stefanakidis

Σιγά μη γυρίσουν πίσω οι επιστήμονες για επιδοτούμενη εργασία ενός έτους

Βασίλης Στεφανακίδης

Στην αρχή νόμισα πως ήταν κάποιο από τα συνήθη fake news. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησα, διαβάζοντας και τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, πως όσο κι αν μοιάζει με τρολάρισμα, η είδηση είναι αληθής.

Πρόκειται για το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας να παλιννοστήσει για αρχή 500 επιστήμονες με εμπειρία, προσφέροντας μια ευρωπαϊκή επιδότηση ώστε να προσληφθούν από ελληνικές επιχειρήσεις και με μισθό 3.000 ευρώ! Από αυτά το 70% θα είναι η επιδότηση και το 30% θα το πληρώνει ο ιδιώτης υπό την προϋπόθεση ότι θα τον κρατήσει άλλο ένα χρόνο μετά τον πρώτο επιδοτούμενο!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Προφανώς, κάποιοι εκεί στο υπουργείο Εργασίας ή δεν ξέρουν τις απολαβές των επιστημόνων στην υπόλοιπη Ευρώπη (ούτε καν των σερβιτόρων) ή η πολύχρονη οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει σαλέψει και τον τρόπο που βλέπουμε την κανονικότητα.

Τα ερωτήματα πολλά από αυτό το “φιλόδοξο” σχεδιασμό.

- Οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από τέτοια εξειδικευμένα στελέχη, δεν προσλαμβάνουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν μισθό 3.000 ευρώ;

Ε λοιπόν αν δεν μπορούν να πληρώσουν, ας μην έχουν απαιτήσεις κι ας μην κάνουν σχέδια ανάπτυξης γιατί με τις πορδές δεν βάφονται αυγά. Στον ιδιωτικό τομέα ό,τι πληρώνεις παίρνεις σε ανθρώπινο δυναμικό κι αν δε σου κάνει τη δουλειά και δεν σου δημιουργεί υπεραξία με τις υπηρεσίες του, ο εργαζόμενος ή το στέλεχος, τότε απλά τον αλλάζεις και παίρνεις άλλον καλύτερο. Δεν περιμένεις να σωθείς από επιδοτούμενα στελέχη μιας χρήσεως. Η στελέχωση στον ιδιωτικό τομέα δεν γίνεται με μειοδοτικό διαγωνισμό, γιατί η γνώση και η εμπειρία πληρώνονται, τελεία και παύλα

-Το λεγόμενο brain drain έδιωξε από τη χώρα χιλιάδες νέους επιστήμονες που το ελληνικό κράτος ξόδεψε πάρα πολλά για να σπουδάσουν είτε αυτοί είναι πληροφορικάριοι, μηχανικοί, γιατροί, βιολόγοι, οικονομολόγοι κλπ. Αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό και μετανάστευσαν όχι μόνο γιατί οι μισθοί εδώ είναι χαμηλοί ή γιατί υπάρχει ανεργία.
Έφυγαν και γιατί δεν έβλεπαν προοπτική.

Έφυγαν γιατί το εργασιακό περιβάλλον εδώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ευνοεί την έρευνα, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό.

Έφυγαν γιατί εδώ είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις στις οποίες ο νέος επιστήμων θα μπει, θα νοιώσει ασφάλεια και αναγνώριση της δουλειάς του έτσι που να συνδέσει όλη του τη ζωή με την επιχείρηση.

Έφυγαν γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα για τον νέο επιστήμονα παρά μόνο αντικίνητρα. Από τη βαριά φορολογία ως την ανείπωτη γραφειοκρατία ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα και δραστηριότητες.

Ένας νέος γιατρός λοιπόν που βρήκε δουλειά στη Γερμανία ή στην Αγγλία με πρώτο μισθό 5-6 χιλιάδες ευρώ γιατί να αφήσει τη δουλειά του και να γυρίσει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο με τα μισά λεφτά και με τον όρο να φέρνει ασθενείς στο νοσοκομείο για να παίρνει προμήθεια;

Ένας πολιτικός μηχανικός που βρήκε δουλειά έξω με μισθό 7-8.000 ευρώ γιατί να γυρίσει πίσω με 3.000 από τα οποία τα μισά θα του τα παίρνει η εφορία και το ασφαλιστικό του ταμείο;
Το ίδιο για τον οικονομολόγο που δουλεύει σε τράπεζα, σε fund, σε ασφαλιστική εταιρεία.

Πολλώ δε μάλλον σε εταιρείες πληροφορικής και ψηφιακών μέσων όπου οι αποδοχές ζαλίζουν.
Με άλλα λόγια ας μην κοροϊδευόμαστε κι ας μην παραβιάζουμε την κοινή λογική.

Οι ελληνικές εταιρείες που όντως έχουν ανάγκη από έμπειρα στελέχη, ξέρουν που θα τα βρουν και ξέρουν πόσο πρέπει να πληρώσουν για να τα αποκτήσουν και να τα εντάξουν στο δυναμικό τους με συμβόλαια και όρους πολύ πιο δελεαστικούς από αυτούς που ορίζει το υπουργείο Εργασίας και που με βάση την ανακοίνωση, η μόνη εξασφάλιση γι αυτόν που θα αφήσει πίσω του μια στρωμένη καριέρα, είναι η διετής απασχόληση και άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι πέραν τούτου.

Και επιτέλους κάποτε πρέπει να ξεφύγουμε σε αυτή τη χώρα από την επιδοματική πανάκεια προς πάσαν κατεύθυνση που το μόνο που παράγει είναι ψηφαλάκια ανόητων, αντιπαραγωγικών και μη προσοντούχων ψηφοφόρων.

Είναι καιρός να γίνει αντιληπτό από όλους πως άλλο η κοινωνική πολιτική που πρέπει και επιβάλλεται να ασκεί το κράτος προς τους αδύνατους και άλλο η αναπτυξιακή πολιτική που θα δημιουργεί καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και προοπτικές για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Anti koumounistis

Με κουμμουνιστές και το ΠΑΜΕ προκοπή δεν υπάρχει. Η αριστερά έχει καταστρέψει την ελλάδα , ομως το κακό είναι οτι ακόμα στόκοι που την ψηφίζουν. Ο εχθρός είναι εκ των έσω.

Ήμουν brain drained

αφού με το ζόρι τελείωσα το λύκειο, αλλά είχα όρεξη για δουλειά όταν πριν δέκα χρόνια ήρθα εδώ και τελικά κατάφερα μετά από πολύ χαμαλίκι να δουλεύω διανομέας μεγάλης εταιρείας που υπάρχει και στην Ελλάδα. Με τις υπερωρίες βγάζω αρκετά πάνω από 100000 ευρώ το χρόνο και μου καλύπτουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της οικογένειας δωρεάν. Εντάξει, η ποιότητα ζωής δεν είναι όπως στην Ελλάδα όπου ήμουν αραχτός λόγω ανεργίας, και σχεδόν δεν βλέπω τα παιδιά μου εκτός από όταν κοιμούνται και τις Κυριακές. Μου λείπει πολύ η Ελλάδα τα καλοκαίρια , αλλά εδώ δεν αισθάνομαι άχρηστος. Και για αυτούς που δε φοβούνται τη δουλειά, να πω ότι η γλώσσα δεν είναι πρόβλημα, είκοσι φράσεις, πολύ χαμόγελο, λίγη αισιοδοξία και όλα καλά. Το περασμένο Οκτώβριο πήρα και υπηκοότητα, το τεστ ήταν με ερωτήσεις που σου δίνουν από πριν. Τωρα αν με 3000 ευρώ μηνιάτικο γυρίσει δουλευταράς Έλληνας επιστήμονας στην Ελλάδα, συγγνώμη αλλά εγώ αυτό θα το θεωρήσω πολύ ύποπτο.

ManosG

Γενικά σωστά είναι τα γραφόμενα εκτός από το πρώτο σημείο: το μισθοδοτικό κόστος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα όπως είχε δείξει και παλιότερο άρθρο στο Π.Θ. δεν είναι απαραίτητα μικρότερο από αυτό των εταιριών του εξωτερικού αλλά ένα ποσοστό > 40% καταλήγει στην τσέπη του κράτους. Αντί να μοιράζει καθρεπτάκια που τα ονομάζει re-brain, απλά θα μπορούσε το κράτος να κάνει βήματα για τα υπόλοιπα σημεία που αναφέρει το άρθρο και τα άλλα θα έρθουν.

Φ

Η Ελλάδα να απαιτήσει την επένδυση που έκανε στους φυγάδες υπαλλήλους -επιστήμονες από τις χώρες που τους προσέλαβαν.

Ελ

Το πιο καταστροφικό πράγμα για μια οικονομία είναι τα κίνητρα. Όταν εγώ πληρώνω 3000 ευρώ μισθό και εσυ πληρώνεις 1,000 και έχουμε του ίδιου επιπέδου υπάλληλο, αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και με τα χρήματα μάλιστα του φτωχούς φορολογούμενου. Παντελώς απαράδεκτο. Όταν εσυ προσλαμβάνεις τον υπάλληλο μόνο και μόνο επειδή κοστίζει 1,000 ευρώ, και όχι 3,000 αυτό σημαίνει ότι όταν πάει ο μισθός του στα 3,000 δεν θα τον θες, άρα πάλι μια τρύπα στο νερό πετύχαμε. Αν οι επιδοτήσεις λέγεται φιλελευθερισμός, εμένα να με βράσετε.

Κάτι δεν πάει καλά

Πρώτοι μισθοί των 5.000 ή 7.000€; Εξαρταται που είναι κάποιος. Αν είναι Ελβετία μπορεί να μην είναι και πολλά. Αν είσαι Γερμανια αυτοί οι μισθοί δεν δίνονται ως πρώτοι μισθοί. Τους παίρνεις πιθανώς σε μαγάλες επιχειρησεις και μετά παό κάποια χρόνια εργασίας Εξάλλου τα ποσά που ακούγονται στην Ελλάδα είναι πάντα μεικτές αποδοχές... Και ένα σωρό Έλληνες έχουν βρει εργασία με αρκετά (μεικτες) χαμηλότερες αποδοχές από τα ποσά του άρθρου

SP

Πρέπει να μην έχεις την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα για να κάνεις τέτοια πρόταση. Την άλλη μέρα πήγε να το σώσει και είπε ότι το 3.000 είναι το κατώτατο και η σταθερά είναι τα 2.100 που δίνει το κράτος αλλά από τη μια θα τα δίνει και από την άλλη θα τα παίρνει πίσω με την άδικη φορολογία.Γελοιότητες

Απογοητευση

Δυστυχως Βρουτσης και Σταικουρας ειναι τραγελαφικες επιλογες. Φαινεται ηδη. Με νταβατζη το κρατος να σου επιβαλλει να ξοδεψεις το 30% του εισοδηματος σου, σου απαγορευει την αποταμιευση, σε περιπτωση που μενεις με τους γονεις σου η συγκατοικεις. Και καπακι...αυξηση των ηδη υπερογκων ελαχιστων ασφαλιστικων εισφορων. Βαζουμε και ΕΝΦΙΑ, προκαταβολες φορου και το κοστος της γραφειοκρατιας, με τα πασης φυσεως πιστοποιητικα, μονο μουρλος η λαμογιο θα εμπλεκε εδω. Γλιτωσαμε απο τους φοροφαγαδες του ΣΥΡΙΖΑ αλλα και τουτοι εδω, κρατιστες ειναι με αλλο μανδυα

Ίσως η πλέον γελοία και ανάξια λόγου

"Πρωτοβουλία" της "κυβέρνησης των αρίστων". Θα έπρεπε να ντρέπονται εκεί στην Πειραιώς, όχι μόνο για το ότι με τις ΔΙΚΕΣ τους υπογραφές στα Μνημόνια έφυγαν δεκάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό, αλλά κυρίως για η πρωτοβουλία αυτή είναι ΕΞΟΧΩΣ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ για όσους έμειναν εδώ στην κρίση, ΕΙΔΙΚΑ τους μεγαλύτερους σε ηλικία επιστήμονες-επαγγελματίες, και ΑΝ έχουν δουλειά, και ΑΝ πληρώνονται στην ώρα τους (και όχι με 3-6 μήνες καθυστέρηση!), παίρνουν το πολύ 800-1000 ευρώ! ΝΤΡΟΠΗ και μόνο ΝΤΡΟΠΗ!!!

Μάρθα

Δεν θα έρθουν αυτοί που δουλεύουν στη Google και στη Nasa. H κορούλα του πολιτευτή της περιοχής σας θα έρθει, που κάνει dolce vita στο Λονδίνο. Και όταν έρθει, θα διώξει και καναδυό άξια παιδιά ακόμη από την Ελλάδα στο εξωτερικό, τα οποία συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β' κατηγορίας...

Πειραιώτης μαουνιέρης.

...δε μιλάμε για δημόσιο βρε μπουρδούμπαση,για ιδιωτική εταιρία μιλάμε.Θες να πεις ότι θα πάρει το τούβλο,επειδη το είπε ο μπαμπάς ;Πας καλά;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία