
Μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ η ενδεχόμενη εθνικιστική τοποθέτηση στο θέμα των διαφορών με την Τουρκία για την ΑΟΖ μόνο και μόνο για την αντιπολίτευση . Θυμηθείτε πως καταποντίστηκε η ΛΑΕΝ του Λαφαζάνη όταν συντάχτηκε με τις παμμακεδονικές και τους παπάδες στο θεμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πολύς προοδευτικός κόσμος περιμένει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επί ίσοις όροις χωρίς να παίζουμε ναυμαχία στην Μεσόγειο. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
το άρθρο σας θέτει ορθολογικά τα γεγονότα και τις μελλοντικές επιλογές, πέραν αυτού όμως θα πρέπει να αξιολογήσουμε τι αξία έχει η περιοχή πέραν του 28ου μεσηβρινού απο ότι φαίνετε με βάση τις ενδείξεις καμία για σκοπούς ενέργειας και για αυτό η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει.
Ήταν τραγικό αυτό που έκανε ο Δένδιας με την Αίγυπτο. Όταν δίνεις μέρος της ΑΟΖ της Κρήτης και της Ρόδου, δεν μπορείς καν να μιλάς για την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Εκεί που έστειλαν οι Τούρκοι το Oruc Reis είναι πλέον και επίσημα γκρίζα ζώνη που ουσιαστικά δεν ανήκει σε κανέναν.
Κυριε αρθρογράφε, Kανένας μας δεν έχει το δικαίωμα είτε ως ηγεσία είτε ως απλός πολίτης, να παραχωρήσει επικράτεια σε κανέναν. Πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τουλάχιστον ό,τι παραλάβαμε από τις προηγούμενες. Ό,τι άλλο γίνει, θα ηχεί δυνατά στα αυτιά όλων μας η ρήση του Σωκράτη: «Ο μεν δειλός της πατρίδος, ο δε φιλόδοξος της πατρώας ουσίας εστί προδότης», Η ιστορία θα αποφασίσει ως τι θα καταγραφεί ο σημερινός πρωθυπουργός ως Chamberlain ή Churchill
Δικό σου είναι μόνον ότι μπορείς να υπερασπίσεις και όχι ότι εσύ νομίζεις, (ερμηνεύοντας το Διεθνές Δίκαιο...). Στον πλανήτη Γη δεν υπάρχει διεθνής χωροφύλακας που να επιβάλλει την τάξη και τον νόμο όπως φαντασιώνεσαι!!! Υπάρχει μόνον το συμφέρον και η ισχύς για να το επιβάλλεις.
Η έκταση της Ελλάδας είναι 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με έξι, (6), χώρες, (Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία). Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα θεωρεί ότι έχει ΑΟΖ, (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), έκτασης 505.572 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής έχει υπογράψει συμφωνία με την Ιταλία και έχει κατοχυρώσει την αντίστοιχη ΑΟΖ της, έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, (στην οποία συμφωνία αντιτίθεται η Τουρκία...) και ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο, (στην οποία θα αντιταχθεί η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο...). Η Ελλάδα θα επιτύχει συμφωνία με την Αλβανία, (διότι η χώρα αυτή έχει ανάγκη την ελληνική υποστήριξη προκειμένου να προωθήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση...). Η χθεσινή ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, (και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές...) και η πιθανότητα διεξαγωγής εθνικών εκλογών την άνοιξη του 2021, επιτρέπει την βάσιμη προσδοκία ότι η Λιβύη θα αποκτήσει νόμιμη κυβέρνηση, με την οποία η Ελλάδα θα διαραγματευθεί τη σύναψη συμφωνίας για την ΑΟΖ.
Το οποίο ενημερώνει και τους πλέον αδαείς. Το τι είναι δικό σου κατά το Διεθνές Δίκαιο και το τι είναι πραγματικά δικό σου, είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, διότι στη διεθνή πολιτική επικρατεί το συμφέρον καιο όχι το δίκαιο... Η γνώμη μου είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τον καθορισμό των ΑΟΖ και με τις έξι, (6), χώρες με τις οποίες έχει θαλάσσια σύνορα, ώστε μετά απερίσπαστη να προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις ΑΟΖ της.
ας μην προβάλλουμε την ιδέα ότι το διεθνές δίκαιο είναι μια φαντασίωση. Είναι ισχυρό αρκεί να το συνοδεύεις με ένοπλες δυνάμεις που μπορούν να το επιβάλλουν.
Η τελευταια φραση-ερωτημα τα λεει ολα και ειναι η ουσια... Προφανως η Τουρκια δεν θα εκτιμησει κανενα "κλεισιμο ματιου" (έλεος...), χαιρεται με την μειωμενη επειρια Κρητης, Ροδου κλπ που αποδεχτηκαμε, και προχωρά στο να διαπραγματευτει για επήρεια κοντά στο 0 για Καστελοριζο κλπ. Επομενως άστοχα στην αρχή ο αρθογράφος μιλάει για ανωριμο υπολοιπο πολιτικό σύστημα κλπ. Ίσα ισα, το υπολοιπο πολιτικο συστημα αντεδρασε πολυ υποτονικά.
Με τη συμφωνία που κάναμε με την Αίγυπτο ουσιαστικά αποδεχτήκαμε ότι αποκλείεται η ΑΟΖ μας να συνορεύει με αυτή της Κύπρου. Δηλαδή ουσιαστικά καταστήσαμε όντως αμφισβητούμενη την περιοχή που έκανε έρευνες το Oruc Reis. Είναι υποκριτικό το να φωνάζουμε ότι το τουρκικό πλοίο παραβίασε την ΑΟΖ μας μετά τη συμφωνία αυτή.
'Ένα έμμισθο συριζοτρόλλ, (με το ψευδώνυμο: "Καμία αποδοχή απο τους πολίτες"), ισχυρίζεται ότι οι έλληνες πολίτες απορρίπτουν συλλογικά το σχόλιό μου, με τίτλο: "H ελληνική κοινή γνώμη αποδέχθηκε την πραγματικότητα". Το προκαλώ να παρουσιάσει αμέσως τις αποδείξεις του ισχυρισμού του!!!
Είναι μία ασήμαντη μειονότητα νεοναζιστών και συριζαίων που χτυπιέται μόνη της στα διάφορα blogs. Ασήμαντα άτομα, ξεπουλημένα όλα τους.
Αυτός και ένα άλλο έμμισθο τρολ του Σύριζα, (ο σχολιαστής με το ψευδώνυμο: "Δεξιο τρολακι", πιθανότατα το ίδιο πρόσωπο...), έχουν βάρδια σήμερα για να γράφουν ως δήθεν σχόλια τις μπαρούφες που τους υπαγορεύουν στα υπόγεια της Κουμουνδούρου, με αμοιβή 0,60 Ευρώ/σχόλιο)!!! Τους αναγνωρίζουμε αμέσως, τους απορρίπτουμε αμέσως και τα "σχόλιά" τους μας αφήνουν παγερότατα αδιάφορους...
Τα ΧΙΛΙΆΔΕΣ αρνητικά σχόλια κατα της κυβέρνησης που έχουν γραφτεί σε site& social! Media απο το ξέσπασμα της κρίσης με την Τουρκία σίγουρα αποτελούν μια ισχυρότατη απόδειξη! Επίσης, όπως προείπα, σε προσωπικές συζητήσεις με φίλους & γνωστους υπάρχει ΙΣΧΥΡΌΤΑΤΗ αντίδραση τοσο στους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκιας (το oruc κόβει βόλτες εδω και 2 εβδομαδες) όσο και για τι συμφωνία με την Αίγυπτο. Οπου αφήνει εκτός ΑΟΖ το Καστελόριζο, το 50% της Ρόδου & ενα μικρό ποσοστό της Κρήτης! Απο αυτα λοιπον βγάζω συμπέρασμα. Εσυ μάλλον εκφέρεις τη προσωπικη σου αποψη, ή ψευδεσαι, ως κομματικο τρολλ. παναφέροντας οτι "Η Ελληνική κοινή γνώμη αποδεχτηκε την πραγματικοτητα"...
Φίλε, μη νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνουμε όλοι ότι έχεις γράψει το σχολιό σου και από κάτω γράφεις απάντηση ο ίδιος στον εαυτό σου για να... αυτοεπαινεθεις! Και όχι ένας, αλλά 5 αυτοεπαινοι!
Πριν γράψετε το άρθρο και προσπαθήσετε να κρίνετε τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου καλό θα ήταν να γνωρίζατε τις θέσεις τής Τουρκίας.