Η μεσαία τάξη ακόμα περιμένει πρόσκληση στον μπουφέ!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Η μεσαία τάξη ακόμα περιμένει πρόσκληση στον μπουφέ!

Είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, μπήκε δυναμικά στον τομέα της οικονομίας και σκόρπισε γρήγορα ένα αέρα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία μετά από πολλά χρόνια. Οι άμεσες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ, δημιούργησαν αίσθηση και όλοι, άλλος λίγο άλλος περισσότερο, είδαν έμπρακτα πως αυτά που έλεγε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά

Βέβαια να πούμε και του στραβού το δίκιο, τη βοήθησαν στις αποφάσεις της και οι συγκυρίες αλλά και η άφρων πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που για το μόνο που νοιαζόταν ήταν η δημιουργία θηριωδών υπερπλεονασμάτων για να μπορεί στη συνέχεια να τα μοιράζει επιλεκτικά στο θεωρούμενο δικό της εκλογικό κοινό και όχι οριζόντια και πάντως αφήνοντας συνεχώς τη μεσαία τάξη να πληρώνει και να δημιουργεί αυτά τα υπερπλεονάσματα προς όφελος των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Γι' αυτό άλλωστε η λεγόμενη μεσαία τάξη, εκδικήθηκε στην κάλπη τον ΣΥΡΙΖΑ και ακούμπησε τις ελπίδες της στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καβάλα στ΄ άλογο λοιπόν η κυβέρνηση στο δεύτερο μισό του 2019 και μπαίνει στον 2020 με μια καλή προίκα η οποία φάνηκε από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό(μικρές μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε εισοδήματα και επιχειρήσεις και διάφορες μικροπαραροχές).

Μια προίκα όμως προεξοφλημένη από τις συνεχείς επικοινωνιακές ανακοινώσεις και η οποία στην ουσία αφήνει ξανά εκτός “μπουφέ” τη λεγόμενη μεσαία τάξη, η οποία δεν είναι και τόσο μεσαία, όταν η αυξημένη φοροδοσία ξεκινά από τα εισοδήματα των 12.000 ετησίως ππυ δε λες πως είναι ζηλευτά!

Κατανοητό να μην προχωρά εκ των προτέρων σε νέες μειώσεις φόρων και εισφορών πριν φανεί έμπρακτα πως η οικονομία πήρε μπροστά και οι στόχοι της ανάπτυξης επιτυγχάνονται αλλά και τα κρατικά έσοδα μέσω των διαφόρων ρυθμίσεων αποδίδουν.

Όμως αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως το 2020 θα είναι μια κομβική χρονιά για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και για το αν θα καταφέρει να κρατήσει την υψηλή της δημοφιλία όπως καταγράφεται σήμερα.

Κλείσιμο
Δεν θα πρέπει επομένως να αρκεστεί μόνο σε αυτά που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο αν συνεχίσουν να υφίστανται οι ευνοϊκές συγκυρίες κι αν δεν προκύψουν χτύπα ξύλο απρόσμενες εξωγενείς εξελίξεις που θα επηρεάσουν την εύθραυστη οικονομία μας.

Αν λοιπόν πάνε όλα κατ' ευχήν,πρέπει να προβεί και σε άλλες κινήσεις μείωσης για παράδειγμα της εισφοράς αλληλεγγύης που θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στους μισθούς και τις συντάξεις αλλά και σε περαιτέρω ουσιασατική μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Κι αυτό πρέπει να γίνει πριν αρχίσουν να διογκώνονται οι διάφορες αστοχίες της κυβέρνησης όπως αυτή του ορισμού τραγελαφικών διοικήσεων στα νοσοκομεία που την εκθέτουν όχι μόνο έναντι των αντιπάλων της αλλά και έναντι αυτών που την εμπιστεύτηκαν γιατί πίστεψαν στις δεσμεύσεις της για αξιοκρατία και εξάλειψη των διακρίσεων ανάμεσα σε “δικούς μας” και τους “άλλους”!

Να το κάνει επίσης πριν αρχίσουν να δημοσιοποιούνται οι ενδοκυβερνητικές γκρίνιες, κόντρες και αρρυθμίες που ήδη είναι γνωστές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Να προλάβει να διορθώσει την άρρυθμη λειτουργία που παρατηρείται σε μια σειρά υπουργείων και τομέων που ελάχιστα έως καθόλου θυμίζουν το όραμα του πρωθυπουργού με τους τεχνοκράτες με περγαμηνές που έβαλε στην κυβέρνηση και επί του παρόντος απλώς ξεσκονίζουν τα πτυχία τους!

Σε διαφορετική περίπτωση, η φθορά και οι μειωμένες προσδοκίες της κοινής γνώμης σύντομα θα καταγραφούν στις μετρήσεις και τότε θα είναι αργά γιατί θα αρχίσει το πολιτικό crisis management το οποίο ιστορικά ουδέποτε μπόρεσε να αντιστρέψει την καθοδική πορεία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK