήμερα σνομπάρει, όπως οι αγροτικές εργασίες. Εάν κάποιος δεν έχει τη διάθεση αυτή, τότε δεν είναι πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αποκλειστικά προσωπικό πρόβλημά του.

Aris

Συνταξιούχοι και δημόσιο δεν θα πάθουμε τίποτα... Οι υπόλοιποι,.... η υγεία είναι πανω απο όλα....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία