LIVE

Κορωνοϊός

argyros01

Η Εκκλησιαστική θύελλα που έρχεται

Αντώνης Αργυρός

«Ο ελεύθερος άνθρωπος που ποθεί την ελευθερία δεν καταδέχεται να ντροπιάζει τον εαυτό του με τυραννία ή με υποδούλωση. Αυτός είναι ο άνθρωπος του Θεού». Παπα-Γιώργης Πυρουνάκης, ο "Πρωτόπαπας του Λαού"

Ο μακαρίτης ο  παπά Σταύρος Καρπαθιωτάκης το Νοέμβριο του 1957 ήταν στρατιωτικός ιερέας και υπηρετούσε στο Ηράκλειο. Πρόκειται για τον ιερέα που τέλεσε την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη το Νοέμβριο του 1957 και ο οποίος στη συνέχεια πέρασε από Στρατιωτικό Δικαστήριο. Ο ίδιος είπε: «Το ‘σκασα κρυφά από τον στρατό την μέρα της κηδείας. Πήρα αθόρυβα τα ράσα μου και έτρεξα στον Μαρτινέγκο και τον έθαψα. […]».

Αυτός είναι ο Έλληνας παπάς,  φτωχός και άσημος χωρίς χρυσαφικά και κούρσες, αυτός που η  Πολιτεία τον έβλεπε να  βολοδέρνει για τον επιούσιο,  γιατί οι παπάδες δεν είναι μονάχα στις πλούσιες συνοικίες του Κέντρου, αλλά και σ’ όλα τα χωριά της Ελλάδας.

Με τα άρθρα 2 παρ. 2 περ. Α΄ του Α.Ν. 536/1945 και 5 του Α.Ν. 469/1968 καθιερώθηκε η μισθοδοσία του κλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό και εξομοίωσε μισθολογικά τον κληρικό με τον δημόσιο υπάλληλο.

Αυτός είναι ο Έλληνας παπάς,  φτωχός και άσημος χωρίς χρυσαφικά και κούρσες ,αυτός που η  Πολιτεία τον έβλεπε να  βολοδέρνει για τον επιούσιο,  γιατί οι παπάδες δεν είναι μονάχα στις πλούσιες συνοικίες του Κέντρου, αλλά και σ’ όλα τα χωριά της Ελλάδας.

Με τα άρθρα 2 παρ. 2 περ. Α΄ του Α.Ν. 536/1945 και 5 του Α.Ν. 469/1968 καθιερώθηκε η μισθοδοσία του κλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό και εξομοίωσε μισθολογικά τον κληρικό με τον δημόσιο υπάλληλο.

Με την  από 18.9.1952 «σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων» υπάρχει η άποψη  ότι καθιερώθηκε και η «μισθοδοσία” των κληρικών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ως υποχρέωση του Κράτους έναντι των μεγάλων παραχωρήσεων γης (με τους νόμους 1072/1917 και 2050/1920, 4684/1931) στις οποίες είχε προβεί η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την δεκαετία 1922-32.

Δηλαδή, επειδή το Κράτος αδυνατούσε να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο για τα ακίνητα της Εκκλησίας και αντ’ αυτού συμφώνησε στην μισθοδοσία των κληρικών. Ο νόμος προέβλεπε όμως ότι για την κάλυψη της δαπάνης της μισθοδοσίας η Εκκλησία θα έπρεπε να καταβάλλει εισφορά 25%  επί των εισπράξεων των ναών – εισφορά που καταργήθηκε το 2004.

Με  το νόμο 3220/2004,  μετά την 28.1.2004 οι μισθοί των ιερέων καταβάλλονται με επιβάρυνση μόνο του κρατικού προϋπολογισμού χωρίς την συμμετοχή των Ναών, όπως μέχρι τότε ίσχυε.

Τελικά, ο νόμος 4111/2013 ενέταξε στον τακτικό προϋπολογισμό όλους τους μισθοδοτούμενους κληρικούς κατά την έναρξη ισχύος του νόμου (25.1.2013).

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat του 2013 υπήρχαν 10.811 εκκλησιαστικοί δημόσιοι υπάλληλοι και 350 διοικητικοί που υπηρετούσαν ως γραμματείς ή οδηγοί μητροπολιτώντο ετήσιο κόστος της μισθοδοσίας των κληρικών εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ.

Με την συμφωνία της 6.11.2018 της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Εκκλησία για την έξοδο περίπου 10.000 κληρικών από την κρατική μισθοδοσία δημιουργείται μια νέα κατάσταση στην ζωή των ιερέων, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν εκκλησιαστικοί  υπάλληλοι  μισθοδοτούμενοι από το Ελληνικό Δημόσιο και είχαν διαμορφώσει την ζωή τους σύμφωνα με τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί.

Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι ιερείς και ως Έλληνες πολίτες πρέπει να  απολαμβάνουν των ατομικών δικαιωμάτων και η αιφνίδια μεταβολή αυτή μεταβάλει την σημερινή κατάσταση και μπορεί να  διαταράξει την κανονικότητα της ζωής τους.

Είναι αμφίβολο αν η επιχορήγηση αυτή του Κράτους στην Εκκλησία για την μισθοδοσία του κλήρου θα συνεχισθεί απρόσκοπτα εν όψει της δημοσιονομικής κρίσεως (μια ματιά στην κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία και τα ΑΕΙ μπορεί να μας πείσει) και είναι αμφίβολο αν η Εκκλησία αντέχει να δηλώσει το βάρος αυτό κι έτσι αυτό συνεπάγεται ότι χιλιάδες οικογενειών, συνηθέστερα πολυτέκνων, θα βρίσκονταν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Όμως ουσιαστικά ο παπάς παραδίδεται στην απολυτή εξουσία του οικείου επισκόπου όσον με την μεταβολή που επιχειρείται μπορεί και να μεταβληθεί και η ιδιότητα του ως εκκλησιαστικού υπαλλήλου που χαίρει της συνταγματικής προστασίας των αντίστοιχων με τους δημοσίους υπαλλήλους δικαιωμάτων και δικαστικής προστασίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μισθοδοσία των  ιερέων αντιμετωπίζεται και μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής κρίσεως και είναι ζήτημα που θα έπρεπε να μελετηθεί  περισσότερο  σε βάθος γιατί υπάρχουν τεράστια νομικά και αλλά ζητήματα και πιο πολύ έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ζωής για 10.000 συνανθρώπους μας, με την βεβαιότητα της σημερινής καταστάσεως οι οποίες αιφνιδιαστικά ανατρέπονται και φοβούμαι χωρίς σοβαρή μελέτη αντιμετωπίσεως της καταστάσεως.

Στην Γερμανία το κεντρικό ομοσπονδιακό κράτος δίνει στην ευαγγελική και στην ρωμαιοκαθολική εκκλησία περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, ανεξάρτητα από άλλες παροχές σε χρήμα και σε είδος και ανεξάρτητα από επιμέρους παροχές του εκάστοτε κρατιδίου, αλλά κυρίως ανεξάρτητα από τον εκκλησιαστικό φόρο (Kirchensteuer), που όντως πληρώνουν οι πιστοί συγκεκριμένων θρησκευτικών κοινοτήτων μέσω του κράτους και καθαρά από τον κεντρικό φορολογικό κορβανά.

Πίσω απ’ όλα αυτά  κρύβεται η αναθεώρηση ή μη του άρθρου 3 του Συντάγματος και η τάση για την λεγόμενη «εκκλησιαστική ουδετεροποιήση». Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι πως για μια ακόμα φορά το ζήτημα ξεστράτισε θα θυμίσω τα λόγια του παπά Πυρουνάκη: Το σύνθημα του επίκαιρο μέχρι και σήμερα ήταν:

«Ξύπνα Παπά – Ξύπνα Λαέ, γιατί πίστευε σε μια Εκκλησία με παρουσία και χωρίς περιουσία  σε όλες τις φάσεις της ζωής του ανθρώπου, καταπολεμώντας την αδικία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Ηλίας

Σολομώντεια λύση, μπράβο στους εμπνευστές!!! Ο Κύριος ευλόγησε την δεξιάν, ο ιερός κλήρος συνεχίζει να μισθοδοτείται από τα συνήθη υποζύγια. Ο Κύριος ευλόγησε την αριστεράν, οι παπάδες δεν είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, σπουδαίος διαχωρισμός!!! Ευλόγησε όμως και τον Αλ6, χηρεύουν δέκα χιλιάδες θέσεις, δέκα χιλιάδες νέες προσλήψεις, σπουδαίος προεκλογικός μπουναμάς!!! Άδικος όμως ο Κύριος, φορτώνει τη μισθοδοσία του μπουναμά 200εκ. στα συνήθη υποζύγια!!! Τώρα θα μου πεις, σανοφάγοι είναι, έχουν φάει τόσους λούτσους, ούτε που θα το καταλάβουν!!!

έχει κάνει τις πράξεις κάποιος;

να δούμε πόση ήταν η αξία κατά το χρόνο των μεταβιβάσεων, πόσα έχουν καταβληθεί ήδη και πόσα περισσεύουν (να υπολογιστούν και οι τόκοι που ζητάει κάποιος πιο κάτω). δεν είναι πολύ απλή άσκηση αλλά προφανώς γίνεται. αλλιώς θα φτάσουμε στο 3000 μΧ και ακόμα θα χρωστάμε. εκτός αν αυτό θέλουμε.

Αλλη Αποψη

Η Εκκλησια ειχε προνομια απο το θεοκρατικο Βυζαντιο και με την καταλυση του καταφερε να τα κρατησει συμμαχωντας με τους Τουρκους και αναλαμβανοντας ενα μερος της διοικησης των Ελληνων. Αφου τους κρατησε ολους ησυχους για 400 χρονια, στην επανασταση αρχικα πηρε το μερος των Τουρκων (του κρατους), αλλα μετα πηγε με τους νικητες και παλι καταφερε και κρατησε προνομια που καθε φορα τα ανεμιζει με τα χρυσοβουλα της. Αντικειμενικα, ολη η περιουσια θα επρεπε να εχει χαθει μετα τον πολεμο και να ξεκινησουν απο το μηδεν. (Μην τους λυποσαστε, και ΑΕ να γινουν παλι θα βγαλουν ενα σκασμο λεφτα απο τους πιστους και τις κληρονομιες τους.)

Αξιοσημείωτα

είναι τα στοιχεία ΜΟΝΟ για την Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, η οποία έχοντας στην κατοχή της σημαντική περιουσία που την απέκτησε κατά τον 17ο και 18ο αιώνα με αγορές των ηγουμένων της (σώζονται στο αρχείο της τα σχετικά έγγραφα), δώρισε τα ακίνητα επί των οποίων έχουν ανεγερθεί η Ριζάρειος Σχολή, η Ακαδημία Αθνών, το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Σκοπευτήριο, το Πτωχοκομείο, η Μαράσλειος Ακαδημία, το Θεραπευτήριο "Ευαγγελισμός", το Αρεταίειο νοσοκομείο, η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή, οι Αστυνομικές Σχολές στην οδό Μεσογείων, το Νοσοκομείο Παίδων, το Νοσοκομείο Συγγρού, το Λαικό Νοσοκομείο "Σωτηρία", το Ασκληπείο Βούλας, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, το ΠΙΠΚΑ Βούλας, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το Γηροκομείο, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, 142 Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής και πολλά άλλα. Το δε Δημόσιο έχει γίνει πολλές φορές αποδέκτης εκτάσεων μεγάλης αξίας, τις οποίες παραχώρησε η Εκκλησία προκειμένου να λειτουργήσουν κατασκηνώσεις, να ανεγερθούν σχολεία, ιδρύματα, γυμναστήρια, στρατόπεδα ή να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι για την αναψυχή του λαού

Η Δ΄Αναθεωρητική Βουλή

(1946-50) και η ειδική Επιτροπή για τη σύνταξη Σχεδίου Συντάγματος, στο άρθρο 143 προέβλεπε την πλήρη απαλλοτρίωση όλης της εκκλησιαστικής περιουσίας, χωρίς αντάλλαγμα! Η Ιεραρχία αντέδρασε, η απόπειρα ματαιώθηκε,Οι πιέσεις του Κράτους είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή της από 18.9.1952 «Συμβάσεως περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος προς αποκατάστασιν ακτημόνων καλλιεργητών και ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων», που κυρώθηκε με το Β.Δ. της 26.9/8.10.1952 (ΦΕΚ 299 Α΄). Η Σύμβαση αυτή ήταν επαχθής για την Εκκλησία, αφού υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στο Κράτος τα 4/5 (80%) της καλλιεργούμενης ή καλλιεργήσιμης αγροτικής περιουσίας της και τα 2/3 των βοσκοτόπων, με αντάλλαγμα μόλις το 1/3 της πραγματικής αξίας και κάποια αστικά ακίνητα/οικόπεδα. Στη σύμβαση του 1952 περιέχεται η διακήρυξη του κράτους ότι η απαλλοτρίωση αυτή είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να υπάρξει νεότερη στο μέλλον, ενώ υπάρχει και η δέσμευση ότι η Πολιτεία θα παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη (υλική και τεχνική), ώστε η Εκκλησία να μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνουσα περιουσία της. Στην ίδια σύμβαση καθιερώθηκε και η "μισθοδοσία" των κληρικών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό - του δε Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών από το έτος 1980- ως υποχρέωση του Κράτους έναντι των μεγάλων παραχωρήσεων γης στις οποίες είχε προβεί η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την δεκαετία 1922-32. Δηλαδή, επειδή το Κράτος αδυνατούσε να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο -όπως προέβλεπε ο νόμος του 1932- συνεφωνήθη να μισθοδοτούνται επ' άπειρον οι κληρικοί και το Κράτος δεσμεύθηκε επ' αυτού. Διευκρινίζουμε ότι η μισθοδοσία του κλήρου καλύπτει μόνο τους ιερείς και όχι τους μοναχούς ή μοναχές. Πού λοιπόν τα αναφερόμενα για –δήθεν- «δημόσιους υπαλλήλους" ; Μόνο οι τόκοι από την δημευθείσα εκκλησιαστική περιουσία φθάνουν για να θρέψουν γενιές κληρικών.

Νάνος

"...Οι ιερείς και ως Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν των ατομικών δικαιωμάτων και η αιφνίδια μεταβολή αυτή μεταβάλει την σημερινή κατάσταση και μπορεί να διαταράξει την κανονικότητα της ζωής τους."Τι Θέλει άραγε να πει ο ποιητής; Για ποια "ατομικά δικαιώματα"; των ΔΥ; Δλδ. μόνο ο ΔΥ έχει "ατομικά δικαιώματα"; Και οι υπόλοιποι πολίτες, που ΔΕΝ είναι ΔΥ; είναι πληβείοι δλδ.; Καλά κρασιά... άσχετε.

pokos

Δεν θέλουμε να πληρώνουμε παπάδες με τους φόρους μας. Παιδικούς σταθμούς, σύγχρονα σχολεία και καλύτερα πανεπιστήμια χρειαζόμαστε. Όποιος θέλει να πηγαίνει να καταθέτει δικά του χρήματα και να πληρώνονται όχι 8.000 παπάδες αλλά και 108.000 Κανένα πρόβλημα.

θεσπρωτος

Το εχω γραψει 100 φορες , οποιος θελει τραγουδια απο τους παπαδες , ας πληρωσει την ορχηστρα .... απο την τσεπη του .-Αλλα εχουν αρρωστησει την κοινωνια οι ρασοφοροι ταλιμπαν ... και τους εχουν κανει να βλεπουν δαιμονες , ψυχες , αγγελους , αγια φωτα , και τιμια ξυλα και θαυματουργα μηλα και πορτοκαλια ....ειναι βαρια αρρωστο το ποιμνιο , ουτε να βελαζει...... (διαμαρτυρηθει ) πλεον δεν μπορει , θα το τιμωρισει ο καλος θεουλης ....

κασι

ενώ τους υπαλλήλους της ΕΡΤ, τους τεμπέληδες του δημοσίου, τους άχρηστους, χωρίς προσόντα-χωρίς αξιολόγηση, τους εργατοπατέρες που κάθονται όλα τα χρόνια, τις εταιρείες του δημοσίου που δεν έχουν αντικείμενο αλλά έχουν υπαλλήλους, τους μετακλητούς, τους καρανίκες θέλεις να τους πληρώνεις;;;

Ch

Η Εκκλησία η σημερινή δεν έχει καμία σχέση με την Εκκλησία του Χριστού!Η Εκκλησία του Χριστού διδάσκει 24ωρες το 24ωρο ,το Έργο της Σωτηρίας της Ανθρωπότητας.Και δείχνει ένα και Μοναδικό Πρόσωπο τον Ιησού Χριστό.Και διδάσκει την ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ,και με τους οφθαλμούς της ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ αντιλαμβανόμαστε την Παλαιά Διαθήκη.Διδασκει τον Άνθρωπο, ποιός ήταν ο Αβραμ,και γιατί έγεινε Αβραάμ, Γιατί η Σάρα έγεινε Σάρρα, ποίος είναι ο Μελχισεδέκ,ποια είναι η Τάξη Ααρών,και ποια είναι η Τάξη Μελχισεδέκ.Γιατι ο Ιησούς έκανε περιτομή και οι πιστεύοντες Εις Αυτόν δεν κάνουν.Τι είναι Βάπτισμα.Τι θέλει να να μας πει ο Θεός,όταν λέει , Υιός μου είσαι εσύ, σήμερον εγώ σε εγέννησε,Συ είσαι Ιερεύς εις τον αιώνα κατά την τάξιν Μελχισεδέκ!

θεσπρωτος

Και στην κορφη κανελα ....Επειδη δεν την εχω διαβασει την καινη .....γραφει για τον Αβρααμ και τον ισαακ που εξεδιδαν τις γυναικες τους ??? , γραφει για τον Αγιο Λωτ , που πηδουσε τις κορες του ??? και τον γιορταζει η ορθοδοξια ???? γραφει για τη θαμαρ που το πηγαινε .... το γραμμα ...........στον πεθερο της ??? ταχυδρομος ..... η κυρια ...!!!!! οποιον εβλεπε , του εδινε και ενα γραμμα ......η καρτα ,

θεσπρωτος

ποτε ειναι η γιορτη του Μελχισεδεκ ????

Τακης

Βρηκατε ευκαιρια οι ιαχωβαδες να πειτε τις βλακειες σας!! Αντε σε καμμια γωνια του δρομου με τη σκοπια!!

Εσύ

ως Προτεστάντης (ή ψευδομάρτυρας του Ιεχωβά) δεν έχεις καμία σχέση με την Μίαν Αγίαν Καθολική και Αποστολική Εκκλησίαν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία