LIVE

Κορωνοϊός

argiriadis

Ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο ΑΟΖ: Αλλως, κλείνοντας το μάτι στην Τουρκία

Αργυριάδης Αργύρης

Η ελληνική διπλωματία -μετά από ραστώνη δεκαετιών- βάλθηκε να μας αποδείξει ότι ο Ουμπέρτο Εκο... έσφαλε. Τον Αύγουστο υπάρχουν ειδήσεις. Μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία τον περασμένο μήνα επετεύχθη στις αρχές του Αυγούστου μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Πρόκειται για μια συμφωνία που η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να τη χαρακτηρίσει προχειρογράφημα αποδεικνύοντας στην πράξη -για λόγους που ειδικότερα αναπτύσσονται κατωτέρω- ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα αρνείται πεισμόνως να ωριμάσει.

Τελικά, τι προβλέπει αυτή η συμφωνία; Είναι «τεράστια εθνική επιτυχία» ή «κατάπτυστη υπονόμευση των εθνικών δικαίων»; Για άλλη μία φορά η αλήθεια για τη συμφωνία per se βρίσκεται κάπου στη μέση. Ωστόσο, μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν όχι όσα ρυθμίστηκαν, αλλά όσα συνειδητά οι δύο χώρες απέφυγαν να ορίσουν. Συγκεκριμένα:

Πρώτα-πρώτα, η συμφωνία αυτή -έστω και περιορισμένη σε εύρος- αποτελούσε αναπόδραστη ανάγκη. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να χαρακτήριζε το τουρκολιβυκό μνημόνιο παράνομο και ανυπόστατο, αλλά αληθές ήταν μόνο το πρώτο. Ηταν παράνομο (γιατί τα δύο κράτη δεν είχαν ούτε αντικριστές ούτε παρακείμενες γειτονικές ακτές, καθόσον μεσολαβούν πλείστα ελληνικά νησιά), αλλά πλήρως υποστατό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ (Γενική Γραμματεία και Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων) ήταν υποχρεωμένες να το πρωτοκολλήσουν και αναρτήσουν, αντίστοιχα, καθώς στις αρμοδιότητές τους είναι μόνο ο τυπικός έλεγχος νομιμότητας (δηλαδή εάν πράγματι υπάρχει σύμβαση και εάν έχει υπογραφεί από κράτη-μέλη του ΟΗΕ) και όχι ο ουσιαστικός έλεγχος (δηλαδή κατά πόσο είναι συμβατή μια συμφωνία με τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και των λοιπών κανόνων δικαίου). Συνεπώς, εάν η Ελλάδα δεν επεδίωκε την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην περιοχή (είτε μέσω συμφωνίας, είτε σύμφωνα με όσα προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας - μέρος XV) θα βρισκόταν απολύτως εγκλωβισμένη. Οχι μόνο πρακτικά, αλλά και νομικά. Δικαίωμα που αποφεύγεις να ασκήσεις νομοτελειακά αποδυναμώνεται και, ακόμη κι αν κάποτε, στο άδηλο μέλλον, η διαφορά υπαγόταν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τα τετελεσμένα του τουρκολιβυκού συμφώνου θα λαμβάνονταν υπόψη κατά τον σχηματισμό της δικανικής κρίσης.

Δεύτερον, η σύμβαση αναδεικνύει για άλλη μία φορά τον λαϊκισμό των εκάστοτε αντιπολιτευομένων. Πράγματι, θα περίμενε κανείς από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών (Κοτζιάς) ορθή ανάγνωση των διεθνών κανόνων. Μπορεί να μην είναι νομικός, αλλά θήτευσε επί μακρόν στο συγκεκριμένο υπουργείο. Είναι απόδειξη ανεπίτρεπτου μαξιμαλισμού να εμμένει σε δημόσιες αναρτήσεις του ότι το ακατοίκητο Κουφονήσι (νότια του Νομού Λασιθίου της Κρήτης) έχει αυτοτελή (φευ!) οικονομική ζωή, επειδή τους καλοκαιρινούς μήνες ένα «πειρατικό» καράβι αποβιβάζει για μια ώρα καμιά εκατοσταριά τουρίστες να κάνουν μπάνιο! Κατ’ αυτή την εκδοχή, όλες οι νησίδες όλων των κρατών έχουν αυτοτελή οικονομική ζωή και δικαιούνται πλήρους επήρειας ΑΟΖ! Διαβάζοντας, μάλιστα, ότι συγκέντρωσε και τουριστικά φυλλάδια για να πείσει για το «δίκαιο των επιχειρημάτων του» γίνεται πλήρως αντιληπτό γιατί επί θητείας του καμία συμφωνία ΑΟΖ δεν συνήφθη...

Τρίτον, η σύμβαση αναδεικνύει και τις αντιφάσεις, συλλήβδην, της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Είναι τουλάχιστον παράδοξο να ακούς τους τελευταίους μήνες από επίσημα χείλη ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε στρατιωτικά έναντι της Τουρκίας την πλήρη επήρεια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου και την ίδια στιγμή να αποδεχόμαστε να μείνει εκτός συμφωνίας οριοθέτησης με την Αίγυπτο.

Τέταρτον, μέχρι σήμερα δημοσίως εμμέναμε ότι όλα τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ. Με την κρισιολογούμενη συμφωνία αποδεχόμαστε να παρεισφρήσει και η αρχή της αναλογικότητας -πάγιο αίτημα των Τούρκων-, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται η αρχή της μέσης γραμμής/ίσες αποστάσεις. Κατόπιν τούτου, μόνοι μας δώσαμε επήρεια ΑΟΖ στην Κρήτη κατά 90% και στην Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο περίπου 80%.

Είναι όλα τα ανωτέρω απολύτως εσφαλμένα και εθνικά επιζήμια; Προφανώς όχι. Εσφαλμένο είναι να παρακολουθείς αμέτοχος τις εξελίξεις και να μη διεκδικείς τα νόμιμα δικαιώματά σου. Ας μην ξεχνάμε ότι, εάν το 2013 είχε επιβιώσει το φιλοτουρκικό καθεστώς Μόρσι στην Αίγυπτο, θα τρέχαμε πάλι να σβήσουμε φωτιές (όπως κάνουμε τους τελευταίους μήνες με τη Λιβύη). Μόνο που στην περίπτωση που Τουρκία και Αίγυπτος είχαν οριοθετήσει ΑΟΖ, η ζημιά για τα ελληνικά συμφέροντα θα ήταν ανεπανόρθωτη.

Και, εντέλει, πού θα μας οδηγήσουν όσα προσφάτως συμφωνήθηκαν; Είναι προφανές ότι Ελλάδα και Αίγυπτος κλείνουν το μάτι στην Τουρκία. Το γεγονός ότι δεν οριοθετήθηκε ΑΟΖ ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού δίνει ζωτικό χώρο στην Τουρκία. Εάν συνδυάσουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Αίγυπτος αποδέχονται την πλήρη επήρεια ΑΟΖ των νησιών, αλλά, ταυτόχρονα, υιοθετούν και την αρχή της αναλογικότητας ανοίγει πλήρως ο δρόμος για μια συμφωνία και με την Τουρκία, καθώς φαίνεται να εισακούεται το αίτημά της για εφαρμογή της αρχής της ευθυδικίας. Δηλαδή, κινούμαστε στην υιοθέτηση της αρχής ίσης απόστασης ειδικών περιστάσεων, η οποία έχει γίνει κατ’ επανάληψη αποδεκτή από το Διεθνές Δικαστήριο.

Το ερώτημα, βέβαια, που προκύπτει είναι συγκεκριμένο: Εχουμε κάποιο εχέγγυο ότι η Τουρκία θα αδράξει την ευκαιρία; Θα δει θετικά το «κλείσιμο του ματιού» από Ελλάδα και Αίγυπτο; Θα επιδιώξει τη συνεννόηση και την τριμερή συμφωνία; Εάν όχι, η μονομερής αποδοχή από τη χώρα μας των ανωτέρω προβλέψεων (λ.χ. εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας λαμβάνοντας υπόψη την ακτογραμμή της γείτονος) απλώς προσθέτει άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα της γείτονος τόσο σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας όσο και ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (43)

Today

Πριν γράψετε το άρθρο και προσπαθήσετε να κρίνετε τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου καλό θα ήταν να γνωρίζατε τις θέσεις τής Τουρκίας.

Ένας αριστερός

Μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ η ενδεχόμενη εθνικιστική τοποθέτηση στο θέμα των διαφορών με την Τουρκία για την ΑΟΖ μόνο και μόνο για την αντιπολίτευση . Θυμηθείτε πως καταποντίστηκε η ΛΑΕΝ του Λαφαζάνη όταν συντάχτηκε με τις παμμακεδονικές και τους παπάδες στο θεμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πολύς προοδευτικός κόσμος περιμένει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επί ίσοις όροις χωρίς να παίζουμε ναυμαχία στην Μεσόγειο. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας.

tr

το άρθρο σας θέτει ορθολογικά τα γεγονότα και τις μελλοντικές επιλογές, πέραν αυτού όμως θα πρέπει να αξιολογήσουμε τι αξία έχει η περιοχή πέραν του 28ου μεσηβρινού απο ότι φαίνετε με βάση τις ενδείξεις καμία για σκοπούς ενέργειας και για αυτό η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει.

Sakis

Ήταν τραγικό αυτό που έκανε ο Δένδιας με την Αίγυπτο. Όταν δίνεις μέρος της ΑΟΖ της Κρήτης και της Ρόδου, δεν μπορείς καν να μιλάς για την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Εκεί που έστειλαν οι Τούρκοι το Oruc Reis είναι πλέον και επίσημα γκρίζα ζώνη που ουσιαστικά δεν ανήκει σε κανέναν.

Markos

Το ΕΛΙΑΜΕΠ ποιος το χρηματοδοτει ;

Κανένας

Κυριε αρθρογράφε, Kανένας μας δεν έχει το δικαίωμα είτε ως ηγεσία είτε ως απλός πολίτης, να παραχωρήσει επικράτεια σε κανέναν. Πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τουλάχιστον ό,τι παραλάβαμε από τις προηγούμενες. Ό,τι άλλο γίνει, θα ηχεί δυνατά στα αυτιά όλων μας η ρήση του Σωκράτη: «Ο μεν δειλός της πατρίδος, ο δε φιλόδοξος της πατρώας ουσίας εστί προδότης», Η ιστορία θα αποφασίσει ως τι θα καταγραφεί ο σημερινός πρωθυπουργός ως Chamberlain ή Churchill

Σύνελθε άνθρωπέ μου...

Δικό σου είναι μόνον ότι μπορείς να υπερασπίσεις και όχι ότι εσύ νομίζεις, (ερμηνεύοντας το Διεθνές Δίκαιο...). Στον πλανήτη Γη δεν υπάρχει διεθνής χωροφύλακας που να επιβάλλει την τάξη και τον νόμο όπως φαντασιώνεσαι!!! Υπάρχει μόνον το συμφέρον και η ισχύς για να το επιβάλλεις.

132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 505.572 τετραγωνικά χιλιόμετρα...

Η έκταση της Ελλάδας είναι 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με έξι, (6), χώρες, (Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία). Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα θεωρεί ότι έχει ΑΟΖ, (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), έκτασης 505.572 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής έχει υπογράψει συμφωνία με την Ιταλία και έχει κατοχυρώσει την αντίστοιχη ΑΟΖ της, έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, (στην οποία συμφωνία αντιτίθεται η Τουρκία...) και ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο, (στην οποία θα αντιταχθεί η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο...). Η Ελλάδα θα επιτύχει συμφωνία με την Αλβανία, (διότι η χώρα αυτή έχει ανάγκη την ελληνική υποστήριξη προκειμένου να προωθήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση...). Η χθεσινή ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, (και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές...) και η πιθανότητα διεξαγωγής εθνικών εκλογών την άνοιξη του 2021, επιτρέπει την βάσιμη προσδοκία ότι η Λιβύη θα αποκτήσει νόμιμη κυβέρνηση, με την οποία η Ελλάδα θα διαραγματευθεί τη σύναψη συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Πλήρες σχόλιο, με αριθμητικά στοιχεία...

Το οποίο ενημερώνει και τους πλέον αδαείς. Το τι είναι δικό σου κατά το Διεθνές Δίκαιο και το τι είναι πραγματικά δικό σου, είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, διότι στη διεθνή πολιτική επικρατεί το συμφέρον καιο όχι το δίκαιο... Η γνώμη μου είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τον καθορισμό των ΑΟΖ και με τις έξι, (6), χώρες με τις οποίες έχει θαλάσσια σύνορα, ώστε μετά απερίσπαστη να προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις ΑΟΖ της.

382,86 % μεγαλύτερη από την έκταση της Ελλάδας...

Είναι η έκταση της ΑΟΖ, την οποία διεκδικεί η Πατρίδα μας, (σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο).

Νίκος

ας μην προβάλλουμε την ιδέα ότι το διεθνές δίκαιο είναι μια φαντασίωση. Είναι ισχυρό αρκεί να το συνοδεύεις με ένοπλες δυνάμεις που μπορούν να το επιβάλλουν.

Μανος

Η τελευταια φραση-ερωτημα τα λεει ολα και ειναι η ουσια... Προφανως η Τουρκια δεν θα εκτιμησει κανενα "κλεισιμο ματιου" (έλεος...), χαιρεται με την μειωμενη επειρια Κρητης, Ροδου κλπ που αποδεχτηκαμε, και προχωρά στο να διαπραγματευτει για επήρεια κοντά στο 0 για Καστελοριζο κλπ. Επομενως άστοχα στην αρχή ο αρθογράφος μιλάει για ανωριμο υπολοιπο πολιτικό σύστημα κλπ. Ίσα ισα, το υπολοιπο πολιτικο συστημα αντεδρασε πολυ υποτονικά.

Sakis

Με τη συμφωνία που κάναμε με την Αίγυπτο ουσιαστικά αποδεχτήκαμε ότι αποκλείεται η ΑΟΖ μας να συνορεύει με αυτή της Κύπρου. Δηλαδή ουσιαστικά καταστήσαμε όντως αμφισβητούμενη την περιοχή που έκανε έρευνες το Oruc Reis. Είναι υποκριτικό το να φωνάζουμε ότι το τουρκικό πλοίο παραβίασε την ΑΟΖ μας μετά τη συμφωνία αυτή.

Οφειλόμενη απάντηση σε ένα έμμισθο συριζοτρόλ...

'Ένα έμμισθο συριζοτρόλλ, (με το ψευδώνυμο: "Καμία αποδοχή απο τους πολίτες"), ισχυρίζεται ότι οι έλληνες πολίτες απορρίπτουν συλλογικά το σχόλιό μου, με τίτλο: "H ελληνική κοινή γνώμη αποδέχθηκε την πραγματικότητα". Το προκαλώ να παρουσιάσει αμέσως τις αποδείξεις του ισχυρισμού του!!!

τι να λέμε, τούκανες τη μούρη κρέας

αυτό ακριβώς επιθυμούν τα τρολ, να σπείρουν διχόνοια και να ασχοληθείς μαζί τους

Τι ψάχνεις φίλε μου?

Είναι μία ασήμαντη μειονότητα νεοναζιστών και συριζαίων που χτυπιέται μόνη της στα διάφορα blogs. Ασήμαντα άτομα, ξεπουλημένα όλα τους.

Τι να παρουσιάσει ο λεχρίτης;;;

Αυτός και ένα άλλο έμμισθο τρολ του Σύριζα, (ο σχολιαστής με το ψευδώνυμο: "Δεξιο τρολακι", πιθανότατα το ίδιο πρόσωπο...), έχουν βάρδια σήμερα για να γράφουν ως δήθεν σχόλια τις μπαρούφες που τους υπαγορεύουν στα υπόγεια της Κουμουνδούρου, με αμοιβή 0,60 Ευρώ/σχόλιο)!!! Τους αναγνωρίζουμε αμέσως, τους απορρίπτουμε αμέσως και τα "σχόλιά" τους μας αφήνουν παγερότατα αδιάφορους...

Είναι ποτέ δυνατόν συριζαίος να παρουσιάσει αποδείξεις...

Για οτιδήποτε ισχυρίζεται;;; Πρόκειται για "βοθροδύτες".

Φυσιολογικος σχολιαστης προς το πασιγνωστο Εμμισθο νουδουτρολ που ζητάει απάντηση

Τα ΧΙΛΙΆΔΕΣ αρνητικά σχόλια κατα της κυβέρνησης που έχουν γραφτεί σε site& social! Media απο το ξέσπασμα της κρίσης με την Τουρκία σίγουρα αποτελούν μια ισχυρότατη απόδειξη! Επίσης, όπως προείπα, σε προσωπικές συζητήσεις με φίλους & γνωστους υπάρχει ΙΣΧΥΡΌΤΑΤΗ αντίδραση τοσο στους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκιας (το oruc κόβει βόλτες εδω και 2 εβδομαδες) όσο και για τι συμφωνία με την Αίγυπτο. Οπου αφήνει εκτός ΑΟΖ το Καστελόριζο, το 50% της Ρόδου & ενα μικρό ποσοστό της Κρήτης! Απο αυτα λοιπον βγάζω συμπέρασμα. Εσυ μάλλον εκφέρεις τη προσωπικη σου αποψη, ή ψευδεσαι, ως κομματικο τρολλ. παναφέροντας οτι "Η Ελληνική κοινή γνώμη αποδεχτηκε την πραγματικοτητα"...

Απαντάς ο ίδιος στα σχόλια σου

Φίλε, μη νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνουμε όλοι ότι έχεις γράψει το σχολιό σου και από κάτω γράφεις απάντηση ο ίδιος στον εαυτό σου για να... αυτοεπαινεθεις! Και όχι ένας, αλλά 5 αυτοεπαινοι!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία