Το άχρηστο υπερτροφικό Δημόσιο
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Το άχρηστο υπερτροφικό Δημόσιο

Ολες οι Κυβερνήσεις και ιδίως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γονάτισαν τον ιδιωτικό τομέα και φορολόγησαν χωρίς έλεος τους πάντες και τα πάντα προκειμένου να προστατεύσουν το Δημόσιο. Όχι τους δημοσίους υπαλλήλους, αυτοί στην πλειοψηφία τους την πλήρωσαν με λελογισμένες μειώσεις μισθών και άγριες περικοπές στις συντάξεις. Οι κυβερνήσεις τα έδωσαν όλα για την προστασία της λειτουργίας του Δημοσίου.

Αναρίθμητοι άχρηστοι και μη οργανισμοί, γραφειοκρατικές διαδικασίες, παροχές, αναποτελεσματικά συστήματα και διαδικασίες απορροφούν συνεχώς το ζεστό χρήμα των φορολογουμένων χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για το μέσο πολίτη. Ολοι στην ίδια πλάστιγγα χωρίς καμία αξιολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρονται, της αποτελεσματικότητας και των δαπανών. Οριζόντιες μειώσεις μισθών που πλήττουν εξίσου τον γιατρό στο νοσοκομείο και τον υπάλληλο που κοιτά το ταβάνι, τον πιλότου του μαχητικού με τον αξιωματικό που πίνει καφέδες να περάσει η ώρα.

Το Δημόσιο απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν ελλείψεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς: στα νοσοκομεία, στην αστυνομία, στην εφορία κλπ Οι καθηγητές δεν δέχονται την αξιολόγηση και δεν ενοχλεί κανέναν που η παραπαιδεία ενσωματώθηκε ως εκπαιδευτική πρακτική. Δεν θέλουμε λιγότερους, καλοπληρωμένους και πιο ικανούς καθηγητές.

Καμία απολύτως αξιολόγηση των δαπανών του Δημοσίου. Ενόχλησε η Ράνια Αντωνοπούλου επειδή δόθηκαν 13.000 ευρώ για την μεταφορά της οικοσκευής της. Το πρόβλημα δεν είναι ότι πληρώνουμε για την οικοσκευή. Είναι ότι διατηρούμε άχρηστες πρεσβείες πχ σχεδόν σε όλη την Αφρική και κάθε χρόνο πληρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες για οικοσκευές πρέσβεων και υπαλλήλων. Ταυτόχρονα το κράτος μεγεθύνεται. Η βουλή αισίως απασχολεί 1495 άτομα. Δηλαδή σε κάθε βουλευτή αναλογούν σχεδόν πέντε υπάλληλοι.

Το υπερτροφικό άχρηστο Δημόσιο λειτουργεί σε βάρος των μεσαίων και κυρίως των φτωχών στρωμάτων. Αν αρρωστήσουν η τύχη τους κρίνεται στα νοσοκομεία που λειτουργούν με τα γνωστά προβλήματα. Η μόρφωση των παιδιών τους εξαρτάται από τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν για φροντιστήρια κοκ Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, το συνταξιοδοτικό και ορισμένους άλλους τομείς στο συντριπτικά μεγαλύτερο τους μέρος έχουν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί. Οσο όμως το πολιτικό σύστημα δεν τολμά να αγγίξει τη λειτουργία του Δημοσίου δεν έχουμε μέλλον. Το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους και της συντήρησης του πλαδαρού και αναποτελεσματικού Δημοσίου θα μας πνίγει και η χώρα θα γιορτάζει την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, αλλά όχι και την έξοδο από την κρίση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network