Βάζουν πάλι το κάρο μπροστά από το άλογο
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Βάζουν πάλι το κάρο μπροστά από το άλογο

Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι καταλαβαίνουν πλέον πως η κατάσταση με την πανδημία είναι πολύ δύσκολη κι είναι στοίχημα αν θα καταφέρουμε να βγούμε σύντομα από αυτή τη δεινή θέση.

Οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι καταγράφουν κάθε μέρα ένα νέο θλιβερό ρεκόρ και ουδείς μπορεί να  διαβεβαιώσει πότε θα αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση για την αποκλιμάκωση της εξάπλωσης. 

Κι ενώ όλοι  ή μάλλον οι περισσότεροι, για να είμαστε πιο ακριβείς αγωνιούμε καθημερινά και κρεμόμαστε από τις καθημερινές ανακοινώσεις  του υπουργείου υγείας, η κυβέρνηση μέσω δυο υπουργών, εντελώς ακατανόητα προαναγγέλλει το άνοιγμα της αγοράς.

Ξέρουν κάτι και δεν μας το λένε να χαρούμε κι εμείς ή απλά με μια δόση ελαφρότητας προσπαθούν να μας τονώσουν το ηθικό πως σε λίγες μέρες αρχίζει η επιστροφή στη μερική κανονικότητα;

Ο,τι κι αν είναι, φρονώ πως είναι λάθος κίνηση και στέλνει λάθος μηνύματα στην κοινωνία την ώρα που μετράμε  τις αντοχές του συστήματος υγείας και πόσες κλίνες ΜΕΘ απόμειναν άδειες  σε όλη την επικράτεια.

 Είναι ατυχές να βγαίνει ο Παπαθανάσης και ο Πέτσας και να μας λένε πως σε δυο εβδομάδες θα ανοίξουν τα καταστήματα και την εστίαση αλλά και τα δημοτικά σχολεία που δεν συμπλήρωσαν ούτε εβδομάδα από το κλείσιμο. Όταν τα κρούσματα βρίσκονται στις 2,5  ως 3.000 ημερησίως και πουθενά δεν φαίνεται  κάποια οριζοντίωση  σε χαμηλά και αντιμετωπίσιμα επίπεδα.

Τη στιγμή που δεν έχει κοπάσει ακόμα ο θόρυβος και  η κριτική πως αυτή τη φορά η κυβέρνηση άργησε να πάρει μέτρα και σύρθηκε πίσω από τις οδυνηρές εξελίξεις. Που της χρεώνεται διστακτικότητα και ατολμία στην ανακοίνωση μέτρων τα οποία στη συνέχεια τα αναθεωρούσε κάθε τρεις μέρες.

Πριν λοιπόν δούμε κάτι αισιόδοξο, το αντίθετο θα έλεγα, το τελευταίο που θα θέλαμε να ακούσουμε είναι αυτή η υπερφίαλη αισιοδοξία πως από τις αρχές του Δεκέμβρη ανοίγει η αγορά.

Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες επαγγελματίες και έμποροι. Καταλαβαίνουμε την αγωνία τους να δουλέψουν και να σώσουν ό,τι σώζεται.

Όμως αν αυτό  γίνει μόνο και μόνο για να δουλέψει η Χριστουγεννιάτικη αγορά και μετά να ξανακλείσουν  για άγνωστο και πάλι διάστημα και αφού τα κρούσματα πάρουν και πάλι την ανιούσα, να μας λείπει.

Κλείσιμο
Περιττό να αναφερθεί πως  ένα πρόωρο άνοιγμα της αγοράς  και χωρίς τη συναίνεση των επιστημόνων, σημαίνει και αυτόματη άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των  πολιτών. 

Διότι δεν νοείται ανοικτή αγορά με κλεισμένους τους πολίτες στα σπίτια και sms για ένα απλό περίπατο.

Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο ή απλώς θύματα ανεδαφικών προσδοκιών και υπερβάλλοντος ζήλου της κυβέρνησης να δείξει πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη;

Η μαύρη λίστα των θανάτων και των ασθενών όμως δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Κι είναι περιττή πολυτέλεια για να μην πως κάτι βαρύτερο, την ώρα  της πιο σκληρής μάχης, να καλλιεργούν μια απατηλή αισιοδοξία στους δοκιμαζόμενους πολλαπλώς   πολίτες. Να δούμε  πρώτα  θετικά αποτελέσματα από την καραντίνα και την ύφεση  του θανατικού και μετά έχουμε χρόνο και για shopping  και για ταβέρνες. 

Όλα τ' άλλα ,είναι φθηνοί και άχρηστοι εντυπωσιασμοί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK