Η πανδημία δημιούργησε ισχυρές πιέσεις στις οικονομίες εξαναγκάζοντας Κομισιόν και ΕΚΤ να πάρουν πρωτοφανή οικονομικά μέτρα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ώστε να στηρίξουν τις οικονομίας και να περιορίσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης. Λόγω των ειδικών συνθηκών αναβλήθηκαν και τα ανά διετία πραγματοποιούμενα stress test των τραπεζών που κανονικά έπρεπε να γίνουν φέτος.
Κατ΄ αρχήν υπάρχουν πρακτικά ζητήματα για τα οποία ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Για παράδειγμα, ποιές θα είναι οι μακροοικονομικές υποθέσεις στις οποίες θα βασιστεί το δυσμενές σενάριο των stress test; Και ειδικότερα στη χώρα μας, όταν η επίσημη πρόβλεψη είναι φέτος για ύφεση 10,5%;
Επιπλέον τα stress test ξεκινούν τέλος Ιανουαρίου, ολοκληρώνονται μέσα Ιουνίου και ανακοινώνονται τον Ιούλιο. Αν τα εμβόλια δουλέψουν αποτελεσματικά , όπως όλοι ελπίζουμε, τον Ιούλιο θα έχουμε στην αγορά μια σημαντικά διαφορετική κατάσταση που δεν θα έχει σχέση με τις σημερινές αβεβαιότητες.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα εκδηλωθούν οι ζημίες λόγω των κόκκινων δανείων της πανδημίας. Στο μεταξύ οι επόπτες λόγω των stress test θα ζητούν από τις τράπεζες κεφαλαιακές δράσεις που πιθανότατα δεν θα ανταποκρίνονται στην τότε πραγματικότητα και τις ανάγκες.
Οι ελληνικές τράπεζες μετά από πολύχρονες και εξουθενωτικές διαδικασίες έχουν μπει σε τροχιά δυναμικής μείωσης των κόκκινων δανείων. Ήδη έχουν να επιδείξουν σοβαρό έργο στον συγκεκριμένο τομέα και ταυτόχρονα έχουν δρομολογήσει σημαντικές κινήσεις για περαιτέρω μείωση των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων. Τα stress test μπορεί να εξελιχθούν στον αστάθμητο παράγοντα που θα αποσταθεροποιήσει την προσπάθεια εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και να επιβραδύνει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr